sutra ću, hvala tipolfezna prvotno napisa
sutra ću, hvala tipolfezna prvotno napisa
nemoj miješati crvenu i zelenu...jer nećeš dobiti smeđu nego NEŠTO :?
probaj kupiti smeđu boju i nemoj ju dobro izaditi u smjeswi
pusti da smjesa bude šarenkasta, drvo će izgledati vjernije....
Migulica, a crvena, zelena i zuta? Nisam nikada probala praviti smedju sa ticinom(tu sam tek pocetnik, jedva sam i lila napravila) ali sa Mishicom od plastelina redovno radim smedju mesajuci zelenu i crvenu pa ako je jako tamno jos malo zute i super nam ispadne.
Willow_tree, sorry na dezinformaciji.
Opet ja, ovog puta sa isprobanom smedjom. Upravo sam je napravila mesajuci samo zelenu i crvenu, moguce su sve nijanse i super ispadne. Koristim Schwartau boje, ne znam da li je do toga.
Inace, isla sam da kupim crnu i u poslasticarnici su me ubedili da se crna moze napraviti kada se sve boje pomesaju(iste kolicine zelene i crvene i duplo vise plave). Oni nemaju crnu a pokazase mi figurice, zaista crne da crnje biti ne mogu, koje su pravili sa miksanim bojama. Probala sam i ja sada da napravim crnu(ova gorepomenuta smedja je bila samo medjustanica do crne)i nije lose ispalo. Nije bas najcrnja moguca, vise onako kao ispran crni ves, ali za male povrsine je vise nego zadovoljavajuca. Meni je trebala za oci i noseve za Vinija i ekipu i super je ispalo.
ma super ak je ispala....ja mogu ove ostale nijanse relativno fino umiješati....no smeđa-nikako...
a crna je priča za sebe... :/
hajde ako mozes postavi fotku da vidimo kako ti je uspjelo...
Figurice mi bas i nisu za pokazivanje. Tek ucim i jos se ne mogu pohvaliti nekim rezultatima. Tesim se da je to zbog temperature
, preznojise mi se Vini, Praslin i Iar, samo se nadam da ce ostati citavi. Sada su frizideru i ne usudjujem se da ih diram bar do sutra ali uslikacu ih ako budu u komadu pa ces videti crnu(mada su samo oci i Iar-ova kosa u pitanju). Smedja mi nije trebala, smuckala sam je na putu do crne i nastavila dalje, tako da ti je pokazem kada budem pravila nesto smedje.
ali zasto u frrizider?
Ja stalno govorim da smjesa ne smije u frizider....
skroz je druga stvar smjesa na samoj torti, to mora u frizider pa se topi, ali figurice NIKAKO, NIKAKO u frizider. sad ih stavi na tanjur i prekrij poklopcem za torte ili velikim najobicnijim velikim loncem i izvadi figurice iz frizidera stavi poklopljeno na neki ormaric i tako ostavi nekoliko sati da se vlaga kondenzira na površini lonca.
Aaaaaaa! Hvala Migulica, trcim da ih izvadim!
Preziveli su! :D
Ali nikako da se osuse :? . Sad ne znam da li ih je frizider zauvek upropastio ili to jednostavno toliko traje. Jutros sam napravila druge figurice koje frizider videle nisu a znoje se neverovatno i toliko su mekane da ne mogu da ih "posednem", odmah se sruse.
Evo ih:
http://public.fotki.com/Polfezna/figurice/
polfezna super su ti figurice.
nisam skontala jel ti domaći tićino il gotovi al mi se čini da ti je fina smjessa, fina boja. moje su uvijek nekako mat.
Ja sam uspjela dobit neku žblj boju za sjedalo i volan od traktor toma, tićino je bio žut pa sam dodavala crnu boju u gelu i smeđu u prahu.
al što sam više boje dodavala mijenjao se i tićino, nekako meckav i teže se sušilo.
A prije nekoliko godina dok još nisam znala za migulicičinu smjesu mjesila sam bjelanjak, šećer u prahu i mlijeko u prahu. Tad sam radila teletabise i nisu mi se sušili niti su htjeli stajati, onda sam brzinski napravila nove i puno manje pa ih stavila u škrinju.
Super se stegnuli i kad je došao tren da vadim tortu na stol, sve oči(gosti) uprte u tortu, a teletabisi se počeli topiti, oči im se raskeljiletad sam mislila da ću propasti zemlju. Al ono najbitnije sin ih je prepoznao
![]()
toliko o smjesi u frižideru.
Bok cure!
Ticino je zaista nepredvidljivi, ja sam imala sreće pa je sve ispalo kako treba. Mi smo figurice izradili i ostavili sušiti na zraku, stavili ih u jednu kutiju i pokrili lagano papirnatom salvetom. Tako smo ih čuvali do "prezentacije" na torti. Ne znam koji bi razlog bio da se torta znoji, mi smo ju dobro ohladili prije nego smo ju obukli ticinom, a možda je i buttercream pomogao.
Još ih danas čuvamo za uspomenu:
http://public.fotki.com/Sebica/fotke...eizregala.html
[quote="polfezna"]Figurice mi bas i nisu za pokazivanje. Tek ucim i jos se ne mogu pohvaliti nekim rezultatima. [quote]
Figurice su mrak...
Samo da dodam i meni je draže raditi s ticinom kad je hladnije, manje cmolji prilikom izrade figrurica. Jednom sam dosta tanko razvaljala ticino, prekrila tortu i sve je bilo ok. Dk smo tortu dovezli na odredište i dok je došla na red za njupanje ticino je sav odmekanio i malo se smežurao, napuhao na dijelovima. Torta nije bila u frižideru prije konzumacije(nije bilo mjesta u friđu) pa zbog toga...
Happy Mama e super su ti pat mat,
moji klinci obožavaju ta dva lika pa sam i ja starijem sinu za rođendan radila njih dva.
http://public.fotki.com/mmonax/mirzi.../p1010071.html
al od čuvanja ništa, pojeli su cipele, nos, uha,..ruke ma skoro sve
čak MM rekao da mu je malo strašno bilo kad su jeli ekstremitete i bilo mu žao da ih nismo čuvali!!!
i tvoji pat i mat su lijepi...vidim da te crna boja namučila...smjesa je upravo onakva kakva mi bude kad koristim crnu i crvenu boju...mrvi se i ne da se oblikovati...
sto se tiče figurica, meni je najslađe kad klinci dohvate figurice....ustvari još su slađi kad se pripremaju za napad. Moja Kora ime već dosta iskustva pa najavi koga će uloviti. i obično joj i uspije.
napravila sam piknik praščića za priredbu u vrtiću sa jako puno detalja. Klinci su bili oduševljeni figuricama i "hranom za piknik" a roditelji tortom....
tako da ne žalim za figuricama jer ih djeca vole....
Monax, pa tvoji Pat i Mat su nam bili uzor da ih i mi napravimo za svojeg malog, sad dok smo ih vidjeli prisjetili smo se da smo ih gledali na netu i čudili se kako si ih uspjela napraviti. Baš šteta što su ih pojeli, ali bude i drugih torti pa ćeš već nešto sačuvati. Nama bi bilo žao da su ih smazali, sad će ih barem naš mali imati za uspomenu godinama (nadam se). Mislim da je to jako lijepa uspomena, pogleda ih i kaže da su to njegovi Totiji (tako ih on zove). A mi se prisjetimo njegovog pogleda i velikih sjajnih očiju kada ih je prvi put ugledao na torti. Nešto predivno. Divimo se svim mama koje se trude za svoju djecu i uveseljavaju ih svojim "umjetničkim djelima"!
Moja Mishica isto odmah najavi koga ce ona pojesti. Nema sanse da bi nam figurice stajale za uspomenu, ali ona ih se i ovako rado seca, i evo sada, mesec dana posle rodjendana prepricava kako je Jagodici Bobici prvo pojela sesir, pa glavu, pa ruke a noge i guzu je ostavila za sutradan...zvuci malo brutalno ali nju veseli i meni je milina gledati je kako u tome uziva.
monax, ticino sam kupila u poslasticarnici. Oni ga sami prave, dakle domaci je ali ne moj. Kada potrosim zalihe upustam se u avanturu pravljenja ticina.
Mene zanima jel se može izradit torta, ukrasit ticinom, a onda sve skupa zamrznut, pa izvadit, odmrznut i servirat.
Idem naime u divljinu 8) gdje nema struje, a ženi je rođendan. Zamisli senzacije - da iz Zg-a dovučem tortu, koja se putem odrzava u onom hladnjaku... :D i usred te divljine gdje ćemo punit baterije s djecom da bljesne jedan tematski ticino!!!
Mislim da je svježu ne bih po ljetnim vrućinama vukla, a i vožnja bi je mogla izobličit.
Što znate o toj problematici?
Ooo dobro znam taj pogled,Happy Mama prvotno napisa
to me ispunjava!
Isto me stariji pitao sad za traktora, mama mogu prvo pojesti oko?
od cijelog traktora ostala samo 3 kotača
![]()
Ifigenija sigurno ti migulica zna,
meni je ticino tako jednostavan a opet tako kompliciran!
polfezna vjerojatno ga oni mjese s jakim mikserima, pa otud i kompaktnija smjesa, ja s rukama nemogu tako dobro.
A 88 kn za kilo u sve i svasta meni preskupo!!!
Ja sam u Austriji, ovde je jos skuplje. Kupih ga jednom da isprobam, ubuduce cu sama, inace bi to bio vrlo skup hobi.
Ifigenija, a da zamrznes samo tortu a ukrase dodas na licu mesta (za to ti ne treba struja)?
Polfezna sad mi je jasno zasto se figurice nisu htjele posusiti- kupovni ticino....trebala si umjesiti još tonu šećera da bude gušćeg sastava....probala ja s kupovnim raditi- ne valja mi, jedino je dobar za kosu koju onda puno jednostavnije napravim.
Gostovala sam na jednom tečaju slastičarstva i tamo sam pokazivala kako se figurice rade...dio su radili polaznici od ticina koji sam ja donijela, a dio od kupovnog....uf ovaj kupovni mi je bio katastrofa, figurice su samo tonule....
Ifigenija....tortu s ticinom mozes napraviti...ALI...ima nekoliko vrlo važnih odrednica kojih se moraš drzati ako zelis da cijela stvar uspije.
Dakle:
-tortu napravi, zamrzni tako da bude prekrivena poklopcem za tortu, tj. da ju nista ne dodoiruje. Jos preporučam da spojeve poklopca i podloge za tortu obljepiš selotejpom.
Takvu tortu odnijeti u prirodu (pokrivenu naravno) i pustiti je da se takva hermetički pokrivena otopi na nekom sjenovitom mjestu. nakon nekoliko sati, tik pred konzumaciju otkriti. Trebalo bi biti ok....
a figurice bih ja tik pred konzumaciju stavila na tortu.
Znala sam da je do ticina a ne do mene. Fakat je premekan i ja sam dodavla secer ali ocito ne dovoljno. Danas pravim trecu figuricu iz "in the night garden" pa cu dodati jos vise.
Evo još jedne moje torte s ticinom ,ova je malo jednostavnija od torte "A je to!". To je jedan moj brzinski rad. Kumče za koje sam radila bila je oduševljena. Masa mi je opet bila savršena, kumče je sačuvala "figurice"!http://public.fotki.com/Sebica/fotke.../p5300098.html
Divim vam se,torte su super.
Zna li neko koliko odprilike treba za jednu okruglu toru da se kompletno obuce u ticino bez figurica bez icega.Oce mi biti dovoljno 500gr.?
Ako je torta normalne veličine bit će dosta.
Bila sam danas u ljekarni i tražila glicerin. Doma sam tek skužila da sam dobila glicerol. Koliko ja pamtim to baš nije isto, ili je? Koja je razlika i naravno, da li može glicerol u masu?
Glicerin i glicerol su samo 2 različita naziva za istu stvar.
Ovo sam i ja naknadno pročitala. Nego, zanima me, sad sam zamijesila masu, izgleda super. Do koje tvrdoće se mijesi, kak to mora biti tvrdo? Dok se skroz prestane lijepiti, ili?mama sanja prvotno napisa
Evo i moje torte
http://img522.imageshack.us/img522/7334/dsc03592.jpg
Kajo prekrasna ti je torta![]()
Migulica, moze jedno pitanje molim te. Koja glukoza moze za ovo, da li moze ona iz apoteke u velikoj flasi ili se radi o nekoj drugoj?
Ne ide glukoza, nego fruktoza. Ima u DM-u![]()
mama sanja hvala. Imam jos jedno pitanje, vidjela sam kako pisete da nije dobro ovu masu drzati u frizideru, kako onda uopste sacuvati tortu na ovim temperaturama preko 35 stepeni?[/b]
jednostavno...smjesa se ne drzi u frizideru, no kad je stavis na tortu naravno da ces tortu staviti u frizider. pogledaj malo po postovima, sve pise.
jedino figurice stavi na tortu prij posluzivanja ako je moguce, jer ce inace biti znijave....
imam pitanjce, možda je blesavo, muči me malo taj glicerin u receptu, kupila ja to danas u ljekarni (spremam se na veliki pothvat s tortom) a dobra sam si s curom koja tamo radi i pita me ona što će mi to, ja joj velim a ona će: joooj, pa neće on to valjda jesti, pa glicerin nije jestiv!!!
i sad sam u nedoumici... a znam da će on to htjet gricnuti i vidim da vaši klinci to klopaju. šta sad?
jestiv je. ima ga u bonbonima (gumenim doduse) u vinu (koje doduše ne piju djeca). Ako di ikad pila koje "gusto" vino tj. desertno vino kad otpiješ malo iz čaše napravi se tanka "zmijica" vina kako se ono vraća na dno čaše. E ako malo bolje promotriš ta tanka "zmijica" je upravo glicerin...savršeno liči na onaj koji si kupila, iste je gustoće.....itd itd
uostalom probaj glicerin koji si kupila.
sa svojim solidnim iskustvom u pečenju tortu NIKAD ALI NIKAD nije bilo nikakvih problema.
ma i pretpostavila sam da nije neki problem, pogotovo što ga tako malo ide... ali da nastavim gnjaviti čisto iz znatiželje - koja mu je uloga u smjesi, daje sjaj ili?
gle ja sam tortu iz Istre vukla u Zagreb na ročkas.Ifigenija prvotno napisa
figurice sam napravila doma, kad smo došli na rođendan ,otišla sam u kuhinju izvadila tortu iz kalupa(naravno da je bila s kremom) razvaljala sam tičino koji sam doma obojala ,prekrila je tičinom i poslagala figurice.
samo pazi na kremu , nemoj da budu jaja, radije neku varijantu s pudingom. ja sam je zamotala u prozirnu foliju u obložila onim ledenim jastučićima!!!!
ja zamjenim manji dio šećera u prahu s kakaom!!!!willow_tree prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
![]()
Nakon što sam dobro proučila vaša iskustva i savjete odlučila sam napraviti domaću ticino masu iz recepta sa glicerinom i fruktozom za Adrianov 2. rođendan. Najviše sam se bojala kako ću na kraju uspjeti prekriti tortu, ali je ispalo ok. Kupila sam običnu čokoladnu tortu i ukrasila je ticinom.
Hvala svima na savjetima i idejama. Recept je super i stvarno svatko može uspjeti napraviti lijepu tortu. Čak i ja.![]()
http://img249.imageshack.us/i/p8020330.jpg/
http://img188.imageshack.us/i/p8020331c.jpg/
Evo i mene nakon dugo vremena, ovo je naša torta za 2. rođendan:
(P.S. često virnem da vidim kaj ima novog u ticino- svijetu, sve me više oduševljavate sa svojim kućnim uradcima, zbilja svaka čast)
http://public.fotki.com/janinamama/torta-2-roendan/
candy candy super ti je ispala tortica! jako si lijepo zagladila smjesu oko torte!
Becky- i tvoja je odlična! Vesela, šarena... taman za kikače!
Vidim da si ju radila kad je vani bilo jako vruće....ticino se orosi zbog promjene temperature....frižider-ukrašavanje .....ali tu nema puno pomoći...
super su torte!
Evo i nase rodjendanske od pravljenog ticina
http://i195.photobucket.com/albums/z...a/DSCF2787.jpg
Par pitanjca...
1. Kupila Schwarztau boje za kolače, ali skužila da imam doma od istog proizvođača boje za pisanje po tortama, ja ne kužim razliku. Zna li netko mogu li i to koristiti? Btw. u tom pakiranju ima i smeđe boje, znam da ste spominjale kak ju je teško napraviti.
2. Radit ću dvije torte, od kojih je jedna od sira s voćem (na vrh ide biskvit). Dakle sastrane će biti kremasto. Trebam li to prekrivati s nečime da bi ticino lijepo prijanjao?
3. Imate li ideju kako ukrasiti tortu za krštenje? Za sada sam vidjela cipelice, možda leptirići... Ne znam hoće li mi uspjeti, ali imam tjedan dana za igranje s oblikovanjem pa ću pokušavati.
Imala sam još neka pitanja, ali sad mi ne padaju na pamet...
pod 2. -ja bih lagano namazala hole šlagom-znam da nisi ljubitelj tih, ali meni se to pokazalo kao odlična podloga za ticino.
pod 1.-ne znam
Nemojte koristiti šlag za podlogu za ticino.
To nikako nije dobra ideja jer slatko vrhnje ili umjetno vrhnje (hola) ima velik postotak vode i jednostavno topi ticino.
Danas sam nosila tortu na djecji rodjendan, beze kore filane kupinama i šlagom. Radije sam figuricu stavila na zadnju beze koru.
Razlika izm boja za crtanje i ovih drugih jest da ove za crtanje su prozirne, poput gela.
I jedne i druge slobodno mozes koristiti za farbanje ticina.....
Ovu tortu sa sirom i voćem jednostavno namazi s pekmezom, biti će ti dobra podloga za ticino.....
moj ticino se nije topiomigulica prvotno napisa
![]()
ali, ti si tata-mata za ticino pa nek bude kako ti kažeš![]()
tako se ni meni nije.....sve dok.....nisam morala napraviti još jednu tortu, jer se prva pretvorila u katastrofu.
mozete staviti sto god hoćete ispod ticina, ali radije nemojte.
![]()
dobro, a što ti preporučaš da možemo staviti:
pekmez,
buttercream
ima još?