kuhanu kremu na pari....recimo.....
mozeš staviti ticino direktno na biskvit, to sam radila....drži se dobro....
kuhanu kremu na pari....recimo.....
mozeš staviti ticino direktno na biskvit, to sam radila....drži se dobro....
Pozdrav.....
i ja se uskoro pridružujem ticino radilicama.....24.09. mi je ročkas (nećemo reći koji) pa se spremam napraviti tortu s ticinom.
Prvo sam mislila raditi topsy turvy, ali sam zasad odustala, mislim da će moja prva ticino torta biti ipak malo jednostavnija....tko zna, možda se ipak predomislim, do onda imam još skoro mjesec dana.
Nego da vas pitam, koliko dana ranije smijem napraviti ticino i da bude "jestiv"?
![]()
Puno prije, negdje sam pročitala da ticino može stajati 3 mjeseca, negdje pak 120 dana. Ticino kad zamijesiš stavi u plastičnu vrećicu, zatvori vrećicu i pospremi negdje. On će otvrdnuti, kad ti bude trebao, uzmeš potrebnu količinu i mjesiš i on postane mekan.
Ovak, hvala svima na pomoći, sve sam čitala, ali nisam stigla odgovarati.
Sinoć sam napravila smjesu, izgleda predivno, ali imam par upitnika. Netko je pisao da može biti viška šećera pa sam ja sirupa napravila duplu smjesu i pomiješala sa samo 1,5 kg šećera, a ne 2 kg. Lijepo se to umijesilo, još sam malo dodala, ali u principu ni blizu da je ukupno potrošeno 2 kg. Ne znam koliko bih još mogla dodavati šećera, ali izgleda mi kao da bih mogla u nedogled.
Sveukupno ima ravno 2 kg ticina. Hoće li mi to biti dosta za dvije torte?
Što se ukrasa tiče, na nečijim fotkama sam vidjela bijele leptiriće na bijeloj torti, i to mi se jako svidjelo, pa bih pokušala. migulica, jel imaš kakvih caka za izradu, vidim među tvojim fotkama prekrasne leptiriće?
Večeras su isprobati napraviti šlapice. Val mi je rekla da se radi tak da se ticino obavije oko pravih papučica, bez dna, pa kad se posuši samo se papučica izvuče. Jel tko tako radio? Papučice koje ja imam su više čarapice, končane, pa ću ih napuniti vatom da poprime oblik. A onda izvlačenje vidjet ćemo kako će ići.
cipelice nisam radila.....
leptiri su rezani dječjim izrezivačem za igranje s play dough smjesom
stavljeni su da se posuše na podlozi od 90 stupnjeva.
Nakon nekoliko dana su ukrašavani bojama, gliterima (jestivim) ili prelicama
Sto se tiče smjese količina šećera je odokativna....znači ako je ok, onda je to to!
trebam procitat ovaj topik od pocetka
ali prije tog mi recite, ako sam antitalent za slatko, za mjere i za filigranski rad, ima li smisla uopce kretati u ovaj poduhvat
jel problem dobiti crni ticino, skroz mrak crni bez imalo smedjeg
crni-meni nemoguće!
mozda ako imas airbrush za slastičarstvo, ja ga nemam.....
Imam tog leptirića!!! Joj migulice, ljubim te na ovome!migulica prvotno napisa
![]()
Ja videh kod nas imaju crne gel boje da se kupe-sa njima su sve boje izvrsnemigulica prvotno napisa
"Naše" crne boje su nikakve
ne mogu se legalno nabaviti one koje doista mogu pofarbati u crno.
sigurna sam u to (nazalost)
ja sam prije par godina pravila neke torte s paucima i crna je ispala tamno tamno smedja (pa su pauci bili prilicno ok), ali darth vader mora biti crn ko noc
Ej migulice, može savjet?Dobila sam ideju za Janinu rođendansku tortu, napraviti 2D svih njezinih omiljenih likova iz crtića i poslagati ih uz bok torte, ono kao da svi stoje okolo. Hoće li to funkcionirati?
Jelka prvotno napisa
ti meni, fakat, niš ne vjeruješ.
Samo da kažem da sam jučer, kak Val veli, imala vatreno krštenje s ticinom.
Stavila sam pomalo suhu grudu ticina u mikrovalku, na 8 sekundi, niš se nije pomaklo, probala prstima. Pa sam okrenula još 4 sekunde, probala, a ticino skoro pa tekuć i kipuć da su mi plikovi izbili na kažiprstu i palcu.![]()
I jedno pitanjce. Može li ticino direktno na čokoladni preljev? Odlučila sam da će druga torta biti sacherica.
Pogledajte kako ona radi
http://www.blogoye.org/kuhinjica/Dec...+-+Kids+cakes/
Minja radi fenomenalne stvari. :shock:
evo mene opet sa par pitanjca.
neda mi vrazic mira, i kako se rijesiti buttercreama.
Naime, nacula sam da se ispod ticina moze staviti i ganache krema.
Da li je netko to probao, kako drzi, da li ga topi i da li treba tortu zamrznuti pa onda staviti ticino ili ne.
Moji "ticino - dojmovi".
- smjesa je stvarno prva liga
- mijesi se odlično, ja sam samo ubacila malo u mikrovalnu i možeš raditi čuda
Problem: meni je jednostavno preumjetno to sve i ne mogu se prisiliti da prekrijem tortu tom smjesom. Ne znam zašto.
Za rođendan sam napravila puno malih žaba, praščića i mišeka od ticina i na kraju sam ih samo poslagala na tortu s čokoladnom glazurom. Ostavila sam si još i dovoljno smjese za prekrivanje torte, ali nisam željela.
Meni su te torte stvarno prekrasne, ali jednostavno to nije moj stil. Jedino da napravim jednu koja bi bila samo za ukras. :/
Ja sam dvaput radila ticino masu. Prva je bila presvučena sa ružicama, a druga je bila Fifi prema slikama od Trinity.
Moji dojmovi:
1. ticino se da lijepo napraviti, dobro se mijesi i razvaljava, treba jedino puno prašiti šećerom
2. boje Schwartau su bile ok, malo vuču na pastelno, nisu intenzivne
3. trebalo mi je puuunooo vremena i truda tako da sam na koncu bila preumorna da bi se veselila rođendanu. Za sada odustajem od daljnjeg miješanja
4. istina je : izgledaju torte malo plastično i problem je kod rezanja odnosno jedenja te torte: to sve moraš micati i bacati, a znaš koliko si se ubio za jednu Fifinu laticu.
evo i mene sa ticinom..smjesa ODLICNA..super sve zamijesila...
i sad cemo doru raditi za rodjkas...
bice nesto od toga![]()
Stavit ću slike torti, po Janinoj ćete vidjeti da baš nije sve išlo po planu. Petak na subotu sam spavala sat vremena, subota krštenje, 40 gostiju...
Sve u svemu, drugi put ću znati bolje, a kad će taj drugi put biti...Prvo moram zaboraviti tu probdijelu noć pa ćemo dalje.
![]()
Marina torta
Janina torta (Peppa je imala uši i oči, ali dok sam ja dohvatila fotić, Jana se već bacila na sirotu peppu)
Predivno Jelka, narocito mi se svidjaju leptirici...kako si ih radila sa cutter-om ili rucno?
Hvala!BP prvotno napisa
migulica me podsjetila na play doh, ja sam baš imala taj set u kojem je leptirić (valjda je to cutter, jer razvaljaš ticino i utisneš kalup).
Evo i ja zalutah ovdje
Dakle radim prvu tortu s prekrivanjem, s tim da bih je prekrila marcipanom. E sad, torta je već u hladnjaku a ne znam što dalje:
- zadnja podloga na torti je tanki sloj kreme kojom je filovana torta pa me zanima jel to ok kao podloga za marcipan (ili da to skinem i stavim nešto drugo)
- da li se tako uređena torta s marcipanom može čuvati u hladnjaku 2 dana (hoće li se marcipan početi topiti, orositi i sl.)?
Pomagajte
Moze se prekriti marcipanom po tankom sloju kreme. Ali ne znam za drzanje u frizideru 2 dana. ja koristim mercipan najcesce samo kao podlogu za cokoladnu glazuru koja prelivena preko marcipana bude savrsena.
Hvala marta, onda ću prekrivati last minute
Ako netko zna za duže stajanje u hladnjaku ...
Evo i moje prve torte s ticinom
Na slikama je lošije ispala nego uživo
Najbitnije da je svih oduševila i izgledom i okusom i ja sam presretna
http://i215.photobucket.com/albums/c...e/PA100452.jpg
http://i215.photobucket.com/albums/c...e/PA110558.jpg
http://i215.photobucket.com/albums/c...e/PA110574.jpg
alkemicar prvotno napisa
baš je slatka, jel to šeširić???!!!!
je šeširić
nekako mi je to bilo najjednostavnije za prvi pokušaj![]()
Alkemičar, lijep je šeširić....prva torta kad ti uspije onda te povuce....
pogledaj link kako prekriti tortu ticinom, meni je pomoglo.....
http://www.youtube.com/watch?v=lyRy2...rom=PL&index=2
Možda će nekome trebati, pa ću sama odgovoriti na svoje pitanje.
Tortu sam prekrivala kao što sam i rekla last minute i savršeno se održala u hladnjaku taj dan. Slijedeći dan (kao i dane poslije) marcipan je bio orošen, sjajan i na dodir ljepljiv, ali torta je i dalje ostala u savršenom redu. Ništa se nije deformiralo, nije kapalo, nije se cijedilo, niti se boja razlila. Marcipan se orosio zbog prevelike vlage u korama torte koje su bile jako namočene sokom od naranče (uvijek radim sočne torte, ne volim suhe). Jedina mana je zelena kapa, ali sve u svemu jaaako sam zadovoljna obzirom da se radi o 1. ukrašavanju na ovaj način.
http://public.fotki.com/lucky19/torta/
Evo i naše treće torte s ticinom. Radili smo tortu za svadbu našeg kumčeta (mlade). http://public.fotki.com/Sebica/fotke...40262-jpg.html "Tema" torte je mladoženja koji uzima mladoj podvezicu.
Happy Mama,
jako lijepo!
ruzice su ti ispale savrsene, kako si ih radila?
I vidim da se torta prilicno sjaji sto mi se svidja, sto si stavila?
Hvala! Najprije sam napravila malu rolicu i onda gore lijepila laticu po laticu, a njih sam oblikovala iz malih kuglica iz ticina. Ruže sam napravila par dana prije da se osuše. Tortu smo premazali mirisnim likerom po imenu Medica!
Kao prvo, jako lijepe su vam torte!![]()
Evo ja pravim tortu s ticinom za svadbu i imam nekoliko pitanja. Ovo je prvi put da sam u ticino stavila glicerin, ne znam ima li on veze ali ružice stoje već više od tjedan dana i još se nisu osušile, a imam još za raditi i sada me hvata panika jer to trebam za subotu. Postoji li način da se figurice brže suše (stoje mi u kuhinji)?
Isto tako, tanji dijelovi stalno padaju, nekako je mlohavo, trebam napraviti leptira i nikako ne mogu jer stalno spušta krila, a ako dodam još šećera mrvi se.
I još nešto, ja ću tortu ukrašavati u subotu ujutro, a popodne odnijeti u salu gdje će biti u hladnjaku do iznošenja ali ne znam je li bolje da bude pokrivena ili ne?
moraš latice zalijepiti gustom otopinom ticina u malo vode....te ih postaviti u nekakve nosace koji će ti drzati oblik (npr iskoristi kutiju za jaja, stavi salvetu i prko rupa u kutuji za jaja i unutra ružice)
leptire moras podmetnuti tj sušiti ih na podlozi koja ima kut od 90 stupnjeva....
makni sve to iz kuhinje. u kuhinji se kuha i puno je vlage pa se teže suše.
Stavi negdje na sobnu temp s najmanje vlage.
Sretno...
Hvala migulice!To s vlagom sam i pretpostavila jer znam da glicerin skuplja vlagu iz zraka (pretpostavljam da se zato on i stavlja u ticino, da se pokrivač ne skori i da se torta može fino rezati?).
Samo pliz još odgovor na drugo pitanje - držati tortu u hladnjaku (tamo u sali) pokrivenu ili ne?
hm....ne znam što da ti predložim
ako frižider služi za držanje svega i svačega (kobase, dimljeni proizvodi, luk, itd...) onda je to dobra ideja, ako ne...onda doista nije potrebno...
Evo ja sam pažljivo sve isčitala i mogu vam reći da stvarno ima puno korisnih svjeta na malo stranica (čitala sam i po drugim forumima). ZAto vam unaprijed hvala na tome.
Torte su vam predivne. Ja volim peći kolači i odlučila sam i ja napraviti svoju prvu tortu sa ticinom za prvi rođendan svoje jepotice. imam par pitanja prije nego se bacim na akciju?
Kada se ticino umijesi morali li odstajati ili se odmah može s njim raditi? Koliko prije je poželjno raditi figurice?
Evo ja se pomalo pripremam za svoju drugu tortu s ticinom, za prvu sam danima čitala postove na tu temu i ispala je dobro
( http://public.fotki.com/dani-cake/winnie-pooh/ ), e sad mi se sestra uskoro udaje i htjela bih je iznenaditi super tortom i skupljam ideje.
Jako mi se sviđaju ovakvi ukrasi na torti
http://www.cakecentral.com/modules.p...ge&pid=1487141
dali je netko od vas radio tako nešto i koliko je to komplicirano?
Lima, možda ti je ticino premekani pa se zato teško suši, a i vlaga bi mogla igrati ulogu. Stavi ukrase na suho i hladno mjesto i pokrij ih tankom papirnatom salvetom. Ja sam latice lijepila jednu za drugu pritiskivanjem i nisu mi se odlijepile, vjerojatno sam imala drukčiji recept za ticino. Nabola sam ih na čačkalice i i nabola na (nemojte se smijati) osušenu polovinu kruha. Ostalo mi je dosta ružica i čuvam ih za slijedeću priliku u špajzi pokrivene salvetom. Nadam se da sam ti pomogla!!!
Tooka23, s ticinom možeš odmah raditi jer je lijepo elastičan dok je svježe napravljen, a ako misliš raditi ukrase kasnije, možeš čuvati ticino i par mjeseci, ali mora biti dobro umotan u prozirnu foliju i spremljen na suho, hladno i mračno mjesto. A onda lijepo odreži komad koliko ti treba i stavi na par sekundi u mikrovalnu da ticino omekša i moći ćeš ga oblikovati bez problema. Sretno!!!
Ticino se moze lijepiti bez "ljepila" samo ako je napravljen mekano, tj ima još puno vlage u sebi. To je dobro za recimo cvijetove kada se mogu lijepo zalijepiti latice, ali nikako nije dobro za figurice.
Figurice su redovito veće i "zahtjevnije" za izraditi. Zato se i lijepi ljepilom napravljenim od vode i ticina. Ukoliko pokušate napraviti figurice od mekanog ticina one će "sjesti" tijekom sušenja te pomalo promijeniti željeni izgled figurica.
Vlaga u prostoru je presudna u sušenju radova od ticina, također je važno da se dijelovi (npr. ruke) podmetnu dok se dovoljno smjesa ne posuši kako bi ostale u željenom položaju.
Moje iskustvo je pokazalo da je idealna temperatura za sušenje ona sobna.
trebam malu pomoć.
radit ću bundevice na torti i treba mi "zdrava" narančasta. kako ju dobiti? ok, znam, crvena+narančasta, ali ima li još kakav dobronamjeran savjet?
imam obične boje iz tubice, čini mi se.
Kreni sa žutom pa postepeno dodaj crvenu, mic po mic....dok ne dobiješ nijansu...
I mi imamo tulum za klince za noć vještica....
Mislim da će pasti neka torta-kazan sa "kuhanim očima"
bljak bljak! (moš mislit, potuku se za te oči-slatkiše...)
ja radim rođendansku tortu, pa nam je fora ubaciti taj motiv. par duhića i imamo bingo :D
ovo sa kazanom-gornji sloj torte ćeš obrubit ticinom, kao rub kazana?
ako nekom trebaju oci kao dekoracija za noc vjestica, nasa ancica ih je napravila za jedan genijalni parti prije 3 godine od - marshmallowsa i jagoda na njima
savrseno
Ne, necu, stranice torte e biti u ticinu (kao kazan), na vrhu torte puding od vanilije u koji sam nakapala zelenu boju i ovlaš promiješala....da bude ljigavo zeleno.
A oči napravim tako da izrežem krugove od ticina-bijelog, nakeljim m&m bonbon, nacrtam na njemu zjenicu i crvenom bojom žilice po "bjeloočnici od ticina"
Bljak, odvratno!
A klinci se naglavačke bacaju na to....![]()
E cure moje,ja zanocih prosle noci iscitavajuci ovaj topic![]()
Mojoj Ivi ide prvi rodjendan pa mi se cini da cu se upustiti i ja u ovu avanturu,sve u inat svojoj sveki koja je dosad bila neprikosnoveni autoritet u pravljenju i ukrasavanju decjih torti![]()
Nego,da li je ticino isto sto i fondan :?
To se ima kupiti vec gotovo u slasticarnici,mada je verujem rucno radjeno daleko bolje![]()
Oci su mi iskocile gledajuci slike vasih torti,svaka cast![]()