ja danas krećem u izradu ticino mase....nadam se da bude uspjelo....![]()
ja danas krećem u izradu ticino mase....nadam se da bude uspjelo....![]()
Oprez, nemojte sami mljeti šećer, kupite onaj u prahu!
Nedavno sam radila ticino i po savjetu MM-a doma samljela šećer (u skladu s recesijom, jer je šećer u prahu duplo skuplji od običnog) i pokajala se - užasno se lijepio, a zatim pucao, jedva se dao izvaljati i pokrov mi je popucao prilikom stavljanja na tortu. Masa nije bila ni nalik onoj koju sam 1.x radila (s kupovnim šećerom u prahu) i koja je ispala super (možda mrvicu pretvrda, ali podatna). Sve je bilo nekako zrnato, grubo.
![]()
pošto je jako kasno a ja pišem post bit ću kratka...
ticino masa napravljena bez problema...jedino kaj zamjećujem da moram paziti posuđe koje koristim jer ovaj ljepljivi osjećaj teško odlazi![]()
u foliji je čeka ukrašavanje koje će nastupiti sutra navečer.... :D
nikako domaći mljeveni šećer!
neće biti dobro.....
ja sam sama sebi smiješna....kad nadjem šećer na nekoj akciji gdje je kunu jeftiniji kupujem po 6-7 kg....iz svih ormarića moje skromne kuhinje ispada šećer.....
bravo stelitta!...samo naprijed
nikako domaći mljeveni šećer!
neće biti dobro.....
ja sam sama sebi smiješna....kad nadjem šećer na nekoj akciji gdje je kunu jeftiniji kupujem po 6-7 kg....iz svih ormarića moje skromne kuhinje ispada šećer.....
bravo stelitta!...samo naprijed
Morala bih probati ovo sa biskvitima i između parfe. Moji obožavaju parfe, a htjela bi da torta lijepo izgleda pa bi je obložila ticinom. Jel itko ikada pokušao napraviti tu verziju?migulica prvotno napisa
Iako, ako uspijete obložiti ledeni vjetar, koji je meni puno mekši od parfea, mislim da ni s parfeom ne bi trebalo biti problema. Ili možda griješim?
Da, kako radite buttercream? Kakvog je on okusa? Da li je jako težak?
Migulica, čini mi se da sam čitala negdje da si stavljala ticino na švarcvald tortu? Pa jel može recept za taj švarcvald![]()
ne, nisam. Previše šlaga da bi bila sigurna da će uspjeti
Znači učinilo mi se![]()
Pošto sam nikakva kuharica jel može neki recept za kremu s jajima?
Manch, ja sam radila švarcvald, samo nisam izvana premazala šlagom nego pekmezom od višanja i prekrila ticinom. Sve je bilo ok, izdržala je težinu i transport bez problema.
Recept:
Prhko tijesto
12,5 dag brašna
1 dag kakaa
na vrhu noža praška za pecivo
5 dag šećera
1 vanilin šećer
malo soli
7, 5 dag maslaca
žličica kiselog vrhnja ako je previše prhko
tijesto izbosti vilicom i peći 15 min na 200-225 C
Biskvit
4 žumanjka
4 bjelanjka - snijeg
24 dag šećera
24 dag brašna
8 žlica kipuće vode
6 žlica ulja
1/2 praška za pecivo
1 (ili 2) žlice kakaa
Peći na 180°C cca 50'
Nadjev
Uzeti 2,5 dcl soka iz stakleneke od višanja. Uzeti nekoliko žlica tog soka i umiješati u nj 3 dag gustina. Ostatak soka zakuhati i u to vruće dodati ovu smjesu s gustinom. Sve skupa miješati na vatri 2-3 min dok se ne zagusti. Maknuti s vatre, dodati ocijeđene višnje i ohladiti. Naknadno u to dodati 2,5 dag šećera i 3 žlice trešnjevače.
Šlag
1/2 l slatkog vrhnja utući u šlag.
Gorka čokolada
Slaganje
prhko tijesto-višnje-šlag-naribana gorka čokolada- biskvit-višnje-šlag-naribana gorka čokolada-biskvit.
Ako ti se ne da raditi prhko tijesto, slobodno ga preskoči - biskvit je dovoljno visok da ga možeš prerezati na 3 dijela.
Hvala, draga![]()
Hvala Migulice , sada sam pravila ticino i izgleda da je uspio![]()
vidiš u koja doba mame sa troje djece prave ticino hehehe
samo sam dosla reci onoj koja je isla stavljat one linkove na one bijesno prekrasne torte - da mi je shebala cijeli vikend!![]()
![]()
od petka samo blejim po slikama i ne mogu prestat gledat i slinit!! :shock:
a sto je najgore - stalno se premisljam kako bi i ja tako nesto isla radit?? :shock::shock:
litala ja sam po prvi put radila tortu s ticinom prije desetak dana i dala sam si kreativi da radi...mame su mi samo rekle pokunjeno da sam im postavila malo preveliki standard za njihove rođendane![]()
dakle ako si kreativna ticino će te razveseliti....puno sreće!!! :D
ah, "sreca" moja je u tome sto mu se jos bar nekoliko mjeseci necu moci prepustiti iz cisto nekih tehnickih razloga - tim vise cu imati vremena da mastam i kombiniram i planiram i ........![]()
paaa....ticino je malo zarazan...slažem se s tom tezom.
ali veseli ljude, pa je opravdano!
ja sam doduše radila do kasno u noć ali kako sam inače sklona kreativnom izričaju ma baš mi je "lijepo upala ta ticino masa". Radila sam tortu na dva kata....jedino kaj sam morala ujutro čistiti kao da je bio na radnom stolu 3. svjetski....(u 4 ujutro nisam više imala snage). Jedva čekam drugu prigodu da ju opet radim....
ok...onda imam nekih novih radova koje mozete pogledati na...
http://www.flickr.com/photos/26958376@N06/
posebno sam ponosna na tigra i zmaja http://www.flickr.com/photos/26958376@N06/3539286208/
Zahvaljujem na pomoći, a posebno Migulici na receptu za ticino. Sinoć sam prekrivala tortu, i ispala je zadovoljavajuće, s obzirom na stanje mojih živaca kako sam počela raditi i imam sve manje vremena. Boje sam uspjela nabaviti samo u prahu, prvo sam ih rastvorila kapljicom vode a onda mijesila u ticino, smjesa nije pucala. Jedino što su boje ispale ružnjikave, ali šta da radim, u Sarajevu nema boljih, a Sve i svašta dostavlja samo u RH.
I da, zarazno je, jedva čekam praviti drugu![]()
ni naše boje nisu zadovoljavajuće....dapače čista frustracija.
super da je s tortom ispalo ok....samo naprijed...postoje super web strenice od Aine2
http://www.flickr.com/photos/extra-icing/
tamo mozes vidjeti neke snimkice besplatno kako se što radi....
ajme, migulica, torte su prekrasne - to je prava umjetnost![]()
Zaboravih reći da sam mijesila boje u ticino bez rukavica.
Pogađate kakvi su mi prsti danas![]()
Opet ja s pitanjima.
Ovako, jel itko probao obući parfe u ticino, a da je to stajalo dan-dva?
Pokušala bih, ali me strah fijaska, jer mi je htino i bitno. Napravila bih parfe tortu, onu s puno kreme, gore stavila biskvit i sve premazala nekom kremom da mogu staviti ticino. Što mislite hoće izdržati?
migulica prvotno napisa
:shock: zabogamiloga - imaj milosti! :shock:
![]()
![]()
![]()
Evo da odgovorim sama sebi.Žabica prvotno napisa
Parfe tortu, probna verzija, stavila ticino direkt na parfe, nije se rastopilo nista, stajalo preko 24 sata na parfeu i sve ok. Za dulje vrijeme ne znam , jer smo smazali tortu.
Parfe torta za poklon, torta veličine 30x25 cm, slagala sam: biskvit, hrpa parfea, 4 okusa, visine nekih 9 cm, na to jedan tanki biskvit, kad se stislo, sve premazala kremom od jaja, bijele čokolade, šećera i margarina, gore stavila ticino, ukrasila. Izdržalo sve bez ikakvih problema. I baš sam happy, naša omiljena torta može s ticinom :D .
super!
Po meni najbolje je da se svatko za sebe odluči na parfe s ticinom....moze biti ozbiljnih problema, ali i moze biti skroz ok....
drago mi je da je bilo OK!
ima koja fotka??
migulica kako dobiješ crnu boju? dal nešto mješaš ili imaš crnu boju?
Treba mi za raditi gume i treba biti baš crna boja!!!
Zadnji put kad su mi trebale crne cipelice onda sam bojala s bojom ali je ostajao otisak boje na ruci i bila je manja površina pa se nekako dalo.
Al za gume i to od bagera ima puno za pofarbati
:/
crna boja je koma! nema dobre...kojiko ja znam.
Ja ti sve bojam kistom i crnom bojom otopljenom u malo vodke.
Mozda da napraviš kotače i poslazeš ih na tortu i tek onda bojaš?
I mene ste zarazile, još od imendana.
Moram stavit svoju tortu![]()
Prezadovoljna sam! Ticino je zakon!
A za Migulicu - nemam riječi! Divno! Ti od toga živiš, jelda?
mda već sam te pitala s čim bojiš oči,migulica prvotno napisa
pa od tad boju otopim u malo vodkei super je za male površine, al kotači...
Ne Ifigenija....ne
ja brijem na muzeje! Oduvijek!
Kotače s bojom...nema druge, samo malo veći kist!![]()
Izgleda da samo moram nabaviti veći kistmigulica prvotno napisa
a moji dečki vole najviše jesti te obojane dijelove, što tamnije to bolje
![]()
Ja bih vas molila da mi navedete sastav tih boja, naime moja curka u subotu slavi rođendan pa bih je željela iznenaditi tortom samo je problem što je alergična na jaja. Da li u tim bojama ima nekaj kaj je vezano za jaja u prahu, možda?
Hvala vam unaprijed !
Možda je do recepta za parfe, ne znam, ma bitno da je izdržalo i da ću sada bez straha raditi parfe u kombinaciji sa ticinom.migulica prvotno napisa
Fotke za sada nemam. biti će...
Pofarbala sam kotače prije 2-3 dana i još se boja nije sasušila,monax prvotno napisa
mljackavo na dodir.
Uspjela sam kotače nekako zalijepiti na traktor, ali crna boja zaista je bljak.
Žao mi je da nisam ostavila sive kotače, kad se mali dijelovi boje onda ok.
Večeras slikamo tortu, pa ću prikeljit sliku!
Jedno pitanje. Može li ticino na čokoladnu glazuru?
Probala sam ticino prema receptu od Migulice i super je ispao.
Prošli put sam ga stavljala na buttercream ali mi se ne sviđa, preslatko je, pa bi sad probala na čokoladnu glazuru.
Ticino može na čokoladnu glazuru! Ja sam probala staviti na sachericu i super je ispalo.
Super!!! :D Hvala. Radim tortu ovaj vikend curici za rođendan. Ja se nadam da će biti dobra.
evo da vam pokazem zašto više volim raditi torte zimi...kad je puno puo manje vlage u zraku....
smjesa se znojila, boje su zezale...itd itd...
http://public.fotki.com/migulica/tin.../p1012493.html
Ovako se i moja znojila, razmekšala čak se i u frižideru raskeljila-rascmoljila.
i moja....
bila je u frizideru i kad sam ju "obukla" je krenulo....nikad nije bilo ovako.
poprilično frustracije.
A ja vec mislila da nesto nisam uradila kako treba. Isto mi se tako znojila torta i svetlucala je a ja sam bas zelela mat. Ali i pored toga, dete je bilo zadovoljno i bilo je mljac.
Obecala sam sliku, ali od silnog uzbudjenja smo je zaboravili slikati.
Migulica, meni je ova tvoja torta dobra i znojava.
I meni izgleda sasvim ok.polfezna prvotno napisa
ma ovo je sestra te torte.....
http://public.fotki.com/migulica/cic.../p1012409.html
no....mozda su zaboravili da ona nije bila znojava![]()
kako dobit smeđu boju za drvo?
Migulica, woow!
Willow_tree, jesi li probala sa mesanjem crvene i zelene?
Migulice,svaka cast.
Sve ljepsa od ljepse.Ja sam narucila gotovi ticino i spremam se raditi iduci tjedan barbie-tortu.Ako si pravila molim te stavi mi slikicu,ja nisam nasla.