Vissnja,naravno da ce ti uspeti iz prvog puta!I meni je uspeo![]()
Vissnja,naravno da ce ti uspeti iz prvog puta!I meni je uspeo![]()
Mama Nataša, torte su ti mrak
Ja se pripremam raditi Doru za Belin rođendan i ova tvoja Dora mi je fenomenalna, a tek Lopuža sakriven u travi...
Nadam se da ća moja Dora barem uspjeti sličiti na Doru
S kojim bojama ti radiš? Miješaš ili kupiš svaku posebno pa imaš gotove nijanse?
Jesu u figuricama neke čačkalice ili nešto da ih drži uspravnima?
Hvala devojke na ohrabrenju. Ove nedelje cu zamesiti ticino, pa polako pokusati da napravim poneku figuricu. Moja mama je vec kupila one secerne figurice Crvenkapu i vuka, a ja sam mislila da napravim kucicu, neko drvce, stazicu, cvece...
Radila sam sa bojama u prahu, u gelu i zadnje sa Americolor bojama. Sama sam miješala boje, mislim da kod nas nema gotovih, obojanih smjesa (osim možda 2-3 osnovne boje i to u velikim količinama i za poprilično kuna). To zna biti prilično frustrirajuće pogotovo kad na internetu ima krasnih torti još ljepših boja a koje ti nikako ne možeš postići...
Ponekad čačkalice a ponekad špageti![]()
Pozdrav, evo naše torte "Munjeviti Jurić" za našeg sina, za njegov 3. rođendan. Prezadovoljni smo sa tortama od kad koristimo ticino. Stavit ću i još dvije koje sam radila za jedan prijateljev rođendan i jednu koja sam radila za krštenje.
http://public.fotki.com/Sebica/fotke...jpg.html#media
Tiaa - nikako da napišem da sam probala na zaadnjoj torti raditi vodu sa preljevom za torte i nije uspjelo. Ne kužim kako si ti uspjela.
Radila sam tako da sam stavila na 2 dl. vode 2 vrećice preljeva i kad se prohladio sipala u onu posudu od ticino mase i sve krenilo nizbrdo.
Uspjela sam spasiti, prosušila posudu i onda stavila ticino obojan kao voda.
Na potpuno hladnu masu tog preljeva sam stavila jedan cvijet kao pokus i preko noći se uništio. Jel tebi taj preljev dolazi u dodir sa ticinom ?
Happy Mama - torte su za 10. Svaka čast. Kako dobiješ tako visoki sjaj , čime premazuješ ? ( Ja sa bjelanjkom, možda ti nečim drugim ? )
Hvala na pohvalama. Premazujem sa žesticom po nazivu Medica, to je nešto poput kruškovca, ruma. Mislim da je to točnije rakija od meda. To sam jednom zapazila u dućanu i kupila malu bočicu, pošto sam vidjela da je od meda, pa mi je palo na ideju da bi se od toga mogao ticino jako sjajiti i bila sam u pravu.
Happy Mama - hvala na odgovoru. Ovo sa bjelanjkom što i ja radim, bojim se preko ljeta radi salmonele. Bolje medicom i onako to nitko ne papa, a vjerovatno alkohol ishlapi.
kalimero stvarno ne znam u cemu je problem i zasto ti se ticino topio od onog preljeva.
mi smo imali puno kolaca a i torta je stvarno bila velika, tako da dio torte nismo pojeli, pa ni bazen.
stajao je par dana ( sve dok ga nisam bacila ), ostavila sam ga namjerno da vidim hoce li se ticino topiti
i izgledao je isto kao i prvog dana.
ali ja sam, najprije, napravila malu okruglu tortu, gore je prekrila plavim ticinom a okolo ticinom od kojeg sam pravila ogradu,
u to sam usula prohladjeni preljev i to je to.. bazen ostao citav danima.
figurice od ticina ( jerry, lopte..) nisu dugo stajale u bazenu, odnosno, na tom preljevu
jer sam ih stavila neposredno pred serviranje torte, bojeci se da se ne otope.
djeca su ih poskidala odmah nakon slikanja ali vjerujem da bi i one ostale citave.
ako ti jos bilo kako mogu pomoci, slobodno pitaj..
Tiaa - hvala na odgovoru. Za sada nemislim praviti ništa sa vodom, ne znam u čemu je fora, bio mi je preljev prohlađen, u zakrpama je padao ali se zdjelica počela širiti.
Probat ću još jednom na nečem bez veze a da je ticino.
Još jedno hvala ti.
Evo ja prijavljujem, tokom nedelje sam pravila figurice (i mama mi je pomogla) a danas sam uradila pokrivku, toga me bas bio strah. Cini mi se da mi je nekako malo suvlji ticino nego sto bi trebalo, nekako ga nisam na ivicama lepo zagladila (torta je cetvrtasta), malo se poguzvao, ali za prvi put sam jaaaaaako zadovoljna.
E sad, ja sam pravila zelenu pokrivku, ali mi je nekako mat zbog stalnog dodavanja secera na podlogu. Onako, malo je "brasnjava"
Znam da moze da se premaze da bi bilo sjajno, ali ja sam bas htela da bude mat, ali ne i brasnjavo
Slikam sutra, pa cu da se pohvalim![]()
Probaj ga "ocetkati" od viska secera cetkicom za kolace?
Migulice mala pomoć....
Vidila sam da si ti radila od ticina onu balerinu ili princezu s puno podsuknji...s čim si dobila onako veliki, valoviti uzorak?
Postoji veliki izrezivač za kekse, kojem se mogu mijenjati otvori, tj dobiti veću ili manju rupu u sredini....Svaki ton je miješan s istom količinom bijelog fondanta.
znaci, napravi se dva reda volana, pomiješa s bijelom, opet dva-tri reda i ostatak se pomiješa s bijelom......da se stalno posvjetljuju volani....
Evo mog prvenca, crvenkapa je kupovna, ostalo smo napravile mama i ja
http://www.facebook.com/photo.php?pi...e&id=654954678
Ah, da, i cvetice smo kupile, nisam bas imala zivaca za to sitno jer sam bila knap sa vremenom.
Uglavnom, zadovoljna sam za prvi put. Malo mi je torta ostala grbava, ali sam se toliko plasila da mi se torta ne urusi pa sam pravila najcvrscu, a ona bas i nije nesto jer ima puno kora a malo fila.
Posljednje uređivanje od vissnja : 25.04.2010. at 01:39
Bravo vissnja, odlična torta kao da nije prvenac
![]()
Hvala![]()
migulice hvala..ali onda ništa od toga jer ja tako veliki izrezivač nemam....
ja vam se zene zbilja divim!!
Torte su sve od reda prekrasne!
Ja za sada samo citam i proucavam, cini mi se sve to skupa komplicirano. Ali zeljela bi napraviti maloj za rodendan tortu, Doru naravno. Imam do tada jos vremena,morat cu se ispraksirati do tada...
Evo moje torte
suncokret
Hvala djevojke.
To nek bude ohrabrenje za ani4, jer sam torte sa ticinom počela raditi prije nekoliko mjeseci. Činilo mi se to nevjerovatno, isto sam gledala i divila se. Probala i evo ide to nekako). Bude tu uvijek malih problema iz kojih se izvučem i to se na sreću na torti ne vidi. Zato ani4 kreni , uspjet ćeš.
Ma da?! Tek prije par mjeseci? Ne bi nikada rekla, izgledaju kao da ih je profesionalac radio...
Hvala na ohrabrenju!![]()
Evo ponovo sam zapela sa želatinom i ticinom. Tiaa je imala tortu - bazen sa vodom a ja nikako dobiti vodu., a trebala bi.
Sada sam probala sa želatinom a ne sa preljevom za torte. Nakon nekog vremena počinje se želatina kovrćati i kvasiti ticino .
Evo i bajnih slika neuspjeha.
želatina na ticinu
kalimero....iako neke cure stavljaju zajedno želatinu i ticino, to jednostavno Ne smije ići zajedno, kao ni šlag i ticino, kao i torta ledeni vjetar i ticino....
Naime sve se to moze napraviti, ali vrlo je velika vjerojatnost da će se topiti ticino......
Zato nikad ne preporučujem te kombinacije (makar će se sad sigurno javiti cure koje su navedene kombinacije napravile bez problema.....)
Kako nam se priblizava rodjendan, opet se vracam ovoj temi. Torte su vam predivne. Suncokret me potpuno odusevio! To cu pokusati sebi napraviti za rodjendan.
Za Mishicin rodjendan planiram napraviti Petar Pan tortu. To mi je najveci izazov do sada jer su figurice pravi mali ljudi, dosadasnje "teme" su nam bile sve neke zivotinjske. E, sad, da li bi mi neka od vas mogla opisati redosled poteza u pravljenju "coveculjaka"? Radite li prvo sve delove tela pa ih posle susenja lepite ili sve odjednom? Jel prvo pravite "gole" figurice pa ih onda oblacite ili svaki deo tela u startu pravite u odgovarajucoj boji pa odmah budu "obucene"? Ima li neko neki savet za pravljenje lica? Ja narpavim glavu pa nekako oblikujem nos a onda lepim oci i usta i poprilicno sam nezadovoljna rezultatom.
Petra pana sam vec napravila i prilicno sam zadovoljna ali trebalo mi je citavih pet dana i puuuno zivaca plus, Petar ce morati da sedi, nista od stajanja, to mi bez armature deluje nemoguce. Sad mi nedostaju jos samo Vendi i njena braca, Kuka, Smi i Tinkerbell.
Meni su kao armatura odlično poslužile ćačkalice. Moji su likovi doduše svi sjedili ali mi je ipak stalno otpadala glava od Eli (radila sam pocoya), pa mi je ćačkalica poslužila kao kralježnica![]()
čačkalice ili špageti za armaturu....ali obavezno i ljepilo na spoj...
Petar Pan (fazeizrade) pogledaj http://public.fotki.com/migulica/petar-pan/, i pitaj što ti nije jasno...
Hvala! Sva pitanja su se sama razresila gledanjem tvojih slika. Ostaje mi jos jedno...zasto ja to ne umem da napravim. Petar za sada cvrsto sedi a sa Zvoncicom sam imala dva neuspela pokusaja...lomile su se ruke i noge, ispadale oci, cepala se haljina...ona mi treba biti jako mala pa je bas nazgodna za napraviti.
Znam to za cackalice ali ja bih da izbegnem armaturu, bojim se cacaklica u decijim rukama, a jos gore u ustima. Ali ovo sa spagetama je super ideja, ne mogu se ubosti i nije strasno i ako ih pojedu. Mislim cak da si mi to jednom predlozila ali zaboravih.
Hvala! Sva pitanja su se sama razresila gledanjem tvojih slika. Ostaje mi jos jedno...zasto ja to ne umem da napravim. Petar za sada cvrsto sedi a sa Zvoncicom sam imala dva neuspela pokusaja...lomile su se ruke i noge, ispadale oci, cepala se haljina...ona mi treba biti jako mala pa je bas nezgodna za napraviti.
Znam to za cackalice ali ja bih da izbegnem armaturu, bojim se cacaklica u decijim rukama, a jos gore u ustima. Ali ovo sa spagetama je super ideja, ne mogu se ubosti i nije strasno i ako ih pojedu. Mislim cak da si mi to jednom predlozila ali zaboravih.
Čitam, čitam,gladam slike, ali do nedjelje neću stići ni sve teme o ticinu pročitati a kamoli uz to i napraviti tortu i ostale đakonije za rođendansku feštu.
Sinoć sam imala prvi ticino-pokušaj, kao prvo mislim da je ispala masa preprhka,radila sam 1/4 smjese za probu pa je bilo teško odvagnuti točne količine. Ako mi opet ispadne preprhko, koji je lijek? Ovu sam malo navlažila ruke i mijesila, ispalo ok ali ruke jedva oprala. migulice, kada lijepiš dijelove (ručice, ušesa,..) i crtaš po njima, odmah ili kad osuši?
Tortu još ne znam koju, jedan od favorita je torta od mrkve i sira, kako bi se ticino podnio sa kremom od abc sira i maslaca? Ili ne dolazi u obzir nikakva krema? Koliko mi treba smjese za prekriti jednu tortu, veličine cca 30x30 sa okruglim katom (26 cm).
Treba ispasti livada sa tratinčicama i plavim zecom koji drži buketić, držite mi fige da uspijem.
preprhko??? hm.... to mi je novi termin... ja bih napravila punu dozu smjese, jer četvrtinu je teško za odmjeriti a puna doza te košta cca 20-25 kn.
pa i ako propadne nije tako strašno .-)
smjesa ti mora biti podatna onako kad stiskaš šrstima da prsti upadnu, ali se daju i izvući bez da pokupe mase sa sobom. Dovoljno mekana da se vide čak i otisci na smjesi....
ja kad napravim figurice pustim ih da se malo pšosuše, barem 2 sata, jer ako probaš odmah crtati po njima razit će se (kao kad po mokrom papiru ides vodenim bojama). Crtam kistom u otopini boje i vodke (alkohol ispari...).
lijepim ruke noge glave otopinom ticina (cca loptica veličine pikule) u malo tople vode.... To malo promiješam i imam šećernu vodu koja super lijepi.
u tijelo da bih naklaemila glavu stavim armaturu (ili čačkalica ili špaget)
kalimero...meni je svejedno radim li od ticina ili gumpase (ticino + gumtragakant)....ticino mi nikada ne puca....ne bi smio pucati.....
Da, očito sam fulala kod mjerenja, nije baš lako za odmjeriti 3.75 ml glicerina i to još sve pokupiti iz zdjele ali sam u 11 navečer našla u kući samo 25 dkg šećera!
Nego sam mislila da li ih lijepiš odmah ili čekaš da se prosuši kao za crtanje?
Bi li podnijelo kremu od abc sira/putra?
Je li jedna mjera(kila) dovoljna za prekriti jednu veću tortu ?
Migulice - hvala na odgovoru.
Moja torta miki maus
mašenka...kila je dovoljna, a za kremu ti ne znam reči. Pokušaj napraviti tako dati gore bude tijesto i tanak sloj kreme....to će biti ok....
Eto i ja razmišljam o ticino, ali prvo imam još neka pitanja:
- kako dugo može se držati (ne u hladnjaku - to sam upamtila) ticino?
Naime mada tortu ću raditi tek za 3 tjedna, već sljedeći tjedan pokušala bih praviti ticino. Jer ako mi neće ispasti kako treba da imam vremena napraviti ponovo ili naručiti. A ako sve će biti u redu, da imam vremena praviti figurice. Može ticino izdržati 3 tjedna?
- ova porcija od 1 kg šećera je dovoljna za pokriti jednu okruglu prosječnu tortu + neke figurice?
- kako dobiti sivu boju? (boju asfalta)
gumpasa (ticino + gumtragakant)
šta je sad ovo i čemu služi?!
I ja se štreberski pripremam za ticino, već mjesec dana čitam i razmišljam kako da to izvedem. Nemam niti mrvicu kreativnosti u sebi, nikad mi nije išlo oblikovanje plastelinom i sl., a stvarno bih htjela napraviti nešto posebno za svog sina.
Sad sam našla da su boje koje sam kupila zapravo boje za kremu. Kupila sam ih u Intersparu.
http://www.sveisvasta.hr/ducan/jesti...4-1.html?pop=0
Da li je itko s tim radio?