Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: ja sam NLO

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ja sam NLO

Frikuša!
    Ne znam uopće kojim rječima da opišem njihovo čuđenje kad me vide da dojim na plaži, i to dijete koje- zamislite- hoda, govori, nema pelene..
    Čemu?
    Borac sam, volim objašnjavati, nemalo puta sam objasnila svoje motive, želje, načine i sve ostalo, tko me god htio ćuti mogao je, ponavljala i ponavljala, ali ovdje- e tu sam NLO!
    Te to duuugoo dojenje, te platnene pelene, moji ulošci, prehrana i sve ono što je meni normalno -ovdje, u Prigradici, na Korčuli, s ovim ljudima koji me okružuju, sve je to čudo neviđeno!
    A onda stanem i zapitam samu sebe ćemu trud moj, ćemu riječi kad šogorica rodici trudnici predamnom kaže - znaš da 40 dana nesmiješ oprati kosu nakon poroda ( a porod se bliži). :shock:
    Pa di sam ja to :?
    A da ne nastavljam o slanom mlijeku iz svježe okupanih maminih sisa, zihericama na bodijima, pljuvanju kad s kaže nešto lijepo o novorođenčetu.... zzzzzzzzzzzz, odzujati ću u Zg, jedva čekam civilizaciju!

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Potpuno te razumijem.

Za razliku od tebe ja više nikom ništa ne objašnjavam. Čak i kad me čoporativno napadnu (uglavnom za dojenje, ali i pelene su dobre za napad) samo promijenim temu. Prije sam trošila dosta energije i upitala sam se čemu to.

Šta se bapskih viđenja tiće nedavno me jedno oborilo s nogu:" Ženi je 40 dana nakon poroda grob otvoren." :shock:

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a mene, vidis, iznenadjuje i zapanjuje to vase iscudjavanje

po tome ste iste kao i oni koji se iscudjuju vama.

zasto je ta konstatacija da je zeni 40 dana nakon poroda grob otvoren (ili light verzija da ne smije u tom periodu prati kosu) vama tako jako trn u oku? jeste li se zapitale odakle je ta "cinjenica" dosla? kako je do toga doslo? zasto? u kakvim je tada zena uvjetima zivjela i radjala i kosu prala da je 40 dana od poroda to za nju moglo biti pogubno?

ne. bitno je izbeljiti oci na takve komentare i pobjec u civilizaciju

i ja sam do prije dva mjeseca zivjela u malom selu. cca 600tinjak dusa. prva koja je koristila as od prvog dana i bez iznimke. prva koja je koristila platnene pelene. prva koja je nosala djecu u marami i jos stosta "prvog" napravila.

pa nisam okretala oci nit se skanjivala. objasnila sam onima koji su me htjeli slusati. i jedna je mama vratila sjedalicu u upotrebu (:D), druga je za drugo dijete koristila platnene (:D), trecoj nije bio bad izvaditi cicu (:D)...

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bravo litala!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    " Ženi je 40 dana nakon poroda grob otvoren." :shock:
    ja za ovu izreku znam otkad sam dijete bila i uopce nije cudna i neobicna, naime zene su prije cesto umirale nakon poroda, znalo se da dok ne prestanu lohije (40) dana) tj. dokle god krvari da moze umrit iliti da joj je grob otvoren. i to je bila cesta pojava, umirale bi od sepse najcesce, od nedostatka krvi ...

i meni je isto zapelo za oko ovo
    odzujati ću u Zg, jedva čekam civilizaciju!
    :/

mislis da u zg nisi neobicna?

to ti je ista predrasuda ko sto si ti njima "frikusa", a mozda uopce nisi nego se samo tako osijecas

ljudima je neobicno ono sto ne vide cesto. ne mora nuzno znacit da misle da je lud onaj koji im je neobican.

razumijem da se nekad osijecas drugacije jer ne radis ono sto je uobicajeno ali nemoj da ti to bude toliki problem.

litala, potpis

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Šta se bapskih viđenja tiće nedavno me jedno oborilo s nogu:" Ženi je 40 dana nakon poroda grob otvoren." :shock:
    znaš li koliko traju babinje? 40 dana to je razdoblje u kojem se doslovno oporavljaš od poroda jer iako je porod savršeno prirodan proces predstavlja veliki šok za organizam - zamisli koja je sila potrebna da rupicu od par mm raširi na 10 cm... pa lohije... pa sve moguće komplikacije vezane uz nesterilizaciju rađaona (ujak mi je rođen za kominom a mama u konobi - ona se zeza da zato voli vino )..

to što žene u tom periodu nisu prale kosu mi je sasvim shvatljivo za ondašnje vrijeme-vrijeme kada su i mame i djeca umirali pri porodu puno češće nego danas- moja baka od mog djeda je rodila 17 djece od kojih je 8 umrlo do prve godine života i mene nije čudilo što su moja mama i sveki su dobile šok kad sam ja oprala kosu prije roka....
    ništa nije za čuđenje što misliš tko ima je davao savjete onda - učitelj, pop i doktor su bili iznad svega... tko kaže da su mišljenja današnjih doktora ispravna - Rode sigurno ne podržavaju mišljenje 90 % hrvatskih doktora porodničara...

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A jeste me napale.

Ja sam iskreno tek neki dan čula za tu izjavu jer se očito krećem u drugačijem društvu. Nikakvih baba nikad nije bilo oko mene, doslovno smo od poroda mm i ja sami sa klincem. ni jedan ni drugi nemamo baš rodbine.

Znam kako su živjele žene prije sto godina. ali to je bilo prije sto godina! ko danas ne pere kosu 40 dana? ko danas rađa bez medicinskog nadzora ? (čast iznimkama sa normalnom trudnoćom koje se odvaže za kućni porod). Ako je neki problem ostao nakon poroda, tipa posteljica, žena će na par dana u bonicu i izaći će živa!
    Takve ijave samo pogađaju majku kojoj divljaju hormoni nakon poroda i pogađa je sve šta joj se kaže. sigurno joj takve misli nisu dobrodošle!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ali marta mi pričamo o ljudima koji žive danas kao pred 30-ak godina a ne 100... mm se rodio (pred točno 29 - sretan mu rođendan :D ) u kući u kojoj nije bilo unutarnjeg wc-a ni tekuće vode... sveki je prala pelene i svoje krpice na maštilu vanka na dvoru i iskuvavala ih u kužini na špakeru na drva...
    žene koje su to prošle ne znaju za bolje i normalno je da svoja iskustva prenose svojoj djeci - koja ako se ne informiraju dalje, ostaju pri tome...
    dakle to nije mišljenje iz 10-og koljena nego mišljenje naših majki...

možda šokovito ali ja sam platnene uloške tek otkrila ove godine kad sam došla na ovaj forum... djeca su mi odrasla u plastičnim pelenama... jer nisam znala za bolje...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U Zagrebu je, istina, stanje sa sjedalicama neusporedivo bolje nego u manjim mjestima. U mom rodnom gradu 1 auto možda ima sjedalicu.
    ALI u ostalim je stvarima stanje gotovo isto. Ipak se radi o milijun ljudi, i ako je dojilja x posto, normalno da ih ima više nego u Čučerju donjem. Stanje svijesti i reakcije-iste.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Znam kako su živjele žene prije sto godina. ali to je bilo prije sto godina! ko danas ne pere kosu 40 dana?
    najprije nisan te napala. nisam nikog napala samo iznosim ono sto znam i mislim. nije mi namjera napadat.

dalje, nije istina da su zene tako zivjele prije sto godina, moja baka je 9. dijete rodila za kominom prije 37 godina, mog strica, i na svoje kceri i sinove je prenijela isto znanje koje su nju naucili, to su moje tete, stricevi, moj otac, koji su mladi ljudi, ti si mozda njihova vrsnjakinja ili samo par godina mladja dakle rekla bi da se to dogadjalu i u tvoje vrijeme. ti ljudi imaju djecu koja radjaju sad i neki od njih pisu i po forumu i premose ono sto su culi s koljena na koljeno. i mene su savjetovali da ne perem kosu 40 dana, niti kad imam menstruaciju i hrpu drugih stvari. mene to ne cudi ni najmanje, i jasno mi je odakle potjecu te price.

ja se iskreno divim mojoj baki koja je rdoila 9 zdrave djece i jos je ziva!

druga baka je rodila iso 9. ali je 4 umrlo vrlo rano.

to nisu price ko zna otkad, ja ih slusam i cujem cesto i zapravo su mi jako zanimljive. na meni je hocu li im vjerovat ili ne. uglavnom ne vjerujem ali to je zato jer imam puno znanja iz odredjenih podrucja, a nemaju svi takvo znanje niti pristup informacijama.

vec sam negdi napisala, sa mnom je u sobi u rodilistu bila moja vrsnjakinja koja zivi 30 km dalje od mene i nije znala sto je to telegram.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pogledajte koliki je postotak zena danas koje idu na kiretazu po tjedan dana iza poroda zbog zaostale posteljice a radjale su pod medicinskim nadzorom.
    Sada zamislite te zene prije 100 godina, sto se s njima desavalo kada bi im zaostala posteljica, a bilo ih je.
    Sve je jasno kada sagledate stvari iz toga kuta, zene su umirale kao i djecica zbog nama iz nase perspektive banalnih stvari

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moja baka je rodila 10 djece i jedino je moja majka, 10. ostala živa, svih 9 dječaka je umrlo uglavnom malo poslije poroda

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mene cudenje ne smeta, al rijetko to ostane samo na iskrenom cudenju!

i jos je najgore kad dodes na odmor, i ocekujes se malo opustiti, pa se taj odmor svede na preispitivanje tvojih metoda i odluka, i jel to sto ti radis u interesu tvoga djeteta

zato ja vise ne moru i odmoru ne zelim vidjeti nikakvu rodbinu jer mi je prosle godine pukao film nakon tjedan dana uvjeravanja da moje dijete treba hodalicu, da zasto mu ne dam da bude na plazi cijeli dan, da ga izgladnjujem itd, itd

tjedan dana sam se trudila gledati stvari iz njihovog kuta, oni iz mojeg ni 5 minuta :/

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jer su oni stariji, to su sve prošli i znaju, a ti si nova i "kad skužiš da si pogriješila bit će kasno"...zbog takvih rečenica sam zavađena sa rodbinom.

ali to je rodbina i na neki način razumijem njihovo miješanje u odgoj.

mene je recimo lagano naživciralo kolektivno osuđivanje mog dojenja nekidan na proslavi mature od strane majki i jedne trudnice-majke. usred večere sam skoknula uspavati klinca (jer to nitko drugi osim cike ne može) i vratila se za sat vremena. one su se razgalamile kako je dojenje nakon godinu dana samo nacicavanje i ja nisam uspjela, a bome ni htjela nešto činjenično kazati jer bi to odvelo večer u drugom smjeru.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam u Zagrebu pa moja okolina nikada nije vidjela mei tai, pa to da je dijete na podu, pa da nema hodalicu, pa da ne jede sve i svašta.
    Pa dojenje bez dodataka, pa platnene ..... da ne nabrajam.
    A dosta toga me još čeka

Tko me pitao i koga je zanimalo / zanima - tome objasnim i 10 puta ako treba.
    Tko se počeo isčuđavati ili komentirati u ružnom tonu - nisam se pravdala i objašnjavala, samo bi se postavila kako je to najnovije i najbolje, u principu, tog nekog sam u biti posramila, kako to ne zna . I više nije bilo komentara.
    Znam i za neke koji se isčuđavaju meni iza leđa - takvima se smijem u facu i ne komentiram.

Ali isto kao što je i litala napisala - prvi susjedi koji čekaju bebu sada u 9 mj. dobili su od mene sve informacije za AS i shvatili važnost korištenja iste, a do tog našeg razgovora nisu uopće o tome razmišljali.
    Onda, bratič i šogica koji isto čekaju bebača sad u 9 mj. - odlučili su se za platnene, a i o AS su se naslušali i znaju što trebaju, o dojenju da ne prčam. Čuli su već sve litanjije - i samo me pitaj, samo me zovi, imaju i br SOS telefona ak bu trebalo.
    Ma joj jedva čekam da rode :D (al sad sam već dolutala OT)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Točno je da i dan-danas malde žene i djevojke neke predrasude vuku sa sobom, jer za bolje nisu čule, a vjeruju svojim majkama i bakama - ipak im one žele samo dobro.
    Evo, npr. u doba mog studija (1997-2001 - i ne tako davno) bila sam na onom obavzenom sistematskom u studentskoj poliklinici, pa mi je gin. htjela pričati o samopregledu dojki i kontracepciji. Na moju veliku sreću, o tim sam stvarima puno čula još u osnovnoj školi od prof iz biologije (izborni predmet u 7 i 8 r), pa je dr bila ugodno iznenađena. A mene gusku iznenadilo što je ona iznenađena, pa mi je ispričala da joj je par dana ranije bila studentica koja je čvrsto uvjerena da je menga ispiranje nečiste krvi iz organizma. Eto.
    Kužim dr, ali kužim i tu curu, došđla je u Zg na studije ali je dobrih 18 god živjela negdje u malom mjestu, ili je možda odrasla s bakom i dedom dok je majka bila vani... tko zna.
    S druge strane, kolegica s faxa, zdravstveni djelatnik, i svjedok mog 2,5godišnjeg dojenja, rodila prije 2 tjedna, i nakon 5 dana izjavila da razmišlja da počne "trenirati" mlaog da jede na sat. Sva sreća, sretala sam se s tim i prije, pa sam je samo pitala da li ona jede na sat, ili jede kad god je gladna... Glas razuma, nadam se

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću samo reći da je meni Prigradica ostala u jako lijepom sjećanju!!!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Eto danas sam bila na bojnom polju stare škole
    Išli smo kod tetke za Gospu (kao svake godine) i uzela ja fino od doma malo brokule, karfiola i riže u posudicu i skuhala tamo djetetu juhicu i hranim ga, kadli cijela svjetina na mene - joj pa kaj mu nebuš dala ovu juhu?!? Da baš sa svim i svačim.
    A zakaj mu to nisi posolila? I bla bla....
    Sam sam rekla - jel vidite da mu je fino i da jede? U čemu je problem?
    A da sam krenula objašnjavati o soli šečeru i inim pitanjima.... gdje bi nam bio kraj
    A došli smo i do hodalica.....napao me onaj bratić, iz prethodnog posta, da zakaj L ne stavljam u hodalicu, kad ću početi.
    A ja fino šturo - zato što su štetne i ne želim dijete u to stavljati.
    Samo je bio komentar: je da, ti i ta tvoja čitanja po internetu!!!
    Opet sam mu odgovorila: znaš kaj? Imat ćeš svoje vrlo brzo, pa radi s njim šta hočeš, a isto tako nadam se da ćeš se barem malo informirati (gdje god) pa sam zaključiti na osnovu pročitanog, želiš li svoje dijete u to stavljati. I kraj rasprave i otrovnih komentara.
    Mislim, stvarno mi je dosta.
    Toliko puta sam se već opekla (i posvađala) objašnjavajući neke svoje stavove i uvjerenja - tako da sam odlučila da idem linijom manjeg otpora i kako sam prije napisala - tko me pita, objasnit ću.

Skuzate me na podužem postu,
    sad mi je lakše :D

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kahna

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    kahna

zhabica baš si

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    znaš kaj? Imat ćeš svoje vrlo brzo, pa radi s njim šta hočeš,
    I ja svojoj sestri (koja uzgred nema nikakvog iskustva vezanog uz materinstvo osim znanja popabirčenog od raznih ljudi) kad krene vrtit očima kažem "rodi sebi". A još ništa vanzemaljskog nisu ni vidjeli

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da, to je i meni rekla moja frendica: nemaš svoje, pa mi nemaš šta govoriti. :/

kad sam joj rekla da ja njeno dijete izvan AS (kao što je ona htjela) ne bih vozila u mom autu. neću da vam kvarim raspoloženje, al mene je to tada prilično pogodilo. ako nemam dijete, nemam iskustvo kao roditelj, ne znači da mi je mozak amputiran i da ne vidim očite pogreške. ne znači da vi griješite, al samo napisah. i moja seka (kao i ostatak obitelji) zna(ju) prevrnut ponekad očima il dobacit komentar, al ja joj nastojim objasnit zašto sam konkretno u ovoj ili onoj situaciji tako postupila. a znam ponekad čuti i kritiku na moj račun.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, evo mene u civilizaciji, sretna sam da sretnija ne bih mogla biti!
    Stvarno sam im i nakon toliko godina i trećeg djeteta čudna, a ja, pa ustvari već dugo znam za te njihove fore, ali me ipak pogodilo jer se radi o medicinskoj sestri, trudnici u ranim treidesetima i o šogorici koja je neki dan navršila 32 godine. Pa nisu to stare bake, znaju što je internet, znaju za rodu, za puno toga, ali ne žele to prihvatiti, e to mi je nekako krivo zbog njihove djece.
    Ja bih voljela da manje čitaju časopise, žutu štampu, manje brbljaju o koječemu, a da se više posvete djeci, odgoju, unapređivanju odgoja, poboljšanju sebe kao roditelja... imaju puno mana u mojim očima, a tako malo rade na tome da to poprave. Ali to su ipak stvari koje bih ja voljela, a bojim se da će i ostati samo na mojim željama.
    Zato sam vam to i napisala, jer radi se o konkretnim ljudima, mojoj obitelji, e pa njima sam ja ovakva stvarno NLO!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

kad sam joj rekla da ja njeno dijete izvan AS (kao što je ona htjela) ne bih vozila u mom autu. neću da vam kvarim raspoloženje, al mene je to tada prilično pogodilo. ako nemam dijete, nemam iskustvo kao roditelj, ne znači da mi je mozak amputiran i da ne vidim očite pogreške. ne znači da vi griješite, al samo napisah. i moja seka (kao i ostatak obitelji) zna(ju) prevrnut ponekad očima il dobacit komentar, al ja joj nastojim objasnit zašto sam konkretno u ovoj ili onoj situaciji tako postupila. a znam ponekad čuti i kritiku na moj račun.

X (da ne povećavam X napominjem da je veliki k'o kuća)

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja se uvijek trudim biti pristojna sa svakim, čak i kad me ispilaju s nekim komentarima. Objasnim kratko i smireno, i ponašam se kao da je savršeno normalno to što radim (pa i kada nije ), a tko pokaže interes može čuti i više. Uvijek ću više efekta postići i možda nekog potaknuti na razmišljanje i promjenu stava, ako ne reagiram ljuto.
    Uostalom, moja nervoza samo može poručiti da i nisam baš toliko sigurna u to što radim, ako me svaki komentar može poljuljati.

Da, kažem - trudim se...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jao, tek sam sad vidjela da je taj "potpis ko kuća" stvarno kao kuća...

Ne znam šta bi, pa da je baš toliko puta ponovio, jer kod mene nije bilo "smetnji"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •