-
zanimanje za spolove sa 5 g
imam L od 5 god.....necaka od 4.5....prije par dana sam ih uhvatila kako gledaju jedan drugome spolove.... :? :? :? :? nisam znala kako reagirati samo sam viknula na njiuh sta to rade ....da vise to nisu radili i poslala ih van na terasu kod nas.....u biti jako sam se zbunila...dali je to normalno ili.... :shock: :shock: ima li tko slicnih iskustava
-
Re: zanimanje za spolove sa 5 g
pa naravno da je to normalno. djeca istražuju, sve, svijet oko sebe, pa sad i sebe i svoje vlastito tijelo. što je tu toliko neobično? toliko gnusno ?! :?
ja sam mojoj (4,5 god) prije 3 tjedna objašnjavala da svaka ženska osoba ima tri rupice. jednu za pišu, jednu za bebe i jednu za kaku i pokazivala joj na njenom tijelu.
sve je to normalno i ničeg nema za brinuti se i stidjeti. treba naučiti dijete da voli sebe i svoje tijelo. bez vriske i šokova.
-
Potpis. I jako je vazno da znaju da nisu radili nista grozno.
I ovo je super prilika za razgovor izmedu roditelja i djeteta o tijelu u znanstvenom i u kulturoloskom smislu (kako izgleda, kako funkcionira, kako se razlikuje od spola do spola, od dobi do dobi, od covjeka do covjeka, te da se u nasoj kullturi spolni organi pokrivaju odjecom i u principu ne pokazuju drugim ljudima a u pravilu ne strancima).
-
Al skroz mi je razumljivo da te ta slika iznenadila ako nisi o tome do sada razmisljala.
Ono sto je vazno zapamtiti je da djeca ne gledaju na tijelo na nacin na koji ga mi odrasli gledamo (dok mi nase poglede ne imprintiramo u njih). Mi kad vidimo spolovilo - mislimo seks. Oni kad vide spolovilo isto im je kao i kad vide ruku, nogu, oko, uho. Jedino, nogu, ruku, oko, uho imaju priliku gledati svaki dan milijun puta, i to ruke, noge, oka, uha razlicitih ljudi. Spolovilo, s druge strane, posto smo u pravilu obuceni, vide svoje i eventualno svoje blize familije. Kad se pojavi prilika (ili naslute da postoje razlicitosti), prirodno je da idu istrazivati. Ne da se idu seksati vec da otkriju nesto novo. Kao kamencic koji u vodi izgleda tako velik a kad ga izvadis na zrak je tako malen. Npr.
-
pa nisi bas trebala vrisnut i tako "grubo" odreagirat :/ djeca su to, mali su, zanima ih sve, zasto bi oni trebali (bez prethodnog inputa) znati da zanimanje treba stati na lastiku od gacica? jeste li ranije razgovarali o tome? jesi li priblizila na bilo koji nacin svom djetetu razlike izmedju spolova? jeli negdje to moglo vidjeti?
meni je utoliko lakse objasnjavat jer imam dvije kceri i dva sina - vidjeli su se x puta goli medjusobno od samog rodjenja i jos se ova najstarija (skoro 9god.) ne libi skinuti... nista im nije neobicno, sramotno ni zacudjujuce. pricali smo o intimi i o mjestima gdje je prigodno skinuti se i kada i zasto, i o mjestima i prigodama gdje se to ne radi...
-
ma nije da ne zna tko sta ima vec je vidjela sta bratic ima...mladeg bratica je brisala kad je bio mali ...razgovarali smo o tome i sve je ok...kao shvatil je tko sta ima ali kad sam ih vidjela onako kd su se sakrlili... :shock: mislila sam da nije malo prerano....al ako i drugi imaju tkvih iskustava ok
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma