Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Kalcij

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Kalcij

Bok!

Ušla sam u 19. tjedan trudnoće, i do sada sam pila Prenatal, ali su mi u ljekarni već rekli da u njemu jedino nije zastupljen kalcij u dovoljnoj dnevnoj mjeri, te da bi njega trebalo piti posebno.

Zanima me kada ste vi počele piti kalcij i koji - šumeći, u tabletama ili sl.?

Hvala puno

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam i u prvoj, a sad i u ovoj trudnoći pila, odnosno pijem, samo Prenatal.
    Ovo mi je prvi glas da u njemu nema dovoljno kalcija :?
    Možda su ti tete iz ljekarne htijele još nešto uvaliti usput?
    Stvarno ne znam, baš me zanima kakva saznanja imaju druge cure...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

u prenatalu od twin laba ima 15% dnevne potrebe kalcija
    ja pokušavam unijeti dovoljno mliječnim proizvodima, ali ja ih baš ne volim pa se pitam je li dovoljno :/

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Baš kao i Ginger, ini ja ne volim proizvode, odnosno hranu koja je bogata kalcijem. Osim mlijeka, teško da ću se odlučiti za nešto drugo.

Uskoro idem na pregled kod svoje gin pa ću se malo konzultirati s njom, ipak ne bih htjela da mom mališanu išta nedostaje

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja cijelu trudnoću nisam ništa pila i sve je u redu. dr mi je rekao dok god se osjećam dobro da nema potrebe za nikakvim dodacima

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Baš sad gledam...imam doma šumeći kalcij od Dietpharma i piše tamo da se trudnicama preporuča unos od 1200 mg,
    a na Prenatalu od NW da ga ima 200 mg u jednoj tableti, odnosno 20 % RDA.
    Nisam uopće do sada obraćala pažnju na to.
    Gin. mi je rekao da trošim Prenatal i Fluornatril.
    Valjda bi mi skrenuo pažnju da je potrebno još nešto dodatno ili... :/

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sezam je bogat kalcijem, no bolje ga je prvo samljeti jer se kalciji iz njegove jezgre bolje apsorbira od kalcija koji je sadržan u ljusci. Ja ga sameljem i ubacim žličicu u bilo što juhasto, a može se pomiješati i s jogurtom.
    Inače bogat je i drugim korisnim tvarima kao što su željezo, magnezij, cink itd.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Indi, a koliko se sezama smije konzumirati u jednom danu?
    to je onaj obični iz dućana ili ti koristiš neki specijalni?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kažu pola litre mliječnog proizvoda (jogurt ili mlijeko) da zadovoljava sve potrebe trudnice za kalcijem.
    Jogurt volim mlijeko ne, pa ovako to radim:
    Ujutro čokolino s 3 dl mlijeka
    Poslije uz neki obrok popijem 3dl jogurta
    Popodne shake od 3 dl mlijeka i 1 banana bez šećera
    Prije spavanja 3 dl jogurta (kažu da je dobro prije spavanja)
    Ponekad popijem manje, ponekad više ali u principu, evo preko litre dnevno. Ovo je samo što se tiče mliječnih proizvoda...
    Ovaj shake je pravo otkriće!!!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ginger, sezam, kao i druge sjemenke i orašaste plodove treba jesti svakodnevno, ali u malim količinama i mislim da je žličica sezama dnevno sasvim dovoljna. Kažu da je najbolji zlatni sezam, ali može i obični koji nađeš u trgovini na policama zdrave hrane. Jedino ga je još bolje kratko prepržiti, pa onda samljeti jer je onda probavljiviji.

A možeš napraviti i začin imenom gomashi: popržiš sezam i sol u omjeru (18:1) i sve skupa samelješ i time soliš, začinjaš hranu.

Ili nešto slatko i fino: samelješ sezam i pomiješaš s javorovim sirupom, ili zdravijim rižinim/ječmenim sladom.

Osim sezama, tamnozeleno lisnato povrće (špinat, kupus...), slanutak, orašasti plodovi su također bogati kalcijem.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

S kalcijem nije baš tako jednostavno. I ja se slažem s uzimanjem sezama, ali u trudnoći je potreba za kalcijem dosta velika (kao i za vrijeme dojenja). Ono na što se treba paziti je da preparat kalcija bude isključivo kalcij-citrat. Nisam za šumeći oblik jer može iritirati želudac, a i obično sadrži umjetne zaslađivače. Najbolji bi bio tekući citratni oblik (suspenzija) jer se najbolje resorbira, najmanje opterećuje želudac i bubrege, a i jednostavan je za upotrebu. Pije se navečer jer je tad najbolja resorpcija. Ima ga u ljekarnama od bar 2 proizvođača (Life Time i Kal). Oba se prije upotrebe moraju doooobro promućkati jer to nisu otopine nego suspenzije.

Ono što je važno uz kalcij je vitamin D3 i magnezij. Svaki dobar preparat trebao bi ih sadržavati zajedno s kalcijem jer trebaju za apsorpciju kalcija. Dnevna doza D3 iznosi oko 800 IU, a magnezija oko 600 mg. D3 u organizam malo tko unosi dovoljno. Magnezija ima u Prenatalu, a može se unijeti i konzumacijom orašastih plodova tako da se postigne preporučenih 600mg.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ono što jest bitno je to da se sve unosi na što prirodniji način, jer najlakše je uzeti šaku tbl. i popiti.
    Što se tiče preporučenih i poželjnih doza, trudnice koje se drže uravnotežene prehrane neka izvade krv (sve to iz krvi) pa će vidjeti da je dovoljno.
    Prenatal svi uzimamo kao prevenciju, kao sigurnost da smo za taj dan podmirili sve potrebno.
    Mišljenja sam da je ovo ostalo bolje uzimati na što prirodniji način.
    Riba dva puta tjedno zadovoljava potrebe za omegom, ne štete tbl. dapače, ali riba je ipak riba i nije dovoljno uzimati samo tbl. pa nikad ne pojesti ribu.
    Isto i s kalcijem, mnogo mlijeka i onoga što ga sadržava, ali nikako ga zamjeniti tbl.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zašto 600 mg magnezija??? Postoji više vrsta mišićnih vlakana u tijelu. Jednima magnezij pogoduje, drugima ne. BH kontrakcije su nešto sasvim drugo, ali kod normalne trudnoće čini mi se da je puno. Ne tvrdim samo mi se čini da je to više od potrebne dnevne doze.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Mišljenja sam da je ovo ostalo bolje uzimati na što prirodniji način.
    Riba dva puta tjedno zadovoljava potrebe za omegom, ne štete tbl. dapače, ali riba je ipak riba i nije dovoljno uzimati samo tbl. pa nikad ne pojesti ribu.
    Isto i s kalcijem, mnogo mlijeka i onoga što ga sadržava, ali nikako ga zamjeniti tbl.
    Plava riba, apsolutno čista od svih teških metala i ostalog smeća, pripremljena na pari dva puta tjedno zadovoljila bi djelomično potrebe za omegom-3. Pripremljena na bilo koji drugi način (pečenje, prženje) nije dovoljna jer se upravo na taj način uništavaju koža i potkožni sloj u kojem je omega-3. Preduga je priča zašto je ne unosimo dovoljno već generacijama pa ne bih dužila.

Mnogo mlijeka ne znači da se unosi dovoljno kalcija. Vjerojatno znaš da je u njemu kalcij u obliku koji se baš ne apsorbira najbolje. Što se prirodnih izvora kalcija tiče-postoje i bolji. Osim toga, kalcij mora biti uzet s D3 vitaminom i magnezijem zajedno, a D3 vitamina u prehrani ima jako malo.

Preporučena dnevna doza magnezija je do 600 mg. Za trudnice koje su savršeno zdrave obavezan unos je minimalno 390mg. U slučajevima grčeva doza se korigira.

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Iva M. prvotno napisa
    ...Gin. mi je rekao da trošim Prenatal i Fluornatril....
    Moj stomatolog mi je izričito napomenuo da NE uzimam fluor preparate!!! jer uzeti oralno su kancerogeni!
    Nanešen kao otopina na zube, bez gutanja pljuvačke i bez jela slijedećih par sati, odlična je zaštita protiv karijesa.
    Na netu sam pronašla niz članaka u kojima se polemirzira o korisnosti....

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kažu pola litre mliječnog proizvoda (jogurt ili mlijeko) da zadovoljava sve potrebe trudnice za kalcijem.
    Jogurt volim mlijeko ne, pa ovako to radim:
    Ujutro čokolino s 3 dl mlijeka
    Poslije uz neki obrok popijem 3dl jogurta
    Popodne shake od 3 dl mlijeka i 1 banana bez šećera
    Prije spavanja 3 dl jogurta (kažu da je dobro prije spavanja)
    Ponekad popijem manje, ponekad više ali u principu, evo preko litre dnevno. Ovo je samo što se tiče mliječnih proizvoda...
    Ovaj shake je pravo otkriće!!!
    Pepita, svaka ti cast
    Meni je tesko reci koliko mlijecnih proizvoda konzumiram na dnevnoj bazi, buduci da to dosta varira, ali tjedni prosjek izgleda ovako nekako:
    1,5l jogurta/kefira (da, prije uopce nisam jela kefir, ali u trudnoci mi bas pase)
    0,5l mlijeka
    2dl vrhnja za kuhanje
    200-300g sira
    200g sirnog namaza
    dosta sladoleda
    Jedem jos i dosta povrca, orasaste poldove nazalost samo u obliku pahuljica i kolaca.
    Uz sve to popijem i famozni Prenatal dnevno. Osjecam se dobro i mislim da mi je prehrana ok.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ajme, koliko vi mliječnih proizvoda jedete :shock:
    ja ne mogu toliko bude mi muka od previše mlijeka ili jogurta
    blago vama, ja ne znam kako da povećam količinu...
    Palagruža 1,5l jogurta??? svaka čast!
    ja pojedem jedan dnevno, vrlo rijetko dva i šalicu-dvije mlijeka od 3 dl
    sir u sendviću i sladoled
    moram se popraviti!

a omegu3 uzimam dodatno, jer ribe definitivno premalo jedem

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ginger, Palagruža je napisala tjedni prosjek - a po ovome što ti navodiš, dođeš i ti tjedno skoro pa oko litre ili malo više jogurta.

Ja ću isto sad početi omega-3, jer ribe jedem premalo. Ja sama je ne spremam, a kod mame prerijetko idem.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Ginger, Palagruža je napisala tjedni prosjek - a po ovome što ti navodiš, dođeš i ti tjedno skoro pa oko litre ili malo više jogurta.
    a haaaaaaaaaaa

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni u zadnje vrijeme jako paše Tahan-halva (ona orjentalna poslastica koja se sprema od mljevenih sezamovih sjemenki). I evo sad čitam kako su mljevene sezamove sjemenke bogate kalcijem, magnezijem, željezom, ma sjajne su. Još kad ima se doda šećer (i dobije tahanhalva), ja to mlatim kao luda. Inaće uzimam Pregnacare i Magnezium 250, od ovih "neprirodnih" dodataka. Kalcij nije zastupljen u Pregnacare-u, i baš zbog toga sam i ja počela razmišljat o nekom suplementu, ali vidim da ga već listim negdje drugo Kad saberem i jogurt koji popijem, bit će dovoljno.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Ono što je važno uz kalcij je vitamin D3 i magnezij. Svaki dobar preparat Dnevna doza D3 iznosi oko 800 IU, a magnezija oko 600 mg. D3 u organizam malo tko unosi dovoljno. Magnezija ima u Prenatalu, a može se unijeti i konzumacijom orašastih plodova tako da se postigne preporučenih 600mg.
    ne znam di si ti našla te količine, ali svugdje sam na netu ja našla max-
    dnevna doza d3 je maksimum 10mikro grama- što je 400UI više od toga je toksično za bebu

c/p
    Dnevna preporučena količina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200 - 400 jedinica (5 - 10 µg). Jedna internacionalna jedinica (1 IU) ekvivalentna je specifičnoj biološkoj aktivnosti od 25 ng vitamina D3 (1 mg odgovara 40.000 IU). Vitamin D se prirodno javlja samo u ribljim uljima, te se stvara u našoj koži prilikom izlaganja sunčevim zrakama. Iz istog razloga se u većini zemalja mlijeko obogaćuje s oko 400 IU vitamina D/l. Otuda se trudnicama na strogoj vegetarijanskoj prehrani savjetuje osigurati dovoljan unos i vitamina D tijekom trudnoće. Kako prekomjerne količine vitamina D mogu imati štetno djelovanje, svakako je potrebno pripaziti koja količina se unosi. Kod unošenja vitamina D u prevelikim dozama opisani su čak i smrtni slučajevi uslijed hipervitaminoze D. Toksičnost uzrokovana vitaminom D može se javiti i kod fetusa, a može je uzrokovati ili pretjerani majčin unos vitamina D ili iznimno visoka osjetljivost fetusa na ovaj vitamin.

magnezija 300-350mg, više mg od toga može i izaziva proljev, a ako dobiješ proljav moš se slikati s apsorpcijom bilo čega,a ako nema medicinskog razloga za uzimanje magnezija- grčevi u listovima, kontrakcije, nije ga nužno uopće uzimati:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/78353.php

i sad problem u većini multivitamina za trudnice postoji max dnevne doze d vitamina, a kalcija je malo, a većina kalcij dodataka sadrži i vitamin d, jedine koje sam našla su bez d vitamina su šumeći obični caco3:

c/p
    Kalcij citrat - To je oblik kalcija koji se najlakše iskorištava. Smanjeno lučenje želučane kiseline ne utječe na njegovo iskorištenje, pa se posebno preporučuje starijim osobama. Prema nekim podacima, i osobe s manjkom želučane kiseline iskorištavaju čak 45 % unesenog kalcij citrata. Kalcij citrat obavezno se mora uzimati između obroka ili prije odlaska na spavanje.

Kalcij karbonat - Ovaj oblik kalcija, uz kalcij citrat, je najčešće korišteni oblik kalcija. Ne iskorištava se tako dobro kao kalcij citrat . Kalcij karbonat pokazuje antacidno djelovanje ( neutralizira želučanu kiselinu ). Za vrijeme uzimanja proizvoda koji sadrže ovaj oblik kalcija, preporučljiv je i veći unos tekućine. Za razliku od kalcij citrata, kalcij karbonat najbolje je uzimati uz obrok, kada se povećava lučenje želučane kiseline.

a eto korisnost kod nas trudnica je i što neutralizira žel. kiselost što nam je kod žgaravica dosta bitno

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nema šanse da litra mlijeka dnevno ne zadovoljava organizam za potrebnom količinom kalcija.
    Kao što sam rekla za magnezij, oko 200 mg u Prenatalu i ostalo iz prehrane (tko jede kako treba).
    Kad govorim o potrebama i vrijednostima onda prvenstveno govorim i uravnoteženoj i zdravoj prehrani, jer tko to nema naravno da mora piti šaku tbl. dnevno.
    Prirodno je uvijek prirodno.
    Što se tiče vitamina D, malo prošetajte po suncu pa vam ga neće nedostajati.

Jedino se slažem za uzimanje omege, jer znam da se teško može unijeti preporučena doza.

Što se tiče kalcija, mislim, ponavljam mislim da njega ne treba uzimati više od preporučene doze. Nisam sigurna, provjerit ću!!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Upravo danas je moja ginekologica meni rekla da nema potrebe za dodatnim magnezijem, jer za neke stvari nije ni dobar pa se doza povećava kad je to potrebno.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Upravo danas je moja ginekologica meni rekla da nema potrebe za dodatnim magnezijem, jer za neke stvari nije ni dobar pa se doza povećava kad je to potrebno.
    imaš pametnu ginekologicu, takva stajališta su rijetka kod nas, kod nas vlada stajalište- samo trpaj vitamine i minerale-ne mogu škoditi-itekako mogu
    mene su već na par foruma napadale kad sam rekla da ne treba unositi mg, ako nema med razloga, a konzultirala sam se i s jednom stručnjakinjom kojoj zbog njenog područja rada iznimno vjerujem

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nema šanse da litra mlijeka dnevno ne zadovoljava organizam za potrebnom količinom kalcija.
    nisam sigurna kolika je tako iskoristivost, ali sam se zbog mame informirala isto kad mene na faksu kako da ga unosi što više (ima osteoporozu i njeno ga tijelo izlučuje previše, tako da je bitno kako da ga što bolje i što više iskoristi) i trik je u uzimanju kalcija iz različitih izvora- dakle ne litru mlijeka, već je bolje,karikiram- 2dcl miljeka, komad sira, jogurt,..., dakle od svega po malo, naravno na način da si ne za*e probavu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Tatsha prvotno napisa
    c/p
    Dnevna preporučena količina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200 - 400 jedinica (5 - 10 µg).
    Ovo je jako stari podatak (mislim stari u znanstvenom pogledu). Naš vodeći endokrinolog (a endokrinolozi su što wse tiče D3 puno kompetentniji nego ortopedi iako D3 ima veze s kostima) je nedavno iznio nove podatke kod kojih čak ni kod pacijenata koji liječe osteoporozu terapijom koja sadrži 10 000IU nije kontraindicirano uzimanje dodatnog D3. Novoutvrđena dnevna doza kod zdravih osoba je 800IU.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

c/p
    Dnevna preporučena količina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200 - 400 jedinica (5 - 10 µg).
    Ovo je jako stari podatak (mislim stari u znanstvenom pogledu). Naš vodeći endokrinolog (a endokrinolozi su što wse tiče D3 puno kompetentniji nego ortopedi iako D3 ima veze s kostima) je nedavno iznio nove podatke kod kojih čak ni kod pacijenata koji liječe osteoporozu terapijom koja sadrži 10 000IU nije kontraindicirano uzimanje dodatnog D3. Novoutvrđena dnevna doza kod zdravih osoba je 800IU.
    i ako je tako zaboravljaš da je ljeto i da svakodnevno "unosimo" d vitamin, pa opet čemu ga unositi više od onih 400 jedinica koliko imamo u prenatalima

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Tatsha da, da, mislila sam i na jogurt i na mlijeko i sve što sadrži kalcij, a ne samo mlijeko. U prenatalu ima kalcijapa još i s dnevnim unosom preko jedne litre mliječnih proizvoda ne može mi nitko reći da nije dovoljno.

Poznato je da se za vitamin D ide na sunce, stručnjaci kažu da je dosta 20 minuta sunca, prema tome, šetnja cure

mim nemoj da te zavaravaju ti stari i novi podaci. Potreba svakog čovjeka nije ista. Znaš puno ti dr. istražuju i puno izmišljaju.
    Na način na koji se ja oduvijek hranim ne bi mi trebao ni Prenatal u trudnoći, kamoli sve ostalo. Netko tko ne voli povrće, ne voli ribu...pa naravno da treba uzeti dodatke.

Povećana doza magnezija se ne preporučava ako ne postoje medicinske indikacije za to. Tatsha danas je došlo takvo vrijeme da se preventivno uzima šaka tableta za sve, pa nije ni čudo da je puno njih što podržavaju preventivno i magnezij i sve ostalo.

Što se tiče kalcija i vitamina D posebno treba paziti kod novorođenčeta. Nije ga dobro uzimati više od preporučenog!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

imaš pametnu ginekologicu, takva stajališta su rijetka kod nas, kod nas vlada stajalište- samo trpaj vitamine i minerale-ne mogu škoditi-itekako mogu
    mene su već na par foruma napadale kad sam rekla da ne treba unositi mg, ako nema med razloga, a konzultirala sam se i s jednom stručnjakinjom kojoj zbog njenog područja rada iznimno vjerujem
    Što te briga što te napadaju, drži se svog stajališta i svog mišljenja, ja to uvijek radim.
    Što je moja baba uzimala magnezij, možeš mislit...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Poznato je da se za vitamin D ide na sunce, stručnjaci kažu da je dosta 20 minuta sunca, prema tome, šetnja cure

mim nemoj da te zavaravaju ti stari i novi podaci. Potreba svakog čovjeka nije ista. Znaš puno ti dr. istražuju i puno izmišljaju.
    Draga moja, doktori me ne mogu zavarati jer s njima radim, a ti upravo pobijaš mišljenje i tvrdnje jednog od 10 svjetski poznatih endokrinologa, naše gore lista . Ovo o 20 minuta šetnje je prastara tvrdnja koja odavno ne važi-između ostalog.

Ok, koga zanima može pročitati. Ti ne moraš. Slučajno mi je struka sve o čemu pričam, ti to ne znaš ili te ne zanima, ali nemoj tako rezolutno tvrditi da si u pravu.

Da bi shvatila kako funkcionira resorpcija Ca iz mliječnih preparata malo guglaj po stručnim stranicama pa ćeš naći zanimljive podatke o fosforu, o nedostatku masnoća za otapanje D3, o nedostatku samog tog vitamina i što je sve posljedica toga. Ja zaista ne namjeravam trošiti vrijeme da ti sve to objasnim.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mim, vidim da si zaista kompetentna po ovom pitanju, pa me zanima koji je još način unosa tog vitamina D3, kojeg se, moram priznati, nisam niti sjetila, a jednako je važan kao i kalcij.
    Naravno, što prirodniji put, to bolje. Hvala

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

[quote="mim"]
    Draga moja, doktori me ne mogu zavarati jer s njima radim, a ti upravo pobijaš mišljenje i tvrdnje jednog od 10 svjetski poznatih endokrinologa, naše gore lista . Ovo o 20 minuta šetnje je prastara tvrdnja koja odavno ne važi-između ostalog.
    /quote]

draga i ja radim među doktorima, ali i med biokemičarima

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam laik, ali me ovakve teme veoma zanimaju, pa i dosta čitam o tome. Htela sam vam reći da je odavno utvrđeno da su orasi i pasulj daleko bogatiji izvor kalcijuma (bolje iskoristivog) nego npr. mleko, koje, btw ima još neke negativne učinke na naš organizam (pogotovo na odraslog čoveka).
    Kalcijum iz mleka se mnogo bolje iskorišćava kada je mleko fermentisano u jogurt, sir, kefir....

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ma i ja sam laik, ali čitam uokolo i savjetujem se usput s mojima s posla, za vit d3 još nisam pitala, ali vidim na netu da ima puno različitih mišljenja o njemu kao i o ostalim suplementima, poanta svih priča je slijedeća- da nam u trudnoći ne bi trebali gurati sve te dodatke samo tako nasummično i svim trudnicama jednako- vani određuju doze važnih vit/min u tvojoj krvi i po tome ti daju dodatak ili prepišu prehranu, ali kod nas je sve to- uzmi ne može štetiti i meni je moj ginekolog rekao ovako, pa valjda on zna- a kako može znati kako se ja hranim?!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mim nećemo u negativne rasprave tu smo da svi zajedno komentiramo i naravno svatko od nas ima svoje mišljenje.

Tatsha upravo u tome i jest stvar što krećemo prvenstveno od prehrane.

Na kutiji Prenatala od twinlaba piše da su preporučene doze 2 tbl. Tko ga proizvodi? USA. A kako se oni hrane??? KATASTROFALNO!!!
    I naravno da je za nas, koji se više manje dobro hranimo previše 2 tbl.

Ja s prehranom koju konzumiram svaki dan ne bi trebala ni Prenatal, ali eto bar njega preventivno, jer logično da svaki dan ne mogu uzeti baš sve što mi treba.

Za kalcij čitam po netu da se može bez problema unositi dnevnom prehranom.

Kome su potrebni dodaci prehrani??? Pa onima što ne jedu kako treba. Oni moraju piti šaku tbl. Imam puno prijateljica koje tvrde da im je lakše popiti tbl. nego paziti na prehranu. Ok!!! Poštujem, njihova odluka.

Jedino što ne mogu dozvoliti da mi netko priča priče da se ne može većina iz prehrane, može se i bilo bi puno zdravije za nas svih.

Na kraju krajeva, kalcij, magnezij, željezo i sl. nisu jedine stvari koje su bitne našem organizmu. Bitan je i vitamin E i dr, a mislim da nema smisla za svaki vitamin posebno uzimati tbl. već je pametnije dobro papiti.

Uzimanje kalcija iz prehrane ili tbl. stvar je svačijeg stajališta, ja poštujem i nikako ne bi nekom išla soliti pamet da radi nešto što ne želi.

Moja mama prva ima doma sto tisuća tbl. pa što ću, to je njen izbor i njena volja.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ah da, još nešto...tko je izvadio sve te vrijednosti i vidio stanje svog organizma???
    Tko ima krvnu sliku i kalija i natrija, itd...
    Većina će reći "pa nije mi potrebno". Slažem se možda i nije, ali možda i nije potrebno trpati organizam nečim što uredno crpi iz hrane i ima dovoljno i za sebe i za bebu.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja pijem prenatal nw 1 kom dnevno, uzela sam njega jer - nema magnezija, a mg imam sa strane u slučaju da zatreba- još ga nisam niti dotakla, popijem jedan šumeći kalcij dnevno- obični iz dm, ne znam koliko ga apsorbiram, ali ne znam niti koliko bi apsorbirala skuplji, uostalom nije niti svaki organizam isti, prenatal pijem jer jedem raznoliko, ali opet ne brojim koliko dnevno čega pojedem, pa eto- da se nađe, to je krivo, ali- među trudničkim željama, razlog je i moj brzi metabolizam i što moja crijeva baš i ne vole puno voća- mogu max jednu voćku dnevno, ali zato jedem dosta povrća, meso samo krto, riba rijetko, a slatkiše baš i ne volim, iako u zadnjih tjedan dana pojedem recimo jedan kornet dnevno, uostalom kako jedem vidi se i na mojim kg-na 176 visine prije trudnoće sam imala 58 kg, u trudnoći sam prvo omršavila, pa se vratila i sad sam na 59,5kg i 18+5tj

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja pijem prenatal nw 1 kom dnevno, uzela sam njega jer - nema magnezija, a mg imam sa strane u slučaju da zatreba- još ga nisam niti dotakla, popijem jedan šumeći kalcij dnevno- obični iz dm, ne znam koliko ga apsorbiram, ali ne znam niti koliko bi apsorbirala skuplji, uostalom nije niti svaki organizam isti, prenatal pijem jer jedem raznoliko, ali opet ne brojim koliko dnevno čega pojedem, pa eto- da se nađe, to je krivo, ali- među trudničkim željama, razlog je i moj brzi metabolizam i što moja crijeva baš i ne vole puno voća- mogu max jednu voćku dnevno, ali zato jedem dosta povrća, meso samo krto, riba rijetko, a slatkiše baš i ne volim, iako u zadnjih tjedan dana pojedem recimo jedan kornet dnevno, uostalom kako jedem vidi se i na mojim kg-na 176 visine prije trudnoće sam imala 58 kg, u trudnoći sam prvo omršavila, pa se vratila i sad sam na 59,5kg i 18+5tj

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala, hvala, također

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Shireen prvotno napisa
    Mim, vidim da si zaista kompetentna po ovom pitanju, pa me zanima koji je još način unosa tog vitamina D3, kojeg se, moram priznati, nisam niti sjetila, a jednako je važan kao i kalcij.
    Naravno, što prirodniji put, to bolje. Hvala
    Plava riba kraćeg životnog vijeka (srdelice, male skušice...) pripremljena na pari ili bar kuhana u vrlo malo vode. Bit takve pripreme je da se sačuva koža i potkožni sloj u kojem su omega masne kiseline, a ujedno i masnoća potrebna za otapanje D3 kojeg ima u ribi. Naglašavam-male, plave ribice jer veće, starije u istom tom korisnom sloju mogu nositi dioksin, olovo, kadmij i ostalo "smeće" iz mora. Ove male ga nemaju vremena akumulirati.

Vitamine, minerale i ostale sastojke u krvi i urinu određuje dr. Lapčević u Poliklinici Simbex, Koranska ulica kod Cibone. Krasna žena, precizna metoda pa tko želi....

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Plava riba kraćeg životnog vijeka (srdelice, male skušice...) pripremljena na pari ili bar kuhana u vrlo malo vode. Bit takve pripreme je da se sačuva koža i potkožni sloj u kojem su omega masne kiseline, a ujedno i masnoća potrebna za otapanje D3 kojeg ima u ribi. Naglašavam-male, plave ribice jer veće, starije u istom tom korisnom sloju mogu nositi dioksin, olovo, kadmij i ostalo "smeće" iz mora. Ove male ga nemaju vremena akumulirati.

Vitamine, minerale i ostale sastojke u krvi i urinu određuje dr. Lapčević u Poliklinici Simbex, Koranska ulica kod Cibone. Krasna žena, precizna metoda pa tko želi....
    što je s ribicama iz konzerve u trudnoći, to me stalno zanima?? mislim isto na sardinice, ne na tunjevinu

za ove svježe sam čitala da je bitno da se zna porijeklo- dakle da su isključivo iz našeg mora zbog žive i ostalih metala- ali ja ih se u osijeku ne usudim kupiti jer nisam sigurna u "svježinu"

a za određivanje svega u krvi- naravno zg, nama osječankama je to 300km

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

što je s ribicama iz konzerve u trudnoći, to me stalno zanima?? mislim isto na sardinice, ne na tunjevinu

za ove svježe sam čitala da je bitno da se zna porijeklo- dakle da su isključivo iz našeg mora zbog žive i ostalih metala- ali ja ih se u osijeku ne usudim kupiti jer nisam sigurna u "svježinu"

a za određivanje svega u krvi- naravno zg, nama osječankama je to 300km
    Ja ne bih konzervirano. Ako ih jedeš pogledaj proizvođača i porijeklo ribe. Ne znam koliko je i kako termički obrađena i što je sve dodano u nju, kakvo je ulje.... :/
    Umjesto konzervirane ipak je bolja svježa. Nađi neku ljubaznu tetu u ribarnici i reci da je riba za trudnicu i dijete, pitaj je li sigurno svježa i slobodno je kupi. Nekad se u gradovima u unutrašnjosti nađe više ribe nego na moru u ribarnicama ( mi smo na Braču jedva našli ribu za kupiti).

Vitamine i minerale ti kao screening mogu provjeriti i pomoću Bimed aparata u nekoj ljekarni. To nije savršeno točan rezultat, ali u mom slučaju se uvijek pokazao rezultat koji sam i od prije znala: blago reaktivna štitnjača ( TSH maaaalo povišen) i s tim u vezi jod na donjoj granici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •