ne znam di si ti našla te količine, ali svugdje sam na netu ja našla max-mim prvotno napisa
dnevna doza d3 je maksimum 10mikro grama- što je 400UI više od toga je toksično za bebu
c/p
Dnevna preporučena količina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200 - 400 jedinica (5 - 10 µg). Jedna internacionalna jedinica (1 IU) ekvivalentna je specifičnoj biološkoj aktivnosti od 25 ng vitamina D3 (1 mg odgovara 40.000 IU). Vitamin D se prirodno javlja samo u ribljim uljima, te se stvara u našoj koži prilikom izlaganja sunčevim zrakama. Iz istog razloga se u većini zemalja mlijeko obogaćuje s oko 400 IU vitamina D/l. Otuda se trudnicama na strogoj vegetarijanskoj prehrani savjetuje osigurati dovoljan unos i vitamina D tijekom trudnoće. Kako prekomjerne količine vitamina D mogu imati štetno djelovanje, svakako je potrebno pripaziti koja količina se unosi. Kod unošenja vitamina D u prevelikim dozama opisani su čak i smrtni slučajevi uslijed hipervitaminoze D. Toksičnost uzrokovana vitaminom D može se javiti i kod fetusa, a može je uzrokovati ili pretjerani majčin unos vitamina D ili iznimno visoka osjetljivost fetusa na ovaj vitamin.
magnezija 300-350mg, više mg od toga može i izaziva proljev, a ako dobiješ proljav moš se slikati s apsorpcijom bilo čega,a ako nema medicinskog razloga za uzimanje magnezija- grčevi u listovima, kontrakcije, nije ga nužno uopće uzimati:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/78353.php
i sad problem u većini multivitamina za trudnice postoji max dnevne doze d vitamina, a kalcija je malo, a većina kalcij dodataka sadrži i vitamin d, jedine koje sam našla su bez d vitamina su šumeći obični caco3:
c/p
Kalcij citrat - To je oblik kalcija koji se najlakše iskorištava. Smanjeno lučenje želučane kiseline ne utječe na njegovo iskorištenje, pa se posebno preporučuje starijim osobama. Prema nekim podacima, i osobe s manjkom želučane kiseline iskorištavaju čak 45 % unesenog kalcij citrata. Kalcij citrat obavezno se mora uzimati između obroka ili prije odlaska na spavanje.
Kalcij karbonat - Ovaj oblik kalcija, uz kalcij citrat, je najčešće korišteni oblik kalcija. Ne iskorištava se tako dobro kao kalcij citrat . Kalcij karbonat pokazuje antacidno djelovanje ( neutralizira želučanu kiselinu ). Za vrijeme uzimanja proizvoda koji sadrže ovaj oblik kalcija, preporučljiv je i veći unos tekućine. Za razliku od kalcij citrata, kalcij karbonat najbolje je uzimati uz obrok, kada se povećava lučenje želučane kiseline.
a eto korisnost kod nas trudnica je i što neutralizira žel. kiselost što nam je kod žgaravica dosta bitno

Odgovori s citatom