Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: militantne laktivistkinje ili produzeno dojenje u Engleskoj

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno militantne laktivistkinje ili produzeno dojenje u Engleskoj

Poslog vikenda u nacionalnoj dnevnoj novini The Guardian (koju cita intelektualna srednja klasa lijevicarske orijentacije ) izasao je clanak pod provokativnim naslovom:
    Breast is Beast: The militant lactivists who swear by late breastfeeding ili u slobodnom prijevodu na hrvatski: militantne laktivistkinje koje su se zaklele na dugo dojenje.... :D

A sto kaze, procitajte na:

http://www.guardian.co.uk/weekend/st...472152,00.html

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bas dobar clanak

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se, članak je OK. Moram priznati da meni u mojoj familiji baš i ne daju podršku kod produženog dojenja (moja bebolina ima 16 mjeseci), pa eto ovaj članak malo podiže moral.
    Ja poludim kad mi kažu: pa djete sad već jede, kaj da dojiš?!? Nedavno sam bila 3 dana na službenom putu i kad sam se vratila, vratili smo se i dojenju. To je bio pravi protest u familiji: "Pa sad si se mogla toga riješiti!"
    Kako nekom tko nikad nije dojio svoje dijete objasniti taj fantastični osjećaj privrženosti i nježnosti tijekom dojenja?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    Kako nekom tko nikad nije dojio svoje dijete objasniti taj fantastični osjećaj privrženosti i nježnosti tijekom dojenja?
    he, meni je tesko i nekom tko je dojio dijete manje od godinu dana objasniti produzeno dojenje i dojenje djeteta od 3 godine, kako tek nekome tko nikad nije dojio

tesko to mozes nekome objasniti, jedino ako je netko dovoljno tolerantan i postuje razlicitost i vjeruje da bez obzira sto nikad on sam to nije probao, da vjeruje da je dobro
    ili kad bi vise zena dojilo i javno i nejavno i kad bi dojile duze, promijenila bi se slika i to bi postalo normalno

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wow, koji clanak :D !
    ah, hocemo li docekat da se ovako nesto objavi u nekim nasim novinama...
    toliko ima toga sto bih najradije citirala, ali da ne bude previse, zadrzat cu se samo nekoliko.
    prvo, za sve nase strucnjake koji u udarnim vijestima sire negativne konotacije u vezi tzv. produzenog dojenja :
    There is no medical reason why a mother shouldn't feed her child as long as she - and the child - wants. Dr Miriam Stoppard, author of The Family Health Guide (Dorling Kindersley), says the health benefits to a baby continue no matter how long they are breastfed. "Breastmilk contains a hormone that helps the digestive system," says Stoppard. "In breastfed babies, the system is then mature enough to take mixed feeding [with solids] and robust enough to resist allergies. Breastmilk also contains some great mood-enhancing chemicals - opioids, which make the baby contented and sleep well. And breastfed babies definitely cry less."

Psychologist Dr Ros Bramwell of the University of Liverpool argues that it is only our societal attitudes that militate against later breastfeeding. "The breast is very sexualised and people's attitudes to seeing an exposed breast are very negative - even in private," she says. "The issue of 'who are my breasts for?' can cause a lot of conflict in women. Emphasising the benefits of breastfeeding is great, but it doesn't address the difficulty of this problem. I think with extended breastfeeding, it gets worse - there is a huge conflict between the sexuality of the breast and using it to feed. The unusualness is what makes it shocking." This is also connected to our perception of children and how quickly they should grow up, she adds. "Breastfeeding is seen as something that is only for babies - we see it as a babyish thing to do."
    One US survey by breastfeeding guru Kathy Dettwyler suggested that the minimum age for stopping breastfeeding should be two and a half years, and the maximum seven years.
    ----
    Morrison argues that our distaste for older breastfeeding is not a given - it's purely cultural and has existed only over the past 50 years: "In a society like we have in the UK, where most babies are breastfed for only a matter of days, weeks or months, we describe breastfeeding beyond one year as 'extended'. On the other hand, if we are thinking in global terms, where most young children continue to breastfeed for two or three years, we would describe most children weaning before that time as 'premature'."

a i ovo mi je super:
    Gaby Jeffs believes that if breastfeeding for any length of time was considered more normal, there could be an open discussion about the problems with formula versus breastfeeding: "We should be telling people not that breast is best, but that breast is the norm. And the bottle has risks. There is not much information about that tells you the truth - that with formula your baby will be more ill, will see the doctor more often, will have more chance of heart disease and childhood diabetes."

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je ovaj zadnji citat razlog zasto i nas rode toliko napadaju da smo militatne dojilice i 'silimo zene da doje'
    naime, javnost jos uvijek smatra da je dojiti ili ne pravo izbora u smislu - dojenje i adaptirano su jednakovrijedne opcije, samo treba izabrati
    kao da biras crvene ili plave cipele
    a stvar je u tome da bi dojenje trebalo biti norma, ono ocekivano, standard, a davanje adaptiranog rijetka iznimka
    problem je sto je u nasoj svijesti ta slika upravo obratna

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma bravo felix :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

žalosno je da je mama prisiljena birati između dojenja i povratka na posao. mislim, lako se tu nama praviti pametne kad imamo mogućnost ostati doma godinu dana, ali ajde ti izdajaj od bebinog drugog ili trećeg mjeseca života...
    a tko bi se olako odrekao karijere za koju se namučio ili posla od kojeg hrani familiju...

jedino su mi malo zabrijane one mame amerikanke s "militantnim" nazivima za svoje grupe. dobiva se kontraefekt.

felix, potpisujem te skroz.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    mislim da je ovaj zadnji citat razlog zasto i nas rode toliko napadaju da smo militatne dojilice i 'silimo zene da doje'
    naime, javnost jos uvijek smatra da je dojiti ili ne pravo izbora u smislu - dojenje i adaptirano su jednakovrijedne opcije, samo treba izabrati
    kao da biras crvene ili plave cipele
    a stvar je u tome da bi dojenje trebalo biti norma, ono ocekivano, standard, a davanje adaptiranog rijetka iznimka
    problem je sto je u nasoj svijesti ta slika upravo obratna
    Apsolutno se slažem, ljudi i dalje uglavnom misle da žene imaju cice samo za ukras :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos ovo ljeto pocela sam preodgajati sogoricu-to-be
    ali koliko joj pricala o dobrobitima dojenja i evolucijskoj namjeni jelte - sisa, jos uvijek joj je ruzno i nepristojno vidjeti zenu u javnosti kako doji.
    jer, njenim rijecima 'ma dojenje je dobro i sve ok, al nek to radi doma, a ne vani sjedimo u bircu i zena izvadi sisu, fuj, i to u bircu gdje su sve mladi ljudi, ko zadnja ciganka!' :shock:
    posebno sam uocila cinjenicu da je valjda ok dojiti pred drugim mamama i pred familijom, ali mladi ljudi, boze zasto ih suocavati sa tako necim?
    ne krivim ju, ona samo izrazava prevladavajuci stav ovog drustva... zao mi je sto mladi ljudi prije nego pocnu razmisljati o tome nikad niti ne dodju u kontakt sa djecom i stvarima vezanim za njih; naravno da vrlo mlade mame doje puno rjedje cak i od ovog zalosnog prosjeka.
    al obecajem vam, cura je mlada, 22 godinice, dok stasa za udaju i postane zena majka i domacica bit ce roda i pol

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja doma već imam 3 buduće rode

seke mi kažu da im je npr. bilo normalno da frendica malog sa 8 mjeseci skine sa cike "jer je počeo zezat", da ga hrani smokijem, da druga frendica tromjesečnu bebu vodi u birc i ostavlja doma za novu godinu...

odnosno, nisu uopće o tome razmišljale dok nisu vidjele kako ja postupam s andrejčekom.

sad su me tražile da im posudim "discipline book" jer ljubek provodi cijele dane s njima, a one se hoće držati mojeg principa odgoja. :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al obecajem vam, cura je mlada, 22 godinice, dok stasa za udaju i postane zena majka i domacica bit ce roda i pol
    Kak si militantna

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Kak si militantna

Ja baš po ne znam koji put morala braniti svoje stavove dugodojilice.

Sad samo svima kažem na komentare da se dijete od 2 godine treba "odbiti od sise" (uf koji izraz, kao da je on neki mali praščić pa ga se odbija od sise), da mi kažu nešto negativno i loše u tome osim neutemeljenih predrasuda da je dijete pretjerano vezano za majku i da milijeko nema više nikakvu vrijednost, kad znamo da ima i veću?

Naravno, nastane tajac. :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da sam militantna, brinem za svoje buduce necake...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas sam bas dobre volje. vidim svjetlo na kraju tunela za rodinu borbu
    bila sam ujutro na masazi i nesto pricam sa maserkom i ispadne da je zena bila prije 4 godine na rodinom tecaju na sv.duhu, dojila 2 godine, od toga 7 mjeseci iskljucivo, nikad po guzi, curica joj je vrlo samopouzdana i samostalna, ma rastopila sam se, samo smo jedna drugoj uskakale u rijec
    drago mi je da cure s rodinog foruma koje produzeno doje i sve to skupa nisu i jedine u hrvatskoj...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je bio tecaj Kluba trudnica Sveti duh

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas sam bas dobre volje. vidim svjetlo na kraju tunela za rodinu borbu
    bila sam ujutro na masazi i nesto pricam sa maserkom i ispadne da je zena bila prije 4 godine na rodinom tecaju na sv.duhu, dojila 2 godine, od toga 7 mjeseci iskljucivo, nikad po guzi, curica joj je vrlo samopouzdana i samostalna, ma rastopila sam se, samo smo jedna drugoj uskakale u rijec
    drago mi je da cure s rodinog foruma koje produzeno doje i sve to skupa nisu i jedine u hrvatskoj...
    Jipiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D

I ja sam jednu našu neudanu frendicu zarana počela indoktrinirati 8) toliko puta će se naslušati i uživo nagledati lekcija o AP da se do vremena kad će imati svoje dijete neće ni sjećati da je ikad drugačije mislila

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM-u sam vec tolko isprala mozak da se vec odavno upusta u rasprave o odgoju djece, pelenama i tako

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A moj već s frendovima raspravlja o dojenju

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kad smo kod muževa, slušam ja neki dan razgovor mm-a sa svojim frendom, liječnikom, koji nam oduvijek govori da poslije 6 mj nema smisla dojit' jer nije više potrebno ni za imunitet(??) niti kao hrana:
    MM: ali zar ne mora dijete piti nekakvo mlijeko?
    F: pa trebalo bi bar pola litre dnevno.
    MM: pa zar nije zdravije onda majčino nego iz tetrapaka ili u prahu?
    F: pa... je, da, zdravije je!
    kraj razgovora! :D
    mislim da smo napokon s njim ovu temu zaključili zauvijek, jer do sad se svaki put to potezalo!!! a ja već odustala od uvjeravanja!!!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj IRENA prvotno napisa
    slušam ja neki dan razgovor mm-a sa svojim frendom, liječnikom, koji nam oduvijek govori da poslije 6 mj nema smisla dojit' jer nije više potrebno ni za imunitet(??) niti kao hrana
    ...a onda ce mozda taj isti lijecnik nekome preporuciti da si kupi u apoteci kravlji kolostrum jer je jako dobar za imunitet .
    jer, znate, ta sva antitijela iz majcinog mlijeka sa 6 mjeseci naprosto isceznu, u biti, mama onda nekim cudom prestane proizvodit antitijela (teska ironija).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, to ga moram pitati-kamo odu antitijela kad dijete navrši 6 mjeseci!??

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj IRENA prvotno napisa
    da, to ga moram pitati-kamo odu antitijela kad dijete navrši 6 mjeseci!??
    na godisnji! :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

joj cure, čudim vam se... pa znate da je dugo dojenje loše za psihički razvoj vašeg djeteta... eto nedavno se pričalo o tome... ali vama to nije dosta, vi još hoćete dokaze da je u pitanju mutna vodica koja ne zadovoljava ni djetetove fizičke potrebe. nakon 6 mjeseci u dojkama nastanu filtri koji isfiltriraju sve možebitne korisne sastojke, eto!

:smajlić se izvrnuo od smijeha:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo jos malo update iz Gvardijana...
    Ovaj put clanak pod naslovom Why can't we latch on? ( ovo latch on bi bilo ono kada beba zijevne i zakaci se na dojku...kako se to kaze na lijepom hrvatskom u jednoj rijeci?) u kojem deset razlicitih "strucnjaka" s podrucja dojenja navode razloge zasto je u Velikoj Britaniji tako porazavajuca statistika dojenja.
    Jako zanimljivo....
    http://www.guardian.co.uk/g2/story/0,,1480893,00.html

samo da kazem: I love that Michael Odent guy!

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Puh, puh , da otpuhnem prašinu s topica .
    Evo odličnog odgovora na nedavni članak u Glasu Istre.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

MM-u sam vec tolko isprala mozak da se vec odavno upusta u rasprave o odgoju djece, pelenama i tako
    Ovako je i kod nas. Jučer smo bili u šetnji s njegovim frendom, ženom mu i jednomjesečnom kćeri. MM je sat vremena svom zbunjenom frendu objašnjavao dobrobiti dojenja na zahtjev, produženog dojenja te platnenih pelena.

Kad smo išli doma veli on: Ja sam post'o najmilitantije krilo Rode

Inače, o dobrobitima (produženog) dojenja je jučer ujutro raspravljao s mojom zubaricom koja je dojila do 3. godine.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •