Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Zašto nastaje hematom???

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Zašto nastaje hematom???

Nema veze s menom, već mi prijateljica, koja nosi blizance u 7. tjednu trudnoće dobila hematom i prokrvarila, bebice su na sreću dobro.

Mene sve kopka, jer često čujem za hematome u trudnoći. Često se susrećem s tim i tu na RODI.

Zanima me da li netko zna zašto hematom nastaje??? Čisto informativno.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Negdje sam pročitala da kad se embrij implantira u maternicu, može doći do pucanja žilica ili kapilara.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Točka prvotno napisa
    Negdje sam pročitala da kad se embrij implantira u maternicu, može doći do pucanja žilica ili kapilara.
    Nisam skužila baš :?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa ne može ti jednostavnije objesniti- embrij (buduća beba) kad se implantira (ili ugnježđuje) može doći do pucanja krvne žile ili kapilare i iz tog krvarenja nastane hematom

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jednostavno je onome tko zna i razumije.

Shvatila sam, hvala!!!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ja se pripala da je tebi nesto ... uh :smajlickojibriseznojsacela:

dobro je, samo jedan veliki tebi i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za prijateljicu!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zhabica što misliš na mene, hvala ti od

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Točno je da hematom nastaje zbog pucanja žilica ili žila (rjeđe) u maternici prilikom implantacije embrija.
    Oplođena jajna stanica pri ugnježđivanju ima efekt kao vatra na vosak: ona topi tkivo maternice ne bi li se ugnijezdila. Pritom često pogodi žilicu koja puca ili napukne, prokrvari i nastaje nakupina krvi u maternici zvana hematom.
    Najčešće to nije ništa posebno opasno ni za majku ni za dijete i prođe do početka, ponekad sredine, drugog tromjesečja.
    U rjeđim slučajevima embrij pogađa žilu (kod mene se dogodilo); hematom je u tom slučaju opasno velik (tipa 5x4 i više cm) i ugroženi su život djeteta ali i majke. U potonjem slučaju je potrebno najstrože mirovanje jer pucanje napukle žile zahtjeva hitnu operaciju.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Točno je da hematom nastaje zbog pucanja žilica ili žila (rjeđe) u maternici prilikom implantacije embrija.
    Oplođena jajna stanica pri ugnježđivanju ima efekt kao vatra na vosak: ona topi tkivo maternice ne bi li se ugnijezdila. Pritom često pogodi žilicu koja puca ili napukne, prokrvari i nastaje nakupina krvi u maternici zvana hematom.
    Najčešće to nije ništa posebno opasno ni za majku ni za dijete i prođe do početka, ponekad sredine, drugog tromjesečja.
    U rjeđim slučajevima embrij pogađa žilu (kod mene se dogodilo); hematom je u tom slučaju opasno velik (tipa 5x4 i više cm) i ugroženi su život djeteta ali i majke. U potonjem slučaju je potrebno najstrože mirovanje jer pucanje napukle žile zahtjeva hitnu operaciju.
    Ovo ja zovem objašnjenjem. @n@

Datum pristupanja
    Oct 2007
    56

Početno

ja sam imala tu "sreću" da u obadvije trudnoće imam hematome i krvarenja. ugl sve je na kraju bilo super uz obavezno mirovanje

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene zanima kada se najranije može vidjeti na uzv. hematom. Može li se vidjeti na 1. uzv. sa 5 tj. kada se vidi i GV?

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

h se može vidjeti bilo kad, ak se stvori do 5 tj možda ga dr i vidi, al dr ne obrate uvijek pozornost na traženje hematoma dok ne dođe do krvarenja

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja ga na pregledu sa 6+3 tj. nisam imala, a sa 7+3 već sam od njega prokrvarila!

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure, mislim da brkate stvari: nije krvarenje posljedica hematoma, nego je hematom posljedica krvarenja.
    Dakle, ne stoji izjava: prokrvarila sam od hematoma.

Hematom je nakupina krvi koja nije pronašla izlaz iz rodnice prilikom krvarenja KOJE JE UZROKOVALO pucanje žilice ili žile.

Tatsha avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Cure, mislim da brkate stvari: nije krvarenje posljedica hematoma, nego je hematom posljedica krvarenja.

Hematom je nakupina krvi koja nije pronašla izlaz iz rodnice prilikom krvarenja KOJE JE UZROKOVALO pucanje žilice ili žile.
    da u pravu si, ali nije nužno da to krvarenje od kojega nastane hematom bude vidljivo, pa sam zato napisala da dr baš u ranoj trudnoći ne traže postojanje hematoma, već gledaju da li je sve ok s trudnoćom, a tek kod krvarenja traže uzrok krvarenju, a onda ako ga i tad nađu s uglavnom dosta lošim uzv uređajima

@n@ ti si nažalost postala ekspert za hematome, što je nakraju s tvojim??

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj post je bio odgovor na Silvijinu konstataciju.
    Hematom je pod kontrolom, hvala.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jasno da nitko ne traži hematom, jer se naravno očekuje da ga neće biti i da će s trudnoćom sve biti uredu.
    U svakom slučaju dobila sam odgovor na postavljeno pitanje. Hvala!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •