Evo par recepata za kolače koje mi rado papamo (što se na nama i vidi ), jer jako fino idu uz čaj i kavu, a kruhovi (pogotovo onaj s brusnicama) mogu biti jako lijepi (i fini) božićni pokloni.


Kruh od banane

http://img205.imageshack.us/img205/1...dbananekp9.jpg

Potrebno vam je:
3-4 zrele banane
1/3 šalice otopljenog maslaca (mjera za ovaj i sve iduće recepte: šalica = 2,5 dcl)
1 šalica šećera (moje odstupanje: korisim smeđi šećer i samo pola šalice)
1 jaje
1/2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
1 čajna žličica kvasca u prahu (instant kvasca)
prstohvat soli
1,5 šalica brašna

Ovaj kruh možete umijesiti i bez miksera, a ako ga ipak koristite, najbolje je staviti ga na najmanju brzinu kako bi banana ostala u komadićima.

Stavite pećnicu da se grije na 180°C. U dubokoj posudi zgnječite banane, pa im dodajte maslac i promiješajte kuhačom (ili mikserom, ali pažljivo). Zatim dodajte šećer, istučeno jaje i ekstrakt vanilije. Kad ta smjesa postane jednolična, posipajte je kvascem i solju, te i njih umiješajte. Na kraju dodajte brašno i ponovno miješajte.

Smjesu ulijte u prethodno namašćeni (ja koristim maslac) kalup za kruh, stavite u pećnicu i pecite otprilike sat vremena. Kad je gotovo, pustite da se ohladi na rešetki u kalupu i hladnog ga izvadite. Ako niste sigurni da li je kruh pečen, upiknite u njega drvenu čačkalicu. Ako ona izađe iz kruha čista (na njoj ne smije ostati zalijepljenog tijesta), kruh je pečen.


Kruh od brusnica i oraha

http://img519.imageshack.us/img519/5...rusnicabq2.jpg

Potrebno vam je:
2 šalice brašna
3/4 šalice šećera (ja koristim najviše pola)
1,5 žličice praška za pecivo
pola žličice kvasca u prahu
pola žličice soli
3/4 šalice grubo nasjeckanih oraha
1 šalica grubo nasjeckanih brusnica
3/4 šalice soka od naranče
1/4 šalice otopljenog maslaca
1 jaje
1 velika žlica naribane kore od naranče

Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Naribajte koru jedne do dvije naranče, a zatim naranče iscijedite dok ne dobijete potrebnu količinu soka (bolje ga je imati više, nego manje). Nasjeckajte orahe i brusnice (ne treba ih jako usitniti, bitno je samo da je svaka prerezana barem na pola kako bi pustila sok) te istucite jaje.

U velikoj posudi promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, kvasac i sol. Dodajte nasjeckane brusnice i orahe.

U drugoj posudi promiješajte sok od naranče, maslac, istučeno jaje i koru od naranče te dodajte prvoj smjesi i miješajte kuhačom (ili mikserom na manjoj brzini) dok ne dobijete ujednačenu masu.

Ulijte u namašćeni kalup za kruh i pecite sat vremena. Nakon što je kruh pečen, ostavite ga da se deset minuta hladi u kalupu, pa ga izvadite i ostavite da se do kraja ohladi na rešetki.


Keksi od kikiriki-maslaca

http://img208.imageshack.us/img208/6...ikirikiof4.jpg

Potrebno vam je:
1/2 šalice šećera
1/2 šalice smeđeg šećera (moje odstupanje: bijeli ne koristim uopće, nego samo tih pola šalice smeđeg i još uvijek je dovoljno slatko)
1/2 šalice maslaca koji je neko vrijeme stajao na sobnoj temperaturi
1/2 šalice maslaca od kikirikija
1 jaje
1,25 šalice brašna
3/4 čajne žličice kvasca u prahu
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1/4 čajne žličice soli

Miješajte mikserom maslac dvije minute, pa mu dodajte šećer i miješajte još dvije minute. Dodajte maslac od kikirikija i jaje. Suhe sastojke (brašno, kvasac, prašak za peciva i sol) najprije promiješajte zajedno, a zatim dodajte u smjesu s maslacem te miješajte dok smjesa ne postane jednolična.

Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata.

Zagrijete pećnicu na 200°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka, dobro ga promijesite i oblikujte "tanjuriće" promjera 2-3 cm, koje ćete dodatno stanjiti tako da u njih dva puta (vodoravno i okomito) utisnete vilicu. Pecite na papiru za pečenje dok ne dobiju svijetlosmeđu boju, tj. 10 min. Pustite ih da se kratko ohlade na papiru za pečenje, a zatim ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade.


Muffini s kruškama

http://img211.imageshack.us/img211/5...muffinijd9.jpg

Potrebno vam je:
2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
3 žličice praška za pecivo
1/2 zličice soli
1 šalica mlijeka
1 jaje
1/4 šalice otopljenog maslaca
sok jednog limuna
1 šalica krušaka narezanih na kockice (otprilike dvije kruške srednje veličine)
1/2 šalice grubo usitnjenih oraha

Zagrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi promiješajte mlijeko, unaprijed istučeno jaje, maslac i sok od limuna. Kruške i orahe dodajte brašnu, promiješajte i zatim polako dodajte mliječnu smjesu u suhe sastojke. Smjesa mora biti u komadićima, a ne glatka.

Namastite kalup za muffine ili u njega stavite papire, te ih napunite do 3/4 visine. Pecite 20-25 minuta, dok vrh ne dobije lijepu smeđu boju. Čim su pečeni izvadite ih iz kalupa da se ohlade vani.