Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 417

Tema: Horor na Sv. Duhu

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Apathetic prvotno napisa
    Drage RODE borile ste se za rooming in, koji je trebao biti predivno iskustvo za mame i bebe, ali zahvaljujući osoblju SD uskoro će se tražiti micanje istog!
    Ja stvarno ne mogu vjerovati da ovo čitam.
    Boravka majki i djece zajedno nakon poroda je uvjet i norma (i svakako potreba) u civiliziranom (i manje civiliziranom svijetu).
    To što neka naša rodilišta i naš sistem zdravstva sve shvaća doslovno(u jedno ili drugom smislu) nema veze sa tim da li je sistem boravka majke i djeteta zajedno dobar ili ne.
    Osoblje treba educirati i naučiti novom sistemu,ali to nije posao Roda.
    Fleksibilnost i osobni pristup bi trebao biti nešto što se samo po sebi podrazumjeva,ali nažalost rijetko se susreće u našem društvu.
    U jednom rodilištu majka moli za pomoć i ne nailazi na razumjevanje ,u drugom moli da joj donesu dijete a oni ne žele jer nije po protokolu.
    Ista stvar samo drugo pakiranje...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upravo zbog ovakvog shvaćanja rooming in-a u državnim bolnicima, ako ikad budem rađala drugi put idem u privatno rodilište gdje ću na osnovu novaca koje sam dala zahtijevati ono što ja hoću ,a ne nešto što mi netko drugi nameće.

jer kako bilo tko od vas može znati što je za mene najbolje, osim mene same ?

na svu sreću da sam u rodilištu u kojem sam bila potegnula debele veze da sjaše s mene i da me prestanu maltretirati sa svojim standardima kako bih se ja trebala ponašati.

i opet je oporavak trajao dugo, neću ni zamisliti kako bi izgledao da sam im pustila da jašu po meni sve u cilju boljitka i rooming ina

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Drage RODE borile ste se za rooming in, koji je trebao biti predivno iskustvo za mame i bebe, ali zahvaljujući osoblju SD uskoro će se tražiti micanje istog!
    Ja stvarno ne mogu vjerovati da ovo čitam.
    Boravka majki i djece zajedno nakon poroda je uvjet i norma (i svakako potreba) u civiliziranom (i manje civiliziranom svijetu).
    To što neka naša rodilišta i naš sistem zdravstva sve shvaća doslovno(u jedno ili drugom smislu) nema veze sa tim da li je sistem boravka majke i djeteta zajedno dobar ili ne.
    Osoblje treba educirati i naučiti novom sistemu,ali to nije posao Roda.
    ...
    ..Niste shvatili cinizam u mojoj rečenici....nitko nije ništa rekao na račun RODA...
    Poanta rečenice je bila da fućkaš ti uvjete i norme civiliziranog svijeta, kad se osoblje nekih bolnica ponaša ko da su nadzornici u konc logoru. I umjesto da 24-rosatni rooming in bude uvertira u to da se majka što bolje pripremi za samostalnu brigu o djetetu, to se pretvara u traumatično iskustvo koje više nitko ne bi ponovio. U tom je stvar, bravo za osoblje babinjača SD, čestitamo na nevjerovatnom talentu zagorčavanja života mamama i bebama!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Upravo zbog ovakvog shvaćanja rooming in-a u državnim bolnicima, ako ikad budem rađala drugi put idem u privatno rodilište gdje ću na osnovu novaca koje sam dala zahtijevati ono što ja hoću ,a ne nešto što mi netko drugi nameće.

na svu sreću da sam u rodilištu u kojem sam bila potegnula debele veze da sjaše s mene i da me prestanu maltretirati sa svojim standardima kako bih se ja trebala ponašati.

i opet je oporavak trajao dugo, neću ni zamisliti kako bi izgledao da sam im pustila da jašu po meni sve u cilju boljitka i rooming ina
    Ja sam ZA rooming in, da se razumijemo, ...ali za rooming in u kojem sestre pomažu prilagodbi majke na dijete, a ne koriste bebu kao oružje za napad i liječenje frustracija. Nisu oni glupi, jako se dobro vidi kako teče prilagodba, i smatram da im nikakva dodatna edukacija ne treba...pa nisu roboti da im treba mijenjati software. Stvar je u tome da im je sad ovo idealna prilika za iživljavanje radi uvjeta rada.
    Uostalom , da li je ikad provedeno istraživanje o broju žena sa post-porođ. depresijom po rodilištima. Naravno da uvjeti rodilišta nisu "okidač" za tako nešto, no činjenica je da SD ima u zadnje vrijeme jako puno slučajeva da su žene otpuštene sa velikim problemima. Jako puno žena odlazi od tamo sa manje ili više istim mislima: da porod nije ništa naspram odnosa na odjelu babinjača, i da im je to bilo najgorih 3-10 dana u životu :shock:

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je osobno rooming bio najbolja stvar kod SD, no smatram da su to izveli dosta loše. Ja sam stekla dojam da su sestre jedva dočekale taj potez jer se tako rješevaju brige za bebače - kad god sam zvonila nekoj da mi dođe imala sam osjećaj da će mi otkinut glavu jer joj smetam.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja nisam rodila na SD (a trebala sam jer sam tamo imala debele veze za elektivni carski i ne mogu prežaliti što ipak nisam išla) već sam rodila u Rijeci, ali u ovom sistemu gdje je više majki zajedno i svaka sa svojom bebom smatram najvećom gluposti našeg zdravstva.
    Ako tražim sat vremena da se odmorim od svojeg djeteta, zašto mi nameću da moram slušati deranje tuđih beba? Ako tražim mir onda hoću mir, a ne da slušam tuđe jadikovke, mobitele, bebe, urlanje, ulaženje sestara u/iz sobe...
    Rooming in je 100% pozitivan samo ako svaka rodilja ima svoju sobu (i da - pričam iz svog iskustva u inozemstvu). Meni osobno, ovaj rooming-in u Ri je bilo samo mučenje i jedva sam čekala da pobjegnem otamo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je boravak na babinjacama bio traumatican, bez obzira sto tada jos nije bio rooming in. tj. bas zbog toga!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    ali u ovom sistemu gdje je više majki zajedno i svaka sa svojom bebom smatram najvećom gluposti našeg zdravstva.
    Ako tražim sat vremena da se odmorim od svojeg djeteta, zašto mi nameću da moram slušati deranje tuđih beba? Ako tražim mir onda hoću mir, a ne da slušam tuđe jadikovke, mobitele, bebe, urlanje, ulaženje sestara u/iz sobe...
    Rooming in je 100% pozitivan samo ako svaka rodilja ima svoju sobu ..
    Slazem se. Na SD je rooming in samo izlika da se bebe daju mamama da sestre imaju mira.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moram primijetiti da prema ovome, ti ne bi bila zadovoljna niti da nije u pitanju rooming in. jer ako ne place beba, zvoni mobitel - to nema veze s roomingom, nego s dijeljenjem sobe s vise zena.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ima veze i s jednim i drugim. Rooming in je samo šlag na kraju

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa nismo u hotelu, u rodilištu smo. Meni nije ništa smetalo, pa nek i da sva djeca plaču 24 h dnevno meni pod nosom samo da je L stalno sa mnom. Odmarala sam se kad sam došla doma, tih par dana sam i tako bila preeuforična za spavanje.
    Ali opet, sve ovisi o čovjeku. Ja nisam previše komotna i ne očekujem od javne bolnice da budem sama u sobi, uživam u miru i tišini i da mi vlastito dijete donose samo kad je miran, opran i tih.
    Doduše, da sestre mogu biti bolje, to je istina, ali sama ideja roominga mi je odlična.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Pa nismo u hotelu, u rodilištu smo. Meni nije ništa smetalo, pa nek i da sva djeca plaču 24 h dnevno meni pod nosom samo da je L stalno sa mnom. Odmarala sam se kad sam došla doma, tih par dana sam i tako bila preeuforična za spavanje.
    Ali opet, sve ovisi o čovjeku. Ja nisam previše komotna i ne očekujem od javne bolnice da budem sama u sobi, uživam u miru i tišini i da mi vlastito dijete donose samo kad je miran, opran i tih.
    Doduše, da sestre mogu biti bolje, to je istina, ali sama ideja roominga mi je odlična.
    Vidjet' ćamo kada budeš rodila drugo i kada budeš znala da te kući čeka još jedno zahtjevno malo dijete i da nema izležavanja po krevetu već odmah u akciju. Mir u rodilištu ona 3 dana će ti itekako puno značiti. Da, smeta mi plač i urlanje tuđih beba jer one nisu moje, a ako ne želim slušati svoje, zašto bi slušala tuđe?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Iridana jesi Ti možda bila sa mnom u sobi? To isto je govorila i moja cimerica

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

točno to i to je razlog zbog čega idući put idem u privatno rodilište. Meni se u trenutku kad sam najranjivija ne da zaj.....ti sa osobljem da bi dobila ono što trebam.

Poanta rečenice je bila da fućkaš ti uvjete i norme civiliziranog svijeta, kad se osoblje nekih bolnica ponaša ko da su nadzornici u konc logoru. I umjesto da 24-rosatni rooming in bude uvertira u to da se majka što bolje pripremi za samostalnu brigu o djetetu, to se pretvara u traumatično iskustvo koje više nitko ne bi ponovio. U tom je stvar, bravo za osoblje babinjača SD, čestitamo na nevjerovatnom talentu zagorčavanja života mamama i bebama!
    Poanta rooming-ina je da se majke brinu za dijete 24-sata. I sad, htjeli smo rooming-in, a onda kada smo skužili da je to malo teško posebice za prvorotku i ako je rezana (što je medicinsko osobolje cijelo vrijeme upozoravalo, ali ih nitko nije slušao) sad više ne, ne rooming-in. Ja ne mogu shvatiti činjenicu da nitko ne može vidjeti kakva je situacija u našim bolnicama, da nitko ne može shvatiti činjenicu da na odjelu babinjača rade 2 ili 3 sestre (ne znam točan broj), a da ima sigurno 20-ak rodilja i da te žene fizički ne mogu stići sve, zbog čega su onda živčane, pa zagorčavaju život onom tko im je najbliži - nažalost rodilja, a ne onome kome bi trebalo - našim vlastodršcima koji su rooming-in trebali organizirati kako spada (sa dovoljno osoblja). Evo to je ono kaj sam pričala i u jednom drugom pdf, a to je da postoji razlog zašto vani mame s bebom imaju apartman (ili eventualno 2 rodilje po sobi), da imaju dovoljan broj sestara i ostale uvjete - kaj vi fakat mislite da vani ljudi vole trošiti novce uludo. Ne, nego ako hoćeš organizirati i imati rooming-in to ima svoju cijenu i valja ga organizirati kako spada, a ne gle super ideja, ajmo uvesti, a imamo li uvjete - ne, ali nema veze - tako je sa svime kod nas. Ali neke cure misle da nema problema, mogu one i čučati kraj dječjeg krevećita (e ovo je cinično) - ali ne mogu.

Nego, da podjelim s vama kaj sam danas razmišljala. Mislila sam o ženi muževa bratića (u Njamačkoj) i kako je ona mislila da hoće još jedno dijete (pozitivno iskustvo poroda), a nakon što je mala porasla više ne želi. A ja sam obrnuto: kad sam se izvukla iz bolnice mislila sam nikad više, a što je više gledam opet bi jedno. I onda se mislim: ona je vjerojatno imala apartman (sobicu sa tušem i krevetićem za bebu), dovoljno medicinskog osoblja da joj pokaže sve oko dojenja, posjete kad god poželi. I normalo mi je da joj je to super iskustvo. Zato velim, idući put Podobnik - ne pada mi napamet zezati se sa svime ovim, te moljakati, kumiti i sl. I već sad počinjem skupljati lovu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

eee, cure moje - zato vam je koji put koristan veliki strah od poroda.
    jer kad nakon tolikog straha (i prvi put i drugi put) rodiš - a može ti pored uha dernjati se 20 beba, i može te ne znam koliko boliti rez od epiziotomije, ti si toliko sretan da ništa oko sebe, osim svoje bebe, ne primjećuješ.

meni je super bilo na babinjačama u rijeci. naročito s jurajem, koji je stalno bio uz mene. mara je bila na intenzivnoj, 4 dana odvojena od mene - to mi je bilo baš nekako teško podnijeti i preporodila sam se kad su mi je vratili.

ne znam, ja sam valjda bila u nekoj dobroj smjeni - sestre su svakoj mami koja se potužila uzele dijete i nisu radile nikakve drame oko toga - mojoj cimerici su i preko cijele noći uzele dijete, da se ona odmori.

a meni su pasali moji mali mišići, koje sam cijelo vrijeme samo promatrala i čudila se kako su savršeni.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

...možda je lakše izdržati rooming in ako si 3 dana u bolnici, no ja sam konkretno bila 2 tjedna (zbog uzimanja antibiotika iz koznakojeg razloga, tj.nikad mi nisu rekli) i morate shvatiti da nije isto biti u toj situaciji 3 dana i toliko dugo kao ja. Gužva na odjelu nije opravdanje, jer kako je i sama Fanika rekla (a počela je ovaj post) na drugom joj je odjelu bilo neusporedivo bolje, a čisto sumnjam da tamo isto nema manjak sestara. Ja mogu reći iz osobnog iskustva, kad sam ja bila bilo je 4 sestre i još par praktikantica i bile su živčane jer ih se diglo s cigarete ili čitanja novina. E pa sorry, ni ja na svom poslu ne čitam novine. I da je 20 rodilja a njih 2-3, opet bi u svojoj smjeni mogle posvetiti barem 20 min rodilji. Mislim , to je čista matematika. . Ako sad više ne moraju hraniti bebe, nositi ih i brinuti se o njima zbog uvedenog roomin ina onda bi se bar mogle kvalitetnije posvetiti rodiljama. Nema tih novaca koje neću platiti da odem privatno. Jer si ŽELIM rooming in, i jer mi nije problem biti s bebom, ali kad nekog molim da mi pomogne oko dojenja, onda nek odvoji 5 min i pomogne mi, a ne da mi se prijeti, dere se na mene itd. Mislim žene s carskim su si same stavljale čepiće, a to je živi manevar nakon razrezanog ti trbuha...mislim to je 2 sek posla!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je fascinantno kako se na rooming in zale uglavnom samo na sv. duhu (s izuzetkom iridane i rijeckog rodilista, ali imam dojam da bi iridana bila zadovoljna samo copy-pasteom svoje privatne sobe iz prvog poroda) gdje je rooming in uveden nedavno. u mnogim, posebno manjim rodistima je to normalna i uobicajena stvar i nisam primijetila da se neka dubrovkinja zalila na nehumane uvjete rooming in-a.

sv duh je naravno veliko rodiliste s velikom fluktuacijom rodilja i beba, ali opet, vjerujem i nadam se da ce se medicinsko osoblje uskoro adaptirati na nova pravila i poceti ih primjenjivati onako kako rodilje i bebe zasluzuju.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    meni je fascinantno kako se na rooming in zale uglavnom samo na sv. duhu (s izuzetkom iridane i rijeckog rodilista, ali imam dojam da bi iridana bila zadovoljna samo copy-pasteom svoje privatne sobe iz prvog poroda) gdje je rooming in uveden nedavno. u mnogim, posebno manjim rodistima je to normalna i uobicajena stvar i nisam primijetila da se neka dubrovkinja zalila na nehumane uvjete rooming in-a.

sv duh je naravno veliko rodiliste s velikom fluktuacijom rodilja i beba, ali opet, vjerujem i nadam se da ce se medicinsko osoblje uskoro adaptirati na nova pravila i poceti ih primjenjivati onako kako rodilje i bebe zasluzuju.
    pa dobro da je to netko primjetio
    i kad nije bilo rooming-ina tamo je bila koma. Problem je u osoblju,

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Gužva na odjelu nije opravdanje, jer kako je i sama Fanika rekla (a počela je ovaj post) na drugom joj je odjelu bilo neusporedivo bolje, a čisto sumnjam da tamo isto nema manjak sestara. Ja mogu reći iz osobnog iskustva, kad sam ja bila bilo je 4 sestre i još par praktikantica i bile su živčane jer ih se diglo s cigarete ili čitanja novina. E pa sorry, ni ja na svom poslu ne čitam novine. I da je 20 rodilja a njih 2-3, opet bi u svojoj smjeni mogle posvetiti barem 20 min rodilji. Mislim , to je čista matematika. .
    nemoj se ljutiti, ali na gin I koju je spominjala Fanika sestre kontaktiraju sa pacijentima 2x na dan (jutarnja i večernja vizita) i ako još nešto nekome treba (kao npr. meni koja sam bila u totalnom živčanom rastrojstvu ili Faniki koja je vjerojatno tamo bila jedina sa bebom). Na babinjačama sam samo ja zvonila svaki dan najmanje 6-7 puta na dan, prema tome neka je svaka tako (s time da kad sam ja bila nije bio rooming-in) i neka ima 20 rodilja - vjeruj mi izračunala sam matematički, ali im smjena nije bila dovoljno dugačka da svima posvete 20 minuta. Gle, naravno da njihovo ponašanje nije u redu (iako su prema meni osobno bile super, ali vjerujem i curama koje kažu da nisu prema njima) i da one moraju shvatiti da se na taj način ne mogu ponašati, ali i mi ostali moramo shvatiti na rooming-in nije samo uvesti ćemo, pa kaj tu ima dadeš dijete rodilji da se brine za njega kao što bi i trebala, već je to i stvar mogućnosti, stvar privatnosti itd. već sam sve navela, pa neću ponovno (obučeno osoblje i dovoljno osoblja, uvjeti što se tiče prostora, a za sve to treba love-nažalost).

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

[quote="elin
    nemoj se ljutiti, ali na gin I koju je spominjala Fanika sestre kontaktiraju sa pacijentima 2x na dan (jutarnja i večernja vizita) i ako još nešto nekome treba (kao npr. meni koja sam bila u totalnom živčanom rastrojstvu ili Faniki koja je vjerojatno tamo bila jedina sa bebom). Na babinjačama sam samo ja zvonila svaki dan najmanje 6-7 puta na dan, prema tome neka je svaka tako (s time da kad sam ja bila nije bio rooming-in) i neka ima 20 rodilja - vjeruj mi izračunala sam matematički, ali im smjena nije bila dovoljno dugačka da svima posvete 20 minuta. Gle, naravno da njihovo ponašanje nije u redu (iako su prema meni osobno bile super, ali vjerujem i curama koje kažu da nisu prema njima) i da one moraju shvatiti da se na taj način ne mogu ponašati, ali i mi ostali moramo shvatiti na rooming-in nije samo uvesti ćemo, pa kaj tu ima dadeš dijete rodilji da se brine za njega kao što bi i trebala, već je to i stvar mogućnosti, stvar privatnosti itd. već sam sve navela, pa neću ponovno (obučeno osoblje i dovoljno osoblja, uvjeti što se tiče prostora, a za sve to treba love-nažalost).[/quote]
    ja npr. nisam zvonila više od 5 puta u 2 tjedna pa su opet histerizirale.
    Ali zanimljivo je kako gore svi skoče kad se čuje ime Podobnik. Ko opareni!!
    S jedne strane bi se ponašali kako njima paše, a s druge strane kad čuju da negdje postoje bolji uvijeti onda se svi nađu uvrijeđeni. Spomenite im samo da razmišljate o tome da rodite: U Austriji, U Postojni, kod Podobnika itd. Pa ćete vidjeti reakcije

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Poanta rooming-ina je da se majke brinu za dijete 24-sata.
    Ne bi se slozila. Poanta rooming-ina je da mame i bebe budu skupa 24h, te da imaju 24h podrsku strucnog i medicinskog osoblja, ukoliko im je potrebna. Kod nas nema te podrške, a ona je ključna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jednoumno potpisujem

jer ako je svrha da se ja 24 sata brinem o djetetu onda ću ići doma iza poroda odmah, a ne da se medicnsko osoblje izdire na mene.

( Da vas utješim, jednom su probale )

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I ne samo da se brineš za svoje, nego se brineš i za tuđe i za druge koji su još jadniji od tebe! Najbolje da raspuste sve sestre i plate nam dnevnicu po izlasku

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I ne samo da se brineš za svoje, nego se brineš i za tuđe i za druge koji su još jadniji od tebe! Najbolje da raspuste sve sestre i plate nam dnevnicu po izlasku
    uuuuu, može, ako ti hoćeš ići sa mnom idući put ja neću ići u privatno (štednja) nego na SD, ali ti ja platim kaj se brineš o mom djetetu kad ja ne mogu prema njihovoj satnici - 25 kn, a onda nađem i nekog da mi počisti kuću za 45 kuna po satu (i ja se odmorim 3 dana i dođem u čistu kuću i još uštedim, zakon): :D

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak sestre stignu tračat, pit kavu i pušit, a stignu , onda bogme stignu i radit svoj posao. Da manje razglabaju o zahtjevnim pacijenticama više bi stigle napravit. U doba kad sam ja rađala nije bilo rooming-ina i bilo mi je žao, ne zato što bih ja to sigurno mogla, nego zato što bih se osjećala sigurnije da je dijete uvijek uz mene ( nisam baš od teškog povjerenja u te sestre, a ni doktore- morat ću po kvartu 8) da me ne prepoznaju ) Naravno, da bi to bilo lijepo i poučno iskustvo trebalo bi biti onako kako je deaedi napisala:
    Poanta rooming-ina je da mame i bebe budu skupa 24h, te da imaju 24h podrsku strucnog i medicinskog osoblja, ukoliko im je potrebna. Kod nas nema te podrške, a ona je ključna.
    Felix-stvarno je istina da se puno žena buni zbog rooming-ina na SD-u, moja je šogorica npr. rodila u ŠI bolnici , beba je bila stalno s njom i bilo joj je naporno, ali je osoblje očito bilo bolje i susretljivije s obzirom da joj nije ostalo u lošem sjećanju, tak da za odbijanje rooming-ina na SD-u krivim isključivo osoblje . Al to sam ja, ja uvijek krivim osoblje .

maria71- kažeš probale jednom :? , baš me zanima što si im rekla pa da su odustale ( ipak se one udruže pa za vratom umjesto jedne imaš cijelu četu ). Zato lijepo savjetuj [/b]

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nakon oštrog starta povukla sam debelu vezu i onda sam imala mir, grdo su me gledale ,ali me nisu vrijeđale bilo direktno bilo indirektno

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Vidjet' ćamo kada budeš rodila drugo i kada budeš znala da te kući čeka još jedno zahtjevno malo dijete i da nema izležavanja po krevetu već odmah u akciju. Mir u rodilištu ona 3 dana će ti itekako puno značiti. Da, smeta mi plač i urlanje tuđih beba jer one nisu moje, a ako ne želim slušati svoje, zašto bi slušala tuđe?
    so not true

Ja doma imam trogodišnjakinju pa sam jedva čekala RI, to je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam išla na Sveti Duh, iako su naši cimeri plakali cijele noći mene, a ni P to nije diralo, uživala sam jer smo bili zajedno.
    Zar ti ZAISTA vjeruješ da ćeš se odmoriti ta tri dana u rodilištu?

Nažalost, činjenica je da osoblje nije na visini zadatka

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    so not true

Ja doma imam trogodišnjakinju pa sam jedva čekala RI, to je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam išla na Sveti Duh, iako su naši cimeri plakali cijele noći mene, a ni P to nije diralo, uživala sam jer smo bili zajedno.
    Zar ti ZAISTA vjeruješ da ćeš se odmoriti ta tri dana u rodilištu?

Nažalost, činjenica je da osoblje nije na visini zadatka
    Naravno da bi se odmorila da imam svoju sobu (ili apartman) i da mi bebu odnose/donose kako ja hoću i de ne slušam dernjavu tuđe djece, gledam tuđe posjete (niti one gledaju mene), slušam tuđe mobitele i da sad ne nabrajam.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na kraju je jedna pedijatrijska sestra rekla da je sve to katastrofa jer oni imaju samo 50% uvjeta za rooming in. Zašto rade nešto za što nemaju uvjete...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam npr približila ormarić i krevetić od bebe od svoje cimerice do svog kreveta. Rupu sam popunila narolanim bademantilom i narolanim pokrivačem. Dečeke stavila jednog iznad drugog i tako se namjestila na bok do njih i davala cicu jednom pa drugom.... Jer nisam bila u stanju ih dizati iz krevetića da bi ih nahranila... Pa kaj je to normalno da izrezana ležim s njih dvojicom na onom krevetu širine 50-60cm....
    I sva sreća da sam mlijeko dobila odmah, i sva sreća da mi oni nisu prva djeca pa sam dojenje odradila majstorski. Kad sam rodila kćer kao prvorotkinji mi nisu ni pokazali kako, nego su mi je dali na krevet i rekli "mama stavite cicu djetetu u usta i to je to. " Dok nije došao treći dan Stanojević(ili kako već) i sve nas podučavao u sobi.

A sada kad sam rodila, četvrti dan nakon carskog malo sam došla k sebi i uspjela oba dvojicu u isto vrijeme staviti na cicu (kakav sam majstor bila) da su se sestre načudile kako uspijevam.

Da vam ne duljim, u životu nisam bila u većoj depresiji, u životu nisam toliko plakala kao tih pet dana...
    Moja mama je htjela razgovarati sa doktorom da mi produlje borovak jer sam ja sigurno pala u postporođajnu depresiju... Doslovno sam ju za ruku ispratila do vrata van da vidim da ide doma da ne bi slučajno ostala koju minutu duže nego što trebam...
    A kad sam došla doma bila sam sretnija nego ikad...
    U šoku od svega sam se još ndugo oporavljala i svima govorila da tih 5 dana tamo ne bi poželjela ni najgorem neprijatelju...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a komentari nekih sestara kad sam tražila pomoć koju nisam dobila na kraju... su bili:
    Pa kak ćete vi doma ako nemožete ovdje!
    Pa šta vi hoćete druge mame blizanaca su isto cijelo vrijeme sa svojom djecom itd.... A samo zato jer sam jednom u tih 4 dana zadnju noć tražila da jednog nahranjenog uzmu dva sata da mogu normalno drugog nahranit.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Sundance prvotno napisa
    Da vam ne duljim, u životu nisam bila u većoj depresiji, u životu nisam toliko plakala kao tih pet dana...
    ...
    tamo i one potpuno prisebne dobe postporođajnu depresiju

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Sundance prvotno napisa
    Pa kak ćete vi doma ako nemožete ovdje!
    Pa šta vi hoćete druge mame blizanaca su isto cijelo vrijeme sa svojom djecom itd.... .
    pa šta ih boli briga kak ćeš si ti doma to organizirati....ne žive svi u gerilskim uvjetima pa da im je ovo "normalno". I u neandertalskim plemenima su žene pomagale rodilji.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem i ja Daedi - nije poanta samo da mama i beba budu zajedno, jer onda mogu direkt iz bolnice doma, to bi bilo svima najelegantnije. Mogu samo reći da su u mojoj sobi cimerice krizirale ako bi slučajno trebali ostat dulje od 3 dana - plač i sl. (ja sam ostala 8 dana), a kad sam prvi dan došla čudila sam se ženi koja je izlazila s djetetom na svoju odgovornost iako je imao žuticu, mislila sam da je nerazumna, ali kako sam je razumjela taj 3. dan. Moja je kriza bila isto 3. dan, cimerica do mene mislila da sam flipnula, a sutradan je i ona isto jadna u plač kad je shvatila da mora ostat dan dulje. Tako smo se nekako međusobno onda i nasmijavale i okrenule na šalu. Tako da mogu samo zamislit kako je bilo 2 tjedna. Nije mi se dalo niti slikavati ispred rodilišta u kojem smo trku bili, imamo samo jednu bezveznu u kojoj nekome fali glava, sad mi žao, ali u tom sam trenu samo htjela čim prije otići. Bio je to nekakav antiklimaks nakon tolikod iščekivanja naše cure, možda su te uspomene obojane i svim tim sitnim komplikacijama koje su me zadesile, možda bi s drugom bebom mi to sve bilo smiješno što mi je tad smetalo. Sestre stvarno daju sve od sebe, nisam doživjela niti čula za drskost, eventualno je neka malo hladnija i suzdržanija, ali zvoni im se stalno jer žene shvate doslovno da mogu zvoniti i ne mogu stići na toliku količinu žena, pa najčešće ispadne nakon 2-3. zvona "ovo je 24-satni rooming in, to ste znali, Vi se morate snaći sa svojom bebom". Premalo je njih, previše je nas, a prostor je preskučen. Možda je to u manjim rodilištima ležernije, ne znam, SD je nekako na glasu pa je navala, plus Zagreb...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos neuzimanja beba, ja sam stekla dojam da to oni ne smiju, tj. ne da ne žele ili da se iskaljuju, nego baš da ne smiju ako je mama "samo" malo umorna, smiju samo ženama s carskim prvu noć ili ako je nekakav takav režim kao što je na kraju moj bio - mama na ablaktaciji. Onda sam valjda upala u neku njima poznatu shemu koja nije bila customizacija prema željama/potrebama individualne rodilje nego shema a) mama doji i shema b) mama ne doji i bilo je sve lakše, izlazili su mi u rado susret, bili ljubazni, išla sam hraniti bebu svaka 3 sata na neonatologiju, sve su mi rado pokazivali i odgovarali na moja pitanja i sve smo se dogovarali jer je to bila valjda službeno odobren protokol i jer su, imam dojam, smjeli tako postupati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da ne bude sve crno, uspomene iz rađaone i iz intenzivne su mi super ! A nakon toga kao da je sve stalo na 5 dana, pa se opet prekrasno nastavilo čim smo došli doma .

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Poanta rooming-ina je da mame i bebe budu skupa 24h, te da imaju 24h podrsku strucnog i medicinskog osoblja, ukoliko im je potrebna. Kod nas nema te podrške, a ona je ključna.
    Da nije bilo rodinog s.o.s. telefona, drage moje, ja ne bi uspjela dojiti svoje dijete jer je meni podrška kod dojenja bila npr.:"gospođo x, bolje je da ne dolazite na izdajanje jer ionako nemate dovoljno mlijeka a zauzimate mjesto nekoj mami koja ima mlijeka za svoju bebicu!"

Čitajući iznova ovaj topic, sad sam tek osvijestila koliku štetu rade te "prekrasne sestre koje daju sve od sebe" većini prvorotkinja. Uvjere te da tako mora biti.
    I stalno ih pokrivamo, razumijevamo, neugodna iskustva opravdavamo...

U svome poslu bila sam tisuće puta u vrlo stresnim situacijama, pod pritiskom no nikada, zaista nikada nisam oštetila korisnika ili odbrusila da nemam vremena, uvijek sam saslušala svakoga i tražila mirno riješenje problema.
    I ponavljam još jednom, gužva nikako ne opravdava otresitost.

Užasno mi je žao što nisam izišla u javnost sa svojim iskustvom sa odjela babinjača i pedijatrije.
    Nisam htjela zbog sažaljenja koje mi zaista nije potrebno u životu a kako čitam, većina se zadovoljila sa mrvicama dobroga pa opet, šutim od srama da ne ispadnem šmizla ili nezahvalna.

U svakom slučaju, moj drugi porod neće biti na SD-u unatoč izvrsnom lječničkom timu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja mislim da je dobar dio i u novcu i imam nepopularan stav da bi svi morali više partipirat za zdrav. usluge - tu se slažem sa Škegrom. A ovo za usporedbe, točno, ja uspoređujem sa sestrinim pričama o uvjetima iz ST rodilišta, pa je uvijek i ono "dobro smo prošli" što se tiče poroda. Ali, opet, na SD-u sam bila i operirana i "okus" toga je puno nekako normalniji ostao, samo svi su ti odjeli manje opterećeni od babinjača.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ko je uopće "glavni" za odjel babibnjača?! su one pod pedijatrijom ili rodilištem?! Meni se isto činilo da bi nekad i pomogle al se boje onog iznad!
    Uostalom šta ne bi trebale najveće kritike i ići na "glavnog u odjelu" 8)

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ko je uopće "glavni" za odjel babibnjača?! su one pod pedijatrijom ili rodilištem?! Meni se isto činilo da bi nekad i pomogle al se boje onog iznad!
    Uostalom šta ne bi trebale najveće kritike i ići na "glavnog u odjelu" 8)

glavna za sestre je gl. sestra bolnice koja je btw super ljubazna teta, voljna saslušat, suosjećajna, al kolko u svemu tome ona može pomoć :? .

meni se čini da su sestre takve jer il žele smanjit natalitet ili se boje da ne bi koja rodilja ostala duže od tri dana - u svakom slučaju žele si osigurat manje posla.

Netko je napisao da sestre sad imaju puno posla, pa ja sam rodila dok nije bilo rooming-ina i nisu bile niš bolje :? :? -bit će da su ipak i inače takve bezobrazne .

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nakon oštrog starta povukla sam debelu vezu i onda sam imala mir, grdo su me gledale ,ali me nisu vrijeđale bilo direktno bilo indirektno

tatu nekog klinca?

ja sam mislila da si ih ti uspjela sredit ovak nikakve koristi ,već smo na početku zaključili da smo mi protiv veza i plaćanja ( osim kad nam je jako bitno il kad znamo kaj nas čeka 8) )

grdo su me gledale
    nekaj su ipak morale

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

wrong, rooming-in je 24-satni boravak bebe s majkom u bolnici jer u protivnom SD ne bi nikada dobio titulu Bolnica-prijatelj djeteta, niti bi se ono tamo zvalo rooming-in. Rooming-in bi, naravno trebao uključivati, a u normalnim zemljama i uključuje dovoljno osoblja koje će pokazati ženi kako da se brine za dijete i poticati ju na dojenje. Isto tako, budući su bebe sa mamama u sobi ne bi trebalo biti u sobi više od 2 žene jer nastaje kaos. Ali kod nas je uvijek tako da poslodavac jednu osobu zaposli na posao za koji realno treba 2-3 osobe, da mi uvijek kao najveći idioti tražimo "samo malo" (npr. tražim samo da su bebe s nama, ne treba nam ništa dugo, za sve ostalo će se majka pobrinuti ili tražim samo da sam u bolnici uz svoje dijete ja ću na stolcu sjediti cijele dane i noći). Zašto mi ne bi tražile ono kaj nam treba: treba nam rooming-in u kojem ima dovoljno osoblja koje će nam pružiti svu podršku, trebaju nam normalne sobe u kojima ćemo uživati uz svoju bebu, posjetu i mir bez plača drugih beba, bez mobitela, bez tuđih posjeta i trebaju nam općenito apartmani za majke s djecom - zakaj je to tak teško reći i tak teško tažiti.
    Poanta: ja ću i dalje drugo dijete roditi privatno gdje ću dobiti sve što tražim, ali žalosna je činjenica da niti moj niti Fanikin, niti bilo čiji drugi porod na SD nije koštao ništa manje od poroda kod privatnika (jer sve to mi plaćamo i to u ratama kroz doprinose HZZO-u).
    I još jedna žalosna činjenica je da se ovdje spominje kako sestre piju kavu i puše cigarete - vjerujem da neke da, ali sam ih ja jako rijetko viđala da imaju čik pauzu (to je uglavno bilo po noći), a isto su govorili i za ljude koje rade u HZZO-u: drage moje, ja radila tamo - čovjek se nema vremena niti popišati, a svi dolaze i vrijeđaju te i pljuju i govore neka ja izvolim na burzu ako neću raditi i vjerute mi da se osjećaš kao zadnje govno jer pokušavaš ljudima što više izaći u susret, ali posao možeš stići samo ako se raščetvoriš i nikako drugačije. Treba li reći da sam dala otkaz i našla drugi posao i preporodila se nakon toga .

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ja mislim da je dobar dio i u novcu i imam nepopularan stav da bi svi morali više partipirat za zdrav. usluge.
    mislim da je 15% na brutto dohodak sasvim dovoljno (mojih 15% ispada više od mjesečne rate najskuplje police jednog našeg osiguravajućeg drutva). :/

ponavljam, za lijepu riječ osoblja ne treba puno, uvjeti u kojima rade nisu idealni ali rodilje za to nisu krive i nebi trebale ispaštati, na kraju krajeva tko od nas radi u idealnim uvjetima i nije nikada imao loš dan na poslu? koju od nas bi nadređeni tolerirao da se prema poslu odnosimo kao vćeina medicinskog osoblja?

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

elin- pa sama navodiš da ne možemo dobit najosnovnije , a trebamo tražit apartmane i više osoblja :? ( misliš da će sestre tad biti ljubaznije ). Rijetko koja žena se tu buni na malu sobu, ali skoro svakoj smeta ponašanje osoblja. Što mi vrijedi soba od 100 kvadrata s lijepim zastorima ak me sestra zaobilazi u širokom luku ili gleda ko potencijalnu vreću za šutanje :? ( naravno jezikom )

I još jedna žalosna činjenica je da se ovdje spominje kako sestre piju kavu i puše cigarete - vjerujem da neke da, ali sam ih ja jako rijetko viđala da imaju čik pauzu (to je uglavno bilo po noći),

zato što nisi dobro gledala - po noći to rade češće jer nema šefova, a ako koji dr. i dođe došao je na kavicu i čik .

u HZZO-u: drage moje, ja radila tamo - čovjek se nema vremena niti popišati

:shock: , očito ovisi u kojem si dijelu, moja frendica se dogovori s babama i svaki dan druga šmugne ranije doma ( ili samo jedna ostane-zaboravih točno ). U svakom slučaju znam da i ona i njena mama znaju s placa direkt za doma, pa što onda zaključit

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

realno gledano uvijeti su koma: nas 3 smo jedva stale u sobu, a grijanje je bilo toliko nahajcano da mi je mala bila mokra ko mišić. kak sad još k tome ubace i 3 krevetića s djecom meni stvarno nije jasno. da ne kažem da su zbog nesnosne vrućine prozori bili stalno otvoreni pa mi je dijete bilo konstantno na propuhu. Ako nisu imali uvjete za rooming in , onda se to trebalo i javno reći!! Iskreno ja stvarno ne znam di bi pored mene prije par godina još stalo i dijete :shock:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    ponavljam, za lijepu riječ osoblja ne treba puno, uvjeti u kojima rade nisu idealni ali rodilje za to nisu krive i nebi trebale ispaštati, na kraju krajeva tko od nas radi u idealnim uvjetima i nije nikada imao loš dan na poslu?
    Ma, nekako mi se čini da nije problem u lijepoj riječi - meni su, npr., govorile da nam super ide (a završilo ablaktacijom), nitko nije bio neljubazan i sl., nego ono - treba konkretna pomoć, ali one to ne stignu na toliko žena. Ne radi se o lošem danu, nego je stalno žrvanj. A plaće u zdravstvu su plaće u zdravstvu, ne znam onda di ide tih naših 15% da se onda nekako "pogubi" na kraju lanca :?.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

... pa mi je dijete bilo konstantno na propuhu.
    E, i ovo, nama su zvali nekog majstora, ali nije uspio ništa napraviti, prozori propuhuju, mene je isto bilo strah za dijete, a cura koja je bila tik do prozora je svoje dijete bila gurnula prema mome, a na prozor smo zarolale deku.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    :shock: , očito ovisi u kojem si dijelu, moja frendica se dogovori s babama i svaki dan druga šmugne ranije doma ( ili samo jedna ostane-zaboravih točno ). U svakom slučaju znam da i ona i njena mama znaju s placa direkt za doma, pa što onda zaključit
    da ti ili nikada nisi radila ili nikada nisi radila u takvim firmama nešto od toga svakako ili to nije tak dobra frendica da ti ispriča sve, u svakom slučaju točno je da se odlazi ranije, ali isto tako se i ujutro prije čaja ili kave (naravno ako hoćeš popiti dođeš 30 minuta ranije) poslože tabletice na stol i krene ....

Frida je u pravu što se tiče novaca za zdravstveno - da toliko love izdvajamo za policu zdravstvenog npr. u USA na rukama bi nas nosili, a mi dobijemo šut kartu i ovakvu organizaciju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Frida je u pravu što se tiče novaca za zdravstveno - da toliko love izdvajamo za policu zdravstvenog npr. u USA na rukama bi nas nosili, a mi dobijemo šut kartu i ovakvu organizaciju.
    Ljudi, u čemu je po vama problem, di nestaje ta lova koja se pumpa u sustav? Pitam jer me stvarno zanima i jer vidim da je po bolnicama besparica do krajnjih granica - nema materijala i slično. Ovo pomaganje rodilje jedna drugoj mi miriše na ono kad se u Bosni nakon 2. svjetskog svekrva od moje svekrve na kraju, čekajući u bolnici operaciju bubrega ili tako nekog organa toliko iscrpila jer je morala pomagat oko drugih, težih bolesnika, nije spavala i sl., da je na kraju izašla iz bolnice nedočekajući operaciju pa se operirala kasnije u ZG-u. Moj je dojam da je to možda i slično kao što je i prije bilo - kome će krenut dojenje i tko će bit OK bit će, usprkos rooming inu ili razdvajanju od bebe.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

[quote]
    Citiraj elin prvotno napisa
    Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    da ti ili nikada nisi radila ili nikada nisi radila u takvim firmama nešto od toga svakako ili to nije tak dobra frendica da ti ispriča sve, u svakom slučaju točno je da se odlazi ranije, ali isto tako se i ujutro prije čaja ili kave (naravno ako hoćeš popiti dođeš 30 minuta ranije) poslože tabletice na stol i krene ....

u takvim firmama gdje se može otić ranije doma nažalost stvarno nisam radila , a o težini posla mogu samo reć da znam radit i po 60 sati tjedno bez plaćenog prekovremenog ili dobivenog slobodnog dana 8) , naravno sa strankama koje se najčešće ne znaju niti potpisat a pune su pametovanja, o njihovoj kulturi/nekulturi neću ni pisat. I naravno da mi smješak ne silazi s lica ( zato i tu toliko često stavljam smajliće koji se smiju-profesionalna deformacija ) Također, ja odlazak na bolovanje mogu sanjat, u godišnji mi se računaju subote, nedjelje i praznici ,a te dane osim subote poduzeće čak niti ne radi :shock: . Pauza za gablec :? što je to? Ja bih nakon 14 g. staža sutra otrčala u državnu službu, al treba veza , pa ak se netko nudi, eto me . Eto javlja se i kolegica, i ona bi preko žnjore ak može ( jedan smajlić je od nje ).

Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •