Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: žutica uzrokovana majcinim mlijekom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno žutica uzrokovana majcinim mlijekom

drage rode,

molim vas za pomoc i savjet.
    zbog zutice uzrokovane mlijekom pedijatar nam je preporucio da luki uvedemo dnevno 1-2 obroka adaptiranog mlijeka. do sada je pio samo moje mlijeko i nekako mi davanje adaptiranog mlijeka nije draga opcija. negdje sam citala da je moguce rijesenje i izdajanje, pa zagrijavanje mlijeka. moze li mi neko napisati nesto vise o ovome? ispricavam se ako se tema ponavlja, ali jednostavno nemam vremena pretrazivati teme!
    puno hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam za to isto nedavno prviput čula. Mojoj poznatoj se to događalo ka da je njeno mlijeko prejako. Ja osobno nikad nisam smatrala da mlijeko može bit prejako al ona je doktorica pa ak je kod nje prošlo ajde. Rješila je to tako da je davala bebi malo vode, a ne adaptirano. Pa mislim da je to bolje rješenje ako imaš dosta mlijeka.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u zurbi sam pa cu ti samo dati link:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1485
    koje su vrijednosti bilirubina?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ups, ispričavam se! Znači bez vode!

Početno

Talibasi, evo ti najvaznijih dijelova teksta kona koji ti je ivarica stavila link:

Žutica nakon petoga dana života

Ovo se još naziva žuticom majčinoga mlijeka. Češća je no što se nekada mislilo. Trećina dojene novorođenčadi do 2 ili 3. tjedna zivota ima vidljive simptome zutice, trećini se ne vide simptomi. Djeca na adaptiranome mlijeku imaju nivo bilirubina isti kao i odrasli već nakon drugog – trećeg tjedna života.

Uzroci produžene žutice su rezultat tri faktora:

- sastojka u majčinome mlijeku koji povećava apsorpciju bilirubina od strane crijeva

- individualne varijacije u sposobnosti djeteta da procesira bilirubin

- nedovoljan broj hranjenja u ranim danima

Može biti potrebno i tri mjeseca dok se razina bilirubina spusti do razine koju imaju odrasli.

Ako dijete raste kako treba i majčina prozivodnja mlijeka je dovoljna, liječnik će sigurno htjeti napraviti testove kako bi isključio patološku žuticu.

Što s dojenjem?

Dojenje se nastavlja osim u slučaju galaktozemije. Više se ne preporučuje prekidati dojenje, niti na kratko. Ako liječnik insistira na tome, a mama pristaje, važno je da mama nastavi održavati proizvodnju mlijeka.

Vodu ili glukozu nije preporučljivo davati jer se 98% bilirubina izluči stolicom a samo 2% urinom.

Ako dijete nema dovoljan broj mokrih pelena i stolica, mama bi trebala odvesti dijete liječniku koji će vjerojatno preporučiti uvođenje adaptiranoga mlijeka. To je nužno, ali se mama treba izdajati kako bi povečala proizvodnju mlijeka i tako se što prije vratila na dojenje.
    Znaci, ako lijecnik bas inzistira na uvodjenju nekoliko obroka adaptiranog, ti bi se OBAVEZNO trebala izdajati, kako bi se proizvodnja mlijeka odrzala.

Kako stojite s nocnim podojima?

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

moj slucaj sa zuticom:
    lara je rodjena 20-ak dana ranije i negdje treci dan u rodilistu su primjetili zuticu. stavljali su je po 6 sati na svjetlo nekoliko puta, ali ta zutica nije bila nesto kad je nisu odveli na neonatologiju, nego je ostala sa mnom.
    uredno smo pustene doma uz napomenu da je drzimo na svjetlu i uz redovitu kontrolu i vadjenje krvi.
    nakon mjesec dana smo se trebali javit sa uputnicom naseg pedijatra u bolnicu i tamo su je ostavili i bez vadjenja krvi jer je bila jako zuta, a kasnije kad su izvadili krv bilirubin je bio 264. ja sam ostala s njom u bolnici i uredno je dojila. na odjelu su mi sestre govorile da treba pit vodu i caj, da je to zutica od moga mlijeka, ali dr krzelj je inzistirao da nastavim dojit i da ce to proc. i slagao se u svemu sa mnom.
    oni su je uredno svaki dan po 6 sati suncali, a cetvrti dan smo pustene doma, bilirubin je bio oko 150. kasnije smo imali kontrole svaka 2 tjedna i zutica je prosla.
    a da zatrazis uputnicu od svog pedijatra i odes to provjerit u bolnicu? njima je najlakse rec da je od mlijeka

i jos nesto: lara je imala visoke vrijednosti bilirubina, ali nikad nije bila pospana, uredno je jela i osim zute boje sve drugo je izgledalo dobro.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za lijene klikat:

There are two types of jaundice that are related to breast-feeding. They are called breast-feeding jaundice and breast milk jaundice.

Breast-feeding jaundice is a jaundice that may occur in the first week of life in breast-fed infants. 13% of breast-fed babies will develop jaundice in the first week of life (Nelson Textbook of Pediatrics, WB Saunders, 2000). The cause of breast-feeding jaundice is thought to be due to decreased milk intake leading to dehydration or low caloric intake. The incidence of breast-feeding jaundice may be reduced by increasing the frequency of feeding and not using too much water to replace breast milk (Nelson Textbook of Pediatrics, WB Saunders, 2000).

Breast milk jaundice is far less common, occurring in about 1 in 200 babies. Here the jaundice is often not visible until the baby is a week old and then reaches its peak during the second or third week. Breast milk jaundice can be caused either by enzymes in mom's milk that deactivate the baby's enzyme for dealing with bilirubin or by fatty acids in mom's milk that the baby processes as a priority over processing the bilirubin.

Whichever the cause of breast milk jaundice, if the mother continues to nurse her baby, the jaundice will decrease and disappear on its own, but this may take 3 to 10 weeks. If the mother stops nursing for 1 or 2 days, substituting formula, the bilirubin levels will drop rapidly. They will not rise again when the nursing is resumed.

Permanent damage or ill effects from breast milk jaundice is extremely rare. Phototherapy (lights used to lower bilirubin) may be used if the level of bilirubin is above 20 mg/dL. In breast milk jaundice, stopping breast milk for 1 to 2 days can help the bilirubin level drop rapidly. However, pediatricians and neonatologists generally agree that most babies who are well enough to feed may continue to feed on breast milk. This is true even when the bilirubin level is high enough to require phototherapy.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

meni nije jasno na temelju cega oni zakljuce da je zutica od dojenja? jel zato sto se javila bas u tom razdoblju ili sta?
    jer kod lare se javila bas u tom razdoblju, a dr je bas naglasio da nije od mlijeka i da nastavim dojit!
    :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja kcer je imala produzenu dojenacku zuticu.
    Otisli smo u Vinogradsku gdje su od mene trazili da izdojim pol epruvete mlijeka.
    To su dali na analizu i rekli da nikako ne prestajem dojiti do rezulata jer je zutica od maminog mlijeka jako rijetka.
    Nakon tjedan dana dosli su nalazi, neceg je u mom mlijeku bilo vise nego u prosjeku (bilo je to prije dvije godine i zasjenjeno nekim drugim losim stvarima pa se ne sjecam tocno) ali ne toliko da bih morala prestati dojiti.
    Nakon toga cak nismo vise morali ici na vadenje bilirubina - doktor je rekao je da je bez veze pikati bebicu jer ce ta zutica sigurno proci.

U svakom slucaju, sigurna sam da se bez ispitivanja mlijeka ne moze utvrditi da li je u pitanju zutica od majcinog mlijeka.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moja je Ira imala još u bolnici produženu žuticu i nakon što nije prošla od sunčanja i infuzije, pustili su nas kući s tim da još 2 - 3 dana pokuhavam mlijeko. Žutica joj je prošla nakon 2 dana. Mlijeko sam izdojila i onda prokuhala, ohladila i dala maloj. Adaptirano nam nitko nije ni spominjao. Dalje sam ju dojila normalno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

UZROK žutice nije majčino mlijeko, pa riječ je o fiziološkoj žutici! Moja patronažna je rekla kako mlijeko ima "blokatore raspadanja" bilirubina, pa iako ne znam što joj to točno znači mene je umirila jer je dodala da kod dojene djece žutilo malo potraje, ali nije riječ o ničemu opasnome. Nama je žutica primjećena drugi dan, potvrđena treći, ostale u rodilištu još dva dana koja je malena bila pod lampom. Nakon povratka kući, dva dana kasnije, išli smo u rodilište na još jednu provjeru je li bilirubin opao. Mijeko nisam prokuhavala, nisam davala adaptirano, pedijatrica u rodilištu je savjetovala par gutljaja vode za jače ispišavanje žutila (dijete nije htjelo, a ni mi) i malo više boravka na svjetlosti (5-10 min., bilo je vrelo ljeto, 38 stupnjeva, nije baš bilo za šetnje po suncu). Žutilo je meni bilo uočljivo oko šest tjedana.

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    UZROK žutice nije majčino mlijeko, pa riječ je o fiziološkoj žutici! Moja patronažna je rekla kako mlijeko ima "blokatore raspadanja" bilirubina, pa iako ne znam što joj to točno znači mene je umirila jer je dodala da kod dojene djece žutilo malo potraje, ali nije riječ o ničemu opasnome. Nama je žutica primjećena drugi dan, potvrđena treći, ostale u rodilištu još dva dana koja je malena bila pod lampom. Nakon povratka kući, dva dana kasnije, išli smo u rodilište na još jednu provjeru je li bilirubin opao. Mijeko nisam prokuhavala, nisam davala adaptirano, pedijatrica u rodilištu je savjetovala par gutljaja vode za jače ispišavanje žutila (dijete nije htjelo, a ni mi) i malo više boravka na svjetlosti (5-10 min., bilo je vrelo ljeto, 38 stupnjeva, nije baš bilo za šetnje po suncu). Žutilo je meni bilo uočljivo oko šest tjedana.
    pa mislim da ovdje nije rijec o fizioloskoj zutici! fizioloska zutica se javlja od drugog do petog dana zivota.
    ova zutica nastaje nakon petog dana i zovu je zuticom majcinog mlijeka, a moze potrajat par mjeseci.
    pitanje je samo treba li dojit, prokuhavat mlijeko, ili nesto drugo. ja bih na njenom mjestu nastavila dojit ako vrijednosti bilirubina nisu dramaticne. proci ce, mozda malo sporije, ali hoce! mlijeko ne bih prokuhavala, cak mislim da je to i opasno. tko zna sto mlijeko time gubi i koliko to bebi treba!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovca_i_janje,
    Breast milk jaundice is far less common, occurring in about 1 in 200 babies. Here the jaundice is often not visible until the baby is a week old and then reaches its peak during the second or third week. Breast milk jaundice can be caused either by enzymes in mom's milk that deactivate the baby's enzyme for dealing with bilirubin or by fatty acids in mom's milk that the baby processes as a priority over processing the bilirubin.

Whichever the cause of breast milk jaundice, if the mother continues to nurse her baby, the jaundice will decrease and disappear on its own, but this may take 3 to 10 weeks. If the mother stops nursing for 1 or 2 days, substituting formula, the bilirubin levels will drop rapidly. They will not rise again when the nursing is resumed.

Permanent damage or ill effects from breast milk jaundice is extremely rare. Phototherapy (lights used to lower bilirubin) may be used if the level of bilirubin is above 20 mg/dL. In breast milk jaundice, stopping breast milk for 1 to 2 days can help the bilirubin level drop rapidly. However, pediatricians and neonatologists generally agree that most babies who are well enough to feed may continue to feed on breast milk. This is true even when the bilirubin level is high enough to require phototherapy.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ispričavam se, ispala sam seljo, nisam znala za ovu "mliječnu".

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

jos nismo razjasnili ovo kuhanje mlijeka, sta bi se s tim trebalo dobit? nikad do sada nisam cula za to

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam ništa se ne kuha

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj dille prvotno napisa

Kako stojite s nocnim podojima?
    zadnje vecerenje hranjenje je oko 21h, zatim se budi nocu negdje oko 3h i ujutro oko 6-7h!
    sto se tice izdajanja to mi zaista nije problem (izdajala sam svih 25 dana koliko su bili na neonatlogiji) vise me brine uvodjenje adaptiranog!

zbunjuje me sto pedijatar nije uopce spominjao vadjenje krvi i odredjivanje bilirubina i djelovao je kao da ga bas previse ne zabrinjava to "zutilo", jer kao proci ce samo od sebe. spomenuo je da nije pozeljno davati vodu, cajeve i sl, ali eto da bi bilo dobro uvesti koji obrok adaptiranog i sto je moguce vise izlagati ga suncu i danjem svjetlu!

ne znam ni sama sto napraviti, uvoditi ili ne adaptirano... :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne uvoditi

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali eto da bi bilo dobro uvesti koji obrok adaptiranog
    ne razumijem zasto je ovo savjetovao, da li je dobitak na tezini bio premali?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Razlog je taj što bi se time omogućilo da se organizam oslobodi nakupljenog bilirubina. Kod žutice kakvu ima Talibasino dijete (ako ima, to bi trebalo potvrditi krvnom pretragom, a ne od oka) određeni sastojak majčinog mlijeka inhibira enzime potrebne za razgradnju bilirubina u jetri djeteta. To je zatvoreni krug - svaki puta kad dijete doji unosi u organizam inhibitore koji blokiraju razgradnju. Uvođenjem 1 - 2 obroka adaptiranog mlijeka zapravo se organizmu daje vremena da se oslobodi bilirubina jer adaptirano ne sadrži inhibitore. Za to vrijeme bi se majka trebala izdajati kako ne bi došlo do pomanjakanja mlijeka uslijed smanjene stimulacije, a budući da je ovaj oblik žutice prolazan, kroz par tjedana ili čak prije ako se smanji razina bilirubina mogli bi se vratiti isključivom dojenju. Ako porazgovaraš s pedijatrom (koji ti btw. duguje objašnjenje ako je već dao preporuku za adaptirano), mislim da ćeš dobiti odgovor u ovom smislu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se radi o žutici zbog majčinog mlijeka - podvrsta zbog enzima - bilo bi koristi od prokuhavanja mlijeka, za onu drugu vrstu (nepovoljan sastav masnih kiselina) mislim da ne bi bilo promjene.
    Nije mi baš jasna ta preporuka s 1 obrokom adaptiranog, mislim da tu nema neke koristi, suvislija mi je ova preporuka u citatu, 1-2 dana adaptiranog, no ona nosi veći rizik od konfuzije bradavica i smanjenja laktacije. Možda da se posavjetuješ s pedijatrom o verziji s prokuhavanjem tvojeg mlijeka pa odguliš tako 1-2 dana? I nije to pravo prokuhavanje, treba ti staklena bočica, stakleni termometar za tekućinu, trebala bi zagrijavati u vodenoj kupelji. Enzimima je obično 60 stupnjeva uvrh glave za raspad, 5-10 minuta.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Razlog je taj što bi se time omogućilo da se organizam oslobodi nakupljenog bilirubina. Kod žutice kakvu ima Talibasino dijete (ako ima, to bi trebalo potvrditi krvnom pretragom, a ne od oka) određeni sastojak majčinog mlijeka inhibira enzime potrebne za razgradnju bilirubina u jetri djeteta. To je zatvoreni krug - svaki puta kad dijete doji unosi u organizam inhibitore koji blokiraju razgradnju. Uvođenjem 1 - 2 obroka adaptiranog mlijeka zapravo se organizmu daje vremena da se oslobodi bilirubina jer adaptirano ne sadrži inhibitore. Za to vrijeme bi se majka trebala izdajati kako ne bi došlo do pomanjakanja mlijeka uslijed smanjene stimulacije, a budući da je ovaj oblik žutice prolazan, kroz par tjedana ili čak prije ako se smanji razina bilirubina mogli bi se vratiti isključivom dojenju. Ako porazgovaraš s pedijatrom (koji ti btw. duguje objašnjenje ako je već dao preporuku za adaptirano), mislim da ćeš dobiti odgovor u ovom smislu.
    Da, no ako su vrijednosti bilirubina takve da nisu opasne za dijete, čemu ići na rizik? Rizik od adaptiranog mlijeka se ne može svesti samo na potencijalnu konfuziju bradavice, ima raznih drugih rizika koji nastaju uvođenjem nečeg što nije prirodno malom organizmu (da ne nabrajam sad sve što može uzrokovati prehrana mlijekom koje nije majčino).

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je ped. u rodilištu savjetovala prokuhavanje mog mlijeka, a potvrdila je i patronažna. Nisam čula da se time nešto gubi (vjerojatno da ali to je samo 1 dan), mislim da je to blje nego adaptirano.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moj J. je imao žuticu majčinog mlijeka. jako je požutio kad je bio jedno 7 dana star, te smo ga vodili u bolnicu i izmjeren mu je bio bilirubin mislim 386 (što je bilo na granici za zabrinjavajuće visokim vrijednostima). također mi je doktor objasnio priču s tim enzimom, ali mi je i pojasnio da žutica nije ništa opasno, čak da prema nekim istraživanjima djeluje kao obrambeni štit za organizam (nisam nikad istraživala). rekao mu je da što se njega tiče, on preporuča samo dojenje, bez dodavanja ikakve druge tekućine, ali što češće i što više, + sunčanje. rekao je da će trajati dulje ta naša nesretna žutica. vukli smo je hvala Bogu do Jankova 5. mjeseca :shock: . s time da smo svaka 2 tjedna išli na vađenje krvi i pregled. bilirubin je padao polako ali sigurno, svaki put za 20-50. a ona tabletica koju daju za "uništavanje bilirubina" odmah po dijagnozi, da potakne razgrdanju, su nama spustile bilirubin za niti 10 jedinica! ponekad mi je žao da nismo išli na fototerapiju i to riješili u dan, dva i gotovo, a ne ovako smo išli sigurno 10 puta na vađenje krvi i u strahu iščekivali vrijednosti. ipak s druge strane, vjerovala sam pedijatru u bolnici koji je preporučio da priroda sama riješi problem, Janko je bio stvarno velika i jaka, napredna beba koja je dobivala i 1,5- 2 kg mjesečno na mome mlijeku, tako da nije bilo sumnje da on to može izboriti bez pomoći lijekova. ja i Jani se nsimo odvajali ni sekunde, od poroda nadalje, znam da mnoge mame tu fototerapiju dožive kao nešto vrlo ružno i nepotrebno, pa eto mogu biti ponosna i reći da smo je mi izbjegli i da nije bilo ni p od problema. kad smo je odbolovali, svi jetreni testovi, motorički, razvojni, ma svi po redu su bili i više nego odlični. pedijatar u bolnici je rekao da on svake godine vidi 3, 4 djece za takvom vrstom žutice i da kod te vrste žutice nikad nije vidio nu čuo za komplikacije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Razlog je taj što bi se time omogućilo da se organizam oslobodi nakupljenog bilirubina. Uvođenjem 1 - 2 obroka adaptiranog mlijeka zapravo se organizmu daje vremena da se oslobodi bilirubina jer adaptirano ne sadrži inhibitore.
    upravo ovo nam je pedijatar i rekao kada je predlozio uvodjenje adaptiranog.
    puno hvala svima na savjetima.
    slijedeci tjedan idemo na vaganje pa cu svakako traziti uputnicu za vadjenje krvi, a do tada cemo se nastojati suncati sto vise!

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Podižem!

Prijateljica mi je rodila 2.8., normalno su otpušteni iz bolnice, al se nakon par dana bebač počeo žutiti.
    Isključivo doji. Patronažna joj je bila par puta zbog vaganja jer je u početku malo dobivao, ali na zadnjem vaganju je dobio 150g u 5 dana! :D
    Ima dosta popišanih pelena, a kakica mu je zelenkasta. Na zadnjem posjetu joj je patronažna predložila da počnu uvoditi AD jer se i njoj mali čini žut. Prijateljica mi je tužna jer im dojenje ide dobro, a sad bi kao trebala uvesti AD!
    Još se nisu prijavili kod pedijatrice, čekaju da se vrati sa godišnjeg 26.8, to je još 6 dana neznanja!
    Ja nisam vidila klinca, navodno su mu samo bjeloočnice žučkaste.
    Savjet? Iskustva?

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I. je bio žut do tri mjeseca starosti
    isto je imao žuticu zbog mog mlijeka
    nama je pedijatrica samo preporučila da doji što više, više kakica, putem kojih se izlučuje bilirubin
    pa smo shvatili ozbiljno i nakupili 1600g u prvom mjesecu

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod moje jetrve su oboje djece (sad 6 i 3,5 godine) bili žuti i do iza 3. mjeseca. I njima je pedi rekla da je možda od majčinog mlijeka, ali ni jednom nije predlagala prestanak dojenja, samo uobičajene načine skidanja bilirubina sunčanjem. Jetrva je oboje dojila isključivo do 6 mjeseci, do iza godine uz nadohranu. U početku su ih slali na kojekava ispitivanja, i vadili nalaza, i da, čitav taj "žuti" period nije mogla da se opusti i brinula se, ali dojenje nije dolazilo u pitanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •