Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: žvalice/ groznica na ustima

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno žvalice/ groznica na ustima

e sad, ja to zovem žvale, ali sam čula ljude da kažu groznica - znate ono što se napravi u kutu usana...
    zari se to danas pojavilo, pa me zanima s čim da joj to mažem (znam da sebi mažem cinkovom kremom, ali je li to i za djecu?).

i može li to meni preći na cicu?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni se to često zna desiti. Čitala sam dosta o tome i našla da se dešava da kožica u kutovima usana puca jer je moguć nedostatak vitamina B, ili zato što je na tom mjestu koža dosta tanka i ako se dira prljavim rukama, a uz to vlaži jezikom, koža lako pukne i bakterije uđu untra pa se zato tako ružno crveni i pecka. Ja sam protivnik lijekova, pa nisam nikad ništa tražila od doca da mi prepiše nešto. Znam da je moj tata svojevremeno mazao aclovir masti i da mu je brzo prolazilo.

Ja sam otkrila da mi po novom nabrže zacijeli ako si odmah namažem pčelinjim medom, a pogotovo ako ostavim da djeluje preko noći. Ako možeš spriječiti da ga Zara poliže, probaj. Meni je ok i maslinovo ulje. Glavno da koža iznova ne puca, jer je onda zacijeljivanje dugotrajno.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I da, neće ti sigurno prijeći na cice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma čuj, ona si usta stalno dira prljavim rukama, liže se jezikom konstantno (to joj je fora u zadnje vrijeme)... valjda je od toga...

neću joj za sad ništa stavljati, ali se bojim da će to stalno ponovo pucati jer si svako malo to dira s prstima i nanovo liže :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma to za cice je zapravo mučilo mog MM-a jer su nama kao klincima govorili da su žvale zarazne i da ih dobiješ kad piješ s nekim iz iste čaše ili se ljubite...
    a kaj je najbolje, redovito sam ih dobivala nakon proslava dječjih rođendana na kojima smo se nikad nije znalo koja je čija čaša

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa to za tuđe čaše stoji, logično: bacili, vlažna ti usta, koža u kutu usana tanka, i paf. Dobiš žvalu, a hvališ se da si se "žvalio".

Probaj Zari staviti kad zaspe(ako nema laki san) malo meda pa ćeš vidjeti. Samo malčice namazati kutove. Neće joj ništa biti od toga, sigurno, a možda joj pomogne.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da ne bi naąkodilo da joj namaľeą propolisom. I uvedeą viąe vitamina B u prehranu.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Mislim da ne bi naąkodilo da joj namaľeą propolisom. I uvedeą viąe vitamina B u prehranu.
    Joj, mene je od propolisa peklo. Ja joj ne bi preporučila. :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj s nekom bebi kremom koja je gusta tipa wundschutz

znam znam priču o noj

znači ne bi ti bio prvi put

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamita 8)

evo kaže teta čuvalica da njoj prođe od zg melema, pa ćemo to prvo probati...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moji znaju dobiti žvale (nakon jedenja tosta ili kruha s jako hrskavom koricom - mislim da se bakterija naseli na malo oštećenje kože, zato su uvjetno rečeno zarazne) a nekad i ranice po usnicama (ali nisu kao herpes, nema otekline ni mjehurića nego mi isto izgleda da se bakterija naselila na malo napuknuće pa to oni grizu i sve naraste do nekih 3 mm u promjeru). Ja to rješavam (a izgleda da djeluje i preventivno) olivalovom grožđanom masti s propolisom. Ako netko zna gdje je ima za kupiti nek mi javi jer je ne mogu naći. Svuda nalazim mast (ne grožđanu) s propolisom ili grožđanu (bez propolisa).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni super pmaze AZENA krema (moze i avena). nanesem navecer i ujutro je sve opet ok.
    mislim da je valjda mogu i djeca upotrebljavati (prirodna je), ali se uvijek moze nazvati u vel. goricu pa pitati.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Joj, mene je od propolisa peklo. Ja joj ne bi preporučila. :/
    Ima propolis za djecu (bez alkohola), taj ne bi smio peći :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu izdržati a da vam ne napišem recept moje bake (prokušani!!!!) i djeluje preko noći, ali će nekima možda biti odvratan, no... ja ću napisati a vama po volji

Rekla moja baka: Gurni mali prst u uho, "zagrabi" malo onog žutog (zaista malo ) i namaži na žvalu.
    Tada (imala sam oko 12 godina) sam to probala i nestala je do jutra. Od onda, na sreću, nisam imala ništa slično pa nisam primjenjivala taj "lijek". :/
    Zapravo se radi u izlučevini vlastitog tijela , s vlastitim DNA... bez konzervansa i kojekakvih dodataka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, onda mi je ipak ljepše da joj stavljam svoje mlijeko na žvalicu

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam za to žuto čula da se treba staviti na bradavice (virusne, ne one dojeće). Probala (u školskoj dobi), ali bez efekta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam čula da je taj žuti "lijek" odličan za herpes.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mali update:
    otkad sam se prvi put javila sa žvalama, zari nikako nisu prolazile pa sam konačno otišla u apoteku i tražila savjet.
    dali su mi nistatin kremu - bila sam malo zbunjena, ali, mislim si, ajde, probat ću, ako može za soor, znači da neće štetiti zari..

i pročitam u uputama da se, između ostalog, koristi za gljivične infekcije u kutu usana - pojma nisam imala da su žvale uzrokovane gljivicama, ja mislila malo se koža raspuca, pa navale bakterije i to je to...

i eto, namazala 2 puta tokom jednog dana i žvale su u potpunosti nestale!! ja presretna, šteta što to nisam znala kad sam ih ja sama stalno imala.

e da, i, kao i za soor, mora se mazati još desetak dana nakon prestanka simptoma, kako se ne bi odmah vratile :namig:

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ima Lutonjica pravo, žvale uzrokuju gljivicei i liječe se Nistatinom. I druge cure su u pravu kad kažu da treba pojačati unos vitamina B. 8)
    A zna se dogoditi da malim bebaćimsa ili onim malo većim curi slina po noći niz bradicu pa onda pocrveni, to se onda liječi na isti način. Gljivice, gljivice, svuda oko nas...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da potvrdim da je pucanje rubova usana izlječeno kremom za gljivice. Naime, po ne znam koji put mi se to opet desilo jučer. Navečer sam stavila Daktarin gel koji je Fran jednom prilikom dobio zbog soora. I evo sad je već zacijelilo, a vjerujem da će do sutra biti totalno izliječeno.

Hvala Lutonjica na savjetu , možda mi konačno prestane jer se ničim nije moglo zalije čiti, uvijek bi mi se vratilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al pazi da mažeš još 10 dana nakon što nestanu!!! :namig:

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš mi je trebao ovakav topic, Patrik se jutros probudio sa žvalama.

Odoh onda po Nistatin. :hvala lijepa

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja sam to Dori riješila sa Melemom i prošlo je za 2 dana bez ikakvih problema

Dora 1.10.2004.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo prvo mazali melemom, međutim stalno su se vraćale - i to zato jer se radi o gljivicama koje moraš do kraja zaliječiti, odnosno mazati lijekom i nakon prestanka simptoma...

vi ste očito imale sreću da se nise vratile

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja osobno imam problema s tim, tj. više s onima koje izbiju baš na usnici (herpes). I ja sam to prije mazala virolexom(vjerojatno nije za bebače), a sad sam skužila jednu drugu kremu koju smo zapravo koristili za Janka dok je kao novorođenče imao prištiće. Bili su mu malo jači pa nam je pedijatrica preporučila tu kremu. Betrion. Možda ju je i netko od va koristio. Uglavnom, krema je super i ja sam si sad par puta s tim namazala i super prođe, pa probaj s tim. A kod pedijatra se može dobiti i na recept :namig:

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Betrion je antibiotik.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

meni je betrion super za rane od znoja na unutrasnjosti bedara

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Betrion nikako ne smije doći na sluznicu, pogotovo malih bebaća. Oprez kod mazanja blizu nosa ili usta!!!!!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj chani prvotno napisa
    meni je betrion super za rane od znoja na unutrasnjosti bedara
    moja prijateljica ima s tim problema, bas cu joj javiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •