Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Stari automobil i nova AS

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jasminaha

Početno Stari automobil i nova AS

pozdravljam vas sve.
    tek sam se registrovala iako vas cesto citam i sve pohvale, u mnogo cemu ste mi pomogli

e sad, problem koji imam je slijedeci: imam golf II 87 godiste sa troja vrata. dobili smo AS http://www.brevi.eu/en/prodotti-prim...erline-t2.html

kako je montirati pravilno? postoji li mogucnost da je montiramo na sredinu koristeci oba pojasa? naime kad je stavimo iza vozaca ili suvozaca prilicno je usko i tesko je voziti se (oboje smo visoki).

ako mi mozete pomoci bila bih vam zahvalna, trazila sam po netu neke video clipove o tome ali ne postoje, kao sto ne postoje ni uputstva kad su u pitanju stariji automobili.

na zalost kod nas (sarajevo) nema nikakvih organizacija koje se bave ovom temom (sigurnost i AS) pa moram traziti pomoc od ljudi kao sto ste vi

puno pozdrava!

jasmina

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jasmina bok i dobrodošla na forum.

Što se montaže sjedalice tiče, ima li auto treći (srednji) pojas na stražnjem sjedalu koji ima tri točke uporišta (jednak je kao i bočni pojasevi)? Jedino u tom slučaju auto-sjedalica se može montirati na srednje sjedalo. Bočni pojasevi se ne mogu koristiti za montiranje sjedalice na sredinu.

Drugo, koliko je stara i teška beba, odnosno misliš li sjedalicu montirati u smjeru vožnje ili obrnuto od smjera vožnje? Beba se mora voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje najmanje do težine od 9 kg i dok se ne bude mogla samostalno bez ičije pomoći ustati na noge. Tek kad su oba uvjeta zadovoljena (obično je to oko prve godine djeteta) bebini mišići su dovoljno čvrsti da se može voziti okrenuta u smjeru vožnje, no ukoliko je moguće bolje je što duže biti u obrnutom položaju.

Što se tiče konkretnih uputa za montiranje ove sjedalice tu ti nažalost ne mogu pomoći jer je nisam nikad montirala, vjerujem da će se javiti netko od savjetnika tko je montirao taj model. Uz sjedalicu si morala dobiti nekakve upute za montažu, ukoliko nisi možeš li potražiti upute u nekoj trgovini gdje se prodaje taj model sjedalice?

Važno je da se sjedalica montira točno prema uputama proizvođača, a sigurna si da je dobro učvršćena ako se ne pomiče više od 2 cm kad je s bočne strane gurneš rukom.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Na stranici koju si stavila piše (tj. nacrtano je) da se ne smije staviti na srednje sjedalo, te da se dijete od 0-10 kg vozi u obrnutom smjeru, a od 9 -18 u smjeru vožnje.

Dakle proizvođač ne preporuča da se sjedalica montira na srednje sjedalo.

jasminaha

Početno

hvala na dobrodoslici.
    nasa curica ima 8,5 mjeseci skoro 9 kg ali se ne dize na nogice samostalno, tj pokusava ali joj ne polazi za rukom.
    da, dobila sam upute ali tek kad je finalno montiramo mislim da ce biti problema jer je stvarno velika a sicevi u golfu uski. nadam se da nece biti problema...

zara, na slikama na zalost nisam primjetila da se ne smije staviti na srednje sjedalo pa ti zato hvala.

hvala jos jednom na pomoci!!

puno pozdrava,
    jasmina

jasminaha

Početno

evo da se ispravim, prijateljica mi je posalala link za udruzenje koje se bavi sigurnosti i zastite djece u sarajevu.

nadam se da ce se svijest o obaveznoj AS i kod nas malo poboljsati...

pozdrav!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Podižem temu, jer imam pitanje koje nisam znala gde da smestim:

Iako sam još trudnica, razmišljam o kolicima, koja uglavnom idu u "paketu" sa AS. Međutim, problem je u tome što ja imam auto u kojem ne postoje pojasevi, tako da u tom slučaju, koliko je meni poznato, AS nema smisla.
    Pitam se da li postoji neka varijanta AS koja može da se namontira u auto bez pojaseva ???

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa
    Međutim, problem je u tome što ja imam auto u kojem ne postoje pojasevi, tako da u tom slučaju, koliko je meni poznato, AS nema smisla.
    Pitam se da li postoji neka varijanta AS koja može da se namontira u auto bez pojaseva ???
    :shock: pa kako nema pojase? Možda se mogu ugraditi.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Raspitaj se za ugradnju pojaseva.

A kako nema pojas pretpostavljam da je rijec o starijem vozilu koji nema ni isofix.
    Autosjedalicu ni na jedan drugi nacin nemres smontirati.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Inda_os prvotno napisa
    Međutim, problem je u tome što ja imam auto u kojem ne postoje pojasevi, tako da u tom slučaju, koliko je meni poznato, AS nema smisla.
    Pa, pošto vozim peglicu, dobro je da ima pojaseve napred (peglica moje prijateljice je malo stariji model, pa nema ni napred ugrađene pojaseve ). Za ugradnju nisam sigurna da je izvodljiva. Čak nisam sigurna ni da bi standardna AS stala na zadnju klupu :?
    Možda da kupim drugi auto? 8)
    Ali, videla sam na forumu da ima i boljih automobila od pegle, bez pojaseva na zadnjem sedištu-npr. Mazda 323F

Kod nas nisam nešto primetila da ljudi voze decu u autosedalicama. Većinom jer se voze automobili koji imaju isti problem kao i ja, ali i zbog nedovoljnog informisanja.
    A i zakonom to još nije regulisano, pa se verovatno zato niko i ne zabrinjava što ne vozi dete u AS.
    Ali, ja bih volela da znam ima li zaista neko rešenje za ovakve automobile, jer bih volela da dete ipak vozim u AS?

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Možda onda da se montira na suvozačevo mjesto (pretpostavljam da nema air bag )

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pa razmišljala sam o toj opciji, ali kako ni sama nisam dovoljno informisana, tek sad sam idela da to nije preporučljivo.
    Inače, pegla svakako nema airbag
    I teško da će ići brže od 40-50 km/h. Ali tu su uvek drugi učesnici u saobraćaju i to je ono što me više brine.
    Zapravo, meni auto i treba samo za neku gradsku-prigradsku vožnju ili ako imam nekog prtljaga koje ne mogu peške...
    Živim u gradiću gde može peške da se obiđe sve što ti treba za pola sata.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ako na stražnjoj klupi nema pojaseva i ne mogu se ugraditi pojasevi (što i nije tako komplicirano ali stvarno nisam siguran da je u peglici izvedivo), najsigurnije mjesto za AS je na suvozačkom sjedalu i AS mora biti učvršćena pojasom. da, to je najopasnije mjesto u vozilu ukoliko imaš na svim sjedalima pojaseve ali svako sjedalo bez pojasa je neizmjerno opasnije. ja bi na tvom mjestu, ukoliko voziš dijete u AS montiranoj na suvozačkom mjestu, izbjegavao prevoziti bilo putnike bilo ikakve predmete na stražnjoj klupi jer prilikom sudara postaju projektili i potencijalna su opasnost za osobe na prednjim sjedalima.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Inda_os prvotno napisa
    Ali, videla sam na forumu da ima i boljih automobila od pegle, bez pojaseva na zadnjem sedištu-npr. Mazda 323F
    moja mazda 323F nije imala pojaseve nazad :?
    i mene je to šokiralo, ali eto, japanci nisu predvidili taj auto za vožnju male dice.
    pa smo se riješili japanca i vratili se dobrom, starom nijemcu

bez obzira što tvoje auto ide 40-50 i sama si svjesna mogućnosti i brzine drugih auta.
    a da stvarno razmisliš o promjeni auta.
    i zbog pojaseva, ali i zbog samog auta i sigurnosti u takvom autu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ljudi, thnx na vrlo korisnim savetima.
    Nisam baš u finansijskoj mogućnosti da sad menjam auto.
    Peglicu verovatno i neću voziti tako često, ali kao što rekoh, volela bih da ipak imam nekakvu sigurnost, jer će sigurno biti situacija kad ću trebati da se prevezem negde u autu.
    Videću prvo da li mogu da ugradim pojaseve nazad. To mi se čini kao najbolje rešenje.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ajme peglica moj prvi auto, nikad prežaljen!!!
    u mojoj su sjedala bila od umjetne kože pa imam dojam da se sjedalica stvarno mora jako dobro pričvrstiti da ne bi sklizala.
    nije frka u 40-50/h, čak ni u drugim autima koliko u samoj peglici jer joj je lim strašno tanak, a i nema veliki motor i prtljažnik koji bi mogli biti dodatna tampon zona kod sudara. :/
    Mislim da je ipak bolje sjedalicu staviti iza, ako se mogu montirati pojasevi

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

puntica

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

vanesax ne znam odakle si, ali moje komšije su montirali pojaseve u renault 4 koji fabrički nema pojaseve pozadi. Našli su majstora a pojaseve kupili na auto-otpadu, tj. majstor im je kupio jer je znao odprilike kakvi trebaju.
    Naš auto je fabrički imao pojaseve pozadi (Fiat Tipo) ali ih je predhodni vlasnik iz ne znam kojeg razloga počupao. Pa smo i mi na auto-otpadu kupili, montirao majstor, a onda su nam u Faitovom servisu to kao proverili. Kažem kao jer je serviser samo bacio pogled i rekao: Dobro :/
    Gledala sam kako se montiraju pojasevi-šrafe se šrafovima, ne bi trebalo biti nešto posebno komplikovano.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

vissnja ja sam iz Sremske Mitrovice
    Nadam se da će naš majstor (jedini za Pegle u ovom kraju) naći neku opciju montiranja. I nadam se da će to biti sigurno namešteno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da podignem temu.
    imamo novu maxi cosi cabrio autosjedalicu, i dok ne kupimo novi auto, planiramo bebu voziti u stari golf. Problem je sto nema pojaseve na zadnja sedala. Mm bio kod mehanicara, na karoseriji ima srafove za pojaseve, ali sa 2 tacke vezanja, ako me shvacate sta zelim reci.
    Majstor je rekao da moze namjestiti takve pojaseve, bez problema. Medjutim, ja znam da autosjedalica ide na pojasima sa 3 tacke.
    U servisu su rekli da trebaju cjelu karoseriju otvoriti i da nanovo zasrafe taj 3 dio, ali da je to veci problem.
    imate neki prijedlog?

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    da podignem temu.
    imamo novu maxi cosi cabrio autosjedalicu, i dok ne kupimo novi auto, planiramo bebu voziti u stari golf. Problem je sto nema pojaseve na zadnja sedala. Mm bio kod mehanicara, na karoseriji ima srafove za pojaseve, ali sa 2 tacke vezanja, ako me shvacate sta zelim reci.
    Majstor je rekao da moze namjestiti takve pojaseve, bez problema. Medjutim, ja znam da autosjedalica ide na pojasima sa 3 tacke.
    U servisu su rekli da trebaju cjelu karoseriju otvoriti i da nanovo zasrafe taj 3 dio, ali da je to veci problem.
    imate neki prijedlog?
    Pretpostavljam da onda nema ni zračne jastuke pa bi mogla sjedalica ići i na prednje suvozačevo mjesto.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala Inda, ja ipak radije zelim voziti na straznje sedalo.
    mada jos ne znam kako.
    da, nema zracne jastuke.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Arkana mislim da nema druge nego da obavite ceo "zahvat" na karoseriji. Verovatno košta i novca i vremena, ali veruj mi vredi. Mi smo jedno vreme (kad je N bila beba) imali neku lošu AS, koja nikako nije mogla da se učvrsti lepo. Veruj mi svaki živac mi je titrao dok smo se vozili, posle smo kupili Primo viaggio koja je super sela u naš auto i konačno se na miru vozili.
    A i mi smo naknadno ugrađivali pojaseve u Fiat Tipo, ali bez problema jer su već postojali pojasevi u tri tačke samo ih je predhodni vlasnik počupao :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja sam za to Vissnja, jos uvijek smo u potrazi za dobrim serviserom/mehanicarem. pitali smo nekoliko ne zeli se niko time baviti.
    jos uvijek cekam spasonosno resenje.
    *
    zaboravila sam dodati, da kod nas u Makedoniji zakonom e zabranjena voznja na prednjem sedalu za djecu, do cini mi se, 12g.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •