Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: jako zanimljiva prica

sania

Početno jako zanimljiva prica

Dragi moji, evo jedna zanimljiva prica.

Buduci dosta pisete o dijagnozama, procitajte ovo:
    nakon dvije lagane upale jajnika i straha da nisu ostavile kakve posljedice, otisla sam u polikliniku cito na rendgenski hsg.
    Rezultat je bio strasan: dr. Šparac mi je rekao kako su mi oba jajovoda potpuno ostecena i zacepljena, kako ne postoji nikakva sansa da cu ikada zatrudnjeti. Napominjem da sam ja bila potpuno neupucena i mislila sam da je hsg nesto poput obicnog ultrazvuka.dr.Šparac je brzo uvidio moju neupucenost te mi je smjests napravio pregled, bez prethodno napravljenih vaginalnih briseva i bez ikakvog upita koji je dan mojega men.ciklusa(što je sve jako bitno za ovaj pregled.
    Nadalje, stao me je nagovarati na hitnu laparoskopiju.kada sam mu pekla da putujem k suprugu koji je tada bio odsutan te da cu se s njim posavjetovati, rekao je:"ne, najbolje odmah, ova tri dana!!!!!!"

o soku, i suzama i strahu koje sam prezivjela u narednih par mjeseci ne trebam vam pisati.

Ali.....ono nagovaranje na hitnu laparoskopiju stvorilo je neku sumnju u meni, jednostavno sam osjecala da me je prevario.

Da skratim, u Zagrebu sam nakon pola godine ponovila hsg, rezultat: moglo bi se reci idealni jajovodi koji su potpuno propustili kontrast.

Sada o sreci ne treba pisati...

Pokusala zatrudnjeti i-prvi mjesec i pokusaj odmah uspjela!

Sto reci na kraju osim da imam ogromno gađenje na spomen poliklinike Cito koju vecina vas hvali, a oni su tek (gruba riječ-rvukovi2 editirala) , a ne lijecnici. Ljudi koji su izgubili ljudskost, igraju se osjecajima, sudbinama i zivotima.

Hladan lazni pogled dr. Šparca pamtit cu cijeli zivot.

mala_aria avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moram se sloziti sa tvojim stajalistem. Suprug i ja smo zeljeli prije odlaska na stimulirani postupak na VV u dr. L. otici do Cita na jedan IVF u prirodnom ciklusu. Takoder sam se narucila u dr. Sparca. Sve pretrage sam imala osim prohodnosti jajovoda (inace je problem u suprugu, asthenozoospermija, dok je kod mene sve OK) jer kao kako nisam ucinila tu pretragu i zasto se zurim s IVF-om. Naravno da me na to nagovarao, pa ta laparoskopija kosta jaaako puno kada se sve radi kod njih privatno, a kao onda bi mogli nekoliko inseminacija pa te onda IVF. Zanimljivo jer mi je dr. L odmah rekao s obzirom na suprugov spermiogram da smo za IVF i da nema smisla raditi druge pretrage, jer jajovodi nisu bitni kod IVF-a, a da inseminacija najvjerojatnije ne bi rezultirala trudnocom Zamislite koliko su novca htjeli zaraditi na nama, strasno. MM je odmah komentirao da su nas gledali kao nekoliko tisuca eura. Strasno. Terapija koju su mi sugerirali za prirodni IVF je sa femarom (isto daju svim curama kako sam vidjela s foruma), a toliko se pisalo o nuspojavama femare.

Od Cita smo odustali, a sada na VV cekamo da udemo u postupak.

Vjerujte mi bez obzira koliko se ceka na red i ostalo ljepse mi je iskustvo s VV. Cito je privatna klinika, a opet smo MM i ja cekali vise od dva sata na razgovor sa Sparcem, a placa se sve po zlato. I jos nesto iz razgovora sa Sparcem sam uvidjela kako bas i ne cijeni misljenje dr. L. Ma za njega je dr. L genijalac, koliko je samo zena ostalo trudno zahvaljujuci njemu.
    Sretno svima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svaka priča dvije strane ima, svako hvali svog dr-a. Evo moje priče - ja pak zatrudnjela nakon laparaskopije na koju sam doslovno nagovarala dr. Šparca i to mi se posebno svidjelo - uvjeravao me da mi to nije potrebno budući da sam već ionako u IVF-ovima pa šta će mi to (imam takav mail u kompjuteru), pristao je na to (iako se plaća, a ja se čudila što mu je pa zar mu to nije u interesu) tek kad je vidio moje cijelo putešestvije i želju da apsolutno sve ispitam i napravim prije nego odustanem od cijele priče jer sam prije toga sve, ali doslovno sve napravila. Liječila sam se na VV-u kod dr. L-a od 2002. koji mi je bio i niks. Uspjela 3 mjeseca nakon laparaskopije koju su mi napravili Poljak i Šparac i u kojoj je spržena blaga endometrioza - uspjelo je u Mariboru. Inače, mi koji se vrtimo godinama u postupcima, znamo da se vani (da se ne gubi vrijeme) npr. u Sloveniji puno prije ide na laparaskopiju - naime, rtg HSG za koji je bitan dan ciklusa je točan samo 60% - forumašica Garfy je imala apsolutno krive rezultate (lažno dobre) i laparaskopija je jedina utvrdila totalnu zaštopanost. Ultrazvučni HSG je još manje točan, jedina je laparaskopija 100% točna. To je zbog toga što se može dogoditi da kontrast pritiskom makne priraslice dok prolazi i jajovodi mogu izgledati na ekranu kao OK, ali čim kontrast prođe sve se to vrati na staro. Isto tako je i s liječenjem muške neplodnosti, operiravanjem varikokela (operacija usijeva samo u 20% slučajeva), što se ovdje (u ZG-u sve manje) još uvijek preporuča - u SLO, Briselu itd. smatraju da je to čisti gubitak vremena u eri ICSI-ja kad se to vrlo jednostavno zaobilazi. U Hrv. je veliki pritisak pacijenata - 200.000 neplodnih - a država odobrava samo 1700 postupaka godišnje zato se ide u dijagnostici polagano - ne mogu sve odmah na red - pa prvo HSG (nekima čak savjetuju prvo ultrazvučni e pa onda rtg HSG) čisto da se ne što radi kad već pacijentica ne može u postupak. Laparaskopija je operacija pod općom anestezijom, ali je jedina pouzdana. A ja mogu osobno posvjedočit kako su me iz CITO-a uvjeravali da mi laparaskopija ne treba - pitam se zašto kad su tako nemoralni i papilova i mogli su na meni mogli zaradit, ja sam bila više nego voljna platiti :/ ? BTW, dr. Šparac je renomirani doktor koji je godinama radio na SD-u u Zagrebu i priličino je cijenjen... Ne znam, svakome je naravno najbolji onaj doktor kod kojeg je uspio, ali u ovih svojih 5 godina prošla sam - Sv. Duh, Vuk Vrhovec, KB Merkur, Maribor i CITO i imam neke osnove za usporedbu, u kojoj CITO sasvim lijepo kotira. Da ne govorim kako mi je drago da žene u ST-u konačno imaju mogućnost liječenja u svom gradu i ne moraju se dovodit u situaciju da biraju - liječenje na SD-u ili VV-u ili posao. Kad već KB Split, iako ima kupljeni i inkubator i krioprezervator, znači sve potrebno za MPO, je donijela poslovnu odluku da im se MPO zasad ne isplati jer HZZO ne vraća te novce pa se pacijentice iz Splita nemaju gdje liječiti nego ili u CITO-u ili put pod noge. Toliko od mene .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo gore sam mislila reć da mi je i L bio super, ali nije bilo uspjeha. Možda bi uspjela gore idući mjesec, možda i ne, ko bi znao. Istina je uvijek u sredini, a ovo da su besramni biznismeni, mislim stvarno... Uložili su svoj novac u skupu opremu, riskirali i uspješno liječe žene. I hvala Bogu da postoje kao još jedna dodatna mogućnost i konkurencija državnim klinikama, ionako je MPO-ovaca u Hrvatskoj kritično malo i svi imaju svoj dio "kolača".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ja ću pak pamtit topli pogled dr. Šparca na ekranu čijeg UZV-a sam prvi put vidjela svoju točku i koji mi je prvi od svih mojih doktora čestitao.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mala aria, a propos nuspojava femare izašlo je lažno panično upozorenje na forumu, na koje je reagirala stara i jako iskusna forumašica Daniela 32 itd. - linkam dolje. Samo jedna informacija tebi - ja sam se prije ove trudnoće bila dogovarala s doktorom Lučingerom da bi je eventuano probala u idućem ciklusu s obzirom da mi klomifen stanjuje endometrij i njega sam već probala - radi se o variranju terapije. Rekao mi je da može i da oni (VV) počinju radit s femarom. Misliš da bi mi doktor Lučinger s Vuk Vrhovca rekao da mogu ići s femarom da nema svoje liječničko mišljenje da je to OK? BTW, za sve koji ne znaju, na CITO-u radi jedan od najiskusnijih i najrenomiranijih biologa u Hrvatskoj, dr. Romac, koji je tipa 10-tak godina radio na Vuk Vrhovcu. Ne mislim da bi takvi ljudi išli u nekakve sumnjive klinike.

Evo sad o femari i cijeloj lažnoj i paničnoj hajci u maniri onih natpisa - save baby xy koja umire od raka i AOL će platiti za svaku poruku itd. (oni lažni hoaxovi). O femari tj. letrazolu, kao i klomifenu u smislu alternativnih terapija se normalno raspravlja na forumu fertility frienda i cure izmjenjuju iskustva - neka bolje reagira na klomifen, a neka na femaru (u pravilu cure s PCOS-om kod kojih klomifen može izazvati koma hiperstimulaciju - imamo iskustvo od forumašice Pepite iz ST-a koja je nakon klomifena bila hospitalizirana). Isto tako nije gonal f najbolji za svakoga, netko najbolje reagira na menopur, neko na merional itd - treba izvarirati terapije, nema the best lijeka i the best tretmana za sve:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=femara - post majice555 koja je u CITO-u ostala trudna

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=femara - upozorenje oprez femara i demantij cura koje se kuže u MPO (citati daniele32 na eng s kontra priopćenjem da ništa od tih paničnih priopćenja nije dokazano)

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=femara - rasprava o letrazolu tj. femari kao o lijeku uz kojega se dobivaju kvalitetnije j. stanice nego s klomifenom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim gore na Odbrojavanju da je majica555 baš uz femaru ostala trudna .

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nisam baš sklona hvaljenju medicinara (neka stara boljka-duga priča), ali u Cita su mi par puta imali priliku uzeti lovu a nisu. Ja takvo iskustvo nemam, nakon 5 mj liječenja kod njih. U više navrata su mi izašli u susret, nisu mi na silu gurali femaru (to sam čula da se navodno dogodilo nekim curama), odluku koju ću stimulaciju koristiti prepustili su meni jer dobro reagiram i na klomifen i na femaru.
    Nakon upozorenja za femaru, dva dana sam pretraživala internet i pročitala valjda sve napisano na tu temu, i donijela odluku da ću ju uzeti
    (apsolutno podržavam i žene koje odluče drugačije-mislim da se dobro informirati i trijezne glave odlučiti).

Svejedno podržavam raspravu, i želim čuti i drugačija iskustva (ovo gore navedeno nije dovoljno da me odvrati od njih).Koliko ja vidim rade isto što rade i svi drugi,nikakvih specijalnih izmjena u uobičajenom toku liječenja tu nema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A sad da se vratim na saniu. Sania, za rtg HSG je bitan dan ciklusa jer tu može doći do ozračavanja eventualnog ploda. Kod UZV HSG-a se ne ubrizgava taj kontrast. Na žalost, ove neke stručnije publikacije na eng. su mi zaključane, ali vjerujem da će se još netko javiti vezano za dan ciklusa i UZV HSG, ali linkam ono što sam zasad našla na netu o toj pretrazi i razliki između rtg HSG-a i UZV HSG-a.

Prohodnost jajovoda - HSSG (ultrazvučni) ili HSG (rentgenski pregled) - prvi citat je odgovor na pitanje jednoj pacijentici, ali se obrazlažu te razlike, kao i mogućnost pogrešnih nalaza - s portala Zdravlje i život:

"Mišljenja sam da je u ovom trentku, uz nalaze koje navodite, neophodno ispitati prohodnost Vaših jajovoda. Dapače, mišljenja sam da je prije učinjene inseminacije to Već trebalo učiniti. Pretraga se može učiniti klasično uz rentgensko ispitivanje prohodnosti, odnosno brizganje kontrasta na kojeg su osjetljive Rtg zrake i takve vizualizacije šupljine maternice i jajovoda. Tu pretragu će moći učiniti svaka bolnica koja ima Rtg uređaj uz pomoć kojeg se mogu činiti kontrastne pretrage. Danas, u novije vrijeme se pretraga može učiti iz pomoć ultrazvuka - u materište se postavlja posebna cjevčica kojom se brizga kontrast na kojeg su osjetljivi ultrazvučni valovi. Tako se opet vizualizira unutrašnjost maternice i prohodnos jajovoda. Rentgenska pretraga je nešto bolja u prikazu prohodnosti i samog izgleda jaovoda ali je i nešto neprijatnija te postoji stanovito Rtg zračenje. Stoga, preporučam prvo učiniti pretragu uz pomoć ultrazvuka. Tek ukoliko uz nju postoje nejasnoće, tada savjetujem daljnje pretrage. Pretraga uz pomoć ultrazvuka (sonohisterosalpingografija) traje nekoliko minuta, obavlja se ambulantno i odmah nakon učinjene pretrage možete ići kući. Nije posebno ni bolna, niti neprijatna.

I ovaj dr. je - ako postoje nejasnoće rekao da se nakon toga ide na daljnje pretrage (po meni puno bolja laparaskopija nego opet na RTG HSG koji isto može biti lažno dobar ili lažno loš).

Evo malo o uvjetima za rad HSSG-a - ne piše da je ključan dan ciklusa:

"Hysterosalpingography is not recommended during the menstrual period or when menstrual flow is imminent, during pregnancy, for at least 6 months after termination of pregnancy, or for 30 days after conization or curettage"

A sad malo iskustava o lažnim nalazima HSG-a, nakon čega je jedino laparaskopija stvorila ispravnu sliku:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=hsg+garfy - iskustvo s_ive - HSG rekao jajovodi neprohodni, poslana na laparaskopiju - HSG sto posto pogriješio jer su jajovodi bili sasvim prohodni

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=hsg+garfy - pogledati post wonderwoman, kojoj je dr. Vlaisavljević, najreferentniji svjetski stručnjak za IVF s područja ex Juge rekao:

"Cure, meni je neki dan i Dr. V potvrdio da je HSG zastario dijagnosticki postupak i da je PUUUUNO BOLJE URADITI LPSC. Jedino je to sto su nasi doktori navikli i sto im je to jednostavnije, ali pouzdanost HSG nalaza je samo oko 60%. Na njega niko ozbiljan jednostavno ne moze racunati. Zao mi je, ali ako imate vremena, razmislite jos malo....... djaba se izlagati torturi, kad je vrlo lako moguce da cete poslije ipak zavrsiti i na lpsc ."

Na ovom istom postu javila se nikol2 i rekla sljedeće svoje iskustvo: Evo još jedne koja je bila na HSG-u. nemaš se čega bojati bolno je ali izdržljivo. Ja sam jedna od onog dijela statistike kojoj je HSG POKAZAO LAŽAN NALAZ, da su jajovodi začepljeni, ali na Ipsc se pokazalo da je sve OK Također se pridružujem curama koje su rekle da sam znala nikad ne bi išla na HSG, jer sam se 2 mj morala nositi sa prelošim njegovim nalazom".

ITD, ima još o HSG-u dosta postova jer je to jedna od najrađenijih pretraga, evo još jednoga -tu se javila Garfy - HSG totalno netočan, laparasopija ju je manje bolila, ona je isto CITO trudnica s blizancima:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ilema+idiopata

Evo što kaže Garfy:
    "Uvijek sam za laparaskopiju. HSG nije 100% pouzdan! Meni je bio uredan a lpsc pokazala začepljenje na oba jajovoda. Osim toga lpsc me manje bolila i brže sam se oporavila."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja bih samo molila nove cure na forumu (1-10 postova) da se ipak malo informiraju o temi prije nego što krenu "crnit" doktore i njihove postupke . Dojmovi su dojmovi i OK ih je iznositi, samo nakon 5 godina liječenja, prolaska kroz sve što sam prošla, iščitavanja svega što sam iščitala i susreta s trilijunima cura i desecima specijalista, uzimam si za pravo odaslati takvo upozorenje "novajlijama".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A vrlo je jednostavno - sve piše na ovome forumu već - treba samo kliknut gore "Pretražnik", upisat "HSG", "laparaskopija", "femara". Je da treba malo izgubit vremena, ali to je tako.

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zelim samo reci da sam stekla jako dobro misljenje o dr. Sparcu jos prije 7 godina, kad mi je napravio lpsc i histeroskopiju na SD-u gdje je tada radio. Izuzetno strucan lijecnik, a nadasve topao i srdacan covjek.

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Inace, lijecim se na VV-u kod dr. L-a, koji uvijek ima lijepu rijec za svoje pacijentice, a najvaznije od svega je da iskreno vjerujem da cu uz pomoc njega i njegove ekipe doci do svoje bebice.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sad ću malo ja na ovu temu.

Prvo ću se složiti s inom33 da cure prije nego otvaraju bilo koju temu najprije ukucaju u pretražnik i pročitaju sve što se o tome već ranije pisalo da ne ponavljamo ito nekoliko puta.

Kad idete privatno raditi IVF, s obzirom na cijenu postupka, vrlo lako ćete se osjećati "prevarenima" ako doktor napravi bilo koji korak kojeg niste očekivali.

Raditi HSG bez prethodno učinjenih briseva je apsolutno neodgovorno, to ću se složiti, i vjerujem da bih se i sama osjećala prevarenom da sam pretragu napravila na taj način, a poslije doznala kako sam trebala napraviti nešto dodatno prije pretrage i da mi je takav propust mogao pogoršati reproduktivno zdravlje.

Ništa u životu nije 100% pouzdano, osim da ćete jednog dana umrijeti.

I molim da bez pravih argumenata ne ocrnjujete doktore jer vas vrlo lako mogu tužiti, niste zaštićeni nickom u tom slučaju.

Sania, čestitam ti na trudnoći i želim ti da svoja gorka iskustva zaboraviš što prije i da uživaš u jednom prekrasnom bebaču koji ti dolazi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga rvukovi2, ma sve je relativno. Neko se osjećam prevaren vamo, neko tamo. Neko se osjeća prevaren što xy godina liječenja nije izvadio hormone jer mu to nitko nije dao pa ustanovi TSH 10 ili prolaktin skyrocketed tek u Mariboru nakon xy godina liječenja di se rutinski ti hormoni provjeravaju. Netko pak jer se osjeća "izvozan" s terminma ili dugotrajnom dijagnostikom i op. zahvatima koji se u inozemstvu preskaču kao zastarjeli. Netko jer mu prije HSG-a nisu napravili briseve. Nekome je ljepši osjećaj privatno - čist račun, duga ljubav, nekoga nervira što pored plaćanja soc. osiguranja sad nešto mora u privatnike i rađe čeka ili putuje u drugo mjesto. Itd. Koliko ljudi, toliko ćudi. Ne volim samo kad se olako ocrnjavaju ljudi, svakome od 1. MPO lige bi se nešto moglo pronać u stilu nenapravljenih briseva, neizvađenih homona, obećanih pa odgođenih termina itd. Nije razlog za razapinjanje na internetu. Molila bih te za ključ-ključ ove teme, vidi i procijeni može li se što korisnoga još dodati na "Zanimljivu priču".

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih ja to zaključala, osim ako se tema ne pretvori u ocrnjivanje doktora.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sania, prije svega cestitam ti na trudnoci. U poliklinici Cito nisam bila ali sam se podosta informirala o njihovom radu. Zao mi je sto si prosla to sto si prosla, no vjerujem da je dr. kojeg spominjes, (ja ga ne poznajem) imao samo dobre namjere glede laparoskopije. Taj zahvat nije nimalo strasan, ja osobno sam bila na 2 takva zahvata + histeroskopije, a sad na svoju ruku trazim i trecu laparoskopiju. Da ima nesavjesnih lijecnika ima, kao sto uostalom i u svakoj struci ima kukolja. No prije nego sudimo trebamo se dobro informirati dali smo zapravo u pravu. Sam HSG nije potpuna pretraga, dok laparoskpija pokaze znatno vise i smatram da je ispravno da ti je dr.S. predlozio operativni zahvat.
    Sada si, hvala Bogu, ostala trudna i raduj se svom . Na dr.S. gledaj kao na covjeka koji je cinio ono sto je smatrao ispravnim, jer ima i onih koji ne cine nista, nazalost.
    Imam i ja svoju pricu, vjeruj mi "zanimljiviju" od tvoje, ali prije samog optuzivanja dr. 8) preispitala sam sve sto se dalo da vidim imam li za to opravdanog razloga, nazalost imam. No 'takvo' vracanje 'unatrag' samo nas vodi tjeskobi i cini nas nemocnim.
    Raduje se svom andjelu, zelim ti lijepu trudnocu.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno meni nije lose

u cita,dapace.
    svaki su me put cekali sa posla,i u osam ipo navecer,kad sam kasnila.
    nisu naplacivali folikulometrije ni u ciklusima u kojimna sam zastekala.
    a prije hsg-a sam dobila intravenski antibiotik,mislim ketocef i voltaren intramuskularno. nije bolilo i vridilo je tih para.
    a dr poljak na inseminaciji je bio samo takav,zazelia mi sve najbolje,cak su se i salili samnom,uplasenom i nervoznom za poludit.
    a na kraju krajeva,nije me puno ni briga,samo da ja dodjem do potomka.
    pari ka da ja volim sve svoje pacijente,al ih sve lijecim.
    nekad i mi imamo los dan ili nam neka osoba ne sjedne. ko ni mi njoj,pa svi smo samo ljudi.
    a u zdravstvu ima i nepredvidjenih situacija i mora se cekat. dogadja se. nismo autobusni kolodvor.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mogla bih cijeli referat nadovezat na ovu temu, ali pokušat ću biti kratka pa idem redom:
    - sania - čestitam od srca na trudnoći
    - inu33 potpisujem u potpunosti
    E sad - meni cila ova priča nekako ne drži vodu. Sania je dosta toga napisala što ja sa dr Š nemogu povezati nikako.
    Naime HSG mi nije ni u ludilu htio radit bez "čistih" briseva. Nikada me na ništa nije nagovarao.
    Sve je bila potpuno stvar dogovora i zato mi tako nevjerovatno zvući to što pišeš da te nagovarao, da je vidio tvoju neupućenost pa smesta napravio hsg
    bez da pita dc,i da je nakon hsg-a tvrdio kako su ti jajovodi potpuno začepljeni i uništeni....mislim ja neznam da li mi o istom doktoru pričamo?
    Sa dosta cura sam razmjenjivala iskustva i prije hsg-a i prije laparo i definitivno niti jedna cura nije imala ma ni blizu takva iskustva.
    A da ne pričam koliko mi je puta "uštedio" novac. Odgovorio bi me od neke moje ludosti koja bi samo koštala (znači njima zarada)
    a meni bi bila bacanje novaca, neke stvari koje bi svi uredno naplatili - nisam platila ni kune.
    Vjerujem da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali eto ipak tvoja priča mi je malo prenevjerovatna.
    Da ti nije legao ko doktor - ok, da ste se razišli u mišljenima - ok, da je hsg pokazao začepljene jajovode, a nisu začepljeni -
    i to se može dogodit (čitaj šta ina piše o pouzdanosti hsg-a), da je on rekao da treba laparo a ti se ne slažeš - može i to.
    Ali ovo šta ti pišeš sorry - meni ne stoji uz tog doktora.
    Nego rekoh da ću skratit pa mogu samo dodati: sve pohvale navedenom doktoru i hvala mu od srca na svemu i kao doktoru i kao čovjeku.
    A naravno i medicinskim sestrama ( mislim da dvije sestre imaju po koju krcnutu košćicu u šaci od mog stiska )

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

bravo sunce,ja sam prije hsg cetri puta radila briseve,a mm dva.
    i kad mu nije bio jasan nalaz,trazia je da nabavim uputnicu za higijenski.
    i uvik,bas uvik ga smim maltretirat na telefon,recimo i danas.
    a za laparo mi je rekao otom-potom. i proslo od onda 6 mj.
    a da covik zivi od novaca,zivi,ka i svi mi.
    samo se los glas daleko cuje,ne vjerujem da bi si oni takvo sto u malenoj sredini kao sto je split dopustili los ugled.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

sania, kao prvo cestitam na trudnoci i zao mi je za tvoja iskustva.
    No moram se nadovezati sa svojim iskustvom s dr. Sparcem.
    Kad god sam dolazila na SD pacjentice na koje sam gore nailazila i koje su s njim imale kontakta su ga hvalile, a i ja sam jedno vrijeme bila njegova pacjentica. Na meni je obavio jedan laparaskopski zahvat, kako mi je vise drugih dr. dalo naslutiti netko drugi bi me vjerojatno rastvorio pa laparatomski obradio, no on si je dao truda a nikada nakon zahvata mi nije ni spomenuo da je moj slucaj bio zahtjevniji!
    Sada ponosno nosim njegov potpis na trbuhu.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da se nadovezem na post od sanie - zao mi je ako si imala lose iskustvo.

Kad sam radila hsg rtg imala sam bakterioloske briseve slucajno sa sobom, a nalaz pape ne, vjerovalo se meni na rijec da je sve ok bez provjere - i brisevi i papa radjeni su oko 6mj prije hsg-a. Laparoskopija se u slucaju ispitivanja prohodnosti jajovoda a vjerojatno i inace radi u prvoj polovici ciklusa a meni je iako sam bila narucena negdje za 13-14 dan ciklusa obavljena oko 21 dana zbog toga sto su zbog drzavnog praznika lijecnici naprosto nestali iz bolnice pa je obrada svih pacijentica kasnila i vise od tjedan dana. hsg i lpsc sam radila u "standardnim" bolnicama pa je isto bilo propusta, dapace, stekla sam dojam da se to sve dosta slampavo i neodgovorno obavlja.

Nedavno sam bila na Citu na pregledu. Istina, nisam imala susret sa dr Sparcem, primio me dr Poljak. Meni je napravljen uzv, mome suprugu spermiogram. Nismo ocekivali da ce i suprug na pregled pa nas je malo zateklo ali nije nam zao jer smo i tako oko 1.10. trebali ponoviti spermiogram i vec smo bili unaprijed pod stresom jer je do sada svaki spermiogram bio losiji od prethodnog. Na kraju mi nije zao a financijski me manje lupilo po dzepu jer bih u Ri privatno platila samo spermiogram koliko sam platila pregled nas oboje na Citu. Sto se tice cekanja, cekali smo mozda desetak minuta.

I ja i suprug imamo odradjene sve pretrage i vec sam telefonski rekla da dolazim na konzultacije za ivf. Dr mi je dao listu pretraga i na neki nacin nas je cak i uvjeravao da pocekamo jos 3 mjeseca posto ima na ovom spermiogramu pomaka (mm je nedavno operirao varikokelu). Sve je bilo vise tipa ako se odlucite, javite mi se, vidite. MM je bio taj koji je rekao da nam je dosta cekanja i da bismo htjeli obaviti to sto prije pa sta bude bude. Ono sto zelim reci je da nisam osjecala nikakvo forsiranje u bilo kakav postupak.

Za sada, pozitivan dojam i pozitivno iskustvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moram priznati da me ova tema uzrujala prilično, a rijetko šta me baš uzruja, pa nisam napravila ono što se pristoji pa ću evo sad: čestitam, sania, na trudnoći, koja je u odnosu na pravog MPO pacijenta došla stvarno relativno lako, Bogu hvala da je tako .

A sad da se vratim na to zašto me to toliko uzrujalo. Uzrujalo me jer je stvarno lako targetirat privatnika sa slanderom. Naime, privatnik ovisi o dobrom glasu, puno više nego državni doktor. Ima i veći rizik, više je sredstava uložio iz svog džepa. I zato se ja nekako osjećam moralno pozvana obranit moralnost i etičnost CITO klinike jer je moje iskustvo takvo. Doduše, bit će najbolje kad u ST-u konačno proradi taj MPO u KB-u jer najbolje je kad postoji konkurencija, pa će svak moći birati di mu više paše.

A propos dvosatnog čekanja - neš' ti issuea - čekali smo u Mariboru 2 sata, na VV je dvosatno čekanje bio default i najčešće minimum, događalo se i petosatno čekanje, šestosatno čekanje. To je tako, ima nas puno, dogodi se nepredvidiva situacija, ja sam jednom Lučingera na VV-u sa svojim pitanjima zablokirala na 40 minuta, cijela se čekaona okretala u čemu je stvar kad sam izašla, a nije me čovjek otpilio nego je razgovarao samnom. Čekali smo termine na VV-u više od godinu dana bez da su bili fiksirani, čekali smo u Mariboru svoj fiksirani termin, itd. U MPO-u se čeka, zato ja ženama od preko 35 savjetujem da se liječe na dva mjesta i menadžiraju nekako te termine, hvala Bogu da je to moguće.

A propos "nagovaranja" od strane dr. Š i osoblja klinike CITO na laparaskopiju - dr. Aračić mi je rekla da mi je laparaskopija vjerojatno nepotrebna kad sam u IVF-u. Dr. Šparac mi je rekao da mi je laparaskopija vjerojatno nepotrebna, ali da nije medicinski skroz neindicirana s obzirom na moju čitavu "sagu o neplodnosti" i broj neuspjelih transfera i postupaka. Rekao mi je - mogu Vam ja to napraviti, ako želite, ali intimno mislim da Vam to nije potrebno - odluka je Vaša. Znači prvo mi je mailom rekao moramo se eventualno prvo vidjeti jer ne vjerujem da Vam je to upoće potrebno, onda mi je prilikom pregleda objasnio zašto smatra da mi to nije potrebno, unatoč tome što medicinski nije skroz suludo to raditi. Ostali smo na tome da mu se javim, ako se na to odlučim. I u Mariboru su mi rekli da mi je laparaskopija "kad je već preskočena" (očito to u Slo rade u puno većoj mjeri kod nas) sad nepotrebna. Kad sam ga pitala o rizicima i komplikacijama operacije, ni u kojem slučaju ih nije downplayao tj. umanjivao izjavom "ma, to vam je rutinski zahvat, bit će sve u redu". Nije mi rekao lakonski "ma, bit će to sve OK", rekao mi je da svaka operacija nosi svoj rizik i da zato treba izvagati razloge pro i contra, da ekstremna vrst komplikacije može biti "Maškarin case", ali da se hvala Bogu njemu to nikad nije dogodilo. I nakon takvog razgovora, ja sam bila uvjerena da ću ja u rukama tog čovjeka bit OK. I bila sam . A propos mojih upala i bakterija, isto je inzistirao na čistim brisevima prije laparaskopije, odredio mi je terapiju zbog jednog blagog enterokoka, kad mi je EKG nalaz bio "probably normal", inzistirao je na pregledu kod kardiologa itd. Stekla sam dojam da se radi o vrhunski ozbiljnom doktoru. Komentirajući Šparčev "transfer" sa SD-a u ST, jedna od doktorica koje me u ZG-u vode već mali milijun doktora komentirala je da je to gubitak za SD, ali veliki plus za ST. Eto, osjećam se pozvana braniti renome dr. Šparca i CITO-a.

A apropos negativnih komentara na VV itd. - ni Šparac ni Poljak se nisu negativno izrazili, kao ni vice versa Lučinger o Šparcu. Uvijek tu postoje sitne taštine, ali vjerujem da se svi međusobno cijene kao kolege. Prof. Vlaisavljević iz Maribora imao je sve riječi hvale za dr. Lučingera, dr. Lučinger za Maribor itd. I inače me nervira i odmah gubim povjerenje kad kod doktora osjetim ono što ja zovem "ajme, ko je ovo piturava, ne bi ja nikad tako". Lijepo je samoreklamirat se, ali pristojni ljudi znaju granicu.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sania, čestitam na trudnoći
    Ina, ljubavi, ne biti nervozna, ne se ljutiti, to ne biti dobro za tvoju bebicu... ne ne

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, možda je i dobro kad krv jurne - odmah su mi se noge stoplile, proradila je cirkulacija .

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ma, možda je i dobro kad krv jurne - odmah su mi se noge stoplile, proradila je cirkulacija .

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dobro ti Mariel kaže - ina ne se nervirati.
    Iako te skroz razumijem jer je i mene uzrujala tema.
    U biti uzrujao me način. Drvlje i kamenje. .
    I to je njen prvi post, a vjerovatno će biti i zadnji.
    A nisam jučer ni pročitala što je mala_aria pisala.
    Doduše ona je to napisalna na dosta kulturniji način.
    I tu bi se samo nadovezala na čekanje: Uvik u roku 10-15 minuta najkasnije dođem na red.
    Čekala sam samo kada je bilo hitnih slučajeva. Mislim da žena koja mora hitno na kiretažu ili ima spontani definitivno ima prednost.
    I kada uleti koji hitan slučaj raspored se totalno poremeti. Ali nikada me zbog poremećenog rasporeda nije isprašio na brzinu iz ordinacije. Uvik je stav ko da sam mu jedina pacjentica na svitu.
    Mislim nisam tip osobe da ikoga dižem u nebesa ili kopam pod zemlju.
    I sigurno ima i on svojih mana i loših ocjena i procjena kao i svi.
    Zato mi je ovako užasan post stvarno jako zasmetao.
    Ma opet sam se raspisala. Ja sam zahvalna što mi dalmatinke imamo Cito.
    Da mi nije njih ja bi još tapkala u mjestu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, zato sam se i ja javila da promijenim tu percepciju - jer kad se netko javi ovako - KOMA MI JE TAJ DOKTOR, BESKRUPULOZNI BIZNISMEN!!! - onda i svi drugi (umjereniji u stavu) svoja iskustva počinju gledat u tom svjetlu, ako su tek u početku MPO priče. Nakon xy godina liječenja stekneš neki svoj korektiv i već na prvu vidiš kakav je koji doktor i radi li po PS-u ili ne jer znaš kako što ide i jer si puno toga već čuo i vidio - zato ja dižem svoj glas i iskustvo - zbog novih cura koje će ovo čitati.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

I ja imam toliko dojmova o lječnicima, klinikama, privatnim, državnim, ovdje i vani, u nama susjednim zemljama, pa i u EU... ma što da vam pričam, predugačak bi bio post
    Samo sam htjela reći kad je u pitanju MPO stvarno je najvažnije imati povjerenja u medicinsku ekipu, mislim na lječnika, sestre, biologe, osjetiti onu dobru vibru i pozitivan pristup jer ipak svi zajedno pravimo tu našu djecu, a šta može biti ljepše od toga?
    uff, da ljepše je tradicionalno pravljenje djece

sania čestitam na trudnoći, a ti ina briši s diskusija gdje ima ikakvih naznaka nervoze i negativiteta.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Curke drage samo bez nervoze, ina posebno ti. Meni to nije ništa čudno, nismo svi isti, ne doživljavamo stvari na isti način. Npr. moj ginekolog kod kojeg idem privatno i sve što može radi mi i u bolnici mi je više nego divan, dok neke moje poznanice o njemu pričaju sve najgore, pa šta, sve je to relativno, meni je dobar, nekom nije, pa onda nek svatko ide gdje mu odgovara.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moglo se vidjeti a i zakljuciti da je sania 'nova' na forumu i da joj je to prvi post poslan na temu MPO, a ne uspije svima od prve 'ufurati' se u ova pisanja. Isto tako se moze lako zakljuciti da sania nema bas puno iskustva sa HSG-om, laparoskopijom pa i ginekolozima itd...
    Iskustvo koje je dozivjela, a sagledala tek sa svoje strane, a pretpostavljam da su tu bila i bla-bla s drugih strana, njezin je nacin dozivljavanja svijeta i zato je netrebamo osudjivati vec pomoci joj sagledati stvari i iz nekog drugog kuta a koji ona ne poznaje, bar ne za sada. Zato prije paljbe treba treba citati i izmedju redaka, jer svojim atacima, ma koliko god oni dobronamjerni bili mozemo povrijediti nekoga a da toga nismo niti svjesni, a time smo napravili vise zla nego dobra pa cemu onda sluze ova nasa e-druzenja. Bit je u razumijevanju, kao nasih doktora tako i obicnih malih ljudi, ma koliko god nam to tesko ponekad bilo.
    Da nacin opisivanja svog iskustva sania nije bas najeticnije izvela to je tocno, zato kad pisemo bivani vodjeni burnim pozitivnim ili negativnim emocijama nase pisanje moze krenuti u nekom sasvim drugom smjeru pa kasnije iznenaditi i nas same.
    Cestitajmo Sanii na trudnoci, ukazimo na pogreske na ljepsi nacin.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Yana, . Međutim, tu se ne radi o ukazivanju Sanii na njene "greške", njena MPO priča je, hvala Bogu, završila i Sania živi svoj hepi end - radi se o percepciji drugih, "generacija koje dolaze" koje će na ovu priču nabasati i eventualno zaključiti "biš' ća, u tom CITOu neki prevaranti, samo gledaju kako će ti uzest pare još daju neke neprovjerene štetne lijekove - triba to zaobić u širokom luku". A istina, ako objektivna istina uopće je neka kategorija oko koje se slažemo da postoji, je, ono, desecima svjetlosnih godina daleko od toga. A svako ima svoj temperament, neko je direktniji, neko manje direktan, kako u pismu, tako i na jeziku, samo ne volim kad se olako daju etikete - hvala rvukovi2 na editiranju neprimjerenog izražavanja .

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaista ne bih htjela da Sania zbog ovog što je i kako je napisala ode s foruma.

Sania draga, žaista mi je drago da si naišla na ovaj forum i na naš portal na kojem ćeš naći puno korisnih informacija o trudnoći, porodu, dojenju, odgoju djece.

Ne možemo ljudima braniti da pišu o svojim iskustvima dok god ne pišu nešto što nema veze sa realnošću, a iskustva mogu biti svakava.
    Treba samo paziti da se izrazimo što je moguće pristojnije i bez grubih riječi.
    Ako i ima nekih loših iskustava, sigurna sam da postoji dovoljan broj forumašica koje imaju i dobra iskustva i koje će to i napisati.

A das mo osjetljive kad netko vrijeđa i loše govori o onome tko nam je pomogao doći do djeteta, jesmo, tu se potpuno slažem.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Yana prvotno napisa
    Zato prije paljbe treba treba citati i izmedju redaka, jer svojim atacima, ma koliko god oni dobronamjerni bili mozemo povrijediti nekoga a da toga nismo niti svjesni, a time smo napravili vise zla nego dobra pa cemu onda sluze ova nasa e-druzenja. Bit je u razumijevanju, kao nasih doktora tako i obicnih malih ljudi, ma koliko god nam to tesko ponekad bilo.
    Mislim da niti jedna od nas nije napala saniu. Samo smo iznjele svoja iskustva, svoja obrazloženja i na neki način stale u obranu.
    Ipak je prije svega njen post bio atak.
    Zato ne vidim čemu sad takav obrambeni stav. :?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ćemo sada širiti rasparavu u smjeru tko (ni)je koga napadao, onda mi zaista preostaje samo da zaključam temu i kraj.

Zato molim da se zadržite samo na komentaru uvodnog posta i osobnim iskustvima.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa

Zato molim da se zadržite samo na komentaru uvodnog posta i osobnim iskustvima.
    Slazem se. Smatram da smo Sanii i nekim buducim forumasicama pomogle svojim iskustvima, netko vise netko manje, na nacin na koji znamo i mozemo.
    Isto tako nije nitko nikoga uvrijedio, o nekim se stvarima mora raspraviti i na ovaj nacin da bi se isto izbjeglo slijedeci puta za neke druge slicne postove.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sania, čestitam ti na trudnoći!

Nemam veliko iskustvo sa Citom, jer kod dr. Šparca sam bila samo na folikulometrijama za vrijeme godišnjeg i moj komentar nakon tih pregleda je bio da bih ga jako rado imala kao svog doktora... u Zagrebu (Splićanke drage , ne bih vam ga ni u mislima otela i ja ću ga posjećivati samo u okviru svojih ljetnih aktivnosti ).

Iako je, u stvari, mogao samo obaviti "mjerenja" i odrediti vrijeme za štopericu i ciljanje, prije prvog ultrazvuka je želio čuti "sve" (pa je i čuo sve što sam smatrala bitnim na ginekološkom planu, a toga ima ,) pa je i pogledao razne moje nalaze i prokomentirao, razgovor s njim je bio moj najopušteniji i najugodniji razgovor s ijednim ginekologom ikad - do sad, a opet, u svakoj sekundi sam imala povjerenja u čovjeka, upravo tim razgovorom i zanimanjem, potpitanjima u vezi ovoga i onoga sam stekla dojam da je vrlo temeljit...

O svakom doktoru ima ovakvih i onakvih iskustava, a ja bih dr. Šparcu i dalje otišla s punim povjerenjem...

mala_aria avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Draga ina33

zao mi je sto te ovaj post tako iznervirao. Ja sam samo iznijela svoje iskustvo i videnje Cita. I ja sam presretna sto i mi u Dalmaciji imamo kliniku koja se bavi problemom neplodnosti, ali to je jednostavno moj prvi dojam.
    Tko zna mozda i ja jednog dana dodem do Cita, ali se toplo nadam da cu na VV ostvariti trudnocu. Cudni su puti gospodnji. Svaka od nas je sretna kad dode do malenog srca koje kuca pa je sasvim svejedno o kojoj se klinici radi, a svaki doktor koji nas dovede do trudnoce je s naseg aspekta najbolji i najsposobniji u svojoj struci.

Sto se tice lijekova mislim da su svi atak na zdravlje zene, ali kad nam ne preostaje nista drugo onda vise i ne pitamo koje su nuspojave, odnosno uzimamo ono sto nam lijecnici prepisu. Nitko od nas ih ne uzima zato sto zeli nego zato sto mora ukoliko zeli doci do svoga andela.

Pozdrav svim MPO trudnicama i onima koje ce to postati.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ovdje moram stati uz dr. Šparca koji mi je obavio laparoskopsku operaciju i to vrhunski..ali ne samo to..kada sam došla kod njega na dijagnostički pregled, odmah je skužio o čemu se radi i totalno me smirio i bio prije svega čovjek.Toliko me se dojmio da sam zbog njega odlučila putovati da bih bila njegov pacjent..no vrlo skoro je odselio u Split i sada mi je to ipak malo predaleko.Dakle, drage Splićanke, možete biti sretne i ponosne što u svom gradu imate tako vrhunskog dijagnostičara, operatera i ČOVJEKA. Ovo je moje iskustvo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma pusti šprehe, nije bitno, svaka ima svoja vlastita iskustva prema doktorima.
    jedne hvale, dok iste neki drugi pljuju. tak je i meni sa mojim. svašta sam čula, ali ja tam idem i točka.

NAJVAŽNIJE JE DA SI TRUDNA.

sve ostalo nije bitno. pusu ti šaljem

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo da i ja dam svoj doprinos na ovu temu....

Poslije vrlo losih iskustava sa potpomognutom u BiH i doktorima koji se njome bave - postala sam vrlo sumnjicava oko svakog novog doktora i postupka koji predlaze...
    Takva sam bila i kad sam prvi put otisla kod Dr Sparca. Moram priznati - osvojio me na prvi pregled . Strpljiv, otvoren, direktan, odgovara na svako pitanje, a cijelo vrijeme se osjecas kao da si jedini pacijent koga ima ......
    Na kraju sam kod njega uradila laparoskopiju, a doktor koji mi je u Sa skidao konce nije mogao sakriti odusevljenje, nego je pozvao kolegu, pokazao mu i prokomentirao "majstorski odradjeno" i "ta djeca cuda rade" .
    (Da, za one koji ne znaju Dr Sparac je vrlo mlad za jednog doktora s njegovim iskustvom .)

Ali prica tu ne zavrsava. Danas sam dobila dokaz da je on sve osim proracunati biznismena kako ga je neko ovdje nazvao. Naime, pitala sam ga mailom da li da pokusam jos koji mjesec sa klomifenom i ciljanim, odnosno AIH-om (sve to radim mimo njega) ili da odmah u Citu pokusamo sa prirodnim ili stimuliranim IVF-om. Odgovorio je da bi on sacekao jos malo sa IVF-om, da nemam sta izgubiti jos par mjeseci, a onda, ako bas ne bude islo, da ga zovem i da cemo se fino dogovoriti... te da je tu za mene kad god bude trebalo, ukoliko budem imala jos nekih pitanja.....
    Mislim da na ovo ne treba nikakav komentar

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tako je! A cure koje su upravo u postpuku ne moraju se ništa brinuti - u dobrim ste rukama, ne brinite !

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Rado bi se priključila pohvalama Citu, a posebno Dr. Šparcu.
    Trenutno sam na "čekanju" (13.09. sam imala transfer)... Inaće, u Citu sam radila hsg, laparo i sada IVF... Nemam dovoljno lipih riči za Dr. Šparca koji me od prvog trena oduševija svojim pristupom i kako je rekla wonderwoman - cilo vrime imaš osječaj da si mu jedini i najvažniji pacijent... Često ga samo nazovem na telefon da mu postavim još jedno u nizu "glupih" pitanja, a on uvik ima vrimena i volje da vam sve detaljno pojasni (i kaže da glupa pitanja ne postoje). Sestre su isto odlične (imala sam jako bolnu punkciju, a sestra me držala za ruku i malo je falilo da i plaće samnom...)... Neko će reć sve si ti to platila, al vjerujem da im to nije u opisu posla koji moraju obavljat... uostalom, u trenucima kad ti je teško puno ti znaći da nisi sam, da ti neko da ruku i pruži rići utjehe... Toliko od mene ovaj put, uglavnom, sve najlipše o CITU!!!

sania

Početno

Dragi moji,
    zao mi je sto sam neke naljutila ili čak uvrijedila. Nisam neinformirana kako mislite jer sam od dana gore spomenutoga rendgenskoga hsg do pisanja o njemu procitala tisuće i tisuće stranica. I dalje stojim pri tome da je apsolutno nemoguća dijegnoza koju sam ja dobila, da bih poslije nekog vremena u Zagrebu dobila potpuno "čistu" sliku jajovoda. To mi je ostavilo uzasan oziljak jer sam ja (na sreću zdrava) provela mjesece u suzama i neprospavanim noćima.

Priču sam napisala jer sam pomislila da bi nekome mogla i pomoći, točnije, htjela sam reći da širom otvorite oči i dobro se informirate o svemu da se i vama nešto slično ne dogodi.

Dakle, ja dobro znam sve što je bilo, nažalost, čitajući vaše komentare, stvorio se u meni dojam da nešto što odudara od vaših stavova ili očekivanja- postaje gotovo tabu.

A što je sa slobodnim iznošenjem, ne mišljenja, nego činjenica?

Sad se ponavljam, ali namjera mi je bila ispričati vam svoje iskustvo, a ne vrijeđati.

Sad mi je gotovo zao sto sam otvorila dio svoga svijeta, utrosila svoje vrijeme.

Svejedno, svima veliki pozdrav i svu sreću želim

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Sania,

vjerujem da te nitko nije htio uvrijediti, cure su samo iznijele svoja pozitivna iskustva nabijena emocijama jednako kao što je i tvoje iskustvo emocionalno u negativnom smislu.

Kao što sam rekla, vjerujem da ćeš na našem portalu pronaći puno korisnih informacija o trudnoći, dojenju i odgoju djece.

Naravno da svatko smije iznijeti svoje iskustvo pa makar ono bilo i loše, zaista ne vidim problem u tome.

Bitno je samo da se ovdje doktore ne vrijeđa jer ipak smo svi, neki više, a neki manje nepoznatog identiteta, dok se njihovo ime ovako javno pretresa.

I ne postoji savršeni doktor koji nikad ne griješi.
    Doktori su isto samo ljudi i zato se i ne treba toliko baš nervirati ako je netko iznio i neko loše iskustvo, baš kao što Sania kaže da sami sebe koliko je god moguće zaštite, a ne da biste nekoga otpisali..

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sorry buduca majko,al bilo je bombasticno,toliko da smo sve graknule.
    ja nemam takva iskustva,al svejedno ginekologe kod kojih sam prije isla pa cak zavrsila sa dg ca in situ i bla,bla; a taj papa nalaz je obradio tko zna tko (od citologa),i provela sam puno suznih nociju zbog pomisli da cu kao nerotkinja zavrsit na konizaciji. nisam,hvala bogu,al mislim da nisam ni tog covjeka ni tu ambulantu popljuvala. nacin na koji je to iznjeto je toliko ruzan, da sam prije pomislila da je to izmisljeno. obicno nitko od nas ne napada bas toliko,a i kada napada nije nimalo lijepo.
    dobro sam pratila tu temu,i pitala sam ga zna li,pa doktor zna,netko mu je isprintao sve te mailove. ako i ima iti malo istine u tome sto je napisano, covjek ce se zamislit. mada ja osobno, nek sam idiot al ja mu vjerujem.
    pozdrav

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sania prvotno napisa
    Dragi moji,
    zao mi je sto sam neke naljutila ili čak uvrijedila. Nisam neinformirana kako mislite jer sam od dana gore spomenutoga rendgenskoga hsg do pisanja o njemu procitala tisuće i tisuće stranica. I dalje stojim pri tome da je apsolutno nemoguća dijegnoza koju sam ja dobila, da bih poslije nekog vremena u Zagrebu dobila potpuno "čistu" sliku jajovoda. To mi je ostavilo uzasan oziljak jer sam ja (na sreću zdrava) provela mjesece u suzama i neprospavanim noćima.
    Bolje da ti je iskustvo takvo nego kao moje. Meni je nalaz HSG-a rađen u Splitskoj bolnici pokazao savršeno prohodne jajovode i ja cila sretna, čekam kada će ta dugoočekivana beba. Kada se dugo vremena (4 god) ništa nije dogodilo odem na laparaskopiju a ono katastrofa, totalno začepljenje i to još iz djetinjstva kada mi je puklo slijepo crijevo. I pitam kako je to moguće, da je HSG bio u redu... a oni kažu jednostavno da HSG nije 100% pouzdan.
    I kome da se žalim, koga da prozovem? dr. koji mi je radio nije bio privatnik i nisam mogla ništa, a i osim toga kod svake pretrage postoji određeni postotak da pokaže krivi nalaz.

Drago mi je da je kod tebe sve ispalo super ali sigurna sam da nitko u Cita čiji sam pacijent godinama nije imao namjeru namjerno ti nauditi.
    dr. Šparca ne poznajem ali znam dr. Poljaka i znam da ne bi izabrao za suradnika nekoga ko bi se tako odnosio prema pacijentici.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mislim da uopće nije loše da napišemo svoja iskustva..Ona će uvijek nekome dobro doći, pa i ovaj topic.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja isto mislim da je opce korisno iznijeti i negativna iskustva.

Prvo, bitno je shvatiti da je negativno iskustvo sasvim moguce, cak i kod najboljeg doktora. Nitko nije nepogresiv.
    Drugo, mislim da je jasno da je subjektivna percepcija doktora kod bilo kog postupka (a pogotovo skakljivog kao MPO) vrlo vrlo vazna.
    Trece, iznosenje negativnih iskustava u javnost je samo poticaj doticnim doktorima da se ubuduce jos vise trude da greske ili propusti koje se mogu izbjeci, pokusaju izbjeci sto se vise moze.
    Cetvrto, omjer dobrih i losih iskustava je vrlo dobra indikacija o kvaliteti doktora.
    Peto, mislim da je vazno da svi budemo svjesni kako je vazno informirati se prije bilo kog postupka i koje su moguce posljedice ako to ne napravimo, i kako je vazno traziti drugo misljenje u nekim slucajevima, a ovo iskustvo nam to zorno dokazuje.

U prvom postu mozemo razdvojiti cinjenice (HSG napravljen bez briseva i bez obzira na dan ciklusa i vjerojatno lazno pozitivan) od subjektivnog dozivljaja motivacije (izvuci novac itd). S iznosenjem prvog se posve slazem - dapace, da bar postoji tako neki website na kome se mogu iznositi dojmovi o SVAKOM doktoru - to bi bila tako dobra indikacija njihove kvalitete. Ovo drugo (subjektivni dozivljaj motivacije) je mozda moglo biti receno na suptilniji nacin, ali imajuci negativna iskustva s nekim doktorima, potpuno razumijem gorcinu te pacijentice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima takav website, jedino je prilično zamro - na www.doktori.net - zove se "Knjiga žalbe hrvatskog zdravstva", ali je neformalan - tj. nije to neka službena knjiga utisaka ili neki site ministarstva zdravstva ili tako nečeg. Na VV-u je kad sam se ja operiravala 2004. postojao kontakt telefon i faks i sandučić za dojmove i utiske. Ja poslala faks (po tome su me poslije pamtili unatoč tome što je operacija bila totalna rutina ) - dojmovi su mi bili super. Ne znam je li to još uvijek živi na SD-u.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •