Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: trazi nesto "jače"

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno trazi nesto "jače"

Servus...

Naš mali David sad ima 4 i pol mjeseca..A možda i nije toliko mali (7,5 kg i 66 cm) :D
    Nismo planirali početi s dohranom barem dok ne navrši 6 mj..
    No u zadnje vrijeme primjećujemo kako kad jedno od nas jede.. a on nas gleda, počne jače sliniti, a sad već i otvara usta . kao ono .. daj i meni ).. naginje se kako bi ulovio hranu koju mi jedemo..
    ma preslatko.. samo mi se čini da ga frustriramo kad mu ne damo.. :shock:
    Nekoliko puta smo mu dali da malo lizne.. recimo krastavac ili nesto
    al on ga ima namjeru pojest.. pa mu više to ne radimo..
    imače često mu damo da pomiriše hranu koju mi jedemo...

Zubići su mu počeli rasti.. već se vide dvije bijele točkice.. :D
    mozda ga i to zeza..

Što vi mislite o svemu tome? Da li da se držimo toga da dohranu počnemo sa 6 mj ili da ga počnemo polako navikavati?

Hvala i isprika na podužem postu...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gledaj, SVE bebe širom otvorenih očiju gledaju dok mi jedemo, oponašaju nas otvarajući usta... to rade iz znatiželje i želje za komunikacijom i oponašanjem, a ne zato što su se evo baš sad zaželjeli svinjećeg šnicla s krumpirima, pa bi si ga pojeli

znači, ako ste odlučili početi s dohranom sa 6 mjeseci, onda to i učinite - neće vam beba zato patiti ili biti gladna jer joj "treba nešto jače"

mislim, zara slini nad i traži kavu, vino, pivo, coca colu, cigarete.... zar to znači da joj to moram i dati? da joj fali alkohola i kofeina pa ga traži širom otvorenih očiju? 8)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja sveki je provaljivala slične bisere, da je dijete gladno i željno "prave" hrane... pa sam je pitala da li mu onda možda fali npr. plastike u krvi, jer se na češalj bacao s jednakim žarom kao i na kolače.

potpisujem lutonjicu!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Sad tek vidim da sam malo nespretno složio i topic i text..
    naravno da vas razumijem i slažem se sa svim rečenim..
    moje pitanje bi u stvari trebalo glasiti.. kad ste počeli s dohranom i da li je problem to da se ne bi osječao uvrijeđenim ili slično što mu ne damo to što želi...

sorry na fakat nespretnom postu :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne znam baš, interes za hranom tj. promatranje roditelja kako jedu, praćenje hrane od tanjura do usta, navodi se kao jedan od znakova da je dijete spremno za dohranu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo počeli sa 6 mjeseci i mislim da zaista nema potrebe počinjati ranije jer je to njemu zanimljivo. odvratite mu pažnju nekim drugim zgodnim predmetom i jednako će sliniti i oduševljeno ga trpati u usta, s tim da mu to nećete braniti pa će biti još sretniji!

(beba će uvijek biti "uvrijeđena" ako ne dobije on što želi, ali će to zaboraviti čim joj svratiš pražnju na nešto drugo! inače bi sve bebe rasle siiilno frustrirane jer im je nedostupna većina stvari koje bi pojele/gurnule prstiće u nju/bacile na pod :/ )

pusa znatiželjnom dečku!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa da mima, to je jedan od znakova ali nikako nije signal da 4,5 mjesečno dijete treba dohranu! mislim da je to više stvar normalne dječje znatiželje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mima, upravo tako, JEDAN od znakova...
    a što je s ovima:
    - može sjediti

- izgubljen refleks kojim dijete automatski gura jezikom hranu iz usta

- spremnost na žvakanje

- sposobnost uzimanja hrane rukom i stavljanje u usta

- smanjen zahtjev za dojenjem koji se ne može povezati s bolešću, izlaženjem zuba ili promjenama u rutini

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a da odgovorim saxu

mi smo počeli s dohranom s malo više od 5 mjeseci i to zbog dogovora s mužem koji je tada još uvijek više vjerovao pedijatrici nego rodi, la lechue league -u, i who-u. sad se preobratio :D

i ne mora značiti da će ti se beba uvrijediti ako joj ne daš to što želi - zara recimo nije tip uvredljivice. kad je bila tako mala, dovoljno je bilo da joj dam nešto drugo u ruke, a danas joj je dovoljno reći "to je za velike" i ona to odmah prihvati, sa smješkom, i baci se na nešto drugo...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisam baš mislila da beba neće tri dana komunicirati s tatom ako joj nešto ne da , nego to što si ti napisala - lako joj prebaciš pažnju na nešto drugo. a zara mi se čini jaaako razumno i lako odgojivo dijete! pametnica mala!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nisam niti mislila da trebaju početi nadohranjivati dijete od 4.5 mjeseca jer pokazuje interes za hranu, ali interes za hranu jest jedan od znakova da beba postaje spremna za nadohranu.

mimi_sax, možete probati djetetu dati žličicu da se igra s njom, jer može biti da ga više zanima pribor kojim vi jedete nego sama hrana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma znam što si mislila

a off topic, moja razumnica i lako-odgojivica je upravo ušla u sebičnu fazu i po prvi put u životu ne želi dati svoju igračku drugoj bebi... ja sam u šoku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj post je bio za ivy

a ovo sa žlicom je dobra ideja

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pročitala sam discipline book pa sam spremna na sva čuda :wink, smajl:

ooops, zachatavamo topic ali nisam ja kriva nego moderatorica, jupiii!

mimi, dobra ideja sa žlicom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zbilja ne kontam, a milijun puta sam do sada ovdje to procitala: ne, ne i ne!- pocinjati s nadohranom prije nego dijete napuni 6 mjeseci. Ja ne zivim u HR i ne znam kako izgledaju pakovanja dohrane za bebe, ali ovdje na tim "pocetnickim" pise 4+. Osim toga, u svim danskim knjigama, prirucnicima i brosurama o djeci pise da se moze od navrsena 4 mjeseca, a MORA od navrsenih 6.

Ovako: F. je prije nesto vise od tjedan dana pocela cesce da se budi nocu, bila je generalno nervoznija i nemirnija po danu i spavala jako kratko, otprilike po 20-tak minuta 2 puta u tijeku cijelog dana. Patronazna mi je i pored toga sto nam je dojenje od samog pocetka funkcioniralo fenomenalno predlozila da joj pocnem jednom dnevno davati kasicu od kukuruza, rize ili prosa s obrazlozenjem da mojoj bebi upravo treba, kao sto je neko gore napisao- nesto "jace". I, tako smo i poceli, od napunjena 4 i pol mjeseca jednom dnevno joj dajem kasicu od rize. Prva dva puta je pojela jako malo, ali sad je vec naucila da jede i pojede cijelu porciju, lijepo spava i nocu i danju, raspolozenija je i veselija, generalno zadovoljnija i sretnija. Ostali obroci su joj i dalje iskljucivo cika, jednako kao sto joj to ponudim i poslije kasice...

E, sad, moje pitanje vama je: sto se eventualno moze desiti mojemu djetetu negativno, a sto se nece desiti djetetu iskljucivo dojenom do 6 mjeseci?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majčino mlijeko je prirodna i sasvim dovoljna hrana za najmanje prvih 6 mjeseci djetetova života. 1997 American Academy of Pediatrics počinje preporučati isključivo majčino mlijeko prvih 6 mjeseci života. 2001, SZO mijenja preporuke, od prijašnjih da se čvrsta hrana uvodi između 4. i 6. mjeseca života, na odgađanje nadohrane do 6. mjeseca djetetova života.

Jednom studijom iz 2001. (Naylor and Morroow) se pokušala odrediti optimalna starost u kojoj su donesene, zdrave bebe spremne za uvođenje čvrste hrane uzimajući u obzir četiri biološka sustava kod majke i djeteta: djetetov imunološki sustav, djetetov razvoj probavnoh sustava, djetetov razvoj oralne motorike i utjecaji dojenja na majčinu plodnost. Zaključeno je da isključivo dojenje najmanje 6 prvih mjeseci:

- pruža potrebnu imunološku zaštitu djeteta u jednom jako osjetljivom periodu

- daje sve nutricionističke sastojke potrebne za normalan rast i razvoj

- dozvoljava djetetu da sazrije dok oralna motorika ne bude spremna za čvrstu hranu

- odgađa vraćanje majčine plodnosti

ISKLJUČIVO DOJENJE je davanje samo majčinoga mlijeka. Davanje čajeva, vode, adaptiranoga mlijeka i sl. uz podoje NIJE isključivo dojenja.

Postoji dosta razloga zašto odgoditi uvođenje čvrste hrane do 6. mjeseca djetetova života. Evo nekih:

Smanjeni rizik od razvoja alergija - U obiteljima koje imaju povijest alergija, rano uvođenje nadohrane se može povezati s alergijskim reakcijama kao astma, dermatitis, alergije na hranu i alergijski rinitis (Saarinen i Kajosaari 1995). Dok je dijete isključivo dojeno, komponente majčinog mlijeka štite djetetov digestivni trakt, reducirajući rizik da strani proteini uđu u bebin sustav i uzrokuju alergijsku reakciju. Oko šestog mjeseca života dijete počne proizvoditi dovoljno IgA antitijela da bi moglo spriječiti apsorpciju antigena hrane kroz crijevnu stijenku, reducirajući tako mogućnost alergija na hranu.

Povećana sposobnost probavljanja čvrste hrane - Djetetov digestivni sistem sazrijeva prvih 6 mjeseci života. Prije nego je sistem spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavljaju i mogu uzrokovati neugodne reakcije.

Osigurana ispravna prehrana preko majčinog mlijeka - Što više nadohrane (pod ovim se podrazumijeva i čaj, voda, sokovi...) dijete uzme, manje će pojesti majčinog mlijeka i tako će majka početi proizvoditi manje mlijeka. Rano uvođenje nadohrane povećava rizik od ranog prestajanja dojenja.

Smanjeni rizik od infekcija uha

Smanjeni rizik koji sa sobom nosi unošenje neekološki uzgajane hrane

Brzi gubitak težine za majku
    iz teksta Nadohrana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da još dodam, to što na kupovnim kašicama piše da se mogu davati od 4. mjeseca ne znači ništa - **** i ostali jednostavno žele prodati što više svojih proizvoda.
    da odem off topic, ista stvar je i recimo s hodalicama - svi dječji fizijatri su izričito protiv njih, dokazano je da štetno utječu na dječji razvoj, u nekim zemljama su čak i zabranjene zakonom - međutim, to ne sprečava chicco i kompaniju da ih proizvode, prodaju i reklamiraju kao nešto prekrasno i pregenijalno za našu djecu...

također, mnoge kašice na kojima piše od 4. ili 6. mjeseca u sebi sadrže sastojke koji se prema istraživanjima i preporukama pedijatara još NE PREPORUČUJU u toj dobi (kao npr. kravlje mlijeko, šećer, sol...)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Moja beba (3 i 1/2 mj) je isljkucivo na adaptiranom od 6tj. Planirala sam poceti sa dohranom barem sa 5, 6 mj., no mislim da cu i ranije. I vjerujem vise svom instinktu nego preporukama WHO i sl.
    Prije 20tak godina preporuke su bile drugacije, odnosno nije ih ni bilo. Svjedoci smo da med. istrazivanja savjetuju sad jedno, sad drugo. (Npr. jedno istrazivanje potvrdi da je cokolda stetna, cak i kolicini od 1 kockice, drugo potrvdi da je korisna za npr. zivcani sustav).

Ja sam dobivala kravlje mlijeko od 1 mjeseca, cokolino od 3 mj, zdrobljene kekse od 2 mj, spinat i juhicu od 3 mj....I moj brat, i moj muz...

I neki dan sam dobila i preporuku od patronazne da pocnem davati sok od mrkvice.. Jos nisam, ali za koji tj. sigurno budem...Moja H zadnjih tjedan dana ODBIJA obicno treci obrok ("rucak"), cendra, caj ili vodu bi popila do zadnje kapi, ali mlijeko nece i nece.... No, onda ogladni i ipak papa...imam osjecaj da joj je vec DOSTA mlijeka...

Savjete i preporuke treba poslusati, razmisliti, pa svaka mama treba odluciti sta i kako...Ipak mame imaju instinkt i znaju u kojoj je beba fazi razvoja...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako ti je dijete na adaptiranom mlijeku i još ga k tome odbija jesti onda zaista nema previše razloga da čekaš do šestog mjeseca sa dohranom, ali tri i pol mjeseca je zaista prerano.

To što su se preporuke o uvođenju dohrane promijenile rezultat je novih saznanja pa ja ne bih baš tako olako odbacila nove preporuke. Istina je da smo svi mi dohranjivani koječime od mlađahne dobi pa smo preživjeli - ali pitanje je koliko smo stvarno zdravi i kako je to prerano uvođenje svakojakih namirnica utjecalo na naš probavni sustav, sklonost alergijama, imunitet općenito.

Ali, i ja mislim da vrijeme uvođenja dohrane ovisi o pojedinoj bebi, i mislim da za djecu koja su na adaptiranom mlijeku čekanje do šestog mjeseca nema previše smisla. Posebno ako odbija mlijeko. Ali, svejedno, pričekaj barem još mjesec dana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moj marko je na adoptiranom i mi smo počeli s 5 mjeseci

znam da je ovo prodojeći forum i ne znam jel smijem savjetovati o adoptiranom

ali ja još ne bih počinjala s dohranom nego bih u taj "ručak" stavila malo rižinih pahuljica

ako moderatori smatraju da je ovo neprikladno neka brišu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maria pa zašto bi bilo neprikladno? :shock:

i u ovome apsolutno potpisujem mimu:
    To što su se preporuke o uvođenju dohrane promijenile rezultat je novih saznanja pa ja ne bih baš tako olako odbacila nove preporuke. Istina je da smo svi mi dohranjivani koječime od mlađahne dobi pa smo preživjeli - ali pitanje je koliko smo stvarno zdravi i kako je to prerano uvođenje svakojakih namirnica utjecalo na naš probavni sustav, sklonost alergijama, imunitet općenito.
    i dodajem, kad smo mi bili mali, a pogotovo kad su naši roditelji bili mali, i zagađenje okoline je bilo malo - hrana je bila puno zdravija, nije bilo toliko pesticida, GMO-a, konzervansa... a i to je jedan od velikih faktora zašto uvoditi dohranu što kasnije.

istina je da svaka mama mora sama odlučiti i ja sam zadovoljna svojom odlukom o kasnom i vrlo postepenom uvođenju dohrane...
    za razliku od moje poznanice, čiji dijete je na dohrani od 3 - 4 mjeseca, poli salama i bananko jedu se negdje od 5-6 mjeseca, sve pod izlikom da smo i mi kao mali tako jeli pa nam nije ništa (inače, taj argument mi je stvarno ) - njezino dijete je s dvije godine završilo u bolnici - hiper alergična je na sve živo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

upravo zbog nedojenja ja strepim nad svakom nanirnicom koju dajem Marku

i NE ŽELIM ništa mijenjati u njegovoj prehrani do 2 rođendana a i duže

a ovo o prikladnosti i neprikladnosti

najrazumnije postove i argumentacije daju članice udruge,no neke su forumašice ponekad malo radikalne pa sam se ogradila

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ma i ja sam za iskljucivo dojenje do 6mj, ali kako je moja H nazalost vec 2 mj. samo na adaptiranom, mislim da cu sa dohranom poceti kad navrsi barem 4mj. Prije ipak nema smisla.

Početno

Moj David je sada 5 i pol mjeseci i još uvijek mu je moje mlijeko glavna hrana, ali mu dajem i (kršitelj koda)ove kašice od napunjenih 4 mjeseca. Nije potrebno ali se može.Treba početi sa malim količinama 3-4 žličice i polako povečavati količinu da mu se organizam navikne! Samo nemoj davati navečer jer ti neće lijepo spavati po noči, najbolje je popodne. Za navečer je odličan rižolino jer je lako probavljiv i lagan za želudac! Najbolje je početi sa mladom mrkvicom jer se prvo na nju mora priviknuti to mi je rekla i naša pedijatrica! Samo probaj ali polako. :D

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno moram se ubacit............

na žalost odgađanjem dohrane (mojim nagovorom) prijateljičina (nedojena) beba ima katasrofalan manjak željeza u krvi.....inače je na pregominu

kod nas je situacija isto teška,nedojena beba od 5ipo miseci se osula od tko zna čega (alergijska reakcija) i morali smo izbaciti nadohranu,a mlijeko joj nije dovoljno,a znam da nije,jer plače,neće da jede i popila je recimo danas svega 3obroka,dva u snu,hipoalergijskog mlijeka od oko 150ml
    toliko je blijeda da i ja to priznajem i u sutra idemo vaditi krv,takođe se sumnja na nedostatak željeza

dobro,dobro razmislite vi koje ne dojite koliko se isplati čekati 6mj i koliko adaptirano mlijeko može zadovoljiti potrebe vaše bebe :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Vidim da sam piknuo pravu temu
    Kaj se žličice tiče, na nju dobija D3 kapi već od prvog mjeseca i obožava je :D
    Nekoliko puta mu je Ivana probala dati piti njeno mlijeko iz čaše i mi to mi ne predstavlja problem.. ma pametan i lijep na mamu.. velim ja..
    8)

davidu je i dalje dosta cika kaj se količine obroka tiče, s tim da pred večer više papa.. stvara si zalihe za noć.. spava od cca 22 do 6 h..
    savršen je .))) nismo ni započeli ova topic iz neznanja nego iz čiste radoznalosti.. i naravno želje za naučiti nešto eventualno bolje..
    thanks

S nadohranom nećemo početi bar do 6 mj., tako smo se dogovorili uzevši u obzir sve vaše postove..
    tim više što živimo na selu, u relativno malo zagađenoj okolini, imamo svoje vrtove i većinu svoje hrane..
    ufff.. ubija me to frezanje i kopanje .))))

Imate veeelike puse od Davida i Ivane..
    ma i od mene...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

PS David je presladak!!!!

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

dobro,dobro razmislite vi koje ne dojite koliko se isplati čekati 6mj i koliko adaptirano mlijeko može zadovoljiti potrebe vaše bebe
    A ja bi svima rekla da se dobro zapitaju čemu žuriti kad djetetov probavni sustav nije još spreman probaviti "jaču hranu".

Morala sam na ovo napisati koju riječ. Prvo odmah da kažem da svaki roditelj mora odlučiti za sebe i napraviti ono što smatra najboljim za svoje dijete.
    Čekala sam do punih 6 mj. i mislim da se isplatilo. Nije doduše bila ni samo na adaptiranom, nego kombinacja adaptirano i dojenje jer sam u početku glupo mislila da nema mlijeka. Ali u jedno vrijeme sam skoro odustala od dojenja i bila je gotovo samo na adaptiranom... I nikad mi nije palo na pamet da zbog toga ranije započnem i sa nečim drugim
    Mislim da puno više može naštetiti prerano uvođenje neke "jače" hrane, nego da je dijete samo na "slabom" adaptiranom mlijeku. U njemu ipak ima vitamina i kojekakvih dodataka koji bi trebali zadovoljiti sve djetetove potrebe. A željezo nije problem prekontrolirati pa se posavjetovati sa pedijatrom koji nadomjestak uzeti, ako ga i dalje manjka napraviti pretrage kako ga organizam iskorištava... Jedino je žalosno što i većina pedijatara sa 4 mj već preporuča "jaču hranu" ali mi roditelji bi trebali biti pametniji i bolje razmisliti o toj preporuci.

Nine, žao mi je tvoje prijateljice ali to se dogodilo 1 od možda sto tisuća djece. A prijevremenom dohranom 1 na možda sto tisuća stvarno nema nikakvih problema kasnije (gotovo svi imamo problema s probavnim sustavom: samom probavom, stolicama, čirevima, nervozom želuca, alergijama, sustavom žlijezda s nutarnjim izlučivanjem i da ne nabrajam dalje i danas se to povezuje sa preranim uvođenjem čvrste hrane)

Htjela sam samo reći roditeljima da dobro razmisle i prouče što se događa zbog preranog početka dohrane i da to što je dijete ionako na adaptiranom nije baš neki razlog. Ako mljacka i gleda vaš tanjur- probajte malo adaptiranog davati na žličicu, ne morate odmah sokiće i kašice

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u vezi anemije, samo da spomenem da zeljeza u majcinom mlijeku ima znatno manje nego u adaptiranom ili nekim drugim namirnicama, ali je daleko vise iskoristivo.
    Anemija je jako rijetka kod dojene djece. Zdravo, doneseno dijete ima zalihe željeza koje su dovoljne za najmanje prvih 6 mjeseci života kada se kombiniraju sa željezom iz majčinoga mlijeka. Količina željeza u mlijeku je mala, ali se jako dobro apsorbira (20-40%, u usporedbi s 4% iz adaptiranog mlijeka), a i dojena djeca ne gube željezo kroz stolice kao to sto rade djeca na kravljem mlijeku. Na količinu željeza u majčinom mlijeku ne utječu nadomjesci željeza koje majka uzima.
    ..a ovdje je cijeli tekst:
    Nadohrana

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mina.. slažem se s tobom.. i nije da smo mi sad odlučili ić na dohranu kojekakvim sokićima i kašicama... onako ne razmislivši i bezuvjetno...
    pitanje je bilo da potaknemo raspravu, a i 100 glava više zna od naše (čitaj moje) bedaste
    Pa smo nešto i naučili ... hvala svima koji sudjeluju u topicu 8)

Mamma san.. HVALAAA :D

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno re:

"Jedino je žalosno što i većina pedijatara sa 4 mj već preporuča "jaču hranu" ali mi roditelji bi trebali biti pametniji i bolje razmisliti o toj preporuci."

Ja ipak mislim da treba poslusati pedijatra. Po meni, ili imas povjerenja u pedijatra i njegovu strucnost ili nemas. U cemu je razlika ako pedijatra ne slusas glede prehrane, zasto bi ga onda slusala u vezi cijepljenja, terapije neke djecje bolesti i sl.

Mislim, pa pedijatar je zavrsio medicinu, a ne ja. Ja imam 2 fakulteta i PDS, ali iz drugog podrucja i u medicinu se ne petljam.

lidac2004

Početno Re: re:

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    "Jedino je žalosno što i većina pedijatara sa 4 mj već preporuča "jaču hranu" ali mi roditelji bi trebali biti pametniji i bolje razmisliti o toj preporuci."

Ja ipak mislim da treba poslusati pedijatra. Po meni, ili imas povjerenja u pedijatra i njegovu strucnost ili nemas. U cemu je razlika ako pedijatra ne slusas glede prehrane, zasto bi ga onda slusala u vezi cijepljenja, terapije neke djecje bolesti i sl.

Mislim, pa pedijatar je zavrsio medicinu, a ne ja. Ja imam 2 fakulteta i PDS, ali iz drugog podrucja i u medicinu se ne petljam.

"moju prvu godinu" su napisali doktori (pise tako na prvoj stranici) a evo i citat iz nje:

"ZASTO NE TREBA ZURITI
    Vase dijete nema jos 6. mjeseci,no nestrpljivi ste!Prisjetite se:
    -jos mu nista ne nedostaje
    -dijete nije naprednije ako ranije jede kasice
    -pred dijetetom je citav zivot da isproba nove okuse,cemu zuriti
    -svakome je jasno da dojence ne slaze recenice niti trci.Zasto je onda tesko shvatljivo da mu ni probavne funkcije nisu jednako zrele i napredne kao vecem djetetu
    -crijevo mladjeg dojenceta popusta i nepreradjene sastojke hrane,sto povecava mogucnost razvoja alergije koze,probavnog ili disnog sustava.Cemu dijete izlagati nepotrebnom riziku?"......

na zalost,veliki broj pedijatara se jos uvijek oslanja na stare obicaje,pa otuda i ono "mlijeko vam je slabo" ili"nemate mlijeka" ili "dijete mora sto prije poceti sa dohranom" itd.

ako imate knjigu "moja prva godina" preporucujem svima da ju procitate jer je jako korisna.
    ako ne vjerujete "obicnim" ljudima,vjerujte doktorima koji su ju napisali

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

da ne otvaram novi topic

da li je bebi koja ima 5ipo mjeseci,4ipo korigirane dobi,nikad nije dojena,alergična na kravlje mlijeko,osjetljiva,

da li je takvoj bebi dovoljno samo adaptirano (konkretno **** HA1,provali s **** HA2,rezultat crna stolica :shock: ) jerbo je izgleda alergična na kašice,ili na ko zna šta drugo

radimo vježbice,aktivni smo cili dan,dosta mi je ublidila zadnjih tjedana (još nismo vadili krv),da li je stvarno to mlijeko njoj dovoljno :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A za koju je dob taj **** HA1? Do koliko mjeseci? Koliko ona jede dnevno?

Bebi od 4 i pol mjeseci bi stvarno moralo biti dovoljno mlijeko, jedino što ne znam kako **** formule idu, do koliko mjeseci je jedinica. No, dvojke su uglavnom mlijeka koja idu uz dohranu, pa bi ako jede samo mlijeko beba ionako trebala biti na jedinici, bez obzira na dob.

Ali znaš što, to bi zapravo stvarno trebala pitati pedijatra, pedijatar bi zapravo trebao odlučiti koje mlijeko beba treba dobivati ako je na adaptiranom.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    da ne otvaram novi topic

da li je bebi koja ima 5ipo mjeseci,4ipo korigirane dobi,nikad nije dojena,alergična na kravlje mlijeko,osjetljiva,

da li je takvoj bebi dovoljno samo adaptirano (konkretno **** HA1,provali s **** HA2,rezultat crna stolica :shock: ) jerbo je izgleda alergična na kašice,ili na ko zna šta drugo

radimo vježbice,aktivni smo cili dan,dosta mi je ublidila zadnjih tjedana (još nismo vadili krv),da li je stvarno to mlijeko njoj dovoljno :/
    Najbolje da pitas pedijatra ili mozda da nazoves **** savjetovaliste (broj ima na kutiji od hrane). Meni su dali dosta korisnih savjeta kada sam naglo prestala dojiti. Nazalost, pedijatar ponekad nema dosta vremena za detaljnije odgovarati na nasa pitanja, kad je cekaonica prepuna...Zato mi je to savjetovaliste puno pomoglo...Nadam se da se ovo nece protumaciti kao reklama, ali kada si u nedoumici oko hranjivosti mlijeka, zasto ne pitati proizvodjaca ako ima ta mogucnost.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Citiraj lidac2004 prvotno napisa

"moju prvu godinu" su napisali doktori (pise tako na prvoj stranici) a evo i citat iz nje:

"ZASTO NE TREBA ZURITI
    Vase dijete nema jos 6. mjeseci,no nestrpljivi ste!Prisjetite se:
    -jos mu nista ne nedostaje
    -dijete nije naprednije ako ranije jede kasice
    -pred dijetetom je citav zivot da isproba nove okuse,cemu zuriti
    -svakome je jasno da dojence ne slaze recenice niti trci.Zasto je onda tesko shvatljivo da mu ni probavne funkcije nisu jednako zrele i napredne kao vecem djetetu
    -crijevo mladjeg dojenceta popusta i nepreradjene sastojke hrane,sto povecava mogucnost razvoja alergije koze,probavnog ili disnog sustava.Cemu dijete izlagati nepotrebnom riziku?"......

na zalost,veliki broj pedijatara se jos uvijek oslanja na stare obicaje,pa otuda i ono "mlijeko vam je slabo" ili"nemate mlijeka" ili "dijete mora sto prije poceti sa dohranom" itd.

ako imate knjigu "moja prva godina" preporucujem svima da ju procitate jer je jako korisna.
    ako ne vjerujete "obicnim" ljudima,vjerujte doktorima koji su ju napisali
    Pa i pedijatri su doktori, zasto bi bili manje vrijedni i losiji od autora knjige. Lakse je napisati knjigu punu savjeta, teze je svaki dan raditi sa djecom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima pedijatara i pedijatara.

preporuke koje u vezi dojenja slijedi Roda su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, La Leche League International (moze se slobodno reci-trenutno vodeci svjetski autoritet na podrucju dojenja), UNICEF-a, Hrvatskog pedijatrijskog drustva i Americkog pedijatrijskog drustva, a oni svi preporucuju pocetak nadohrane nakon 6. mjeseca zivota.

ali naravno da se moze poslusati i lokalnog pedijatra.
    ili napraviti kako sam mislis da treba.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Postoje li nekakve preporuke Hrvatskog pedijatrijskog društva? Ne mislim samo na dojenje i dohranu, nego općenito na njegu djeteta.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam. :?

lidac2004

Pa i pedijatri su doktori, zasto bi bili manje vrijedni i losiji od autora knjige. Lakse je napisati knjigu punu savjeta, teze je svaki dan raditi sa djecom.
    :? :?
    nisam ni mislila da su manje vrijedni,a za ove sam napisala da su doktori jer ne znam da li su pedijatri ili ne.
    i ne znam da li svaki dan rade sa djecom ili ne.
    ali to sto su napisali je po meni pametnije nego pocinjati prerano sa dohranom.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako se odlučiš na raniji početak, možda bi bilo najbolje ponuditi mu recimo rižine pahuljice u tvom mlijeku. neku malecku količinu s kojom bi se igrao, sam jeo i tako zadovoljio znatiželju.

ma bartol je zakon! :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •