Stranica 14 od 21 PrviPrvi ... 41213141516 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1042

Tema: bračni savjetnik ili što ako brak puca po šavovima?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja sam do većine tih spoznaja došao sam, ali podosta mukotrpno i ne mogu reći da ih i se sad baš uvijek držim (trudim se, ali inercije radi nekad otkližem i u neki od neželjenih pravaca ) ... ne znam kako bi to izgledalo da mi je netko od roditelja sve ovo ispričao - vjerojatno bih si mislio kako je sve to samo roditeljsko naklapanje ... no, kad bih se prvi puta zaista suočio sa problemima tad bih znao koga pitati, a ne bih blejao kao telac u šarena vrata (što mi se u životu dogodilo :/ )

Dakle, mislim da ipak ima koristi od takvih savjeta - na prvu loptu su vjerojatno znemareni, odbačeni ili možda čak ismijani od djece, no čim se pokaže potreba za njima vjerujem da posegnu ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Htjedoh dodati da djeci pokazujemo primjerom i kako se rješavaju problemi, ne samo kako se skladno živi.... Djeca ionako "ne doživljavaju" normalno i toplo životno okruženje kao nešto posebno - to je njihov dom i život i smatraju to normalnim. Eh, sad, kad dođe do nekog poremećaja (svađa, bolest, stresna situacija...) tada su naši postupci još važniji, jer djeca uče od nas baš u takvim situacijama. Nitko od nas ne vozi slalom između problema, važno je naučiti kako se nositi s njima i naći rješenje, zbog sebe i zbog djece.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U mojoj firmi to zovu "learning by doing" ... i dok je to u poslovnom svijetu pomalo ofucana parola, u stvarnom životu je to najbolji način učenja. Živi to što želiš prenijeti drugima i drugi će tako najlakše naučiti!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, tak je, ali ima jedna bitna razlika između firme i obitelji... Posao možeš promijeniti ako ti se ne sviđa, a obitelj je ipak nešto drugo... Da se mene pita, u oba slučaja pametnije je vidjeti što se može učiniti da svima umočenima bude bolje, a onda to i poduzeti. Vrijedi i za firmu, a naročito za obitelj... No, u obitelji to ne radim zato jer želim djecu nešto naučiti - to dolazi kao POSLJEDICA (i to dobra) nekakvih aktivnosti koje rješavaju probleme... I dobro to ide, sve dok ne zabadamo glave u pijesak. Dogodi se i da ispadnemo iz tračnica, ali odavno se zna što treba učiniti da bi se vratili na njih... Gdje je volje, nađe se i načina. A kad volje nema - ništ ne pomaže, baš kak je pisalo u onom pismu kćeri...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Da, tak je, ali ima jedna bitna razlika između firme i obitelji... Posao možeš promijeniti ako ti se ne sviđa, a obitelj je ipak nešto drugo... Da se mene pita, u oba slučaja pametnije je vidjeti što se može učiniti da svima umočenima bude bolje, a onda to i poduzeti. Vrijedi i za firmu, a naročito za obitelj... No, u obitelji to ne radim zato jer želim djecu nešto naučiti - to dolazi kao POSLJEDICA (i to dobra) nekakvih aktivnosti koje rješavaju probleme... I dobro to ide, sve dok ne zabadamo glave u pijesak. Dogodi se i da ispadnemo iz tračnica, ali odavno se zna što treba učiniti da bi se vratili na njih... Gdje je volje, nađe se i načina. A kad volje nema - ništ ne pomaže, baš kak je pisalo u onom pismu kćeri...
    Ja bih to nazvao: "Što je dobro za roditelje, dobro je i za djecu!

A ima i ljudi koji imaju volju, ali ne znaju u čemu je problem pa se onda samo sudaraju sa zidovima i jalovo troše energiju i vrijeme ... takvi moraju čitati ono pismo.
    (recimo, meni otprije 15-tak godina bi to bilo važnije od bilo čega drugog ...)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Ja bih to nazvao: "Što je dobro za roditelje, dobro je i za djecu!

A ima i ljudi koji imaju volju, ali ne znaju u čemu je problem pa se onda samo sudaraju sa zidovima i jalovo troše energiju i vrijeme ... takvi moraju čitati ono pismo.
    (recimo, meni otprije 15-tak godina bi to bilo važnije od bilo čega drugog ...)
    A ja sam bila isto od takvih i shvatila da mnogo toga ne mogu riješiti na silu ili kad MENI to paše. Moralo se puno toga poklopiti i uskladiti.... Ali pismo bi mi u mladosti svakako pomoglo, barem da ga se mogu sjetiti kad zatreba...

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

baš me piknula tema...

što kada roditelji očekuju da njihova odrasla djeca riješavaju njihove godinama sveprisutne bračne probleme? ti problemi su sada na vrhuncu.

kako voditi tuđe bitke?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mislava prvotno napisa
    baš me piknula tema...

što kada roditelji očekuju da njihova odrasla djeca riješavaju njihove godinama sveprisutne bračne probleme? ti problemi su sada na vrhuncu.

kako voditi tuđe bitke?
    Nažalost, imam dugo i predugo iskustvo s tim... U mladosti sam se čak pitala jesam li ja to skrivila. Ponekad saslušam žalopojke, a ima i dana kad ih jednostavno zamolim da odu...Tuđim svađama nije mjesto u mom domu. Ostavlja to gadan i gorak okus, ali shvatila sam na temelju dugogodišnjeg iskustva da su njihove bitke NJIHOVE (oporave se puno brže nego ja, iz cipela promatrača) i da ih treba samo držati što dalje od sebe. Jednostavno, to je njihov životni stil. Pouka koju sam izvukla je zapravo korisna - svađe i deračina i nerješavanje problema nikad nisu postali MOJ životni stil, znam jako dobro što i kako treba zaobići, a što riješiti na vrijeme.

Ono što me brine je činjenica da su mi roditelji svaki dan sve stariji, da će sve više trebati pomoć, brigu i pažnju, a ima dana i tjedana kad su sve prije nego ugodno društvo i sebi i drugima... Tja, ne znam. Valjda ćemo naći neko rješenje.

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Peterlin,
    u pravu si. svaka ti je na mjestu.

još sinoć sam odlučila napraviti korak unatrag, ograditi se od njihovih problema. prenose svoju nervozu na mene, ja zatim na svoju djecu...nema u tome ništa dobra.

bilo bi lako da su sami...ali tu je i dijete u pubertetu, samo zbog nje ne mogu skroz dići ruke...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ah, razumijem... I ja sam (puno) starija sestra. Teško je to - ja ni danas ne razumijem ljude koji sami sebi od života rade muku (a meni izgleda kao da ne bi trebali) i puno puta sam bezuspješno pokušala nešto reći... Nažalost, ne čuju i nikad nisu (a pitam se i s kojih osnova nešto uopće reći...). Jedino, doslovce JEDINO što na neki način zamjeram svojim roditeljima je to što nisu dospjeli tijekom skoro cijelog života riješiti svoj odnos. ALi da mogu, riješili bi...

Da takvi parovi mogu shvatiti kako njihove svađe utječu na druge, poduzeli bi nešto.... Ovako, ne znam sama što bih rekla. Tužno je to....
    Jako su nas voljeli dok smo brat i ja bili mali, sve bi dali za nas, ali ništa nisu učinili (valjda zato jer nisu znali i mogli bolje) da poprave svoj odnos, ili da ga prekinu i nađu si nešto bolje. Ovako... :/ dolazim samo do zaključka da valjda tako mora biti. NIsam tu mogla ništa kad sam imala 12 ili 18 godina, ne mogu ni danas. MOGU zaštititi svoj dom od njihovog nezadovoljstva, a to pokušavam i raditi (ne uvijek uspješno).

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

..Teško je to - ja ni danas ne razumijem ljude koji sami sebi od života rade muku (a meni izgleda kao da ne bi trebali) i puno puta sam bezuspješno pokušala nešto reći... ).
    uh, ja razumijem... teško je iz te ushrane perspektive išta lijepog vidjeti.
    što je najbolje, takvi se obično druže sa sebi sličnima ili ni sa kim (jer crpe, ne samo svoju, već i tuđu energiju) i nemaju priliku vidjeti nešto bolje.
    bila sam u takvom odnosu i živjela poluživotom, u samoobmani.
    branila sam se ulaskom u svoj svijet ignorirajući onaj stvarni.
    tako mi je bilo lakše, neko vrijeme - živjeti u laži i iluziji da će biti bolje.
    osim toga nisam znala kako izaći iz tog začaranog kruga.
    brrrrr

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...MOGU zaštititi svoj dom od njihovog nezadovoljstva, a to pokušavam i raditi (ne uvijek uspješno).
    to je, zapravo, jedino rješenje.
    možemo im samo dati na znanje da ih volimo, ali da ne volimo njihove svađe i netrpeljivost.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a jel se zna kako je na kraju završila priča ponosne mame?!? jesu ostali zajedno?

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

vidim da su u međuvremenu dobili i treću bebicu pa vjerujem da je sve u redu

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa Vidi poruku
    uh, ja razumijem... teško je iz te ushrane perspektive išta lijepog vidjeti.
    što je najbolje, takvi se obično druže sa sebi sličnima ili ni sa kim (jer crpe, ne samo svoju, već i tuđu energiju) i nemaju priliku vidjeti nešto bolje.
    bila sam u takvom odnosu i živjela poluživotom, u samoobmani.
    branila sam se ulaskom u svoj svijet ignorirajući onaj stvarni.
    tako mi je bilo lakše, neko vrijeme - živjeti u laži i iluziji da će biti bolje.
    osim toga nisam znala kako izaći iz tog začaranog kruga.
    brrrrr
    a kako si ti do kraja izašla iz toga.
    Sorry na ot. pratila sam te neko vreme, a onda zbog bebice prestala. Sad sam ja u poluživotu, pa me baš zanima. može na pp.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Drage moje rodice,
    drago mi je da sam nabasala na ovu temu.
    U ovim teškim trenucima mog bračnog života, puno mi je pomoglo pročitati da i drugi imaju sličnih problema.
    Dan po dan, razgovori i kompromisi...
    Hvala što postojite, cmok

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa Vidi poruku
    a kako si ti do kraja izašla iz toga.
    Sorry na ot. pratila sam te neko vreme, a onda zbog bebice prestala. Sad sam ja u poluživotu, pa me baš zanima. može na pp.
    nadam se da smijem uletiti, vidim da nisi dobila odgovor. fegusti se razvela.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    nadam se da smijem uletiti, vidim da nisi dobila odgovor. fegusti se razvela.
    hehehe, tvoji uleti su mi uvek i više nego poželjni.
    I nisam dobila odgovor, verovatno zato jer je žena možda prestala aktivno pratiti temu. Srećom.
    Ja sam već jedamput razvedena i često razmišljam o ponovnom razlazu, ali je sad situacija drugačija, kompleksnija (da ne kažem intelektualnija )
    Nismo venčani, dakle, možemo se razići kadgod, ali tu je jednogodišnja preslatka cura, tek sam počela da radim nakon dugog porodiljskotrudničkog bolovanja (radim u smenama), a ima tu valjda i nekakvih emocija i zapravo sam stalno na ivici i nemam pojma šta da radim. Jer postoji između nas nekakvo slaganje, oko cure sve 5, on je vrlo posvećen i odgovoran otac, podržava me u većini kada se radi o njoj, bla, bla, ali samo naš odnos, hm... šta je to? Jel se to maže na hleb? Kupuje na pijaci?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj angelina_2004 prvotno napisa Vidi poruku
    Drage moje rodice,
    drago mi je da sam nabasala na ovu temu.
    U ovim teškim trenucima mog bračnog života, puno mi je pomoglo pročitati da i drugi imaju sličnih problema.
    Dan po dan, razgovori i kompromisi...
    Hvala što postojite, cmok
    Svi imamo, da, ali mislim da su ti razgovori općenito precijenjeni. Mom braku više pomaže kad ja živim i odrađujem svoj dio posla, i nastojim biti zadovoljna i sretna, bez da stalno nešto žicam svog partnera. Nekad daje više, nekad manje, negdje sramotno malo, negdje više od prosjeka, ali to je tako, svi smo takvi. E, i umjesto da se tjera mak na konac bolje je činit život lijepim, zaboravit brige, nesporazume i gradit na običnim, veselim stvarima, oprostit, zaboravit i ić dalje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Svi imamo, da, ali mislim da su ti razgovori općenito precijenjeni. Mom braku više pomaže kad ja živim i odrađujem svoj dio posla, i nastojim biti zadovoljna i sretna, bez da stalno nešto žicam svog partnera. Nekad daje više, nekad manje, negdje sramotno malo, negdje više od prosjeka, ali to je tako, svi smo takvi. E, i umjesto da se tjera mak na konac bolje je činit život lijepim, zaboravit brige, nesporazume i gradit na običnim, veselim stvarima, oprostit, zaboravit i ić dalje.
    Da, draga, i ja sam tu negdje... Razgovor treba i NUŽAN je kad nešto zaškripi onak jaaaako, kad komunikacija ode vrit i mora ju se na silu vratiti na tračnice. I pomogne. Ali ima cijenu. KOd nas pali također jednostavan život uz UVAŽAVANJE partnerovih želja i potreba. AKo nosimo taj jaram braka zajedničkim snagama, ništa nije preteško. Ako jedan vuče a drugi se šlepa, to ne valja. E, TADA treba sjesti i razgovarati. U normalnim okolnostima zadovoljnim ljudima na pamet ne pada sjesti i razgovarati, to se događa usput - planira se... neznamnija... ljetovanje, obnova kuće, još jedno dijete... uz hrpu drugih aktivnosti. Problem je kad izgubiš partnera iz vida ili on tebe. Tada treba iskoristiti sva sredstva (a razgovor je jedno jako važno) za popravljanje stvari. U mojoj kući, dogodilo se možda dvaput u deset godina braka i nešto malo manje godina uvertire da moramo sjesti i razgovarati. Sve ostalo rješavaš odmah, u hodu, kao i kućne poslove.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovaj forum otkako sam zatrudnila redovito pratim ali rijetko pišem. Gorim od želje da kažem..... Peterlin, svaka ti čast
    savjeti na mjestu, dobronamjerni i lijepo rečeni!

Inače, ja sam dijete roditelja koji su imali lijep brak u koji se još uvijek ulaže jako puno truda, kompromisa, razgovora, druženja i naravno pokoja svađica.
    Moj brak nije baš takav, ali se oboje trudimo. Vjerujem da će pomalo sve doći na svoje jer velike promjene su nam se dogodile, ali da je teško - je!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako jedan vuče a drugi se šlepa, to ne valja. E, TADA treba sjesti i razgovarati.
    A što kad jedan vuče, a drugi šlepa tjedan dana pa onda tri dana šlepator povuče, pa onda opet tjedan dana... i tako unedogled. Ne znam za vaše MM-ove, ali mom se stalno mora nešto govoriti. Već se ja osjećam loše zbog toga, ali ja mu zaista moram stalno visiti nad glavom i to forama poput: ajd molim te iznesi smeće, već ispada iz kante!
    Najviše me smeta to što sam mu morala govoriti i da se više posveti M. Pa je bilo, ona je još mala ništa ne razumije, kad narste, onda ću... Trebalo je vremena da mu objasnim da se odnos gradi od samog početka. Pa onda fore oko presvlačenja pelena. Zamolim ga jednom u tjedan dana da ju presvuče, onda izmotavanje, ti to radiš bolje (ja u tom trenutku radim nešto, dakle, ne odmaram, nisam na kavi, u kadi...), ona je nervozna, ja sam nervozan.
    E pa takvom liku stalno moraš pričati. Naravno, nisu to THE RAZGOVORI i stvarno mi bude bed što ga stalno cimam (hrpu puta prešutim, progutam, a onda se ta knedla učetverostručena vrati za dva dana nazad), ali ne vidim načina osim da ga bacim kroz prozor.
    Najbolja izlika za sve mu je: ja plaćam račune (ne misli tu financijski, nego doslovno, a to radi internet bankarstvom, što bi rekli, iz fotelje), iznosim smeće, radim (čovjek radi dok se ja, kao, odmaram cijeli dan kod kuće), idem u trgovinu (istina, nemamo auto, ali kad se sjetim koliko sam se ja vrećica nateglila iz trgovine i dok sam bila trudna..., a sad jednostavno ne stignem) i ponekad operem suđe.
    Ne znam, valjda su neki sinovi (i kćeri) totalno razmaženi. Ovaj moj je sin jedinac, nosili su ga na dlanu i još ga nose. To je lijepo, ali ipak dijete treba pripremiti na život i na to da će nekada nekome biti bračni drug s kojim treba dijeliti i dobro i zlo.
    Ovaj moj je trenutno vani. I vratit će se pripit. Nije mi to bed jer inače jako dobra osoba i nije problematičan. Izađe najviše jednom tjedno i to je ok. Ali brate, ako misliš da imaš pravo na društvo, izlaske, općenito ispušne ventile (neki dan je kupio električnu gitaru), imaj u vidu da i ja imam potrebe pa makar to bilo piskaranje na Rodinom forumu dok ti pereš suđe!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam godinama tupila svoje, pričala, spominjala, opominjala...dok nisam postala imuna na neke stvari, odnosno prihvatila muža takvog kakav je, iako mi se takav ne sviđa pretjerano (ustvari sad mi se sviđa, tad nije). Ista stvar je bila-ajde ovo, ajde ono, nemoj ovo, nemoj ono, a najteže mi je padalo to što mu nije bilo prirodno baviti se djecom a imamo ih troje. I kad sam skužila da nam se brak svodi na ništa, hrpetinu riječi bez ikakvog gušta, okrenla sam ploču. Zapravo sam prihvatila sebe kao ovakvu i njega kao takvog. Moj muž je super otac ali na ne predugo vremena. On je svestran čovjek sa hrpom hobija, poslića i smislom za zaraditi lovu. A ja sam talentirana za djecu, odnosno ja sebi ne moram dozirati vrijeme provedeno s njima. Pa je situacija takva da muž radi i zarađuje jer mu tako paše a i nije previše vremena kući a ja sam sa djecom. Djeca ga imaju u dovoljnoj količini a ja sam sigurna da sve štima. Bacanje smeća i te sitnice..radim uglavnom sama. Zapravo, nekad mi se čini kao da živim ko samohrana majka. Osim što mi u krevet navečer legne dobar tip i isti taj puni novčanik. I nije loše. Opustila sam se, opustio se i on i sad mogu reći da imamo dobar brak. Za razliku od onog prijašnjeg cirkusa.

Ali moram reći da je i on puno radio na nama i odrekao se puno stvari.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam godinama tupila svoje, pričala, spominjala, opominjala...dok nisam postala imuna na neke stvari, odnosno prihvatila muža takvog kakav je, iako mi se takav ne sviđa pretjerano (ustvari sad mi se sviđa, tad nije). Ista stvar je bila-ajde ovo, ajde ono, nemoj ovo, nemoj ono, a najteže mi je padalo to što mu nije bilo prirodno baviti se djecom a imamo ih troje. I kad sam skužila da nam se brak svodi na ništa, hrpetinu riječi bez ikakvog gušta, okrenla sam ploču. Zapravo sam prihvatila sebe kao ovakvu i njega kao takvog. Moj muž je super otac ali na ne predugo vremena. On je svestran čovjek sa hrpom hobija, poslića i smislom za zaraditi lovu. A ja sam talentirana za djecu, odnosno ja sebi ne moram dozirati vrijeme provedeno s njima. Pa je situacija takva da muž radi i zarađuje jer mu tako paše a i nije previše vremena kući a ja sam sa djecom. Djeca ga imaju u dovoljnoj količini a ja sam sigurna da sve štima. Bacanje smeća i te sitnice..radim uglavnom sama. Zapravo, nekad mi se čini kao da živim ko samohrana majka. Osim što mi u krevet navečer legne dobar tip i isti taj puni novčanik. I nije loše. Opustila sam se, opustio se i on i sad mogu reći da imamo dobar brak. Za razliku od onog prijašnjeg cirkusa.

Ali moram reći da je i on puno radio na nama i odrekao se puno stvari.
    Ovo je tako iskreno, Trina, i istinito, zapravo bih mogla potpisati.
    Sve te sitne svađica - odnesi, donesi, daj, uzmi više se tiču toga tko bismo željeli da naši muževi budu - nego samih stvari koje tražimo. Ja sam to osvijestila kad sam shvatila da kad bi on radio x u nekim drugim segmentima da mi ovo ili ono ne bi bio problem. Drugim riječima - htjela sam drugog i drugačijeg čovjeka kraj sebe.
    I onda se pitaš što ćeš i kako ćeš - i jedini put da brak postane dobar je da prihvatiš i zavoliš onoga koga imaš. To je brak, i to je sloboda za oboje. Sve dok ga nastojiš nategnut i navuć da bude bar malo bliži slici koja ti se sviđa u klinču si i ti i on i brak i tu nema ni radosti ni slobode. Ja sam u jednom trenu odlučila od njega ništa ne tražiti - pod parolom samo slobodno davanje je vrijedno davanje. Efekti toga su bili dugoročni; em sam ga upoznala, em sam mu dala slobodu, to mi je jedna od najpametnijih stvari koje sam zgruntala u životu...

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u jednom trenu odlučila od njega ništa ne tražiti - pod parolom samo slobodno davanje je vrijedno davanje.
    Da, i to je ljubav. To je prava stvar. No, treba imati puuuno živaca za tako nešto. Onih svakodnevnih živaca.
    Ma, i ja sam rekla i sebi i njemu da neću tražiti ništa, ali kada si sam s malim djetetom i zaista ne stigneš napraviti sve što bi htio, onda poludiš kada on spava cijeli dan (kao danas), ili si bez grižnje savjesti priušti čitati/gledati film/sjediti za kompom do kasno u noć pa onda prespavati prijepodne umjesto da ti je nešto pomogao, odnosno, bio s djetetom.
    Kao i Trini, i meni je bed to što njemu nije prirodno baviti se s djetetom. Hoće on biti s njom, posebno sada jer ima neku povratnu informaciju, ali on to tako brzo izgustira. Meni se jučer čudio kao ona kada je sa mnom bude zaokupljena s jednom stvari s kojom se igramo, a kad je s njim, onda samo leti po sobi. A ja ga gledam kad je s njom, on sjedi na podu, u svojim je mislima, a ona jadnica puza okolo naokolo, a on tek s vremena na vrijeme kaže, pazi Mašo, udarit ćeš se, nemoj ovo, nemoj ono. Ili ju nosa po stanu, a ona se objesi i kao da vegetira u njegovom naručju i misli si: Ok, izdržat ću dok mama završi s poslom.

Mislim da je općenito problem nas žena to što mi očekujemo od muškaraca kako će se promijeniti kada se vjenčaju. Meni je MM rekao, ja se nisam promijenio, ti si se promijenila. Ti si znala za koga se udaješ (i zaista, prije nego smo se vjenčali, bili smo zajedno 7 godina, a od toga smo živjeli 3 godine kod njegovih). No, ipak si misliš, pa bit će mu neugodno da ja radim sve, a on se zeza sa stvarima koje su mu fora. Pa nisam ni ja neka bezveznjača koja nema interese na koje bi potrošila vrijeme, ali ne stignem. Ali ne, ja sam mama i ja se trebam odreći svega. I nije mi bed što sam se odrekla, čak na to ni ne gledam tako, sve bih učinila za svoje dijete. Ali mi nije jasno zbog čega on nema tu obavezu prema ženi i djetetu koje voli. Posebno prema njoj jer se povjerenje gradi od ranih dana. Neki dan sam mu rekla da ako se tako nastavi ponašati da će se M. kod svakog problema obraćati meni jer sam sada ja ta koja mijenja pelene, a uskoro ću biti ja ta koja će rješavati druge njezine probleme.
    MM je dobar, zanimljiv, duhovit i drag čovjek, i sve je to vrijedno truda, no nekada je fakat teško. Pomaže mi to što se stalno molim za strpljenje, ljubav i razumijevanje. Evo, u posljednjih par dana pomaže.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Da, i to je ljubav. To je prava stvar. No, treba imati puuuno živaca za tako nešto. Onih svakodnevnih živaca.
    Ma, i ja sam rekla i sebi i njemu da neću tražiti ništa, ali kada si sam s malim djetetom i zaista ne stigneš napraviti sve što bi htio, onda poludiš kada on spava cijeli dan (kao danas), ili si bez grižnje savjesti priušti čitati/gledati film/sjediti za kompom do kasno u noć pa onda prespavati prijepodne umjesto da ti je nešto pomogao, odnosno, bio s djetetom.
    Kao i Trini, i meni je bed to što njemu nije prirodno baviti se s djetetom. Hoće on biti s njom, posebno sada jer ima neku povratnu informaciju, ali on to tako brzo izgustira. Meni se jučer čudio kao ona kada je sa mnom bude zaokupljena s jednom stvari s kojom se igramo, a kad je s njim, onda samo leti po sobi. A ja ga gledam kad je s njom, on sjedi na podu, u svojim je mislima, a ona jadnica puza okolo naokolo, a on tek s vremena na vrijeme kaže, pazi Mašo, udarit ćeš se, nemoj ovo, nemoj ono. Ili ju nosa po stanu, a ona se objesi i kao da vegetira u njegovom naručju i misli si: Ok, izdržat ću dok mama završi s poslom.

Mislim da je općenito problem nas žena to što mi očekujemo od muškaraca kako će se promijeniti kada se vjenčaju. Meni je MM rekao, ja se nisam promijenio, ti si se promijenila. Ti si znala za koga se udaješ (i zaista, prije nego smo se vjenčali, bili smo zajedno 7 godina, a od toga smo živjeli 3 godine kod njegovih). No, ipak si misliš, pa bit će mu neugodno da ja radim sve, a on se zeza sa stvarima koje su mu fora. Pa nisam ni ja neka bezveznjača koja nema interese na koje bi potrošila vrijeme, ali ne stignem. Ali ne, ja sam mama i ja se trebam odreći svega. I nije mi bed što sam se odrekla, čak na to ni ne gledam tako, sve bih učinila za svoje dijete. Ali mi nije jasno zbog čega on nema tu obavezu prema ženi i djetetu koje voli. Posebno prema njoj jer se povjerenje gradi od ranih dana. Neki dan sam mu rekla da ako se tako nastavi ponašati da će se M. kod svakog problema obraćati meni jer sam sada ja ta koja mijenja pelene, a uskoro ću biti ja ta koja će rješavati druge njezine probleme.
    MM je dobar, zanimljiv, duhovit i drag čovjek, i sve je to vrijedno truda, no nekada je fakat teško. Pomaže mi to što se stalno molim za strpljenje, ljubav i razumijevanje. Evo, u posljednjih par dana pomaže.
    Bez brige, draga, taj odnos s djecom okrene se za 180o kad dijete napuni 3 godine.... prije toga mama je nezamjenjiva, a tata se obično teško snalazi. Isprobano... To je možda majka priroda tako uredila - dok dijete dojimo, tata je druga liga. ALi kad to dijete preraste, DIJETE SAMO rješava svoj odnos s ocem. Sigurno.

Druga je stvar odnos dvoje odraslih - ja znam što je meni prihvatljivo, a što nije... mm isto zna što je njemu prihvatljivo, a što nije. Problem je mnogih mladih/friških parova u tome što dobiju dijete dok još nisu u potpunosti riješili svoj odnos. Teško je to, a nema puno manevarskog prostora - istovremeno moraš biti i roditelj i partner... Tu život natjera žensku populaciju da se prije prilagodi, jer ih bebe trebaju, a muškima često treba više jer nisu tako jako biološki vezani. No, uz dobru volju sve se to da riješiti... Kako god bilo, kad ljudi to prerastu (kako je lijepo Trina opisala) obično sve dođe na svoje mjesto.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja sreća il nesreća jeste da smo u brak stupili vrlo mladi(skupa smo imali 42 godine he,he, he). Brzo sam ja skontala da on nije tip s kim mogu dugo, pa sam odlučila da ga malo prilagodim. Naravno, nije to došlo ko iz čista mira, prethodovale su svađe, galame, ma svašta živo. Ali ja sam uporna osoba. Odmah sam vidjela da promjena ne smije biti radikalna, već pomalo, ne brzo i ne jako, jer se opirao. I uvijek praćena dobim primjerima iz prakse(okolina ili mi sami ako smo bili uspješni). Danas mi mnogi priznaju da sam uspjela(njegova rođena sestra). Moram priznati ne u svemu, ali nešto sam promijenila, na nešto se naučila a nešto jednostavno ignorišem. I on to zna. I cijeni mi to. Nekada su naši odlasci na more bili fuj, danas je to super. I dalje ja radim, polako ali sigurno. Moja misija na ovom svijetu jeste da učinim čovjeka od njega. On je moje 4. dijete. Šta ću kada ga volim?! Volim ga do neba i nazad! Strah me sad obuzme kada pomislim da se može desiti da jednog dana kada ostarimo on ne bude tu kraj mene, jer smrt ne bira. Imao je teško djetinjstvo, bez pravih odnosa, bez pravih roditelja. Moje djetinjstvo je bilo divno. On je svjestan toga, i vidim da je ponekad ljubomoran na to. Trudi se biti dobar, pošten, čestit. Tu i tamo zakaže. Ali zar ne zakažemo ponekad svi?! Ja i dalje nastavljam, jer to je ljubav, voliš nekoga jer ga voliš.(ovo nekad reče Koeljo) Razloga za ljubav nema. Samo za mržnju. A ja neću dopustiti to!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bez brige, draga, taj odnos s djecom okrene se za 180o kad dijete napuni 3 godine.... prije toga mama je nezamjenjiva, a tata se obično teško snalazi. Isprobano... To je možda majka priroda tako uredila - dok dijete dojimo, tata je druga liga. ALi kad to dijete preraste, DIJETE SAMO rješava svoj odnos s ocem. Sigurno.
    Nadam se da će biti tako. Vjerojatno me sve to pogađa zato jer je moja obitelj bila prilično disfunkcionalna i više od ičega svojoj M. želim osigurati ljubav i pažnju i mame i tate, jednako. Želim da ga voli, a ne da u njezinom životu bude samo prolaznik ili, ne daj Bože, teret kojega će i kada nas ne bude bilo, nositi na leđima, kao što ja nosim svoje.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Moja misija na ovom svijetu jeste da učinim čovjeka od njega. On je moje 4. dijete. Šta ću kada ga volim?! Volim ga do neba i nazad!
    Čini se da imamo istu misiju. To i ja često kažem, da imam dvoje djece, jedno malo i jedno veliko. Osim što se u hrpi toga ne snalazi, ponekad se ponaša baš kao dijete pa sa svojim velikim molećivim očima traži da mu napravim ovo ili ono. Zapravo, sad kad pomislim, već dugo nije jer od kako je nam je došla M., ne skačem više toliko oko njega, no nisam skužila da mu je to bed. RAzuman je.

[/QUOTE]Strah me sad obuzme kada pomislim da se može desiti da jednog dana kada ostarimo on ne bude tu kraj mene, jer smrt ne bira.[QUOTE]

A propos ovoga, večeras sam na neki čudan način uspjela srušiti bocu sa sokom koja je pala iza frižidera, razbila se i zas*ala sav pod ispod friza i kredenca. Naravo, morali smo odmaknuti frižider, zavlačiti se, uspjela sam se posjeći... Uglavnom, krene prepirka: Rekao sam ti da to ne treba stajati tu... Da si ti oprao suđe, to se ne bi dogodilo... LJuta ja, ljut on, napetost se može rezati nožem... Ja to kupim, a on jede za stolom i odjednom počne teško disati. Samo sam uspaničeno skočila, došla do njega i pitam ga što mu je. Zabrijala sam da je srce iako nikada, ama baš nikakvih problema nije imao. Kada je rekao da ga guši, us*ala sam se, pomislila sam, naživcirao se... Oči se zasuzile... Naravno, u istom trenu se sva ljutnja zaboravi jer ga uz dijete volim više od svega na svijetu.
    Na sreću, ispalo je da je malo prenaglo jeo i nije prožvakao veći komad kruha s masti i paprikom pa mu je zastalo u jednjaku i malo ga zagušio
    Da, neki dan smo si rekli da se ne smijemo svađati pred M., a ako slučajno krenemo, da prvo od nas dvoje koje smogne snage i ima više živaca u tom trenutku kaže Volim te i da svađa tu mora prestati. Mislim da će to upaliti.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da nam se brak svodi na ništa, hrpetinu riječi bez ikakvog gušta
    Tako je kod nas. Pokušali smo sve i svašta, sve bez učinka. Ponor među nama postao je nepremostiv.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Superman, kod nas je takvo stanje dugo trajalo. Postali smo cimeri koji se ne podnose. Bilo je baš gadno. Ali imali smo jedan konkretan problem koji je bio prvi i osnovni razlog moje odluke o rastavi. Tek kad je on shvatio da je to problemčina i kad se rješio toga, sve je krenulo na pravi put. Ali mrvicu po mrvicu jer mi nismo ni znali kako izgleda dobar odnosi lijep suživot. tek nakon svega toga nismo znali otkud krenuti, kao da samo trebali pronaći sebe ispočetka. Malo po malo došli smo do nekakvih rezultata. Sad je sve super, toliko da se bojim da će opet nekakvo sranje uletiti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nadam se da će biti tako. Vjerojatno me sve to pogađa zato jer je moja obitelj bila prilično disfunkcionalna i više od ičega svojoj M. želim osigurati ljubav i pažnju i mame i tate, jednako. Želim da ga voli, a ne da u njezinom životu bude samo prolaznik ili, ne daj Bože, teret kojega će i kada nas ne bude bilo, nositi na leđima, kao što ja nosim svoje.
    Bitno je samo da je tata/muž blizu koliko se može organizirati... Nemoj smetnuti s uma da se ponekad muški osjete "isključeni" dok je mama jako posvećena malom djetetu. To je i nas tu i tamo pogodilo, ali prošlo je relativno brzo.... Jednostavno, sila nas je natjerala da uvažavamo potrebe onog drugog. MM do treće godine mlađeg sina nije propustio gotovo ni jedno jedino njihovo kupanje, čak i ako ga nije bilo doma prije ili poslije toga. To nam je bila zajednička aktivnost. ALI trebalo ga je osokoliti da on može i treba sudjelovati. Najteže mi je bilo naučiti ne priprdavati (i danas mi je tako) ako bi on nešto napravio na način različit od mog... ALi svi smo mi različiti.

Držim vam fige da sve bude ok. Ni jedan brak nije imun od teških perioda, ali nakon kiše dolazi sunce. Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

[Držim vam fige da sve bude ok. Ni jedan brak nije imun od teških perioda, ali nakon kiše dolazi sunce. Sretno![/QUOTE]

Joj, Peterlin,to sunce nikako da dođe. Mi imamo vrlo slične probleme kao SikaPika (prvo dijete, jedva ga dobili, sad ima godinu dana), a u vezi smo jaaaaaako dugo. Mislila sam da se jako dobro poznajemo, da će postati još bolji kad dođe dijete jer smo dijete jedva čekali. A sada ispada da samo traži razloge da ne bude doma, živne čim ide negdje van, kad je doma stalno je umoran i spavao bi. Ja sam stalno u nevjerici da to nije više čovjek s kojim sam xy godina.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E cure moje, dolazak djeteta uglavnom ne mjenja situaciju nabolje. Ne kažem da ne bude sreće, ali ovi muškui se nekako preplaše, ponekad im fali onaj njihov prijašnji život. Ali polako, doće sve na svoje. Jednom davno sam pisla da se osjećam kao Sport Bili, sve mogu sa svojim čarobnim stvarima iz torbice.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni je falio onaj prijašnji život. Kad sam dobila prvo dijete trebalo mi je neko vrijeme da se pomirim s tim da je moj "život" otišao u nepovrat. Jer nitko te ne pripremi na ono što slijedi. Pričaju ti i pokušavaju prenijeti osjećaje vezane uz dolazak bebe i "zatvor" ali dok se ne nađeš u toj situaciji zaista je teško pretpostaviti sve osjećaje koji tek slijede. Daleko od toga da nisam voljela sina ali nisam mogla zamisliti da sam na doživotnoj robiji (tako sam ja prvih dana doživljavala sve to). I kad se tako nađeš u okolnostima di si od bezbrižne osobe koja može što hoće i gdje hoće postala Mama malom i bespomoćnom djetetu koje doslovno ovisi samo o tebi, nekakvo održavanje skladnih odnosa s partnerom ti nije ni na kraj pameti. meni bar nije bilo. Mene je prijateljica nakon par mjeseci pitala kako nam brak izgleda akon što sam rodila. Ja sam joj odgovorila da je to eto prvi put da mi je nešto tako uopće prozujalo kroz glavu, tek kad mi je postavila to pitanje i kad sam joj morala nešto odgovoriti.

I svatko se s odgovornošću nosi drugačije. Netko se pomiri sa statusom zarobljenice djece i kuće pa postane frustrirana osoba kojoj je teško udovoljiti. Netko uživa u toj ulozi, ni ne sjetivši se više starih dana. A netko ,ako npr ja kombinira sve i svašta. Ja uživam ali trebam i slobodu. Nitko mi ne može platiti moj život s djecom ali isto tako ni slobodne večeri s mužem (ili s prijateljicama) kad djeca spavaju kod bake. Nemirna sam duša, treba mi ispušni ventil u vidu izlaska u bilo kakvom obliku, trebam se osjećati ko da imam 17, imala ja 20, 30 ili sto godina. I ako ne možeš sebi priuštiti svoj ispušni ventil, teško da će sve funkcionirati. Brak je težak sam po sebi. A kad su ti leđa puna tereta onda nemaš n snage ni volje radit na njemu. To vrijedi i za muškarce i žene.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

MM do treće godine mlađeg sina nije propustio gotovo ni jedno jedino njihovo kupanje, čak i ako ga nije bilo doma prije ili poslije toga. To nam je bila zajednička aktivnost. ALI trebalo ga je osokoliti da on može i treba sudjelovati.
    Tako je i kod nas. Poslije kupanja MM češlja M., a onda zajedno češljaju ovčicu. Dok ona ništa nije kužila (on je to tako doživljavao), nije mu se to dalo raditi, a sad kužim da već uživa. MM je od početka kužio da ja moram biti posvećena M., možda se i osjetio usamljenim, ali nije to pokazivao.
    Kod njega je najveći bed što on općenito nema radne navike, starci su ga totalno razmazili, a ja sam s druge strane odgajana uz onu, Red, rad i disciplina; uvijek se može nešto raditi; ja znam najbolje;... i do sada je to bilo super dok sam se ja mogla razbacati na sve strane jer mi nikada ništa nije teško napraviti, no sada kada imam malo dijete i kada je ono prioritet, ne stignem i druge stvari pa mi treba pomoć (iako najviše od svega ne volim kada vidim da je onome od koga tražim pomoć to teško ili nalazi kojekakve izgovore, radije ću sve sama napraviti).
    MM voli svoju komociju i toga se ne odriče. On od mene ne očekuje da se ja ubijam od posla no nije svjestan na što bi nam kuća sličila da se i ja krenem ponašati kao on. Meni nije krivo što će on provesti vrijeme uz knjigu, film, TV, komp, s prijateljima, ali mi je krivo kada meni ne pomogne, a za to ima vremena. No, i to se polako mijenja. Počela sam više tražiti pomoć na lijep način, ali se i manje opterećivati glupostima pa će valjda sve sjesti na mjesto.

Najteže mi je bilo naučiti ne priprdavati (i danas mi je tako) ako bi on nešto napravio na način različit od mog... ALi svi smo mi različiti.
    Da, i ja se ulovim u tome. Nekada prešutim, nekada ne. Najsmješnije mi je kada mu prigovaram da nije dobro pročitao slikovnicu M. Što li će tek biti kad ona krene prigovarati oboma!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tako je i kod nas. Poslije kupanja MM češlja M., a onda zajedno češljaju ovčicu. Dok ona ništa nije kužila (on je to tako doživljavao), nije mu se to dalo raditi, a sad kužim da već uživa. MM je od početka kužio da ja moram biti posvećena M., možda se i osjetio usamljenim, ali nije to pokazivao.
    Kod njega je najveći bed što on općenito nema radne navike, starci su ga totalno razmazili, a ja sam s druge strane odgajana uz onu, Red, rad i disciplina; uvijek se može nešto raditi; ja znam najbolje;... i do sada je to bilo super dok sam se ja mogla razbacati na sve strane jer mi nikada ništa nije teško napraviti, no sada kada imam malo dijete i kada je ono prioritet, ne stignem i druge stvari pa mi treba pomoć (iako najviše od svega ne volim kada vidim da je onome od koga tražim pomoć to teško ili nalazi kojekakve izgovore, radije ću sve sama napraviti).
    MM voli svoju komociju i toga se ne odriče. On od mene ne očekuje da se ja ubijam od posla no nije svjestan na što bi nam kuća sličila da se i ja krenem ponašati kao on. Meni nije krivo što će on provesti vrijeme uz knjigu, film, TV, komp, s prijateljima, ali mi je krivo kada meni ne pomogne, a za to ima vremena. No, i to se polako mijenja. Počela sam više tražiti pomoć na lijep način, ali se i manje opterećivati glupostima pa će valjda sve sjesti na mjesto.

Draga, sudbina vas je spojila s razlogom - ti si dobila njega za muža da naučiš olabaviti, a on tebe za ženu da nauči kako za neke stvari nema "sutra ću". Imate dobre šanse da se to uz malo razumijevanja fino uskladi. Ne pitaj kako znam... iz iskustva (udala sam se za sina jedinca u majke udovice... ). Ponekad znamo razgovarati o tome "kak je nekad bilo" kad ja nisam znala tražiti pomoć, a on nije znao išta napraviti bez da mu se kaže. Prerasli smo to prije nego su djeca dorasla vrtićku grupu.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja uživam ali trebam i slobodu. Nitko mi ne može platiti moj život s djecom ali isto tako ni slobodne večeri s mužem (ili s prijateljicama) kad djeca spavaju kod bake. Nemirna sam duša, treba mi ispušni ventil u vidu izlaska u bilo kakvom obliku, trebam se osjećati ko da imam 17, imala ja 20, 30 ili sto godina. I ako ne možeš sebi priuštiti svoj ispušni ventil, teško da će sve funkcionirati. Potpisujem sve.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ma evo da se i ja javim nakon dugo vremena. Brak mi je trenutačno u komi, pa vas molim ako netko zna dobrog bračnog savjetnika.
    Posljednje uređivanje od slavonka78 : 04.05.2010. at 20:46

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm, slavonka, za početak pročitaj još jednom ovu temu, tu zasta imaš puno pametnih stvari ... a za dalje, prije 2-3 mjeseca sam negdje na webu vidio članke jedne bračne savjetnice koja mi je svojim riječima zaista ulijevala povjerenje - pokušaj uguglati "bračna savjetnica", a ja ću se pokušati sjetiti gdjesam taj članak čitao (bilo je na nekom našem web portalu, ne na webu novina).

I sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

tema procitana par puta...i mogu reci da je puna korisnih savjeta

ono na sta ne pronalazim odgovor (mozda zato jer ga nema u rijecima) je: kako znati da nekoga volis? naravn omislim na ljubav muza i zene jer kako znam da volim majku i dijete znam...ali ovo drugo me muci.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa Vidi poruku
    tema procitana par puta...i mogu reci da je puna korisnih savjeta

ono na sta ne pronalazim odgovor (mozda zato jer ga nema u rijecima) je: kako znati da nekoga volis? naravn omislim na ljubav muza i zene jer kako znam da volim majku i dijete znam...ali ovo drugo me muci.
    Kako znati? Nemam pojma.... Ja sam u zivotu imala nekoliko dugih i ozbiljnih veza, jednu jaaaako strastvenu (izgorjela sam) i u osnovi losu, a udala se nisam sve dok nisam upoznala mm-a. Nisam se pitala da li ga volim. Volim ga, nema sumnje, ali to nije ljubav koja sagorijeva nego ljubav koja ispunjava. Voljela sam ga gotovo od dana kad smo se upoznali. ALI to nije bitno. Voljela sam i druge, prije njega. Udala sam se za osobu za koju sam bila vise-manje sigurna da cu je moci podnositi i u starosti, da ce i on mene moci podnositi i u starosti, da cemo zajedno biti u stanju rjesavati probleme itd. kako se na vjencanju kaze "u dobru i zlu".

Vezemo se s drugom osobom da bi nam (vrijedi za oboje) bilo bolje nego bez te osobe. Ako to nije ispunjeno, nikakva ljubav nije dovoljna. Bitno je i postovanje, razumijevanje, partnerstvo.... puno toga. Za mene je tako. I ako nekog volis, a on tebe ne cijeni - bjezi od toga, dugorocno to nije dobro. Ili ako iz bilo kog razloga posumnjas u nesto - daj si vremena i provjeri.

Meni nije bitno samo da ja volim (cijenim, razumijem) tu osobu, nego i da ta osoba voli (cijeni, razumije) mene. U jednakim omjerima.

rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Peterlin, jako dobra definicija za brak iliti suzivot sa jednom osobom!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Vezemo se s drugom osobom da bi nam (vrijedi za oboje) bilo bolje nego bez te osobe. Ako to nije ispunjeno, nikakva ljubav nije dovoljna. Bitno je i postovanje, razumijevanje, partnerstvo.... puno toga. Za mene je tako. I ako nekog volis, a on tebe ne cijeni - bjezi od toga, dugorocno to nije dobro. Ili ako iz bilo kog razloga posumnjas u nesto - daj si vremena i provjeri.

Meni nije bitno samo da ja volim (cijenim, razumijem) tu osobu, nego i da ta osoba voli (cijeni, razumije) mene. U jednakim omjerima.
    E baš to!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa Vidi poruku
    kako znati da nekoga volis?
    Pa ja bih rekla-isto kao što znaš da voliš majku i dijete...pomisli samo kakao bi ti bilo bez te osobe i ako osjetiš nelagodu oko srca i knedlu u grlu-to je to. Osim toga, ako se uhvatiš da činiš nešta iz jednog jedinog razloga- da učiniš tu osobu sretnom (npr.kuhaš nešta samo jer on to voli, a ne zato jer ti se kuha ), ako ga (ponekad, naravno, a ne uvijek) gledaš ponosna što je tvoj...ako ne možeš zamisliti molitvu bez da ga spomeneš...

Ponekad mislim da sam ja, nakon 10 godina, još uvijek zaljubljena u ovog svog

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja bih rekla-isto kao što znaš da voliš majku i dijete...pomisli samo kakao bi ti bilo bez te osobe i ako osjetiš nelagodu oko srca i knedlu u grlu-to je to. Osim toga, ako se uhvatiš da činiš nešta iz jednog jedinog razloga- da učiniš tu osobu sretnom (npr.kuhaš nešta samo jer on to voli, a ne zato jer ti se kuha ), ako ga (ponekad, naravno, a ne uvijek) gledaš ponosna što je tvoj...

i ja ovako nakon 17 godina!

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja bih rekla-isto kao što znaš da voliš majku i dijete...pomisli samo kakao bi ti bilo bez te osobe i ako osjetiš nelagodu oko srca i knedlu u grlu-to je to. Osim toga, ako se uhvatiš da činiš nešta iz jednog jedinog razloga- da učiniš tu osobu sretnom (npr.kuhaš nešta samo jer on to voli, a ne zato jer ti se kuha ), ako ga (ponekad, naravno, a ne uvijek) gledaš ponosna što je tvoj...ako ne možeš zamisliti molitvu bez da ga spomeneš...

potpis.

jesi

..ako još uvijek osjetiš trnce kada te poljubi bez obzira na sve svađe i prepirke, ako instiktivno (ne obligatorno) skačeš u obranu kada netko samo da naslutiti da bi bacio neki komentar protiv njega, ako još uvijek nakon xy godina voliš taj njegov specifičan miris, ako još uvijek može nabrojati više razloga za ostanak uz njega, nego odlazak ...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

cure, pa niste odabrale dobru temu za ovakve priče o muževima i večnoj zaljubljenosti to nas još više baca u očaj i uopšte ne podiže moral.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ali Angelina je pitala na pravom mjestu - kako znati da nekoga voliš.

Eh, sad ne znam da li se radi o tome kako znati kad ULAZIŠ u vezu, ili ono drugo, kako znati da je neka veza došla svome kraju i da nekog VIŠE NE VOLIš... To ne znam. ALi bilo bi zanimljivo doznati nešto o tome - kako se u čovjekovoj glavi formira spoznaja "dalje više ne ide" i kako znaš da je nešto umrlo, preminulo.... da to treba pokopati i ići dalje. Kako znati je li veza za spašavanje ili za pokapanje?

Nisam se razvodila, ali to ne znači da se nisam rastajala. Nekoliko svojih veza sam pokopala, da ne velim zaštihala, jednu sjekla sjekirom (na živo, nije bilo bezbolno, ali čovjek se oporavi). I sad sam napokon našla način kako to sve umrežiti da štima. Dugo mi je trebalo, ali sam se uvjerila da za to postoje načini. Škakljiva stvar u cijeloj priči je da taj proces uključuje i druge osobe, pa zapravo nitko, baš nitko od nas ne zna niti može znati hoće li naše vječne ljubavi potrajati... Ono što sam izvukla kao pouku iz svojih lutanja u potrazi za dobrom vezom je slijedeće: prvo moraš biti dobar SAM SEBI i tražiti za par osobu koja je isto dobra SAMA SEBI, pa tek tada možete razgovarati o tome hoćete li i možete biti dobri jedni drugima... Toliko.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •