Cubana, vidim da se kužimo. Ti si sažela ono što sam ja pokušala očito preopširno opisati.
![]()
U ovakvim raspravama teško je naći zajednički jezik jer svi pretpostavljam govorimo iz vlastitih iskustava koja su šarolika i lako je nekoga povrijediti riječima ili ispasti naivan/glup/umišljen/patronizirajući itd.
Znači, treba biti vidovit i u startu skužit jedno drugo i preduhitriti sve eventualne poteškoće koje se mogu dogoditi kroz život, unaprijed dogovoriti obrasce ponašanja i načine rješavanja poteškoća i prepreka, a ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno - ajmo popričat pa ako ne možemo u razgovoru ili dva riješiti problem - neka se osjećaji ugase i raziđimo se dok je vrijeme za bježanje.treba sto prije pokusati raditi na komunikaciji jer ako se naprave prevelike rupe, nema te ljubavi koja ce pokrpatu unisteno
Komunikacija nije samo razgovor nego i ponašanje, suradnja, geste, slika koju dajemo prema drugima o sebi, svom partneru, o tome kako doživljavamo svoju bračnu/obiteljsku zajednicu itd.
Ni u jednom trenutku nitko ovdje nije napisao ništa slično ovome
Ponosna mama, evo ja nakon 12 godina pokušavam shodno novim okolnostima u životu moje obitelji (radim nakon 4 godine) promijeniti svoj pristup kućanskim poslovima, odgoju djece, intimi sa MM-om, druženju s prijateljima...zena treba biti krotka strpljiva titralica, diplomatski plahutati oko svojeg muskarca, usput treba raditi, odrzavati kucu, kuhati i brinuti o djeci
naravno, treba izgledati dobro, drzati do sebe, oblaciti se kako treba jer ako je muz ne vidi u atraktivnom izdanju ima puno pravo rekreirati se sa mladjim atraktivnijim modelom u svojm slobodnom vremenu?
Isto očekujem od MM-a, to sam mu izrekla naglas, zamolila ga, otvoreno tražila od njega, ali jedino što mogu očekivati je da on, kao i ja, pokuša prilagoditi se. Najvjerojatnije to neće biti onako kako sam ja u svojoj glavi zamislila ali to sigurno neće biti razlogom da prigovaram, bunim se, uvrijeđeno hodam po kući ili da vičem i zahtijevam. Bit ću strpljiva koliko mogu biti, mudra koliko sam sposobna biti i naći ću neki način da svima bude OK, uz suradnju MM-a prema njegovim mogućnostima. Kad ovako razmišljam uvijek se sjetim izreke iz nekog filma "and I will bend like a bamboo tree in the wind..." (ili tako nekako) - bambus je iznimno savitljiv no isto tako je iznimno čvrst i izdržljiv - mogu reći da sam ponosna što sam nakon svih emotivnih, obiteljskih i financijskih nedaća ostala normalna u glavi i da imam nade u bolje sutra i to je ono što me drži u pozitivi i kad je najgore.
Drago mi je čuti da u sebi osjećaš da možete dalje, d aimate snage i načina ostati zaejdno, i taj cilj vas treba voditi.
Pokušaj sa TM-om otvoreno porazgovarati (ako već niste) o tome da li se nešto drugo krije iza tih njegovih ljubomornih ispada, te ljutnje i agresije. Npr. meni je trebalo puno vremena (čitaj: godina) da dobijem MM-a da mi prizna da masu njegovih ispada ima korijene u ratu kojeg je preživio i borio se 3 godine, te u nekim obiteljskim situacijama koje su ga, kao što bi svakog drugog čovjeka, obilježile zauvijek. Otkako je to naglas izrekao, puno se lakše oboje nosimo sa našim svađama jer i ja sad znam što se krije iza pokoje grublje riječi ili povišenog tona pa znam kako se postaviti i ne bojim se zauzeti se za sebe jer imam argumente.
Nije bit u kontroli ispada nego u barem približnom detektiranju triggera kako biste se zajedno mogli ispravno postaviti prema situaciji.