Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kamenac na zubićima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Kamenac na zubićima

Ja to prije nisam nikada vidjela, ali moj Daniel ima jako puno kamenca na zubićima. Počeo se pojavljivati prije 2 god.pa sam mislila da je karies, ali su nam zubari (pitala sam troje za mišljenje )rekli da je to kamenac i da nije ništa strašno.
    Do sad je bio na još nekoliko kontrola i svi su mu zubi zdravi ali unazad dva mjeseca su mu zubi gotovo pocrnili od kamenca. Izgleda kao da su svi pokvareni, ali nisu . Ako bolje trljam kod pranja zubića puno toga uspijem skinuti, ali on si većinom pere sam pa znate kako to izgleda .
    Zanima me imaju li i vaša djeca taj problem i kako ga riješiti.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zasto mu ga nisu skidali za vrijeme kontrola?

Mom se isto zna napraviti, ali kod njega ne bude crno nego svjetlo zuto, ja ni ne primjetim, ali mu onda to zubar skine.

Jesu li vam pokazali kako treba prati zube?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nama su rekli da to nije dobro nasilno skidati. To da se skine četkanjem smo sami otkrili. Moramo se naručiti na još jedan pregled i tražiti detaljna uputstva. Čula sam da se to zna pretvoriti u karijes i toga me strah.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Malo da se i ja ubacim (ako se ne ljutiš)
    Šta bi moglo biti kad je na prednjim mliječnim zubićima mjestimice bjelije nego ostatak tog zuba i ostalih koji su jednolične boje?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jedna moja prijateljica je to imala na zubima i sječam se da mi je pričala da je to od nekih ljekova. Ne sječam se točno od kojih. Zovni zubara pa neka ti objasni, a ja ću pitati sestričnu koja je u toj struci.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Od željeza, ovogu u sirupima, mogu dosta požutiti zubi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj sin Luka to isto ima.Mene je to jako čudilo kad se pojavilo jer moja djeca ne jedu šećer,a svi su me uvjeravali da to nastaje od šečera i sokova.Lukini zubi imaju crne naslage koje su u početku bile žute.
    I nakon dugog traženja uzroka i rješenja,saznala sam da se to javlja kod djece koja imaju prejaku želučanu kiselinu.Te naslage nije dobro agresivno skidati jer tada se može dogoditi karijes,nego treba zube prati jako redovito iza svakog obroka.
    Nama pomaže povremeno pranje s Dentie prahom(ima za kupiti u bio&bio trgovinama),taj prah malo neutralizira kiselost u ustima i boju naslaga.
    Mene najviše muči što to Luku jako smeta,pogotovo kad neko obrati pažnju na to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala trimama na info. Potražiti ću taj prah. Danielov prijatelj ima sve zube pokvarene i to se njemu doslovce gadi pa mu se tako ne sviđa ni taj kamenac. Mi to relativno dosta skinemo pranjem zubića (pogotovo kad ih ja iščetkam) ali sam baš htjela saznati od čega se to pojavi. Hvala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uz rizik da cu zvucati kao pametnjakovicka: nama je zubar rekao da se malcu pravi dosta kamenca (ide sa mnom na kontrole svakih 6 mjeseci od svoje druge godine i dobar je od pocetka tako da zubar sve lijepo uspije pogledati i uraditi sto treba) i da je to od plaka koji ostaje ako se ne pere dovoljno dobro. Plak stoji na zubima i stvrdne se pa nastaje kamenac.

Sad, to sto nas zubar smatra za puno je meni gotovo nevidljivo (malac ima bijele zube, ako nesto i vidim to je svjetlo zuto) pa racunam da je zubar strog.

Uglavnom, za svake kontrole mu je skinuo kamenac (na isti nacin kao sto i meni poslije skine, nekakvim kukicama, ali manje detaljno jer bas toliko strpljenja malac i nema). Poslije skidanja je od njegove mozda trece godine radio test na plak, premaze zube nekom plavom tekucinom, ispere i gdje ostane roza tu ima plaka. Podrazumjeva se da je malac dobro oprao zube prije posjeta zubaru pa da plaka ne bi trebalo biti. Ali svaki puta je bilo.

Jedan puta je dosta plaka bilo na zadnjim kutnjacima pa kad nam je zubar krenuo objasnjavati kako se zubi peru djeci posebno je pokazao kako dobro doci do tih zadnjih kutnjaka. Drugi puta su kutnjaci bili dobri ali ocnjaci i po dva zuba sa strane nisu zato sto da to dobro opere mora opustiti usne a on bi valjda drzao usne zategnute i tako ribao naprijed i nazad a preskocio sredinu. Zadnji puta je problem bio uz desni.

Uglavnom, sve polako nas usavrsava.

Moram napomenuti da mala djeca ne bi trebala sama prati zube nego bi minimalno 2-3 puta tjedno, radije navece prije spavanja roditelji trebali oprati poslije. Mi to postujemo ali prije posjeta zubaru sam namjerno pustala da on sam opere kako bih znala 'problematicna podrucja' u njegovom pranju.

Pranje, koliko god jednostavno izgledalo, bas i nije jednostavno i meni je drago zbog svih savjeta koje sam dobila od zubara do sada.

Sto se tice nasilnog skidanja, ne znam za fazu kad je kamenac vec crn ali ovakav kakav malac ima zubar skida i rekao je da dok je zut da se da skinuti malo cvrscim pranjem ali da moramo dobro paziti jer ako mu se pocne hvatati kamenac vise da to kod male djece uopce nije sala.

Srecom, bez obzira sto nam osiguranje ne placa dosta toga, planiram malca voditi svakih 6 mjeseci pa ne bi trebalo doci do 'teskih stanja'.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad, to sto nas zubar smatra za puno je meni gotovo nevidljivo (malac ima bijele zube, ako nesto i vidim to je svjetlo zuto) pa racunam da je zubar strog.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A, sta cu, kako drugacije da ga opravdam?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Soda bikarbona savršeno skida kamenac, ali ju nije pametno prečesto koristiti. Dovoljna je samo mrvica, a poneke zubne paste ju već imaju u sebi (baking soda).
    Nemam pojma kako to primjeniti na klincima ako pastu gutaju :/

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Puno je prošlo od zadnjeg posta pa me zanima da li ima koji novi savijet za male klince , koji bi progutali pastu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •