Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 77

Thread: Kad imamo društvo

  1. #1

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default Kad imamo društvo

    Evo molim da ovdje iznesete svoje prijedloge za brze zalogajčiće kada imate društvo... kod mene se vrti skoro pa uvik 5-6 istih a probala bih nove/ zanimljivije solucije...

    Osnovni sastojak - prepečeni kruh - prvi premaz je obavezno ulje u kojem se močio natučeni češnjak (šta ću kad mi je drag)

    Namaz od inćuna i maslina:

    5-6 inćuna (usoljenih) - ako to nemam u frižideru znači da nisam mogla izać iz kuće misec dana prikovana nekom zlom boleštinom
    šaka odkoštičenih crnih maslina (može i odmrznutih)
    kapari (nije obavezno)
    pomidora (oguljena i ocjeđena)
    kap maslinovog ulja

    sve zblendat i namazat na bruschette... gore stavit inćun ili komadić pršuta ili sira

    namaz od češnjaka

    maslac
    kap maslinovog ulja
    češnjaka po guštu - isjeckanog na sitno
    malo vlasca ili peršina ili bosiljka

    sve dobro umutit... preko mi dobro ide sezonsko povrće, može tanko rezano ispečeno (paprike, balancana, pomidore)

    namaz od pomidora

    skroz ugusto zamišat oguljene i ociđene pomidore sa češnjakom o peršinom, namazat na maaaalčice zapečeni kruh, preko toga posut parmezanom i zapeć na naglo u pećnici....

    ajmo, recepte na sunce...

  2. #2
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    mmm, što to dobro zvuči...baš po mom guštu. a bliži mi se vrijeme marende...
    nareži dinju s pršutom - nije originalno, al je fino.
    možeš kao namaz napraviti pesto genovese - maslinovo ulje, bosiljak, pinjoli, parmezan.

  3. #3
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    taman sam ručala, ali bi mi tvoj namaz super legao...

  4. #4
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    da nisi u Dalmaciji ja bih ti savjetovala namaze koji sadže svježi kravlji sir koji se kod nas prodaje na placu. Znam da okus nije isti ako koristiš svježi sir iz dućana, ali možeš probati.

    Npr: svježi sir
    vrnje (opet s placa, ali možeš probati kiselo iz dućana)
    nasjeckani češnjak
    malo slatke crvene paprike i soli

  5. #5

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    hvala, znam da su odlični - zato ih i dijelim s vama
    imam stvarno super teku s receptima (hvala mami, baki, sveki i svim ostalim dobrim tetama koje su mi ih udijelile)...
    imam npr. recepte za neke skoro pa izumrle kolače (suhi kolačići su izgubili bitki s krempitama) ja više nikoga ne znan da radi kroštate, pa pršurate (koje meni nikako ne izać uljene rakiji usprkos ) pa supu (ovo sam jela dok sam bila mala a sad bi meni centar za soc. rad vjerovatno uzea dicu da im to dam jest....


    ali - ovi namazi za bruschette su relativno nova izmišljotina u mom selu pa mi fali dobrih, prokušanih, recepata...

  6. #6

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    p.s. - normalno i ostale kombinacije (bez bruschetta) su uvijek dobrodošle - bitno da se daju spremit u malo vrimena i ne da moran 6 dana prije kuvat pa onda dočekat goste mrtva ka pribiveni pas...

  7. #7
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Štrigice,
    odlična tema i još bolji motiv.
    Meni je super kada se kruh namaže mješavinom masl.ulja, bijelog luka i ružmarina i zapeče.

  8. #8
    Žabica's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    715

    Default

    Mi obožavamo paštetu od tune sa toplim kukuruznim francuzom.
    Ponekad sitno narežem ili naribam, sir i šunku za pizzu, ubacim kiselo vrhnje, začina po želji i onda namažem na šnite kruha i ubacim u pećnicu da se malo zapeče. Sama pojedem polovicu pripremljenog

  9. #9
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    i ja slično radim kao žabica.

    Umutim dva jaja, šunku i sir izrezane na kockice, vrhnje, sol,papar.

    Na tepsiju stavim papir za pečenje pa šnite kruha s jedne strane umočene u mlijeko i na svaku šnitu smjesu.
    Pustiti da se sve zapeče

  10. #10
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Savrseno za grickanje, a ne moras raditi tada kad su gosti dosli. Napravis kad hoces, stavis u duboko zamrzavanje i samo izvadis i ispeces kad gosti nalete



    Burekcici (ili sto bi mozda neki rekli - male sirnice )


    Potrebno:

    1 tijesto za savijacu (npr. Tena. Gledajte da ima 9 kora, da ne razmisljate sto cete s korama viska )



    Za nadjev:


    1/2 margarina (ja stavim putar) – bitno je da bude mekan da se moze raditi s njim

    2 jaja

    500-700 gr svjezeg sira

    1 kiselo vrhnje

    1 zlicica soli

    1 prasak za pecivo



    Za ovo gore nije potreban mikser, dovoljno je umutiti kuhacom.



    Uzmu se 3 kore - na svaku se razmaze 2 zlice nadjeva. Dakle:

    Kora-2 zlice nadjeva-kora-2 zlice nadjeva-kora-2 zlice nadjeva. Pa se smota u roladu, umotaj u neku foliju i stavi u duboko zamrzavanje. Isto to se napravi i s preostalih 6 kora, tako da imamo 3 rolade sveukupno.



    Prije pecenja, izvaditi iz dubokog da se malooo otopi, rezati na 1cm debljine i slagati "burekcice" u tepsiju - ostaviti mjesta izmedju jer narastu dok se peku. Peci na 200C dok ne porumene.

  11. #11
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    svidja mi se ovaj namaz sa incunima...i ja ih uvijek imam u hladnjaku. hvala strigice

    ja radim i male kanapeice sa sirom, sunkom, incunima, maslinama
    izgleda dekorativno a stavim sta imam doma.
    Isto tako radim namaz od svijezege sira i vrhnja, pa stavljam u njega sto imam...moj favorit je suha menta i krastivci isjeckani na sitne kockice. A dobre su i kombinacije sa suhim ili svjezim zacinskim biljem, npr s koprom i valscem njami. a uz to ili dvopek krekeri, domaca peciva ako ih imam u frizeru ili jednostavno razne vrste peciva kupovnog.

    moja mama je dobra u tim zlogajcicima pa ideje kradem od nje ako se sjetim jos sta napisem.

  12. #12
    Frida's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Loch Bundek
    Posts
    5,532

    Default

    Zalogajčići od lisnatog tijesta na 100 načina:

    - Izrezano na trakice i posuto sezamom (jednostavno)
    - sa nadjevom kao za pizzu
    - u kalupima za muffine, slatki/slani

  13. #13
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    pasteta od tunjevine na kukuruznom kruhu je i nama draga.

    punjena jaja su super jednostavna:

    skuhas u tvrdo jaja: 1 - najvise 2 po osobi (ja uvik stavin sebi jedno vise jer obozavam ovo a ne jeden cesto jaja)

    nasickas na sitno kapulu, al bas na sitno, ko bijeli luk na onako male komadice, nasickas persin isto na sitno.

    jaja razrezes na polovice, ako primjetis da se na jaju nazire zumanjak onda jaje razrezi na pola tako da razrezes na pola taj dio di se nazire, na taj nacin ostanu dvije jednake polutke.

    izvadis zumanjke i stavis ih u zdjelu sa kapulom i persinom. polutke bjelanjaka poslazes na pjat.

    zumanjke, persin, kapulu, sol, malo senfa zgnjecis. dodas majoneze toliko da dobijes smjesu ko gusca pasteta, nije dobro da je mecavo a nije dobro ni da je suho, treba otprilike pogodit mjeru da se lako maze a ne mrvi ali da se ne razlijeva. tom smjesom uz pomoc male zlicice napunit prazne rupe od zumanjaka u polutkama od bjelanjaka.


  14. #14
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    Moje društvo voli kad im napravim pohane palačinke i salatu kojij nemam ime

    Pohane palačinke

    isfrigaš palačinke (dovoljno je 2 po osobi jer su zasitne, ali ja ih obožavam pa uvijek i koju više napravim)
    napraviš smjesu od sjeckane šunke, sira, vrhnja i žlice senfa
    dobro promiješaša, pa time premažeš palačinke i zarolaš (paziti da krajeve uvučeš da se ne razlije sir pri pohanju). Tako srolane palačinke pohuješ normalno kao meso

    Salata

    Skuhati tjesteninu (mali kolutići, a ako ne nađem njih skuham penne pa ih presječem na 3 dijela). u to dodati malu konzervu kukuruza, crvenog graha ako imam, konzervu tunjevine iz ulja, 5-6 kiselih kukumara sitno na kockice narezanih, malo kapara.
    Sve izmiješati s tjesteninom i preliti majonezom (ako vam je prejaka samo majoneza, možete kombinirati pola majoneza, pola kiselo vrhnje)

  15. #15

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lux
    Posts
    903

    Default

    Ovi burekić koje je napisala Anchie76 su mrak, samo ja još prije pečenja svaki premažem umućenim jajetom s vrhnjem, uglavnom nestane u trenu
    Ja imam super brzu salatu koja odlično paše uz nareske tipa pršut, sir, punjena jaja, ali i uz roštilj....
    Nariba se mrkva na krupniji ribež, količina odokativna, npr pola kila, umiješa se u majonezu, da bude kremasto, te se doda sitno sjeckanog češnjaka i sitno sjeckanih feferona. Količinu feferona i češnjaka možete varirati ovisno o tome koliko pikantno volite. Ovo je izvrsna kombinacija slatko-ljutog.

  16. #16
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Lažni burek

    U dubokoj posudi vilicom izmutiti 2 jaja, dodati 2 ogurta, 1/2 litre mlijeka i žličicu-dvije soli. U to dodati 500g suhe (ne kuhane) tjestenine (najbolje su penne, ali može i fusili). I dodati još 1/2 litre mlijeka tako da sva tjestenina bude pokrivena. Sve dobro promiješati.
    Ostaviti 1 sat uz povremeno miješanje.
    Od 1 dl ulja uzeti malo za nauljiti tepsiju, a ostatak izliti u smjesu i dobro promiješati.
    Izliti smjesu u pleh i peći na 180°C oko 1h.
    Gotovo je kad se sva tekućina upije i gornji sloj porumeni.

    Može se jesti i toplo i hladno.
    Prekrasno se reže, a ako se koriste pene, onda izgleda i dekorativno s rupicama od tjestenine.

  17. #17
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Proja sa različitim vrstama sira

    šalica i pol ( šalica od 2 dcl ) kukurznog brašna
    šalica i pol glatkog brašna
    šalica i pol mlijeka
    šalica ulja
    1 prašak za pecivo
    2 jaja
    1 svježi sir od 500 g
    soli po želji
    po želji dodati još i feta sir, grabancijaš, gorgonzolu ...

    Izmiješati kukuruzno brašno, glatko brašno, prašak za pecivo
    dodati mlijeko, ulje, jaja i soli po želji sve izmješati u glatku smjesu i na kraju lagano umiješati svježi sir.
    Ukusno je i bez tih sireva

    Smjesu rasporediti u kalup za muffinse i peći dok ne dobije zlatnu boju ( dovoljno smjese za 2 kalupa)
    Probosti čačkalicom kako bi se provjerilo da li je gotovo.

  18. #18
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    Ja radim finu paštetu od mesa...meso neko,može i ostaci izmikstati, začiniti po želji i dodati kiselog vrhnja.Ponekad ubacim pršuta ili pancete kada radim sa bijelim pilećim mesom. Jako fino i jednostavno

  19. #19
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Ja često pripremam bruschette sa vrganjima i sa rajčicama.

    Vrganja sada nema svježih, pa namočim sušene, sitno ih nasjeckam i izdinstam na češnjaku i maslinovom ulju. Posolim i obavezno popaprim.Često vrganje miješam sa shi-take gljivama.

    Rajčice također sitno nasjeckam (ja ne gulim kožu i ne istiskujem sjeme), samo posolim i začinim svježim bosiljkom, pustim da malo odstoji u hladnjaku i malo ocijedim višak vode prije serviranja. Ukoliko ove bruschette radite zimi, koristite cherry rajčice.

    Na stol uz topli prepečen kruh stavim nekoliko prepolovljenih češnjaka, zdjelicu sa nekim finim maslinovim uljem i žličicom i oba nadjeva.
    Svatko si svoju feticu prepečenog kruha natrlja češnjakom, žličicom nakapa malo maslinovog ulja i stavi nadjev po želji.
    Tako se svi pomalo zabavljamo, čavrljamo i pijuckamo neko rashlađeno vino.
    Obično uz to na jedan pladanj narežem par vrsta sira (što imam u hladnjaku) na kockice ili prutiće i pospem orasima i grožđicama.

  20. #20
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Kako izvrstan topic i odlične ideje!

    Evo i moj doprinos - pužići od lisnatog tijesta.

    Lisnato tijesto se razvalja i na to stavi nadjev po želji. Napravi se rolada koja se tako sirova nareže na ploške. Ploške položimo na lim (ja sve radim na papiru za pečenje), premažemo jajetom i pečemo dok nije gotovo

    Ploške moraju biti malo deblje da se može s njima lakše manevrirati, režem nazubljenim nožem (pilim, ne pritišćem) i lakše je ako roladu stavim malo u zamrzivač prije rezanja.

    Kod nas je nadjev najčešće od svježeg sira, jajeta, pancete/pršuta/šunke i nekog ribanog tvrdog sira te gore još nasjeckam svježu rajčicu. Može se raditi i slatka varijanta s nutelom, orasima, višnjama...

  21. #21
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Otvorim kutiju Jami sirnice ili zeljanice i u pećnicu. 8)

    Mi jako volimo sireve, pa narežemo više vrsta sireva (grana padano, paški, krasnarski, škripavac, ...) i uz crno vino, ajme gušta.

  22. #22

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Domaci sushi (nije nikakva znanstvena fantastika pripremiti)
    Dimsun sa soja umakom
    'Palacinkice' s patkom, krastavcima, mladim lukom i soja umakom
    Pasteta od pilecih ili guscih jetrica, topli tost, krastavcici i mango chutney
    Biftek tartar
    Mi cesto pripremamo razne tjestenine i serviramo na male tanjurice ili u zdjelice s malom vilicom (mini porcije)
    Raznjice od kozica sa slatko/kiselim umakom
    Fondue od voca i tamne cokolade
    Sushu od banana (pecene banane umotane u palacinkama i uvaljane u sesamu) s umakom od meda

  23. #23
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Punjene tortilje npr.
    Kupljene ili home made, napunit nadjevom po želji: izdinstat luk,papriku,paradajz,dodat malo mexičkog začina,pa šampinjone,grah,kukuruz,može i komadići piletine, politi vrhnjem i zapeći.

  24. #24
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    volim raditi corn dogs, na štapiću od ražnjića se stavi jedna manja hrenovka friško umoćena u smjesu brašna i kukuruznog brašna .. i prži u dubokom ulju par minuta..prefinoo
    8 hrenovki
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 150 g kukuruzne krupice
    • 3 žličice šećera
    • 1/2 vrećice praška za pecivo
    • 1 žličica mljevene čili papričice
    • 3 jaja
    • 2 dl mlijeka
    • ulje
    • sol

  25. #25

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    OT štrigice, a da podijeliš s nama koji od recepata iz tvoje tekice? Ono, da ih spasiš od zaborava?

  26. #26
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Za društvo su mi najbolji dipovi + kukuruzni čips ili neki drugi prutići za umakanje.

    Od dipova car je satay, uz caricu guacamole.

  27. #27

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ali to su moje tajne

    šalim se... evo obećavam da ću ih stavljat šta više -
    moja tekica ima poglavlja a imam i tonu toga s papirića koji se vuku po kuharicama... tako da bi stavit sve bilo vauuu posla a ja neman vrimena... ali mogla bi napisat kuharicu koliko toga imam - a i volim kuvat za gušt...
    predjela (to je uglavnom novo) - s neta ili šta vidim po restoranima
    glavna jela (obična svakodnevna spiza - ja kad sam se udala nisam znala kuhat - tipa punjene paprike, razni saftovi i toćevi)
    glavna jela po babinu (slanutak na jušno s kumpirima, kaštradina s kupusom, bob s blitvom i tome slično)
    zimnica (svašta ukiseljeno, šalša, marmelade - ono šta ima u topicu zimnica)
    slakarije (tipa smokvinac, fritule, slatki kruh, kroštata itd.)
    kolači (moderni)

    i još svaša neukalupljeno i nerazvrstano....

  28. #28

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    ma ne moraš sve prepisati, mislila sam na ove za koje kažeš da su izumrli pa da ih spasimo
    ili objavi kuharicu, ja ju odmah kupim

  29. #29

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    hvala

  30. #30
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Za društvo su mi najbolji dipovi + kukuruzni čips ili neki drugi prutići za umakanje.

    Od dipova car je satay, uz caricu guacamole.
    ja ovo uopće ne razumijem :? dipovi :? satay :? guacamola :?

  31. #31
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Dip ili umak je ono u što je svoj čips pristojno umočiti jednom, nikako dvaput Fraza "doubledipping" se odnosi i na situaciju gdje muž svoj čips umače na više mjesta nego li je to uobičajeno. Kako god okreneš nepristojno.

    Satay je nešto prefino iz indonezijske kuhinje, a radi se od kikiriki putra. Najčešće ostatak delicija padne u zaborav kada je satay na stolu, iako je smeđe boje i vizualno nije bogznašto. Zbog kikirikija nije baš za djecu. Neupućeni misle da se služi uz meso i ljuto se varaju. To je car careva među umacima.

    Guacamole je nešto prefino iz meksičke kuhinje i radi se od avokada. Uobičajeno ga je klopati s kukuruznim čipsom. Izlišno je nastaviti o tome kad postoje topici na ovome forumu o guacamole umaku.

  32. #32

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Vidi Davore ( a i još poneki) , da tebi štrigica nešto objasni... recept znači postupak pripreme jela... i ako nam već vadiš mast ovakvim postovima onda bi bilo lijepo da nam daš uputu kako to napravit.... naročito ovu egzotiku od jela

  33. #33

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Evo za strigicu

    Sateh Indian Style, Scampi and Chicken

    8 skampa
    Madrascurry (miks zacina)

    1 pileci filet
    Jogurt
    1 velika zlica Tandoori Masala (mjesavina zacina)
    Ribana korice 1 limuna
    1 velika zlica ulja

    Tandoori miks se prodaje u boljim supermarketime (Patak's curry mix)

    Raita (umak)
    1 svjezi krastavac
    1 do 2 paradajza
    Yogurt (najbolje Grcki)
    Menta
    Korijander
    8 stapica za raznjice

    Skampe ocistiti (ostaviti repove) i staviti na stapice za raznjice.
    Posipati s madras curryijem i kratko peci na gril ploci ili na rostilju.

    Pileci filet narezati u duzini (1 cm sirine). Pomjesati jogurt, tandoori masala, ribana korica od limuna i ulje i marinirati piletinu najmanje 1 sat vremena. Mariniranu piletinu staviti na stapice i peci malo duze od skampa na vruci rostilj ili gril plocu.


    Raita ('dip')
    1.) Pomjesati narezani krastavac (izvaditi sjemenke) s jogurtom i mentom.
    2.) Na kockice narezeni paradajz pomjesati s jogurtom i korijanderom

    Po zelji zaciniti (papar, sol, sok od limete)

    Sateh od piletine s umakom od kikirikija (moze se raditi i s lungicima)

    400 dkg Pileceg fileta u kockicama od 1,5 cm
    1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
    1 zlica mljevenog korijandera
    2 velike zlice soka od limete
    1 velika zlica sambala
    1 cesanj cesnjaka
    sol / papar

    (oduzeti jednu veliku zlicu kokosov mlijeka za umak). Pomjesati sve gore navedene sastojke i dobro promjesati. Dodati kockice pileceg fileta u marinadu i ostaviti najmanje 1 sat u frizideru.

    Nanizati piletinu na stapice i peci na rostilju ili grilu.

    Za umak:
    3 velike zlica kikiriki namaza
    1 velika zlica kokosovog mlijeka
    1 velika zlica sesam ulja
    125 ml vode
    1 velika zlica ketjapa
    1 velika zlica soka od limete
    1 mala zlica sambala
    1 mali sitno naseckani rezanj cesnjaka

    Sve sastojke dobro izmjesati (ne smije biti grudica) i prije serviranja zgrijati. Servirati s nasi rizom i salatom od svjezih krastavaca.

    Osobno umak radim mrvicu drugacije ali nemam recept pri ruci :/

  34. #34
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Moja verzija satay umaka od kikirikija nije ni približno fensi kao u ovom receptu gore, ali treba uzeti u obzir podneblje i dostupnost namirnica. Kod nas je najlakše doći do namaza od kikirikija, a taj je već sasvim dovoljno masan i ne treba dodavati ulje. Najbolji je makedonski glatki.
    Isto tako savjetujem oprez kod korištenja začina, jer sambal je, barem u gore opisanim količinama - dobar samo za trenirano nepce. Ako ti glava otpadne nakon što se skuriš s tolikom količinom sambala, odmah će narasti nove dvije i obje će nastaviti rigati vatru.

    Osnova satay umaka od kikirikija:
    1 staklenka namaza od kikirikija glatkog makedonskog
    1,5 gore spomenute staklenke vode
    začini kao za temeljac
    žlica sojinog umaka, originalno ketjap medja, može i ketjap manis ... zapravo može i bilo koji drugi
    žlica šećera
    žlica nečeg kiselog, izvorno se koristi tamarind ili mango prah, ali je sasvim OK limun ili koncentrat rajčice

    Postupak: u željezni lonac debelog dna se strpa namaz od kikirikija na slabu vatru i odmah se miješa, a u vrlo kratkoj pauzi miješanja se u staklenku od namaza natoči voda. Čim krene zagarati, zapravo čim namaz sa dna lonca postane bitno drukčiji od ostatka namaza naliti vodu (vuššššššš!!!!!!!) i nastaviti miješati (bljuć, bljuć špricanje na sve strane). kada se umak stisne, dodati šećer začine i soja umak (bljuć, pufffff). Kada se i to stisne staviti nešto kiselo (ovaj dio je kritičan jer se sve može ponovno pretvoriti u tekućinu), promiješati i skinuti s vatre. Jako uživati.

    Eh sad, od začina se trpa češnjak, sambal i još kojekakve strahote, ali ja to lijepo preskočim. Začinim onako kako meni paše i bude super. Naveo sam gore 1,5 staklenke vode, ali dok se ne usvoji postupak bolje je početi s jednom staklenkom. Postupak je jako ubrzan na moj način, a tradicionalno se radi obratno: kikiriki u juhu, a to onda traje duuuuuugo i cijelo vrijeme treba miješati. Ovako je gotov za ~ 15 minuta.

  35. #35

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Oprostite, zaboravila sam da imam asbest u ustima i da za dorucak jedem chilli feferone Spicy is my middle name

  36. #36
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Preskoči meso i zovi me na ručak

  37. #37

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Deal

  38. #38
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Yupi :D

  39. #39

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Sad kad susjedi krenu s tracevima: 'gle, muz joj je na putu i odmah zove muskarca na rucak'

  40. #40

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ako mi radi vas dvoje zaključa ovu temu skuhat ću vas za ručak u toću od zelenog papra i polit satay umakom

  41. #41
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Yamiiii... TO ja zovem "health spa".

  42. #42

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    jučer bili kod prijateljice... ona izvadila slane srdele i sir na štapiće, složene u pjatu od sredine kao zrake sunca a u sredini jedna feta pomidore sa jednom crnom maslinom... oko pomidore je na 4 mjesta stavila sitno sjeckanu ljubičastu kapuli... iz masline je spiralno polila pjat i ovo šta je složila maslinovim uljem... pjat je bio bijeli ...

    uz to je poslužila kruh sa sjemenkama (domaći) koji je još bio topao i neki kiseliš... ma divota...

    spiza nije bila ništa naročito... doma to jedem bar 2x sedmično ali je toliko efektno izgledalo da si ima filing da jedeš u najmanju ruku tartufe... a i domaći kruh nosi extra bodove...

  43. #43

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,949

    Default

    ajme, mljac :D

  44. #44
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Dakle, treba dati djeci da poslažu klopu i eto posebnog ugođaja 8)

  45. #45
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    apropo slanih srdela:
    malu kapulicu ili mladu kapulici isjeckati na sitno, prosuti po tanjuru
    na to natrgati rokulu
    pa po tome slane srdele ili incune, masline i kapare ako volis
    zatim samo malo nekog dobrog balzamika
    i naravno pokapati/zaliti dobrim maslinovim uljem
    vizuelno se mozes igrati kako zelis...

    jednostavno ali jako mljac, mljac. sto su sastojci bolji (citaj ulje, rokula) to je jelo bolje.
    problem moze biti sto ja u hrvatskoj nikako da nadem zaista dobre masline. ali ako imas domace...

  46. #46

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    imam domaće... kad nemam koristim od PZ Marina (malo lokalpatriotski ) one punjene paprikom ili bajamom

  47. #47
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by seni
    problem moze biti sto ja u hrvatskoj nikako da nadem zaista dobre masline.
    Definiraj dobre masline. Ako se radi o zrelim maslinama iz pećnice naći ćeš vrhunske u sezoni (studeni-veljača). Odgorčene ... su iz nekih drugih tradicija, iako sam našao crtice o odgorčavanju pomoću pepela. Možda u nekim drugim vremenima...

  48. #48

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    kod nas je ove godine blago rečeno katastofa od suše potaracala urod pa jedva da ću imat dovoljno za ulje ...

    inače ja ih ili konzerviram ili proberem one sasvim crne šta podjećaju na suhe šljive, stavim u tepsiju, pospem sa krupnom soli, polijem sa malo ulja i zapečem dok ne zamiriše iz pećnice... tada ih izvadim, ohladim i zamrznem... po potrebi odmrzavam i ponovno zgrijem u pećnici...

  49. #49
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    uf, od mog svekra su dobreeeee.....
    inače, super su mi riblje paštete s ugrijanim francuzićima, fenomenalnis su Davorovi prijedlozi
    svi obožavaju burekčiće od sira i Almatheine klipiće
    fala, ljudi

  50. #50

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    probala nekidan kod prijateljice, ona skinila recept s neta - meni je

    Izmiješa se mozzarela i cheddar izrezano na komadiće sa mladom kapulicom (i bijeli i zeleni dio) malo kis. vrhnja i majoneze. izmiksat češnjak sa maslom pa i to ubacit u smjesu.
    Prerezat ciabattu ili francuz ili nešto tome slično na pola i namazat ovom smjesom...

    Ugrijat pećnicu i zapeć dok ne uhvati zlatnosmeđu koricu..

    Izvadit, pustit 5-10 minuta da se prohladi pa izrezat na odgovarajuće komade.

    Nemam točne omjere ali ja i tako ništa ne spremam po gramima nego onako odokativno kako se meni čini da će bit bolje (ajd ti objasni nekome tko vooooli češnjak da je dosta stavit 1-2 češnja a ne cijelu glavicu )

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •