sven ima punih 11 mjeseci i prava je mala ljenčuga. kad ga stavimo u hodalicu super hoda al kad ga primimo za ruku neće. zašto?help.![]()
sven ima punih 11 mjeseci i prava je mala ljenčuga. kad ga stavimo u hodalicu super hoda al kad ga primimo za ruku neće. zašto?help.![]()
i mi imamo 11 mjeseci i ne hodamo i ne zabrinjavam se - prohodat će kad će sam odlučit![]()
zasad puže ko raketa!
za hodanje se ne preporuca niti hodalica niti vodanje za ruku.
jel dijete puze? dize se uz namjestaj?
pustite ga sto vise na podu, neka istrazuje i malo pomalo ce i hodanje doci, ali kad dijete bude spremno, ne uz pomagala!
Svidjela mu se hodalica pa nije lud da sad sam hoda :/KATALENIĆ prvotno napisa
Ni jedno ni drugo nije potrebno. Makni hodalicu skroz iz uporabe, stavi ga na pod, nek se diže. Sam će prohodati, bez brige. J je prohodala sa 13 mjeseci
NE stavljati u hodalicu zbog mogućih ozljeda i smetnji u motoričkom razvoju! Vidi: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...dalice+jumperi![]()
NIKAKO NE pomagati djetetu da hoda dok nije samo prohodalo!
Vidi: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ri%E8ki+razvoj
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ri%E8ki+razvoj
I ima toga još puno, pretraži na pretražniku.
Nemaš još razloga za brigu. Normalno je da djeca prohodaju do 15 mjeseci, ili čak do godine i pol, nisam skroz sigurna. Bitno je da sama savladaju, bez tuđe pomoći, faze okretanja na bok, puzanja, posjedanja, ustajanja i hodanja - sve bez tuđe pomoći.
Što možeš učiniti: pusti ga da se igra na podu, donesi mu igračke i potiči ga kroz igru - ali ne uz pridržavanje - na kretanje.
Dijete vam jos ocigledno nije spremno za hodanje. Ono bi u ovoj fazi trebalo puzati. Ako puze, sve 5 - onda definitivno nije "lijencina".
I generalno gledajuci, djeca nisu bas "lijencine" - ako ne rade nesto sto bi trebali u toj dobi (recimo puzati) to je onda indikator motorickih poteskoca koje se trebaju rjesavati posjetom doktoru i vjezbom.
Velika vecina djece prohoda izmedju 14-16 mjeseci. No rijetko cujemo o njima. Vecinom cujemo o onima sto su prohodali s 9 mj![]()
Stavljanjem djeteta u hodalicu dijete NE hoda. Ono se odguruje prsticima, hodalica ga pridrzava cijelog. Dijete ocigledno nije u stanju samostalno to izvesti (kosti, misici i cijelo tijelo jos nije spremno ni u stanju hodati), da je - hodalo bi samo bez pomoci iceg. Hodalice su jako stetne za djetetov razvoj - pogledaj vise toga ona ovoj temi http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ght=hodalic%2A
Takodjer je stetno dijete "tjerati" da hoda drzeci ga za ruke. Em je djetetu to neprirodan polozaj, i ocigledno jos nije samo spremno to izvesti - tako da to forsiranje steti motorickom razvoju.
Djecu nije potrebno ni "vodati za ruke" ni stavljati u hodalicu da bi prohodala. Djecu je potrebno pustiti da puzu i puno vremena provode na podu. Kad je dijete savladalo odrzavanje ravnoteze, padanje na guzu, docekivanje na ruke, tada se ono samo polako podize - u pocetku se podigne, zaljulja i sjedne na guzu; pa onda polako korak po korak uz namjestaj. I u principu ako se dijete postuje i pusti da prohoda kad je ONO spremno, dijete ce hodat dobro, motoricki ce biti spremno, znat ce padati (nece padati na glavu kao djeca koju se "vodilo" i stavljalo u hodalice) i nece biti potrebe trcati za njim prvih mjeseci kad prohoda.
Toplo se nadam da cete pustiti dijete da samo prohoda kad bude spremno![]()
zasto, zasto, zasto svi misle da im djeca trebaju prohodati po nekakvim tablicama rasta i razvoja!?KATALENIĆ prvotno napisa
kao prvo, sven NE HODA u hodalici, vec se odguruje nogama sto je vise stetno nego korisno (potrazi u pretrazniku 'hodalica' i vidjet ces da se o tome raspravljalo na forumu).
kao drugo, sama cinjenica da kada primis svoje dijete za ruku i ono nece hodati ti govori da tvoje dijete jos nije spremno za hodati. najgore mi je kada ljudi kazu da se djeca moraju uciti hodati...![]()
zar vi zaista mislite da vasa djeca ne bi prohodala sama od sebe? da ih morate stavljate u stetne hodalice i 'uciti' ih da hodaju?
moje dijte je prohodalo sa 13 i pol mjeseci i kako je prohodao, gotovo nikada nije pao. hodao je stabilno.
dakle, pusti dijete da se samo digne na nogice pridrzavajuci se za stol, kauc, fotelju i pusti ga da samo istrazuje i isprobava svoje mogucnosti - ono nabolje zna kada je spremno za prve korake.
vise ces mu pomoci ako ga ne forsiras sa hodanjem, vjeruj mi.![]()
ne stavljam ga puno u hodalicu. jako puno smo na podu al ne puže. dosta kasno je počeo i sam sjediti,kad je imao oko 9,5 mjeseci. svi kažu da bi već trebao sam hodati. ne brinem, kad prohoda, prohoda. :D
Obzirom da dijete jos ne puze, apsolutno IZBACITE hodalicu iz upotrebe!! Ona mu vidno steti.
Na hodanje sada trebate u potpunosti zaboraviti. Sad je najbitnije da dijete propuze i da to savlada, pa tek onda dolazi hodanje![]()
e ovo je vec puno bolje razmisljanje.KATALENIĆ prvotno napisa
![]()
starija beba, sara, nije nikad puzala, prohodala je sa godinu dana.jel baš potrebno da beba propuže?
curice su obicno naprednije. ima djece koja ne puzu, no prirodni motoricki razvoj djeteta krece od glave: jacaju vratni misici pa dijete samo drzi glavicu, pa onda trbusni misici (preokretanje sa ledja na trbuh i obratno), postavljanje u sjedeci polozaj (priprema za puzanje), pa onda jacanje nogica (puzanje i dizanje na nogice).
stavljaj dijete na pod i potici ga da puze, to je puno korisnije nego da ga vodis za rukicu.![]()
Pa motoricki je puno bolje ako beba puze.
Evo upravo u svojoj okolini imam primjer djeteta koje nije htjelo puzati (kad su roditelji mislili da bi trebalo poceti), pa su roditelji dizali dijete i vodili ga rukama cijelo vrijeme (djetetu je to naravno bilo puno zabavnije). Dijete sada kao samo hoda, ali toliko pada da je to prestrasno. Malac pada ko fosna po stanu. Nema docekivanja na ruke. Pada direkt na glavu. Roditelji su naravno vec ludi od brige jer se malac zaista moze ozbiljno ozljediti i neznaju ni sami kako da mu zastite glavu. I sto reci? Napravili su gresku pa su djetetu ukazali na mogucnost da ga vode za ruke (sto je djetetu bilo puno zabavnije jer je u visem polozaju i vise vidi) i tada drasticno smanjili sanse da ikad pocne puzati. A da su pustili dijete, i nisu ga vodili za ruke, dijete ne bi ni znalo da ta opcija postoji. Propuzalo bi samo kad bi bilo spremno.
I sad kad gledam.. tko zna kakve ce to posljedice imati na njegov motoricki razvoj i kasnije u zivotu. Da li ce uspjeti kasnije nadoknaditi te reflekse koji se javljaju kod padova kad ih nije savladao tada kad je trebao itd.?
Iz neznanja su roditelji dijete doveli u zaista nezavidan polozaj :/
samo ti njega pusti da sam puže i ubrzo će se pridizati uz namještaj. Moja je s 13 mj počela pomalo oprezno hodati, ali je jako oprezna, prije toga je nekoliko mjeseci vježbala balansiranje na 2 noge i padanje na guzu, a tek onda se odvažila ne samostalne korake. Ali zato su jako rijetki nezgodni padovi kakve opisuje anchie.
Ja sam je isto u neznanju počela posjedati, tako da se isto prilično kasno sama posjela. Onda sam ovdje našla tekstove iz kojih sam vidjela da krivo radim, pa sam je pustila da se sama podiže na podu, i nakon toga joj je razvoj krenuo nevjerojatnom brzinom, u dva tjedna se naučila okretati na trbuh, podizati u četveronožni položaj, puzati i ustajati uz namještaj. Sve bez pomoći.
Najbolje je za dijete da što više boravi na tvrdoj podlozi, tj.na podu. Sve će ići samo od sebe.
draga ne brini cure su ti sve napisale, ali evo mene da te utješim.
Moja šmizla danas ima 18 mjeseci i još samostalno ne hoda!
Prošli smo pretrage jer sam nakon 15-tog mjeseca malo paničarila i sve je ok, al' ona nema potrebe za hodanjem kad kao profesionalka puže i niš' ju ne smeta za koljena čak ni po asfaltu kad je u haljinici.
U sekundi se popne na stolicu pa na stol ako nešto vidi na stolu.
Napravila je samostalnih deset koraka da malo proba ali je ipak brža u puzanju i nastavila dalje po svom.
Ne diraju me pitanja tipa "Kaj još ne hoda?" i neda mi se niti objašnjavati i ulaziti u diskusije.
Svekrva ju je malo natezala sa maratonskim šetnjam i pametna ju stavila u posuđenu hodalicu od 20 dana starije rođice koja je kao prohodala "zahvaljujući" hodalici jer eto sramota da šmizla ne hoda .
ovaj smajlić dovoljno govori o našem telefonskom razgovoru, shvatila je poruku da su hodalice štetne i da ju je zabranio šmizlin i ortoped i pedijatar i nadam se da smo jednom za sva vremena raščistile čemu služi baka, a čemu mama i tko odlučuje 8)
Samo da kažem da je moja curka tatina Dalmatinkai da se svako toliko sjetim vica sa malim Crnogorcem koji je progovorio sa tri godine jer do tad kako kaže"nijesam imao primjedbi!"
![]()
hvala vam cure, dosta ste me utješile.odlučila sam da ga neću više stavljat u hodalicu. većinom je u vrtiću,sjedi,igra se.polako se diže al nije još to to.![]()
Neću sa pričama o "djetetu moje frendice koje je bla bla" jer su ti cure sve rekle, i zaista je tako - forsiranje stvarno nikamo ne vodi.
T. je prohodala sa 14 mjeseci, onda se nešto razbolila i bojkotirala hodanje sljedeća dva mjeseca. Samo nas je držala za ruke.
Bez brige, bebač je najsvjesniji svojih mogućnosti, dopusti mu slobodu da odlučuje što može a što ne.
A da investirate u puzle za pod? Ima u Getrou po 30ak kuna, ako se ne varam.
Ima više prostora za vježbanje![]()
Da, korisno je da ima prostora za puzanje, tako se najbolje razvijaju mišići i pripremaju za iduću fazu.Serpentina prvotno napisa
A zašto bi dijete trebalo hodati s 11 mjeseci?
Moja je prohodala s punih 16 mjeseci (nije imala nikakvih smetnji), s 11 je tek propuzala.
Moj bebač je prohodao sa 17 miseci i od tad ga više ne mogu stići, on bi samo trčkarao.
Od kad je prohodao više nije sjeo niti u kolica.
Ako mozete stvarno ne bi bilo lose da je dijete vise na podu. Na taj nacin ima priliku vise vjezbati da propuza. U vrticu je malo mjesta za tako nestoKATALENIĆ prvotno napisa
![]()
I moja mala puze ko raketa. Ima 11.5 meseci, propuzala je pre tacno mesec dana. Ne samo da ne hoda, nego se jos ni ne podize na nozice. Kada se nije oslanjala na ruke sa 7-8 meseci bila sam luda od brige. Isli smo na vezbice, ona je vristala, protestvovala, ja sam pokusavala i kod kuce kao nesto da vezbamo, ishod je bio taj da vise nije htela ni da se okrece sa ledja na stomak, sto je inace spontano radila.adonisa prvotno napisa
Sada se vise ne brinem. Uocavam sitne pomake gotovo svakodnevno i mislim da ce ona sama odrediti momenat kada ce da stane i da pocne da hoda i tada ce to ciniti stabilno i napredovati brzo.
danas smo bili jako dugo na podu. ne usudim se ostaviti ga samog jer se zna iz ne znam kojeg razloga baciti na leđa.pa ga moram okružiti jastucima.nadam se da će brzo propuzati.![]()
a kad propuze, e onda ga tek neces moci ostaviti samog![]()