bila na trudničkom tečaju u 06.mj. na KBC Rijeka....
bilo mi je slabo koliko su sami sebe hvalili
vidjeli smo bokseve u kojima su kreveti koji se SVI mogu podizati u taj "sjedeći" položaj
jedan Dr., koga iznimno cijenim, je priznao da se epiziotomija još uvijek prečesto i rutinski koristi u KBC-u
epilog tečaja: sve što rodilja poželi može dobiti, način poroda (stolčić, bazen...), epiziotomija nije više rutinska, klistiranje nije obavezno, brijanje samo "donji" dio, epiduralna obavezno ako je zatražite itd, itd
za koji tj. ću vam javiti kakvo je stanje![]()
ajde ako je epilog tako dobar...
mogu mislit kako su tek tebe zakoplikovali. ja sam samo iz drugog grada a ne sa drugog kontinenta.
ma pazi meni iz zega je smješno kako stvari funkcioniraju u manjim sredinama, a kamoli tebi il nekome iz Sidneya.
pčelice zaboravih...trebaju ti još od bebe preslika rodnog lista i ako se ne varam domovnice za mup i preslika rodnog lista za hzzo, orginale nosiš samo na uvid....inače to su info od prije cca mjesec dana, tada sam ja obavila svu tu proceduru...za ostala pitanja s obzirom da nije tema šaljem ti pp
Danci šteta za Ri, ali svejedno vjerujem da će knjižica biti interesantna....
nisam znala za mogućnost tog kreveta, također nisam izričito tražila nego sam samo komentirala, a i pitanje da li bi to bilo uopće izvedivo u mojoj situaciji, da li bi možda pomoglo ili odmoglo?!
ja rodila u rijeci na stolčiću. bili su predivni, porod unutar 1 h od prijema bez dripa, na stolčiću iliti ičega osim mene i bebe. Babice odlične, doktor pošovao plan i nije se petljao.
Kasije na babinjačama samo pohvale, imam zamjerki ali ništa puno. Ne na osoblje već na sisem.
Sestra Željka opičena iz hrvatske udruge primalja i Violeta spasile mi cistoiznu sisu.
Hvala Rijeci i svima.
Lida ima 50 cm i 3070g, mislim kad se rodila i cica ko velka, zna ona sve štoseve.
Hvala Rodama na tome što su se uplele u moj život jer bez tih knjižica i DVdA ja ne bih dojila kolostrumom prvi dan. Tek kasnije kad je došla zainteresirana sestra bimo se uštelale.
Ovako sam bila od pomoći još dvima ženama u rodilištu i bebama i ja i moja knjižica.
Miljeko je već nadošlo ( ma već 2 il 3 dan). Zgledam ko cicoid a cura me pojede ko od šale.
Posljednje uređivanje od pčelica_maja_23 : 13.09.2011. at 08:49
Pčelica_maja, drago mi je da je sve super prošlo. I od mene sve pohvale Rijeci. Jedina zamjerka mi je na drip i prokidanje vodenjaka zbog mekonijske vode. Ali valjda je tako trebalo biti.
Pčelice drago mi je bilo pročitati tvoj post jer se u zadnje vrijeme samo nešto loše o Rijeci piše. Pišeš da si se porodila u roku od sat vremena, pošto si iz Pule kada si krenula i koliko ti treba od Pule do Rijeke? Meni do tamo treba cca sat vremena, a ne bi htijela doći prerano u rodilište.
Pčelica je naletila na *super* ekipu iz snova i došla pred sam kraj, jedva čekam da napiše priču![]()
dani82 meni su trudovi počeli u subotu navečer, tek sam u ponedjeljak oko podne krenula iz ZG za Rijeku, u bolnicu se javila oko 15 - 4 cm otvorena. To mi se učinilo prerano za ići u rađaonu pa sam se još dva sata šetala okolo. Fora ti je da se kad dođeš javljaš u trudničku ambulantu na prvi pregled koja nije u istoj zgradi kao i rodilište, pa se možeš "izgubit" na kratko. Ja sam rodila za manje od 3 sata, možda sam mogla još malo šetati okolo, ali me bilo strah jer mi je bila plodna voda zamućena.
Rivendell čitala sam tvoju priču s poroda još ranije i tada sam odlučila da ću i ja rađe prošetavati trudove oko bolnice nego da prerano dođem pa me tamo prikopčaju na ctg.
Pčelice, čestitam!!!
Baš mi je drago da je sve prošlo onako kako si htjela!
ni u najluđim snovima nisam se nadala ovakvno scenariju jer nisam toliko samouvjerena da se opće tomu nadam
meni do rijeke treba oko sat i po ali ja sam došla jako otvorena tipa 7 ili 8 a do pregleda sam čekala oko 45 min i došla na 10. ja sam sve odradila doma jer nije puko vodenjak i nije bilo razloga...osim enormno jake boli ali ko to ne bi mogao izdržati. ili to trpit ili ić na ful treatmant.
ekipa je bila super, ali i da nije bio taj dotur i te babice i druge bi valjda me masirale a izgon na stolu bi mi bio isto dobar jer su mi trudovi bili jaki a ja u svom svijetu toatalno pod hormonima i nisam se dala smesti. možda bih recimo malo pukla da babice nisu bile voljne.
ma sreća i da vodenjak nije puknup pa sam mirno mogla odugovlačiti. na pilates lopti i na podu
Na koliko su ti bili trudovi kad si krenula za rodilište? I kad ti je puknuo vodenjak?
Zanima me je li netko tražio da se bebina pupčana vrpca prereže tek kada prestane pulsirati i kako u Riječkom rodilištu reagiraju na tu želju?
A kako to da si na pregled išla u trudničku ambulantu? Ja sam sa trudovima odmah došla u rodilište. Nisam znala da možeš birati tko će te i gdje pregledati.Ili to ovisi o dobu dana? Pretpostavljam da ambulante ne primaju recimo u 5 ujutro.
imala sam jaki pa slabi trud pa sam brojala jake, al bila sam na 4 min ako bin uzela slabe.
vodenjak na ulazu u bolnicu, poslali me na lif u rodiliše.
nisam birala doktor je došao.
bila sam u toj nekoj ambulanti skoro sat vremena na ctgu i odgovarala na suluda pitanja
došo doktor pa me uskoror skinuli i u rađaonu.
ja sam tražila ds prestane pulsitrati al nisam bila pri sebi ne zna kaj su rekli. mislim da su je pustili da malo stoji, leži i dali meni u ruke.
mužu škare pa su mu rekli da pričeka pa onda tek ajde sad tu reži.
Ja sam to htjela pitati, ali kad je bebač izašao samo sam ga gledalai uopće mi nije palo na pamet dok ga nisu stavili na mene, a tada je već bilo kasno. A ono, stanu par minuta
dok aspiriraju dijete.
Mislim da u ambulantu šalju ako radi, jer sam se ja javila u rodilište, a oni su me poslali najprije na pregled u ambulantu.
I ja se bojim da ću pola toga zaboraviti reći. Možda bi bilo dobro da to za pupčanu spomenem u uvodnom razgovoru kad me budu pitali za moje želje.
Ja sam se u zadnji tren sjetila reći da ne želim da me režu, jer kad su me uhvatili jaki trudovi nisam baš o ničem mogla razmišljati. Reci im kad te smjeste u rađaonu i kad skužiš koja će ti babica bit na porodu. Smjena im se mijenja u 7 sati, tako da je meni jedna bila na početku, a druga došla kasnije... Čisto napominjem, da ne kažeš jednoj pa ona zaboravi prenijet. Ako muž ide s tobom nek on misli na to. Lakše će mu biti razmišljati nego tebi.
Ići će mužić, ali koliko će on biti priseban vidjet ćemo još![]()
To sam se i ja bojala, ali moj je bio jako priseban. Dobio je zadatak da za sve pita što rade i zašto, i mogu ti reći da se držao toga. Bio je komentirao nešto kako će se možda ljutit na njega, pa sam ga pitala jel mu draže da se ljuti babica koju više neće nikad vidjet ili ja koja sam tu do daljnjega?
Što se tiče plana, ja sam ga napisala, ali ga nisam dala jer su mi odmah rekli za drip i bušenje vodenjaka, a kako mi je to bilo najvažnije nisam vidjela smisao da im ga dam. Što se ostalog tiče nisam imala ni potrebu jer je sve išlo kako sam zamišljala, osim što sam zaboravila reći da pričekaju s rezanjem pupčane.
na rodinom portalu imaš plan poroda, možeš si ga skinuti i ispuniti pa da imaš svoje želje na papiru bez da moraš govoriti i objašnjavati
Imam 3 osnovne stvari koje su u mom planu, to su prirodan porod (bez dripa i prokidanja vodenjaka), izbjegavanje epiziotomije i rezanje pupčane vrpce nakon prestanka pulsiranja. Zbog toga mi se neda nosit cijeli onaj plan s Rodinog portala, a nekako mi se čini da ću "bolje proći" ako im usmeno kažem svoje želje, nego ako im samo dam taj plan. A kako će biti, vidjet ćemo. Koliko sam shvatila dosta ovisi i o ekipici koja se tamo nađe.
Dani, ne moras isprintat cijeli plan, stavi na jedan papir par tih natuknica...kad dodjes u rodiliste reci im svoje zelje i eventualno im jos napomeni da je to na papiru koji si predala uz trudnicku kad si dosla roditi. Sto se mene tice, meni je voda otisla doma pa sam blenula kao tele kad mi je dr rekao da bi on prokinuo vodenjak jer ima jos vode ali zbilja je bilo ostalo jer sam cula dobar "bluc", sad da idem ponovo mislim da bi inzistirala da to jos malo ostavi na miru jer je nakon toga krenula ona standard procedura lezi na bok, nema hodanja i slicno. Za to da te ne rezu sve ovisi o babici, ja sam isto rekla medjutim moja je u startu krenula da sam prvorotka...poslije je rekla da mi je kruta medjica pa da su morali (ali me nitko nije masirao niti me pitao da li to zelim, ocito na tome treba inzistirati). Sto se mene tice, doktora sam vidjela na prijemu i na samom izgonu tako da se ne zalim previse, za drip su postivali a za drugi put se nadam da ce biti barem kao prvi ako vec ne moze bolje. Mada vidim da cure dosta hvale Ri rodiliste u zadnje vrijeme pa pretpostavljam da su malo omeksali i da su susretljiviji.
Sjetih se još nečeg što me zasmetalo pa da obrati pažnju onaj kome je to bitno... Nema kontakta koža na kožu s bebom, barem meni nije bilo, rodila sam na stolčiću, ne znam ima li to veze. Najprije su mi ga stavili na trbuh, ali položenog na onu zelenu kompresu. Kad su me prebacili u krevet i dodali mi ga već je bio obučen. Baš mi je žao bilo kasnije, ali nisam se tada sjetila zamoliti.
Jedno pitanjce.
Da li je možda netko vodio trudnoću kod dr. Finderlea privatno ili u riječkom KBC-u? Da li biste ga preporučili? Puno bi mi značila svaka informacija. Može i na pp.
Hvala puno![]()
Hvala ti Klara. Nešto sam uspjela vidjeti, ali čini mi se više je pisalo vezano za porod nego za vođenje trudnoće. Baš taj dio me zanima, možda netko ima friška iskustva.
U moru doktora i sestara koja svoj posao obavljao rutinski, grubo i nezainteresirano, ističe se dr. Finderle. Nikada neću prežaliti da nije bio kad sam rađala. Izuzetno je pristupačan, nježan, imala sam 2 pregleda kod njega nakon što sam prenijela trudnoću. Frendici je bio na porodu, i moram reći da sam ljubomorna jer taj čovjek ulijeva sigurnost načinom na koji ti pristupi. A ne onaj Mamula ili šef rađaone.. Od njih bježim ako ikad budem rađala u Rijeci opet. Odvest ću se, majkemi, u neko drugo rodilište ako jedan od njih bude dežuran kad dođem..
Molim vas, ako netko zna ime ove ginekologinje probat ću ju opisat. Zaprimila me pri porodu ali nisam pitala ime/prezime. Mlada, ofarbana u plavo, drži se visoko, IZUZETNO gruba prilikom pregleda i bahata u ophođenju sa pacijenticama, mršava. Hvala na infu.
Ja isto pokušavam saznati ime te doktorice! Po opisu sasvim odgovara doktorici koja mi je bila na porodu! Kako mi je porod bio induciran dotična je obavila jedan pregled i prokidanje vodenjaka, nježno kao dapregledava kravu i bez ijedne jedine riječi upućene meni! Bila sam sva prestrašena, ne znam što me čeka, a ona je samo sa visoka obavila svoje i otišla. I taj dan je bila gužva u rodilištu pa sam rađala na nekom pomoćnom ležaju između dvije rađaone, i skoro cijelo vrijeme bila sama, muž i ja. Babica bi svratila tu i tamo, valjda je imala puno posla.
Ali užas, porod ko porod u smislu boli se dalo izdržat ali to što sam bila sama, i nikog od medicinskog osoblja ni blizu a ja imam hrpu pitanja koja bi me sigurno umirila, i da nije MM bio sa mnom stvarno ne znam što bih.
Da ne govorim da sam u sred poroda morala na wc a nigdje nikog, ne smijem se dignut jer sam bila prištekana na drip...Pa muž tražio bilo koju sestru po odjelu, pa sam za nagradu dobila kateter i to par puta u tijeku poroda i nakon njega...
Sreća pa je trajalo samo tri sata.
A dotična doktorica je došla opet na kraju, pred sam izgon i uputila mi jedine dvije riječi u tijeku cijelog poroda :"Gospođo, rađate"
Hvala Bogu sve je dobro prošlo i ali kad mi padne na pamet sve što se tamo događalo i do koje mjere ljudi kojima je u opisu posla humano postupanje i briga za druge osobe, mogu zapravo biti arogantne i nehumane,muka mi dođe.
Za sestre na petom i četvrtom katu imam samo riječi pohvale, meni su sve bile ugodne i uslužne.
Higijenski uvjeti jako loši ali mislim da je, kako je već neko spomenuo, dobrim dijelom to krivnja i samih pacijentica.
Bila sam tjedan dana na 4 katu i imala dva pregleda dnevno i upoznala gotovo sve doktore, i svi jedan bolji od drugoga, da sad ne nabrajam..
I onda dođem na porod i bum, hladna,arogantna osoba koja nikako, ni pod razno ne bi smjela radit sa ljudima općenito, a kamoli sa rodiljama!
Hvala na info za FinderleaKako je lijepo kada baš svi za njega imaju lijepu riječ. Nadam se da će kad-tad pročitati šta pišete o njemu da se i mi svi njemu na neki način odužimo za tako divan pristup.
Kada bi barem svi bili takvi.
Zanima me da li je itko trazio zamjenu doktora na porodu? Dakle, da ste imale zamjerku za onoga koji vas je docekao kada ste dosle u rodiliste pa ste trazile da vam dojde drugi doktor? To rodilje imaju pravo, je tako?
I ako netko je, kako je to proslo?
Bojim se da bi se to obilo o glavu. Čini mi se da su svi poveći egotripovi ida takav zahtjev nebi sa oduševljenjem čuli. Možda se varam.VOLJELA bih da se varam.
Ne znam ima li ti potrebe za tim. Ni meni se nije sviđao moj liječnik, totalno me ignorirao, ali srećom sam ga vidjela samo 5 min. Ostalo vrijeme su s tobom babice, koje su divne. Ja sam bila u rađaoni samo 3 sata, možda bi ga i više vidjela da sam bila duže. Ovako se zbog 5 min ne isplati živcirati.
U pravilu su minimalno dežurna dva liječnika - jedan stariji jedan mlađi. Ovisi od rodilišta do rodilišta, smjene do smjene.
Do kraja njihove smjene (ponekad i do 24 sata, ponekad kraće ili duže) to su ljudi koji su u điru - i nažalost ispadne kako kome padne grah.
Misliš da sam to mišljenje stekla tek tako?
Drago mi je za žene koje imaju dobra iskustva i brz porod. Onda je sve super. Ali mi koje smo imale teške porode ili nam s bebicama nešto nije bilo u redu, vidimo pravu situaciju. Kažem to zato što se tek tada vide stručnjaci, koji nisu zaboravili biti humani. A po meni bi svaki liječnik morao zadržat humanost bez obzira (!) pod kolikim stresom u svom poslu bio. Možeš reći da je najbitnija stručnost, ali ja se ne slažem - dobrog liječnika čine i druge stvari osim stručnosti.
sitno brojimo do termina i u svakom slučaju ovakve informacije ohrabruju: http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijek...ticnih-stanica (treće javno rodilište u Europi, zvuči i više nego dobro!).
potpis NYC.
al ne samo liječnik, svi bi mi trebali uvijek imati humanosti u svome poslu, bez obzira što radili. Biti čovjek prvenstveno. Naravno da su osjetljiva zvanja pod većim povečalom: duhovni vođe, liječnici, soc. radnici, ljudi u gerontološkoj branši...
Jako jako jako je teško doživjeti grubost u našem neizbježnom neznanju i potrebi, boli i nemoći kakvu ima bolesnik ili rodilja u bolnici ili beba.
Baš je rijetko vidjeti liječnika koji nije zadojen svojim egom bar do neke granice koja je ili može biti neugodna drugoj strani.
Zato smo mi ti koji moramo vjerovati u to da nisu svemogući, da mogu griješiti i da griješe i da ih svojim stavom potaknemo da nas više dožive kao ljude koji se po prvi puta bore sa njima sto puta viđenim scenarijem.
mNaravno Beti na nisu svi takvi, ali više jesu nego nisu (uvijek ima iznimaka u stručnosti i humanoti, hvala Bogu to smo doživjeli i na onkologiji i naišli na takve). Ali mi ovdje raspravljamo o samo jednom liječniku u čitavom rodilištu,a ne o više njih i to je tužno.
No kako je sve krenulo, čini mi se da će oni liječnici koji žele dati šansu rodilji isplivati i ojačati u nastojanjima i više neće biti kriminal spominjati kućne porode ili porode bez intervencija.
svaka čast pčelice, potpis od a do ž
Možda ste vidjeli ovaj spot u kojem nastupa i naš dragi riječki doktor V.F.
Od 4. minute pa do kraja u par scena poroda.
http://www.youtube.com/watch?v=S1Wuq...&feature=share
I ja sam rodila u Rijeci i jedine zamjerke su da nisam mogla pohraniti krv iz pupčane vrpce i loše informacije oko dojenja. Za ovo prvo su mi rekli da je mogu pohraniti samo ako ce mi je netko voziti odmah do Zagreba, jer vikendom oni ne voze, a za dojenje mi je jako smetalo što svaka sestra ima neku svoju ideju kako bi to trebalo izgledati i svaka ti kaže nešto drugačije. Rezultat je bio da je moja mišica na meni visila 0/24 i rezultat su bile ragade, užasno bolne grudi, povraćala je krv i ja sam u 4 dana spavala sve skupa 6 sati.. Da bi mi na kraju još nabile na nos da nisam isključivo dojila jer zam ih zamolila da joj jednom daju adaptirano jer nisam htjela da povraća krv više, a i bila je jako gladna stalno, jer se rodila sa samo 2600g i jadničak se nikako nije mogla najesti, a meni je mlijeko došlo tek zadnji dan u bolnici i bilo je to prebolno, sestra mi je rekla da se moram izdojiti (?!), ali da nemaju izdajalica, pa mi je cimerica posudila svoju - naglašavam da je sestra nije uopće znala sastaviti, pa sam morala te jadne izgrižene bradavice još dva sata navlačiti s pogrešno sastavljenom izdajalicom :S I da, jednom su mišici dali adaptirano bez da je mene itko išta pitao ili obavijestio. I dudu također. I još sam se sjetila da su mi rekli da se kod prvorotkinja ne može dobiti stolčić - da li je to stvarno istina??
No, bez obzira na to, rodilište mi je ostalo u dobrom sjećanju i doktor Marić mi je bio super, kao i babica i ponovo bi tamo rodila, samo sad bih došla bolje pripremljena za neke stvari i situacije![]()
...može li mi netko poslati mail od barbare finderle????![]()
Ovdje je pod broj 7, valjda vrijedi:
http://www.udrugaprimalja.hr/content...=0&G4=0&ID=212
Evo sad sam imali Predivan susret sa babicom Ksenijom , prije pet i pol godina sam radi nje imala predivan porod . Ma tako sam se razveselila , uzbudila i izgrlile. Čudo od žene . Inače sam sad na 5 katu na mirovanju zbog posteljica preko ušća , totalno . Kaze da vise nije u rodilistu da su ju premjestili na intezivnu na 2 . Tako da se opet vidimo jer moram na carski .