Oprosti što tek sad odgovaram, nisam puno na forumu ovih dana.

Što se čarapa tiče, ne znam sigurno. Znam da su mi rekli da moram sve skinuti, a ja nisam posebno pitala smijem li zadržati čarape, znam da nisam smjela zadrati grudnjak.
Uzela sam si jednu spavaćicu, ali ju nisam oblačila, nosila sam stalno njihove. Povremeno se zna desiti da im nestane pa je zgodno imati nešto u rezervi. Kad sam ja bila, nije bilo prvi dan uopće posteljine, jastučnica i, što je najgore, uložaka. Sreća je bila što sam ja zaprimljena gore na odjel, na čekanje poroda pa mi je tamo bila torba koju mi je jedna ljubazna sestra donijela. Cimerica koja je došla direktno u rodilište uopće nije mogla doći do svojih stvari do 11 idućeg dana kad su posjete pa joj je muž donio torbu. Ne znam kako će to sad funkcionirati jer vidim da si napisala da više nema prijepodnevnih posjeta. U svakom slučaju, bilo bi zgodno da si u neku malu vrećicu staviš par stvari koje su ti jako bitne (meni bi to bio mobitel, voda, papirnate maramice, koji uložak, labelo i nešto sitno za jelo) i da to uzmeš sa sobom u predrađaonu i rađaonu. To naročito vrijedi ako rađaš po noći, čini mi se da se sve oduži iduće jutro.

Moram se osvrnuti i na ovo "ne daje se drip ako ne treba". Moj porod je induciran i ne mogu govoriti iz osobnog iskustva, ali sa mnom u sobi su bile dvije žene koje su rađale u dvije noći i u dvije smjene. Prva, prvorotka, došla je otvorena 6 cm s pravilnim trudovima, odmah je dobila drip, na pitanje je li baš nužno doktor joj je rekao nešto u stilu da valjda on zna. Drugoj je to bio treći porod, došla je otvorena 4 ili 6 cm, isto produktivni trudovi, doktor je naložio babici da joj da drip. Babica je komentirala drugoj da što će joj drip, a ta druga je odvratila:"Doktor je rekao, što te briga, barem ćemo prije biti gotove". Ponavljam, nije iz prve ruke, ali ne znam zašto bi žene lagale. Ta druga cimerica je također rekla kako je u boksu do nje bila druga trudnica kojoj su nosili cd i puštali muziku, pitali je želi li da ugase svjetlo i čudila se takvom finom tretmanu. Vjerujem da je stvar u tome (opet, ne znam, samo pretpostavljam) da je ta druga trudnica imala plan poroda i nekog kraj sebe (moja cimerica je bila sama na porodu) i da nije samo pustila i nadala se najboljem jer to definitivno nije najuspješnija strategija. Mislim da je dobro imati neki kratki plan poroda i da se onda prema tebi odmah kreće na drugi način. Ne mislim da u porod treba krenuti kao u borbu i prema osoblju odmah kao prema neprijatelju, ali treba reći što bi željela izbjeći, na pristojan način.

Ako se sjetim još nečeg zanimljivog, napisat ću. U svakom slučaju, želim ti puno sreće, kratak porod, lijepu priču, a najviše od svega veselu i zadovoljnu bebu