[QUOTE=pčelica_maja_23;1852844]
Citiraj partyka prvotno napisa Vidi poruku
Mislim da stvarno nije u redu da te puste da "curiš 10 sati" - trebaju te pustiti bar 48 sati /QUOTE]

jel to sarkastično ili fakat? kaj bi mi se desilo da mi je tolko otvoren vodenjak? u tom periodu bi već i mekonij mogo izać?
ne stvarno, što ako mi doma pukne vodenjak?? kak da spriječim inducirani porod? onda će garant forsat da mi daju drip
Fakat. Postoje studije koje to potvrduju, a i praksa je razlicita ovisno o zemlji, kod nas vole dovrsiti porod u 12 sati od puknuca, ali postoje iznimke.
Ako porod krene puknucem vodenjaka (uzimajuci u obzir da je trudnoca u termini) vazno je obratiti pozornost na izgled plodne vode, te ako je voda bistra do mlijecna nije potrebno zuriti u bolnicu dok se trudovi ne uhodaju ... ako se ti u tom trenutku osjecas nesigurno i mislis da je za tebe bolje mjesto bolnica tada ces ici u bolnicu bez obzira ... pozornost treba obratiti ako po puknucu vodenjaka dode do povisenja tjelesne temperature, to bi mogao biti znak infekcije i tada je potrebno uvesti antibiotik, i trece ako dode do prolapsa pupkovine u rodnicu tada treba hitno u bolnicu i to u stavu na sve cetiri sa kukovima u zraku kako bi se smanjio pritisak. (ovaj prolaps je jako jako rijedak kod spontanih puknuca vodenjaka). Isto tako kod spontanog puknuca obicno pukne vanjska opna vodenjaka, dok se kod busenja vodenjaka uvijek buse obje odjednom.
Kod puknuca vodenjaka dolazi do mogucnosti prodira bakterija prema beba, ali ako si u poznatom okruzenju rizik je manji jer su i bakterije 'domace', ono sto u nasim bolnicama cesto rade su vaginalni pregledi koji bi se kod puknuca vodenjaka trebali izbjegavati upravo zbog tog unosenja bakterija.