ne želim da mislite da vas kritiziram ili tako nešto...većina stoji sve što kažete,i ja sam tamo 2 x rodila..
današnje stanje je više manje svuda jednako: štednja,štednja i samo štednja..nema se s čime raditi..nažalost svih nas

želja mi je pojasniti taj lijevi famozni bok:
u trudnoći dijete se u maternici može smjestiti u 2 namještaja: lijevi i desni..(leđa lijevo ili desno). S tim da je lijevi namještaj u najvećem dijelu zastupljen. Kad trudnica dođe za porod,taj namještaj djet. u mater. je za porod važan. Kako se dijagnosticira? 1. može se uz-om ,mada rijetko zbog toga rade uz,češće se to usputno pogleda
2. onom malom drvenom slušalicom (ako ste je kad vidli) da vam slušaju otkucaje djeteta..na strani gdje su djet. leđa,otkucaji se jasnije čuju..
3. i najvažnije -prilikom gin pregleda,kad ste otvorene..ginek. prstima "pipa" glavicu i na njoj fontanele-ili veliku ili malu...na strani gdje je mala fontanela-tamo su leđa...i taj bok rodilja zauzima (to je najčešće lijevi)
Zašto taj?
Zbog napredovanja poroda...dijete da bi se "spustilo" kroz porođ. kanal mora proći unutarnju rotaciju glavice do izlaska van...dijete se najčešće rađa s najmanjim promjerom glavice koji mu je moguć i najlakši.. (nosić prema međici a zatiljak pod kostima simfize). da bi došao u taj položaj..vrši te ta unutar. rotacija...položaj (lijevi bok) je onaj položaj koji mu omogućava najbržu i najlakšu rotaciju do izlaska van,upravo zbog svega ovog što sam navela..leđa,položaj fontanele,i rotacija...
ukoliko rodilja leži na suprotnom boku od onog na kojem su leđa,to spuštanje je otežano i sporije...i zna se dogoditi da se rađa van glavica tkz. "obrnutom rotacijom" (nosić gore,a zatiljak na međici) tada je malo teži i sporiji porod ..
tako je u većini slučajeva...
a sad...individualnosti su moguće... neki put kad se vidi da porod sporo napreduje sama primalja savjetuje ženi da se malo okrene da nije slučajno onaj drugi bok "the one" koji će pomoći rotaciji..ili tek toliko da se malo žena odmori...ili ako padaju otkucaji srca bebe da se vidi dal će im pomoći ležanje na drugi bok...
ali u većini slučajeva zato je taj bok toliko važan u rodilištima kod normalnog "klasičnog" poroda.....

nadam se da mi nećete zamjeriti.nije mi bila namjera popovati ili kritizirati..samo sam vam htjela malo pojasniti zašto je njima važan taj famozni bok...