-
prolaz je 28% siri i par centimetara kraci. 1930-tih godina su radili rtg trudnica (da, u doba kad je medicina smatrala da je rtg pouzdan i siguran za trudnice, pise u medicinskom udzbeniku iz tog doba) i mjerili promjere. dakle, radi se o kostima. ja ne znam jesi li ikada pokusala obaviti nuzdu u lezecem polozaju, ja nisam i ne pada mi na pamet jer mi je logicno sjediti i biti uspravno - prolazak djeteta je vrlo slicna stvar, samo je utjecaj gravitacije puno vazniji...
medicina nije egzaktna znanost, stvari koje se na medicinskom fakultetu uce nisu u kamen uklesane... tamo ucis ono sto predaju LJUDI, na temelju svojih osobnih iskustava i iz knjiga koje su napisali LJUDI, a te knjige su tko zna koliko stare... ne ocekujem od nekog ginekologa s 30 godina staza da pise kako je dobro radjati u ne-lezecem polozaju. zasto bi on to pricao? on je 30 godina 'poradjao' zene u tom polozaju, nije u zivotu vidio prirodan porod, zasto bi vjerovao da takav porod uopce postoji? zasto se na medicinskom fakultetu jos uvijek uci da je potreban klistir i brijanje, kad sva, ali SVA znanstvena istrazivanja u proteklih 25 godina govore da su oni nepotrebni, stovise stetni i nepozeljni? zasto se to jos uvijek kod nas radi? zasto se ne radi na tome da se porod olaksa, da bude sigurniji i time postedniji i za majku i za dijete?
ista stvar je s lezanjem. lakse je medicinskom osoblju nafilati drip, vezati za ctg i ostaviti zenu da lezi, nego biti prisutan, strpljiv, i pustiti da porod ide sam od sebe, i omoguciti djetetu da na najprirodniji nacin zarotira i izadje van. naravno, ima razlicitih lijecnika i razlicitih primalja, pa ces o istim stvarima dobiti potpuno razlicite stavove.
ja sam u svoja dva poroda sveukupno u lezecem polozaju provela mozda jednu minutu u trudu, i to je definitivno bila najbolnija minuta od svih, ukljucujuci i one najjace trudove za izgon. nikad, nikad ne bih rodila lezeci i apsolutno se divim zenama koje to uspiju. svaka cast, isle ste protiv prirode i protiv prirodnih zakona, a ipak ste uspjele!
ali ja se ispricavam, ne znam dijelove zdjelice na latinskom i zato nikad necu biti podobna znati i razumjeti ista o porodu. nema veze sto sam radjala i sto sam bila na porodima, sto imam zdrav razum i znam zbrojiti dva i dva, sto sam neopterecena autoritetima i egzaktnoscu medicine i biram citati i slusati autore koji su svjetski poznati i priznati. zauvijek ostajem amater i laik koji siri blasfemicne ideje da zena moze roditi i bez aktivnog vodjenja poroda i jos blasfemicnije ideje da je to za dijete puno, puno bolje u preko 90% slucajeva.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma