Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: komplikacije u trudnoći

Početno komplikacije u trudnoći

koliko mj. moram raditi da bih ostvarivala pravo na 100 poso plaćeno bolovanje

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

12 mjeseci bez prekida ili 18 mjeseci u dvije godine sa prekidima

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zara1 je napisala:
    12 mjeseci bez prekida ili 18 mjeseci u dvije godine sa prekidima
    Koliko sam ja shvatila ovo podebljano po novom zakonu više ne postoji, nek me ispravi netko tko zna točno, to mi je vrlo važan podatak ako ipak još postoji ta opcija od 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo provjerila sam, 18 mjeseci s prekidima vrijedi za komplikacije, a za porodiljnu naknadu treba biti 12 mjeseci bez prekida, tako su rekli u HZZO-u.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

imam ja dva pitanja, pomalo vezana, al da ne otvaram novu temu.

1) jel se smije na komplikacijama raditi honorarno ili ne? pretpostavljam da ne, ali pitam
    anex pitanju 1) a jel se smije na porodiljnom raditi honorarno?

2) kakva su prava majki obrtnica? dakle, ako netko ima obrt, koliko mora prije raditi negdje drugdje pa u obrtu ili samo u obrtu da bi se ostvarilo pravo na komplikacije i porodiljni?

Calisto

Početno Jedno pitanjce - donekle vezano...

Ono što me zanima jest da li je moguće zatražiti, odnosno koristiti, novi R-1 obrazac u slučaju kad imam dva bolovanja zbog komplikacija, i razmak među njima je manji od 30 dana.
    Naime, novi R-1 mi ne bi koristio kod isplate naknade za bolovanje stoga što mi je plaća veća od maksimuma za koji isplaćuju naknadu (4.257 kn), ali s obzirom na to da mi je plaća povećana (a u svakom mjesecu sam imala isplatu barem dijela plaće), na taj bih način mogla ostvariti veću porodiljnu naknadu. Zvala sam i u HZZO da ih pitam ali nikako da dobijem konkretan odgovor...
    Hvala...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Re: Jedno pitanjce - donekle vezano...

Citiraj Calisto prvotno napisa
    R-1 obrazac
    nije li R-1 obrazac onaj racun za "preko firme"???
    obrazac koji je potreban za obracun placa se zove ER-1 (znam znam, isto se cita, ali razlicito pise. picajzla sta ces... 8) )

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Evo provjerila sam, 18 mjeseci s prekidima vrijedi za komplikacije, a za porodiljnu naknadu treba biti 12 mjeseci bez prekida, tako su rekli u HZZO-u.
    Ti pričaš o novom ili sadašnjem Zakonu??
    Mislim da je po trenutno važećem Zakonu ovo drugo netočno te da vrijedi ono što je Zara1 napisala.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

@n@ je napisala:
    Ti pričaš o novom ili sadašnjem Zakonu??
    Pričam o novom Zakonu, barem se nadam da u HZZO-u barataju novim Zakonom, jer sam njih pitala. :/

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ali ne razumijem zašto pričaš o novom Zakonu, kad isti stupa na snagu 01.01.2009.?!? Po onome koji trenutno vrijedi komplikacije i rodiljni 'traže' jednaki staž, a to je 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima.
    Ili sam ja nešto gadno zabrijala?!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Oprosti @n@, ustvari sam ja zabrijala. Meni je ustvari bitno kako ide od 1.1.2009., pa mi nije palo na pamet da se pitanje odnosi na još važeči Zakon. Moje pitanje se odnosilo na novi Zakon.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: komplikacije u trudnoći

Citiraj mare31 prvotno napisa
    koliko mj. moram raditi da bih ostvarivala pravo na 100 poso plaćeno bolovanje
    bolovanje nije delimitrano. max bolovanje je 4250 kn (u grubo).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Ali ne razumijem zašto pričaš o novom Zakonu, kad isti stupa na snagu 01.01.2009.?!? Po onome koji trenutno vrijedi komplikacije i rodiljni 'traže' jednaki staž, a to je 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima.
    Ili sam ja nešto gadno zabrijala?!
    Po važećem Zakonu, rodiljna naknada nije uvjetovana prethodnim stažom. Uvjetovano je samo bolovanje (zbog komplikacija).

Po novom Zakonu, važećem od 1.1.2009, pravo na potpunu rodiljnu naknadu (delimitiranu) stječe se samo uz uvjet prethodnog neprekinutog staža od 12 mjeseci. Ukoliko taj uvjet neće biti ispunjen, isplaćuje se naknada kao za nezaposlenu osobu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa

1) jel se smije na komplikacijama raditi honorarno ili ne? pretpostavljam da ne, ali pitam

2) kakva su prava majki obrtnica? dakle, ako netko ima obrt, koliko mora prije raditi negdje drugdje pa u obrtu ili samo u obrtu da bi se ostvarilo pravo na komplikacije i porodiljni?
    Ad 1) Ne vidim zašto se ne bi moglo raditi honorarano. :/ Normalno da ukoliko moram mirovati, neću ići kopati. Ali ako mogu zaraditi koju kunicu lupajući po kompu, zašto ne?

Ad 2) u kojem razdoblju bi se otvarao rodiljni dopust? u 2009 ili 2008?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

Ad 1) Ne vidim zašto se ne bi moglo raditi honorarano. :/ Normalno da ukoliko moram mirovati, neću ići kopati. Ali ako mogu zaraditi koju kunicu lupajući po kompu, zašto ne?

joj, sanka, hvala. već sam mislila da ću novi topic otvarat

super da se može, mislila sam da ne može.

rodiljni bi bio 2009., a komplikacije vjerojatno 2008., možda 2009., ne znam :/, kakva je razlika? opet neki novi zakon o kojem ja pojma nemam.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mamma san, sad ću ja postaviti glupo pitanje. Ja imam cca 5 g staža, ali sad sam na mirovanju radnog odnosa do 3.godine, ali samo 3 mjeseca. Mislili smo ubrzo imati drugu bebu, ali sad je ukinuto tih 18 mjeseci s prekidima/2godine, a na to smo računali.
    Da li u neprekinuti radni staž od 12 mjeseci ulazi "bolovanje radi komplikacija". Npr. 4 mjeseca radim, pa zatrudnim, trudnoća 9 mjeseci (nadam se bez komplikacija) i to je cca 12 mjeseci staža, ako idem na porodiljni 28 dana prije termina (ili koliko je več točno), ali što ako moram na komplikacije, pretpostavljam da i to ulazi u neprekinuti radi staž???

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Cure da li neka od vas zna tko plača doprinose(mirovinsko i zdravstveno)kad je osoba na bolovanje komplikacije u trudnoći,poslodavac ili država????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, sanka, hvala. već sam mislila da ću novi topic otvarat

super da se može, mislila sam da ne može.

rodiljni bi bio 2009., a komplikacije vjerojatno 2008., možda 2009., ne znam :/, kakva je razlika? opet neki novi zakon o kojem ja pojma nemam.

Kako znaš da ćeš morati otvoriti bolovanje? Tvoja namjera ili dijagnoza?

Što se tiče novog Zakona..da u 7/2008 donešen je novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. LINK se inače nalazi na prvom topicu na ovom pdf-u gdje se nalaze i linkovi na zakone koji bi nam mogli zatrebati.

Ako si obrtnica, po novom Zakonu ostvaruješ pravo na rodiljnu naknadu kao i svaki drugi zaposleni roditelj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma san, sad ću ja postaviti glupo pitanje. Ja imam cca 5 g staža, ali sad sam na mirovanju radnog odnosa do 3.godine, ali samo 3 mjeseca. Mislili smo ubrzo imati drugu bebu, ali sad je ukinuto tih 18 mjeseci s prekidima/2godine, a na to smo računali.
    Da li u neprekinuti radni staž od 12 mjeseci ulazi "bolovanje radi komplikacija". Npr. 4 mjeseca radim, pa zatrudnim, trudnoća 9 mjeseci (nadam se bez komplikacija) i to je cca 12 mjeseci staža, ako idem na porodiljni 28 dana prije termina (ili koliko je več točno), ali što ako moram na komplikacije, pretpostavljam da i to ulazi u neprekinuti radi staž???
    Anemona, stvarno nema glupih pitanja.

Tvoje trenutno stanje, mirovanje radnog odnosa smatra se prekidom. Mislim da se ne bi trebao ovaj status smatrati prekidom ako sama uplaćuješ doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Drugo, sa novim Zakonom nije ukinut uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada odnosno 18 mjeseci sa prekidima. Ovaj uvjet odnosi se na ostvarivanje prava po pitanju bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći.
    S novim Zakonom POSTAVLJEN je novi uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada kako bi se ostvarilo pravo na potpunu rodiljnu naknadu. U protivnom, isplaćuje se rodiljna naknada za nezaposlene.

Bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći ne smatraju se prekidom radnog staža.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ici prvotno napisa
    Cure da li neka od vas zna tko plača doprinose(mirovinsko i zdravstveno)kad je osoba na bolovanje komplikacije u trudnoći,poslodavac ili država????
    Država. Poslodavac nema niti jedne jedine kune obveza po pitanju ove vrste bolovanja.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kako znaš da ćeš morati otvoriti bolovanje? Tvoja namjera ili dijagnoza?
    pretpostavljam, pitam zapravo za nekog drugog.

Što se tiče novog Zakona..da u 7/2008 donešen je novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. LINK se inače nalazi na prvom topicu na ovom pdf-u gdje se nalaze i linkovi na zakone koji bi nam mogli zatrebati.
    mrzim zakone, sad ću ići pročitati, ali ništa ja to ne razumijem

hvala

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

joj, kad ne mislim.

u slučaju da se ide na komplikacije, one su max 4250? i u tom slučaju ta cifra ulazi u prosjek za rodiljnu naknadu ili će rodiljna biti kao plaća, veća od 5000 kn?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mamma san, hvala na odgovoru.
    mamma san je napisala:
    Tvoje trenutno stanje, mirovanje radnog odnosa smatra se prekidom. Mislim da se ne bi trebao ovaj status smatrati prekidom ako sama uplaćuješ doprinose za mirovinsko i zdravstveno.
    Ovo sam nedavno pitala da li si mogu sama platiti, pa da nema prekida, rekli su da NE. (Odnosno, mogu platiti, ali je opet prekid, jedino valjda "da sama sebe zaposlim"). :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma san, hvala na odgovoru.
    mamma san je napisala:
    Ovo sam nedavno pitala da li si mogu sama platiti, pa da nema prekida, rekli su da NE. (Odnosno, mogu platiti, ali je opet prekid, jedino valjda "da sama sebe zaposlim"). :/
    (ali na nekog se moraš prijaviti zdravstveno kako bi ostvarila prava iz zdravstvenog osiguranja)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mamma san je napisala:
    (ali na nekog se moraš prijaviti zdravstveno kako bi ostvarila prava iz zdravstvenog osiguranja)
    Prijavila sam se preko MM, a Mirovinsko produženo ću vjerojatno sama platiti, mogu i naknadno, jer se radi o samo 3 mjeseca.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

imam problem....ovako radim preko agencije za privrameno zapošljavanje u državnoj firmi...počela sam raditi 07.11.2007 na 3 mj. onda su mi produžili ugovor na godinu dana odnosno od 01.02 do 31.12. 2008. trudna sam 4.mj međutim dr. mi je napisala rizičnu trudnoću nisam htjela na bolovanje...međutim nakon tj. dana sam se vratila kod dr. jer sam imala bolove pa me poslala na bolovanje šifra GO odnjela sam doznake u agenciju i sad moram na HZZO...pošto sam iz slavonije nisam prijavljena u zg. (prijavit ću se kad izvadim sve dokumente ali tek za tjedan do 2)moram u slavoniju na hzzo....što mogu tek u ponedjeljak....da bi pročitala da moram radit 12 mj. da bi dobivala pare od hzzo...i reki su mi da imam 100% međutim kao što sam rekla 12 mj još nemam što znači da bi trbala dobiti 831 kn e sad me zanima da li mogu prekinuti bolovanje i otići raditi pa kako god dok ne navršim 12 mj. MOLIM HITAN SAVJET ŠTO DA RADIM previše se živciram pa mi pomozite!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tvukovac, sa zdravljem svojeg djeteta i svojim zdravljem se ne kocka. :/ Niti ti smijem niti želim preporučiti išta što može ugroziti tvoju trudnoću.
    Ostani doma kako ti je doktor preporučio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •