Citiraj Anemona prvotno napisa
mamma san, sad ću ja postaviti glupo pitanje. Ja imam cca 5 g staža, ali sad sam na mirovanju radnog odnosa do 3.godine, ali samo 3 mjeseca. Mislili smo ubrzo imati drugu bebu, ali sad je ukinuto tih 18 mjeseci s prekidima/2godine, a na to smo računali.
Da li u neprekinuti radni staž od 12 mjeseci ulazi "bolovanje radi komplikacija". Npr. 4 mjeseca radim, pa zatrudnim, trudnoća 9 mjeseci (nadam se bez komplikacija) i to je cca 12 mjeseci staža, ako idem na porodiljni 28 dana prije termina (ili koliko je več točno), ali što ako moram na komplikacije, pretpostavljam da i to ulazi u neprekinuti radi staž???
Anemona, stvarno nema glupih pitanja.

Tvoje trenutno stanje, mirovanje radnog odnosa smatra se prekidom. Mislim da se ne bi trebao ovaj status smatrati prekidom ako sama uplaćuješ doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Drugo, sa novim Zakonom nije ukinut uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada odnosno 18 mjeseci sa prekidima. Ovaj uvjet odnosi se na ostvarivanje prava po pitanju bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći.
S novim Zakonom POSTAVLJEN je novi uvjet od 12 mjeseci neprekinutog rada kako bi se ostvarilo pravo na potpunu rodiljnu naknadu. U protivnom, isplaćuje se rodiljna naknada za nezaposlene.

Bolovanje uslijed komplikacija u trudnoći ne smatraju se prekidom radnog staža.