-
Krvarenje guze
Mom malenom sedmogodišnjaku se nekada dogodi kada ima stolicu da se pojavi i krv, a kaka normalno i redovito.
Bili smo kod pedijatrice i ona je rekla da nije ništa strašno kada je u pitanju svježa krv, što sam i sama pretpostavila, i dobili smo kremu protiv gljivica.
Zanima me ima li možda neko iskustva s tim ili neki savjet.
-
Nemam iskustva sa djecom, ali sa sobom i par ideja...
Vjerovatno mu je ostecen cmar ili ga osteti stolica koja prolazi kroz njega? Meni pomaze Penaten krema. Ne pece i ugodna je. Razmisli o tome da li on jede ponekad nesto ljuto. Recimo Bratwurst ili Frikadele znaju biti ljute ili cips kojekakvi. Mozda jede i tajno, tj. kupi si nesto, a da ti ne znas.
Imas li ti neku ideju, sto bi to moglo biti?
-
Hvala ti na savjetu.
Što se tiče ljute hrane, to nije jer baš jedemo laganu hranu, a još nije u fazi daa sam sebi kupuje.
Jedino što mi pada na pamet je to što baš ne pije dosta tekućine.
-
E sad mi pada napamet kad kažeš da ne pije dovoljno vode ono svojstvo debelog crijeva, a pogotovo rektuma da radi balansa vode u organizmu dodatno izvlači vodu iz fecesa pa je startni dio do čmara nekada neugodno tvrd. On je onda i malo tamniji i izgleda poput sljepljenih eritrocita.
Jel mu ti još brišeš guzu ili radi to sam? Ako ide jednom dnevno možda bi mu mogla uvijek nakon toga oprati guzu ili bar obrisati s pairom natopljenim u vodi. Uzmi onaj papir iz DM koji se ne trga i ne mrvi za bebe za pranje.
Ako nejedete ljuto onda je to ok.
Kako je sa sokovima? Pitam zbog kiselosti jer kiselina nadražuje također.
Da li se suzdržava u školi od velike nužde ili slobodno ide na wc?
-
Briše se sam i to sa vlažnim maramicama.
Kada pije uglavnom pije običnu vodu, a to što spominješ suzdržavanje on je djete koje "to" uglavnom voli obaviti kući ili kako sam kaže - kod bake.
Na drugim mjestima - ako je baš velika sila.
Eto i zbog toga sam mislila da je došlo do ovog problema.
-
Vjerovatno onda trpi da bi utjerao tajming kad je na sigurnom pa pretpostavljam da se radi o "čepu" koji je tvrd i prvi izlazi, a ostatak stolice je mekan. Kako "čep" prvi padne u školjku onda se on i ne vidi nego tek ono što kasnije izađe. To možeš prekontrolirati tako da staviš papir u školjku da uhvati svu kakicu. Pretpostavljam da imate tzv. PLUMPS školjku. To je ona bez stepenice. Sa stepenicom se sve vidi.
Moj Karlo isto trpi dok ne dođe kući pa smo svi happy kad se isprazni prije škole. Ja mu uvijek operem guzu, to voli, pa nikako da prestanemo s tom navikom.
-
Vidjela sam te školjke sa stepenicom i mogu reći da bi u nekim slučajevima bile vrlo praktične.
-
meni su rekli gliste, dobio sirup protivistih i peošla krv
-
Znaš što mene buni - to što se događa samo ponekad.
Vjerovatno ću opet do pedijatrice i tražiti da napravi analizu stolice.
-
Pomogla nam Pentexol mast za saniranje tih malih ozljeda čmara. Sretno! I da, problem je često u tim početnim čepovima (mi još kakamo u lonku pa imam sve "na izvol'te" za pregled
) Pojačan unos tekućine olakšava nam.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma