-
Čekanje pregleda preko HZZO
Čitala sam nešto o tome da u slučaju kada je čekanje na neki specijalistički pregled duže od 6 mjeseci da se ima pravo na refundiranje troškova od strane HZZO za pregled privatno.
Zanimaju me vaša saznanja o tome.
Da li se to primjenjuje u praksi, tj da li se stvarno izvrši povrat za plaćeni pregled?
-
Ovo sam našla, ali me svejedno zanimaju iskustva odnosno praksa jer znate kako to kod nas ide. http://www.hzzo-net.hr/obvezno/zdravstvena_zastita.htm
U kojem roku je ugovorni subjekt Zavoda obvezan primiti osiguranu osobu radi korištenja specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite
Odmah, a najkasnije u roku 30 dana od dana kad im se osigurana osoba s uputnicom izabranog doktora prvi put javila.
Što ako ugovorni subjekt Zavoda ne primi osiguranu osobu u roku od 30 dana
Kad ugovorna zdravstvena ustanova, odnosno ugovorni zdravstveni radnik privatne prakse ne pruži osiguranoj osobi traženu zdravstvenu zaštitu najkasnije u roku od 30 dana od dana kad im se osigurana osoba s uputnicom izabranog doktora prvi puta javila obvezni su na uputnici naznačiti sljedeće:
- datum kad im se osigurana osoba prvi put javila
- razlog nepružanja tražene zdravstvene zaštite
- datum kad će osiguranu osobu primiti na specijalistički pregled ili dijagnostički, odnosno terapijski postupak s time da pri tom, osiguranoj osobi osiguraju zdravstvenu zaštitu unutar roka od 60 dana od datuma prvog javljanja osigurane osobe ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ugovornom zdravstvenom radniku privatne prakse.
Navedeno mora biti potpisano od strane odgovorne osobe ugovornog subjekta i ovjereno pečatom ustanove, odnosno ordinacije.
Što ako ugovorna zdravstvena ustanova, odnosno ugovorni zdravstveni radnik privatne prakse ne naznače na uputnici datum kad će osiguranu osobu primiti na specijalistički pregled ili dijagnostički, odnosno terapijski postupak ili naznače datum koji prelazi rok od 60 dana od prvog javljanja ugovornom subjektu
Osigurana osoba ima pravo u roku od 30 dana obratiti se s takvom uputnicom rukovoditelju, odnosno po njemu ovlaštenom radniku područnog ureda Zavoda nadležnog prema prebivalištu, odnosno boravka osigurane osobe ili prema sjedištu ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno ordinacije ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, koji će osiguranoj osobi na osnovi te uputnice osigurati traženu zdravstvenu zaštitu u istoj ili drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse.
-
Ja sam pitala isto prije nekoliko dana. Pogledaj ovdje
-
Hvala ti.
I ja ti skidam kapu i želim da sve bude ok.
-
Uglavnom zvala sam gospođu u HZZO i ona mi je rekla da za specijalistički pregled vrijedi da ako se ne može obaviti u roku od 60 dana daje se zahtjev i uputnica HZZO-u, naravno na uputnici mora pisate kada pregled može biti obavljen, i onda HZZO mora osigurati u slijedećih 60 dana taj pregled.
Za mene je pitanje samo da li to u praksi tako i ide.
Uglavnom ja sam danas otišla u bolnicu s namjerom da mi potvrde uputnicu, međutim sestra je rekla da to mogu obaviti samo kroz jutro što bi značilo ili izostajanje sposla, ili godišnji ili bolovanje.
Vjerovatno ću pokušati naći neku "vezu" da me upiše preko reda.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma