Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Pozitivan Coombs test

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Pozitivan Coombs test

Ovo mi je druga trudnoća i 30 tjedana sam trudna. Inače sam Rh- i nakon prvog poroda sam dobila onu injekciju. Doktor me sada poslao na Indirektan Coombs test koji je pozitivan i piše mi da moram ići na imunohematološku obradu. Jel ima netko iskustva s tim i jel opasno. Molim vas sve što znate.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zbog krvarenja u 18-om tjednu primila sam rhogam cjepivo. otada pa do 32-og tjedna coombs mi je bio pozitivan, no srećom, na posljednjem vađenju krvi, u 36-om tjednu, rezultat je negativan. objasnili su mi da je bio pozitivan zbog primljenog cjepiva i da to nije utjecalo na bebu.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vidim da je izgleda ovo jedna od tema sa malo postova jer je vjerovatno rijetkost pa malo ljudi zna.
    Trešnjice hvala ti na odgovoru.
    Ja sam u bedari jer sam sada već puno toga pročitala i što više čitam to sam gluplja. Uglavnom ne znam zašto me nije još ranije poslao na tu pretragu nego tek sada u 30. om tjednu. Sljedeći tjedan idem vaditi ponovno krv da se odrede titraji odnosno količina tih antitijela, a te se pretrage kod nas u bolnici rade samo utorkom, srijedom i četvrtkom, dakle moram čekati do utorka. :/

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Legice...nemoj se sekirati, sigurna sam da ce sve biti ok. Inace, ja sam isto Rh neg., a nisam uopce dobila tu injekciju jer je Niko takodjer Rh neg. pa su rekli da ne treba, da li je tebi Patrik Rh poz. ili neg?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Patrik je Rh- kao i ja, no ja sam imala jednu kiretažu zbog blighted ovuma prije Patrika nakon čega sam također dobila Rhogam, a dobila sam ga i poslije Patrikovog rođenja, nisam sigurna, ali mislim da jesam. Tebe doktorica nije slala na vađenje antitijela?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ti je Patrick neg. krvna grupa onda nisi trebala dobit injekciju. Barem ja nisam kad sam rodila Rinu koja je minus ko i ja. Mare je plus i nakon nje sam dobila...

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam Rh- moji dječaci su oba Rh+
    nisam dobila injekciju poslije prve ni poslije druge trudnoče :?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Brane, a jesu te slali na testiranja i kada u kojem tjednu?

Samba ja čak mislim da su meni nakon poroda i dali, kao ne treba, ali dat će mi. No možda se i varam. Moram naći trudničku knjižicu od Patrika, negdje sam ju zametnula.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

dorotea, poslala sam ti PP.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako su mama i beba Rh- onda injekcija nije nužna jer ne može doći do stvaranja antitijela na Rh+ bjelančevinu - budući da je nema.

Ako je beba Rh+ injekcija je potrebna i sprečava probleme kod daljnjih trudnoća. Ako se u trudnoći rade zahvati ili dođe do pobačaja/kiretaže, isto je bolje preventivno dati injekciju, kako se ne bi stvorila antitijela.

Srećom pa se danas to da jako dobro kontrolirati i pratiti, pa su teže komplikacije jako, jako rijetke. A može se na vrijeme reagirati i poduzeti odgovarajuće mjere ukoliko zatreba.

U Hr. je uglavnom uobičajeno kod Rh- trudnica da nakon prvog pregleda idu na utvrđivanje krvne grupe i pristunosti antitijela (uz još neke pretrage), pa se to ponavlja u 6./7. mjesecu, a po potrebi ako ima zahvata tijekom trudnoće, pretraga na antitijela ili davanje injekcije se može obaviti i između odn. mimo toga.

A injekciju, ukoliko je dijete Rh+, je bitno primiti unutar 72 sata od poroda kako bi bila djelotvorna.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj brane prvotno napisa
    ja sam Rh- moji dječaci su oba Rh+
    nisam dobila injekciju poslije prve ni poslije druge trudnoče :?
    ovo mi je :?

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dorotea mene dr. nije slala da nikakvo testiranje, rekla je da bi bila druga prica da je Niko Rh poz., ali kako nije kaze da mi ne treba injekcija.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako rodiš dijete koje je Rh - onda ti i ne treba injekcija ni testiranje nakon poroda, samo u slučaju napodudarnosti mame i bebe nakon poroda dobiva se injekcija i to nakon što se pri porodu uzme bebi krv i nalazi dolaze možda nakon nekih 2 dana e tad se vidi jel treba ili ne...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako je trudnica Rh+ onda nema govora o nikakvom Coombsovom testu, jel tako?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

tako je

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ok razumijem da ne treba injekcija ako je beba rh negativna, ali odakle sam onda ja razvila antitijela? Prvo sam imala kiretažu zbog spontanog nakon koje sam dobila injekciju i tada mi se izgleda mogla razviti unatoč toj injekciji, zatim sam rodila Patrika poslije kojeg nema šanse jer je on rh negativan (a dali su mi injekciju jer su mu nalazi od krvne grupe kasnili pa za svaki slučaj da ne fulaju) i sada sam ponovno trudna. Imam još jednu teoriju, a ta je da su mi se antitijela razvila u ovoj trudnoći pošto sam na početku imala nekakav smećkasti iscjedak no to sam imala i u prethodne dvije trudnoće. Znam jednu curu kojoj su se razvila antitijela u prvoj trudnoći s prvim djetetom i nitko nije mogao znati kako je do tog došlo.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U kojem periodu nakon kiretaže si dobila injekciju? I da li si se testirala na antitijela za vrijeme trudnoće s Patrikom? Inače, čitala sam (ne sjećam se više gdje, na žalost) da je u rijetkim slučajevima moguće kada je pozitivna beba da eritrociti i bez neke intervencije ili zahvata dođu u maloj količini u mamin krvotok i dođe do određene imunizacije. Kao što rekoh - nije često ili uobičajeno, ali je izgleda moguće.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sretno sutra na pretragama. Javi kako je proslo.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Coombus test nije samo vezan za Rh sustav. Mogu u pitanju biti antitijela i iz drugih krvnih sustava.

Primjerice, moja djeca i ja smo Rh+, a pozitivna sam na Coombus test bila u obje trudnoće (Duffy sustav).
    Oba puta sam dosta često ponavljala test; rekli su da je bitno da se prati titar (količina antitijela).
    Pokazalo se također bitnim kod transfuzije nakon poroda; dobila sam krv donora koji mi je kompatibilan po Duffy-ju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Coombus test nije samo vezan za Rh sustav. Mogu u pitanju biti antitijela i iz drugih krvnih sustava.

Primjerice, moja djeca i ja smo Rh+, a pozitivna sam na Coombus test bila u obje trudnoće (Duffy sustav).
    Oba puta sam dosta često ponavljala test; rekli su da je bitno da se prati titar (količina antitijela).
    Pokazalo se također bitnim kod transfuzije nakon poroda; dobila sam krv donora koji mi je kompatibilan po Duffy-ju.
    e pa zato i pitam. jer me je gđa u breyer-u, na moje pitanje o coombsu, pitala jesam li radila testove senzibilizacije pa sam pretpostavila da bih trebala bez obzira na Rh+.

što bih onda, zapravo, trebala napraviti?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ta se testiranja rade na Rebru, znam jer sam ih radila poslije druge trudnoće...zna samo da je i MM morao na vađenje krvi samnom

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

što bih onda, zapravo, trebala napraviti?
    Ne znam što je kod tebe slučaj. Ja sam 5-6 puta išla na testiranje (vađenje krvi u Petrovoj 3), a kako je titar bio i ostao nizak (“slabo pozitivna reakcija“) ništa nisu dalje poduzimali.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo me konačno sa nalazima. Nisam htjela ništa pisati dok ih ne saznam.
    Uglavnom sve ok :D Nalaz je šfrakopisni, ali piše na su nađena nekakva protutijela nepoznate specifičnosti i da je zato coombs bio pozitivna no ono što je bitno je negativno. Moram opet na kontrolu za 3-4 tjedna. Uglavnom dosta je to komplicirano i krivo mi je što sam se tamo na Harni zaplašila sam onim tekstom, a i ginekolog mi je rekao da ja ta antitijela nikako nisam mogla razviti jer sam poslije kiretaže dobila Rogam, a Patrik je bio Rh- Govorio je on to meni i ranije, ali sam samo mislila da me tješi. Kako god bilo nadam se da će ovaj moj slučaj nekome pomoći jer koliko sam kopala ima strašno malo na ovu temu ovdje, a i općenito na netu, no i to što ima je sve nekako prešturo i zastrašujuće.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajde super

meni su prekjučer u Breyeru rekli da ako sam Rh+, ne moram to raditi
    Nisam ništa radila ni u prve dvoje trudnoće, ali me isto zbunio jedan tekst na Harni

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

:D :D

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tek sada ovo vidim! Drago mi je da je sve ok. Dorotea !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •