Ne mislim da me moje dijete mora poštovati samo zato što sam starija i što sam mu mama. Mislim da se dječje poštovanje mora zaslužiti. Ipak, postoje stvari u kojima zaigram na tu kartu: "To je tako zato što sam ti ja mama!" I zato što sam ja svome djetetu ni više ni manje nego mama, ono, na primjer, ne smije vikati na mene (iako ja viknem na njega) ili mi se obraćati drskim tonom. Ne smije mi reći riječi tipa"budalo" ili "glupa si". (Mislim, ne smije nikome, naravno, a pogotovo ne mami!) I slično...
Shvatila sam da nisam zapravo nikad (do sad) dovela u pitanje takve stvari, čine mi se same po sebi razumljive. S druge strane, tisuću sam puta čula djecu kako drsko odgovaraju roditeljima, kako im govore ružne riječi i sl., a roditelji uopće ne reagiraju, to im je normalan dio odnosa s djecom. Kod mene to ne dolazi u obzir. Nekako zapravo očekujem od djeteta da poštuje tu "instituciju" mame (i tate - i moj muž je kao ja). Nekako mi je bitno dobiti taj neki vanjski pokazatelj poštovanja (ili "poštovanja", kako hoćete). Znam da to nije ono pravo, znam da to ne mora ništa značiti, ali očekujem takav način ophođenja i teško bih mogla odstupiti od toga. Možda zato što sam sama tako odgojena.
Kako vi stojite s tim stvarima?