Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 118

Tema: Postoji li dječja pasta za zube bez fluora?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mene isto zaintrigirala ova tema...
    ja se recimo sjećam da sam u dobi od možda 10 god imala jako zdrave zube, prala sam ih više-manje redovito prije spavanja i to je bilo to. Onda sam otišla na pregled zubi s razredom, nije bilo ni jednog karijesa, i ja sam sva sretna - prestala prati zube i dobila brdo karijesa u kratkom roku...
    Pa kako to onda???

Još me zanima: dobro sad žvakanje hrane, to baš ne radim, ali smije li dijete recimo jesti istom žlicom kojom sam ja već jela? Moja ima fraze kad ja nešto jedem i hoće baš tu žličicu da i ona proba. Ja ne pravim neki problem od toga, ili bih trebala?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Urtekram i mi koristimo. Nema fluora, super je. Ne ona za djecu, moja djeca je ne vole. Aloe vera i limun su im omiljene.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

URTEKRAM Children's toothpaste
    Sastav: chalk (calcium carbonate), water, vegetable glycerine, carrageenan, essential fennel oil, myrth. Nothing else.

URTEKRAM Aloe Vera toothpaste

Sastav: chalk(calcium carbonate), water, vegetable glycerine, aloe vera, carrageenan, essential mandarine oil, myrrh. Nothing else.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Još me zanima: dobro sad žvakanje hrane, to baš ne radim, ali smije li dijete recimo jesti istom žlicom kojom sam ja već jela? Moja ima fraze kad ja nešto jedem i hoće baš tu žličicu da i ona proba. Ja ne pravim neki problem od toga, ili bih trebala?
    Ovo se i meni događa. Ona jednostavno mora imati tu žlicu kojom sam ja jela, makar je njena ista kao i moja. Grozim se toga da jedem nešto iz tuđih usta, ne želim dijeliti četkicu i proživljavala sam frase kad me mama ko malu htjela očistiti naslinjenim prstom Iz istog razloga (da ne bi i ona doživljavala živčane slomove) sam uvijek inzistirala da ima svoj beštek, svoju čašu (često identičnu mojoj), ali ne! Ona baš mora piti iz čaše iz koje ja taj čas pijem Ajde, sad se malo već smirila situacija, ali jedno vrijeme...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kupili smo Urtekram, pao sam na "Nothing else" u sastavu. Weledine su u obzir došle plava sa sodom bikarbonom i crvena za desni, ali me je u oba slučaja odbio sastav.

Tu se nakupilo dosta pitanja, kao da ja imam nekakve odgovore. Zapravo nemam. Imam nekakva iskustva, pratim razvoj situacije s fluorom i promatram klinca kako raste. Što se fluora tiče, radi se o religiji - neutemeljenom vjerovanju da zube čini jačima. Nemam apsolutno ništa protiv dobrohotnih religija, do trenutka kada mi ne krenu "konvertirati" dijete.

Uz neutemeljenu pretpostavku da je fluor sasvim neškodljiv, dobro bi bilo razmisliti je li uopće koristan. Dobro je shvatiti da bakterije napadaju zube kemijskim putem, a imam velikih poteškoća shvatiti na koji način bi zub "oplemenjen" fluorom imao ikakve šanse u otopini mliječne kiseline u odnosu na netretirani. Nakupine bakterija zovu se plak, a saharoza im omogućuje formiranje. Ostali šećeri nemaju tu moć. Opet ne vidim baš nikakvu ulogu fluora u ovom procesu. Dakle, religija.

Što se četkanja tiče, tu je samo jedna zamka: ogoljavanje zubnih vratova. Plak je sasvim dovoljno mekana tvorba da se i s najmekšom četkicom lako uklanja, a time se čini i najmanja šteta zubnom mesu.

Nemam baš ništa suprotnih viđenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sta ti je problematicno u sastavu Weledinih pasti za zube? Zar nije ona neka u zutoj tubi za djecu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa zapravo ništa, osim što su nabacali jako puno sastojaka unutra. Urtekramova ima ukupno 4 sastojka i svi su OK i to mi se jako svidjelo.
    Numquam ponendo est pluritas sine necessitate.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Gdje si je kupio?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Davore, koju vrstu higijene zubi onda prakticirate doma, zanima me i za velike i za male?

I misliš li onda da je manje štetan šećer i ostaci hrane od zaraze slinom iz tuđih usta?

Da li izbjegavate šećer ili mali ipak jede i slatko? NIje valjda da jede šećer i ne opere zube a i dalje je sve u redu??? Ja sam skroz zbunjena...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

šta ako postoji zaraza tom bakterijom? kako nju ubiti? (osim rakijom )

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pomikaki, veliki ribaju četkicama i ajurvedskom pastom bez fluora, a malac sporadično nekakvom dječjom. Klopa šećer i svi zubi su mu biserno bijeli. Zlato tatino.

MGrubi, nemam pojma, a nekako imam dojam da ne zna ni struka. Krhko je znanje. Uostalom, kao da im se isplati imati populaciju zdravih zubi :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kupio u Bio&Bio u Avenue mall-u.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da od ovog trenutka nadalje ne nastane nikome ni jedan novi karijes, struka bi imala lijepog, smirenog posla do penzije sa sanacijom postojećih, preventivom, kirurgijom, ortodoncijom, protetikom i traumama. Osobno se ne bih bunila da se sutra izmisli čarobni lijek.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore, a jel postoji mogućnost da ipak i genetika igra neku ulogu u slučaju tvog sina?
    Ja odmalena pazim na Leine zube pa je već dva popravila :/ . A i MM i ja imamo oduvijek problema sa zubima

I da, ja isto uvijek padnem na ono "nothing else" u sastavu I na drugim njihovim proizvodima

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Davore, izgleda da si ti kao neki dr.Ozz

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fakat, pitanja ne prestaju, moram i ja postavit koje

NE! genetika nema baš nikakve veze s time. Mogu eventualno spekulirati o kvaliteti sline (blago je lužnata, a podržava na životu i neke druge bakterije) kao genetskom faktoru, ali u obitelji u prethodne dvije generacije svi imamo normalne zube: uzduž i poprijeko ispopravljane. Meni su samo prednji zubi pravilni i neoštećeni pa se barem mogu lijepo smiješiti.

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo, ja bila neki dan s klincima kod zubarke, malo popravili kutnjak, pa malo peticu (curka dobila plombu u boji!!! mraaak!) i pitam ja tako što ona misli o tim pastama i tableticama i ona veli da su te tabletice bile u upotrebi prije, da se sad niti trudnicama više ne daju, jer je to sad nova ideja u zdravstvu, a kaj se tiče fluora, da je on štetan jedino ak se pretjeruje sa pranjem. Koliko naši svi klinci peru (2x dnevno) da je to toliko mala količina da se ne treba zabrinjavati. Eto.
    Osobno, meni je bitno da klinci peru zube da im se ne kvare. Pa ak treba i sa samom vodom. Sorry, ne vjerujem baš naljepnicama na proizvodima - imam jednog makrobiotičara koji vjeruje natpisu "organic" na proizvodima koje kupuje, koji koštaju .....ali si to može i priuštiti. Ja ne mogu. Ja mogu klincima i sebi priuštiti zdravu prehranu koju mogu kupiti na placu ili pobrati s vrta, uveli smo crne kruhove sa sjemenkama, ne kupujemo grickalice, jedemo puno povrća i voća...I ja sam bila vegeterijanac prije oho-ho godina, ali mi se krvna slika tak srozala + tlak da sam flipnula u nesvijest. Ni sada nisam neki mesožder, ali ne bi jela ono kaj onaj moj makrobiotičar jede (tu mislim na gotove proizvode). Sorry svima ako se tko našao uvrijeđen, ali meni to nije fino. Skrenula s teme...bad day.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gle, eco, organic i sl. je etiketa koja označava način proizvodnje hrane bez sintetskih pesticida, hebricida i sl
    oni koriste, u nuždi, prirodne izvore: kopriva, češnjak, lavanda, hren ... ose, bubamare..

ta hrana je nepravedno skuplja, cijena proizvodnje nije ništa skuplja nego klasična proizvodnja (umj. gnjojivo, hebricidi...) , ali klasičnu lošu proizvodnju sufinancira država

kupila sam bez floura, jer moja mala još ne zna ispravno pljunuti i oprati usta od paste
    tako da je moguće da se predozira florom iz obične dj. paste

bilbo7 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo nekih novosti (čitam u jednom časopisu za sretniji život - ne znam smijem li navesti koji...):
    "Urtekram je prva tvrtka u svijetu koja je svoje proizvode za osobnu njegu registrirala pri organizaciji The Max Havelaar/Fair Trade. Proizvodi jamče da su proizvedeni prema načelima poštenoga poslovanja s uzgajivačima i radnicima najsiromašnijih zemalja svijeta.. Oko 22 posto sastojaka u pasti za zube je organskog podrijetla."
    (Ja cinik- 49,50 kn za 75 ml paste.Ova vijest mi je ok, ali mi se nameće pitanje GDJE rade te proizvode, TKO radi te proizvode..)

Novost br. 2 - u rujnu se otvara nova trgovina organske hrane i namirnica Garden, Zagreb, Prilaz Gjure Deželića, gdje će biti zastupljene Weleda i Urtekram.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Urtekramova pasta za zube od 75ml kosta manje od 30kn.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Urtekramova pasta za zube od 75ml kosta manje od 30kn.
    Točnije 29 kn

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imas...orajel training toothpaste....probaj na ebay...ovako izgleda...

http://www.nextag.com/orajel-toothpa...0DAB190CE8BB8E

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kojeg su okusa te paste? ima li mente?

naime, meni je pranje zubi oduvijek povezano sa onim svježim mirisom mente

evo, zgrožena svim što sam u zadnjih 24 sata pročitala o fluoru, nisam prala zube od jučer ujutro, a morat ću to obaviti, ako ništa drugo, ono bar prije odlaska na posao oko 13 h

i može li se naručivati netom, da je iz hr naravno

ili, da možda od rođaka iz Austrije naručim da mi dofuraju toga, i koje točno marke za nas i za klince

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

weleda kinderzahne paste na preporuku prijateljice stomatologice
    može se kupiti u bio&bio. oni su sada njihovi zastupnici za hrv. tržište i cijena je daleko povoljnija od pojedinih ljekarni gdje se može naručiti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj princess leia prvotno napisa
    weleda kinderzahne paste na preporuku prijateljice stomatologice
    može se kupiti u bio&bio. oni su sada njihovi zastupnici za hrv. tržište i cijena je daleko povoljnija od pojedinih ljekarni gdje se može naručiti.
    weledini proizvodi su u hr bezobrazno skupi, bezobrazno. onaj babyshower u inozemstvu kupim za nekih 55 kuna, a ovdje isti takav kosta 129 kn u bio&bio! (nije do njih, nego do welede)

a kaj se tiče fluora, da je on štetan jedino ak se pretjeruje sa pranjem. Koliko naši svi klinci peru (2x dnevno) da je to toliko mala količina da se ne treba zabrinjavati. Eto.
    vjerujem tvom stomatologu. a i zdrav razum mi veli da bi u suprotnom svi do sada pocrkali od trovanja.

bas me zanima koliko to na dan i u kojim količinama treba uzimati fluor da bi se overdoziralo. eh, šteta što stručnjaka nema ni na durbin, kad nam zatreba...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="mama courage
    vjerujem tvom stomatologu. a i zdrav razum mi veli da bi u suprotnom svi do sada pocrkali od trovanja.

bas me zanima koliko to na dan i u kojim količinama treba uzimati fluor da bi se overdoziralo. eh, šteta što stručnjaka nema ni na durbin, kad nam zatreba...[/quote]

Istina da nitko nije "crknuo" od trovanja fluorom(bar nije objelodanjeno nigdje javno),ali malo fluora (i aluminija) iz paste,malo žive iz amalgamskih plombi i cjepiva,malo hormona ,pesticida, i famoznih E dodataka iz hrane(i vode),otrova iz teflonskog i plastičnog posuđa i ambalaže,otrova iz zraka,rtg zračenja....ništa to nas neće ubiti-ne pojedinačno i ne odmah,ali malo po malo.Osobno me jako ljuti kad negdje pročitam da je neka štetna(otrovna) tvar negdje dodana u dopuštenoj količini!Tko je taj koji može odrediti što je dopuštena količina,i tko bi to upoće smio?!Znači ok se trovati po malo.Možda nekome,meni ne.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj rea prvotno napisa
    Istina da nitko nije "crknuo" od trovanja fluorom(bar nije objelodanjeno nigdje javno),ali malo fluora (i aluminija) iz paste,malo žive iz amalgamskih plombi i cjepiva,malo hormona ,pesticida, i famoznih E dodataka iz hrane(i vode),otrova iz teflonskog i plastičnog posuđa i ambalaže,otrova iz zraka,rtg zračenja....ništa to nas neće ubiti-ne pojedinačno i ne odmah,ali malo po malo.
    čuj, od nečega mrijeti moraš, a i ne možeš vječno živjeti pod staklenim zvonom. svakako da treba izbjegavati što više možeš, al ne trebaš ići u drugu krajnost, a prije svega treba slušati riječi stručnjaka:

http://hddps.hlz.hr/index.php?option...id=16&Itemid=1
    [quote]
    Iz toga možemo zaklju

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije jasna ta fama o tome da se dijete ne smije "zarazit" tudjom slinom :/

a sto kad malcice poraste? pa se uhvati s nekim u nekom "poluklinc" polozaju i razmijeni sline? mislim - ne ocekujete valjda da ce za zivota ostat samo sa svojom slinom u ustima? :shock:

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo mali update, obavili smo zubara radi upisa u školu i naravno, svi zdravi 8)

Zubarica je rekla nešto zgodno, da je fluor passé, da znaju za probleme s fluorom uključujući i flekavost zubi, prenapuhana očekivanja i slično.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Samo mali update, obavili smo zubara radi upisa u školu i naravno, svi zdravi 8)

Zubarica je rekla nešto zgodno, da je fluor passé, da znaju za probleme s fluorom uključujući i flekavost zubi, prenapuhana očekivanja i slično.
    što ona preporuča?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo mi se smiješila (zubi su joj katastrofa )

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Od kad djeca mogu koristiti pastu za zube?

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Jelcek prvotno napisa
    Od kad djeca mogu koristiti pastu za zube?
    meni nije bila bitna godina koliko njezino shvaćanje da NE SMIJE pojesti to rozo/ilikakvoveć sa četkice

(da, koristi paste s flourom; pere samo navečer zube; zubi kuckuc jako dobri)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davore, zavidim vam na zdravim zubicima.

ja sam misljenja da to vise ovisi o genetici nego o icem drugom. mi zubice peremo od kad se prvi pojavio. samo s vodom. paste koristimo otkako je naucila pljunut ju. ispocetka isljucivo urtekram ili welledu kupljenim u lokalnoj biljnoj apoteci (jarun).

ja ne znam kaj bih mislila o tom fluoru, nit mislim da je potreban, nit da je neskodljiv, al opet, tu u de, me svaki lijecnik pita jel peremo s elmexom. svaki. pa imam elmex. sad citam osim, jasno, fluora ima i titan dioksid. a nista drugo ne priznaju. a i voda nam je fluorirana.

rezime. 5 god, 6-7 plombica, dvije zapecacene sestice. a bijeli i lijepi.....no sve me strah kako bi to zgledalo da ih (mi!) ne cetkamo.

mislim da cemo se vratiti na welledu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Genetika je upravo ono što malac po pitanju zdravih zubi NIJE dobio od nas. SVI njegovi preci (za koje znamo) imali su i imaju loše zube, dakle, upravo to nije naslijedio.

Uzgred, kod nas voda ipak nije fluorirana, a nadam se da ni neće. Zapravo imamo super vodu (bez obzira što mislili o Bandiću).

Higijena ima svoje lice i naličje, a običaji održavanja zubi su definitivno naličje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa dobro...onda se samo mogu ponovit...strasno vam zavidim!
    mislila sam da je jednostavno rodjen sa super zubicima.
    ja jednostavno ne mogu naci poveznicu s nasim zasad losim zubicima, osim da ih svi imamo. sve sto sam citala, kod nas nije slucaj. nismo imali dude, boce i sl nikad, a bome nismo se ni lizali ni slinili. higijenu smatram jako vaznom, i forsam ju. al kako samo bili i na fluoru, a ne vidim pomak, jasno , vratit cemo se na nesto prirodno.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mm u najobičnijoj ljekarni našao AloeMent junior
    okus maline
    piše senza saccarina e fluoro

sastav:
    glicerin, hydrated silica, sorbitol, voda, sodium lauroyl sarcosinate, carboxymethyl chitosan, aroma, chamomilla recutita, xanthan gum, aloe barbadensis, malva sylvestris, escin, maleleuca balternifolia (čajevac), sodium hydroxymethylglycinate, xylithol, citric acid, cl 14700

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

urtekamova je extra ja ju koristim i za sebe i za maleckicu,tj.i djeciju i za odrasle

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a ova?
    http://www.dooyoo.de/kinder-zahnpfle...-ohne-fluorid/

mi je koristimo već za drugog klinca - nabavljamo u njemačkoj, ali ne znam može li se nabaviti kod nas. znam da u mulleru ima njihova, ali s fluorom za "veće" klince.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam se srecom uspjela izboriti u vrticu i nasa grupa jedina nikada nije prala zube :D
    probaj roditelje napuntat , ispricaj im malo price kako klinci u vrticu dilaju cetkice, kako mogu svasta slinom prenijet, kako peru i wc ponekad i lavabo tim isti cetkicama

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I moji koriste AloaVera ili djeciju Urtekam pastu. Ali ponekad i Elmex.

Ne radim frku ako kod bratica uzmu neku obicnu pastu.

I tusiraju se Urtakarm gelom. Kupujem u bio & bio.

Btw. off topic da li je netko provjerio sastav Urtekarmovog gela za tusiranje. Ja sam dosla do zakljucka da je su u istom sastavu za tusiranje i za pranje ruku a razlikuju se samo u pumpici (pakiranju). Ovo za ruke je puno prakticnije i racionalnije za samostalnu uporabu ako su djeca u pirtanju.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i je prešla na paste bez fluora - one iz Bio&Bio - ima takva i dječja koja fino nježno miriši.
    Pasta ne ostavlja onakav snažan svjež miris ali promjene kod mene su:
    - nema krvarenja
    - nema oštećenog mesa (onako mi se prije kod ustiju i obraza - iznutra - meso znalo lagano guliti)
    - ujutro kad se probudim imam normalan dah - kod onih agresivnih pasti sa fluorom (sad dal zbog fluora ili čist zato što su agresivne po ostalim sastojcima?) sam jutrom imala čudan dah - neugodan i baš je sam i imala neki loš okus po tim pastama - a zube ispirem jaaaako dobro.
    - više mi se ne povlači zubno meso a od onih se počelo povlačiti
    Za mene dovoljni razlozi da nikad više ne kupujem klasične zubne paste.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

moja koristi Elmex pastu koju uzmem u Mulleru.jel ona ok? :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Elmex je pasta zasićena fluorom - nema nikakve veze s temom ovog topica.

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja kupila princezi od urtekrama, malo pojede malo opere. ali najvise voli vicco pastu. vec nam je skoro sve pojela

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

malcu još nismo dali vicco jer mi se čini da je možda prejakog okusa, a inače mislim da je daleko najbolja pasta do koje se može doći (pomoću trikova)

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Elmex je pasta zasićena fluorom - nema nikakve veze s temom ovog topica.
    onda sorry što sam upala u temu :? :?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Podižem ovu temu jer moram odlučiti dali djetetu dati tabletice flora ili ne.

Naime jučer smo bili prvi put kod zubara s D. i zubar mu je pogledao zube i s obzirom da na obe jedinice ima žute naslage , a na ljevoj i malo udubljenje, savjetovao nam je da počnemo koristiti tabletice flora i počnemo koristiti dječje paste za zube koje sadrže flor. On smatra da sam flor trebala uzimati u trudnoći pa se onda ovo nebi dogodilo :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:vrti prstima po sljepoočnicama i proizvodi čudne zvukove:
    Znam!
    Zubar je stariji striček koji još uvijek preporučuje fluor u tableticama, iako su već svi ostali to prestali raditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •