Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda

mamin lavić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda

Moj bebač je najvjerojatnije alergičan na kravlje mlijeko koje konzumiram,a budući da je isključivo na mojem mlijeku :D ,prema savjetu pedijatra moram izbaciti sve mliječno.Znači nema mlijeka,mliječnih proizvoda,kolača,keksi,maslaca...Lista je predugačka.Koristim kao zamjenu mlijeko od soje (vidjeti ću da nije i na to alergičan)barem uz bianku,margo i to je to.Kuham ili pečem na ulju ili margarinu vrlo jednoličan jelovnik.
    Par pitanja:
    1. kako doći do kalcija? sezam je navodno isto alergen
    2. neki zgodni recepti ili popis namirnica koje se mogu kupiti a nemaju u sebi dodatka mlijeka ili maslaca u bilo kojem obliku?
    mali Roman 27.12.2004.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da ti je bolje da mlijeko 'zamijeniš' mlijekom od riže ili zobenim jer je soja isto čest alergen. Ova mlijeka obogaćena su kalcijem baš kao i kravlje mlijeko. Mana im je skupoća. Postoji i vrhnje od soje/zobi, slično je kao vrhnje za kuhanje. Dobar izvor kalcija je sezam, nisam znala da je čest alergen. Dobar izvor kalcija su još mahunarke - grah, slanutak i zeleno lisnato povrće (koje treba samo kratko kuhati). Na internetu ima zgodan sajt sa veganskim receptima www.vegweb.com, to su sve recepti bez mlijeka, jaja i mesa.

mamin lavić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala Mima.Kak se nisam sjetila rižinog mlijeka?
    Ljudi moji, nikada u životu mi se nije toliko jako jelo sve mliječno
    Sada znam kako funkcioniraju dijete...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Misliš kako propadaju tj. ne funkcioniraju dijete
    Nisi razmišljala o preparatima kalcija?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja ne volim ni mlijeko ni mliječne proizvode..ponekad pojedem musle s kakaom,a kalcij sam pila samo u trudnoći

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inače odličan izvor kalcija su ti i alge, pa ako ti se to da jesti ..

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Moja podrska i mi smo prosle na isti nacin kao i vi. Negdje sa 3 i pol mjeseca sam otkrila da je alergija. Uglavnom sam pila rizino mlijeko. Sada ga i An pije. Dobre vijesti su da sada nakon godine An ne pokazuje jake znake alergije pa doktorica kaze da mozemo poceti s fermentiranim mlijecnim proizvodima tipa sira, jogurta... ali to sve jako pomalo i u malim kolicinama.
    Dakle izdrzi jer se situacija moze popraviti.

Jela sam sezonsko voce i povrce (blitvu, spinat, krumpir pastu, piletinu i puretinu..) ali izbacila sam sve potencijalno alergeno (jaja, marelice breskeve jagode borovnice , maline .... od povrca paradajz - nama je cak i mrkva stvarala probleme...) Poslije sam otkrila da riba ne radi probleme pa sam i to dodala u jelovnik , ali sam izbjegavala skoljke, rakove i mekusce.

Uglavnom moras jesti jako djetalno i onda dodavati jednu po jednu namirnicu da vidis kako ce reagirati i izbjegavaj ono za sto znas da smeta. To je bitno da rascistis prije nego pocnete s dohranom jer onda vise pojma neces imati da li je bebac ili ti nesto pojeo.

Za to vrijeme sam uzimala AFA alge i nisam imala problema niti s kalcijem niti sa zeljezom.

Drzi se i razmisljaj da disciplina u ovom trenutku moze znaciti da necete imati problema kasniije. Nama je izgleda uspjelo cekamo nalaze krvi pa cemo znati definitivno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nije mleko ali fantasticno ga menja..
    skuvam na vodi zobene/ovsene pahuljice i kada se malo prohladi dodam sok od sargarepe... iscedjen u sokovniku..
    kada se pomesa..slatko je i ukusno kao sa mlekom..
    jedino je boja malo drugacija :/
    inace sjajna je kombinacija jer u ovsu ima malo masti koje su super zbog provitamina A u sargarepi

prijatno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •