Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 208

Tema: Što su jeli moji preci ilitiga dalmatinska spiza...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zavisi od nadjeva... trebalo bi ispast mekano i prhko u isti mah...

ma jednostavno napravi ga- triba ti max 1/2 ure od -do za pripremu (daj dici da izribaju jabuke )dok ti zamijestiš tijesto- + 20 minuti za ispeć ... nećeš požalit...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

nešto zdravo - Žutinica ili cikorija

to je zapravo divlja trava... dobro ju se opere i očisti pa se skuha u vreloj posoljenoj vodi i procijedi... kad malo stane začiniti masl. uljem i pustiti da se ohladi pa zaliti s malo kvasine... uz to skuhati jaja u tvrdo koja se onda mogu poslužiti sa strane ili ih narezati na 1/4 pa izmiješati u žutinicu...
    (ovo vam je puuuuno željeza i žene su poslije poroda ovo gutale tile-ne tile...)

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    Kak to izgleda? Da li je to ono kaj mi u Prigorju zovemo "radič" i radimo na salatu? Ovo?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

čini mi se da je... list mi se čini da je od nje... jel raste onako u obliku kao salata...ima one ružice u sredini? jel gorko? ako je- onda bi to trebalo biti to - cikorija spada u radič (to sam proguglala)...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Kak to izgleda? Da li je to ono kaj mi u Prigorju zovemo "radič" i radimo na salatu? Ovo?

Ne, to NIJE radič, iako je iz iste porodice. Radič (koliko ja znam) se jede sirov, a cikorija se prokuha ili dinsta. Moram mamu pitati kak to točno ide...

Moja baka je sadila crvenu cikoriju, obično na gredici s ciklom. Inače, koristi se kao nadomjestak za kavu (ječam+cikorija=franck & kneipp - ako se hoćete prisjećati starih vremena, iliti Bianca, ako to pijete i danas kao i ja ).

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma nije to taj crveni radič... to je divlja samonikla trava koja najčešće raste u žitu i kod nas se ponekad može kupit na pazaru... dosta je zelena, ricasta na rubovima... slično ovoj slici od enele ali kod nas je bijeli dio puuuno tanji i zeleniji :/

proguglajte žutinica...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Krumpir na juvu

negdi se zove još i kumpir na brujet...

Iskrižat na fete krumpire (koliko vam treba)... Šufigat na masl. ulju kapulu na listiće, dodat češnjak, peršin, par feta poma (ili smrznute ili pasate ako nije stađun od friških pomidora)... zatim ubacit krumpir i zalit sa vodom da pokrije sve to (kuha se u plićoj zdjeli)...posolit, popaprit i kad zakuha smanjit vatru pa krčkat dok ne bude gotov krumpir...

drugi način je da se svi ovi sastojci (a može se unutra ubacit i paprika) slože u zdjelu, zaliju vodom i puste kuhat... (ovo je za one s gastritisom i slabim želucem)

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

čini mi se da je... list mi se čini da je od nje... jel raste onako u obliku kao salata...ima one ružice u sredini? jel gorko? ako je- onda bi to trebalo biti to - cikorija spada u radič (to sam proguglala)...
    Mislim i ja da je to to. Onako je savršeno gorkog okusa i meni nema bolje zelene salate od njega! Cvate žuto (maslačak), a kasnije je taj cvijet bijeli i pahuljast. To je to?

Inače, kod nas se taj radič znao pofuriti s vrelom masti i prigrijanim čvarcima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Štrigiceeee, a di si ti ????????? Mora da se intenzivno baviš kuhanjem i pečenjem kad te nema duuugo...

Evo, ja našla onaj ratni recept za pašticadu bez mesa (bilo na radiju 1992. godine, ali mislim da datira iz 2.svjetskog rata):

Na jednoj žlici vrele masti i jednoj žlici vrelog ulja zažuti se malo ostrugane kapule, te doda jedna žlica brašna. kad sve dobro zažuti, doda se jedna žlica konšerve rastopljene u malo hladne vode i pola čaše dobroga prošeka, 12 opranih suvih šljiva isjeckanih, 5-6 klinčića, soli i vrlo malo papra. Neka kuha tiho 1-1.5 sat. Sok ne smije biti pregust.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    evo da ti se ubacim sa CANCARELAMA (koje mi doma obožavamo u juhi).

u tanjuru razbijem 2 jaja (u cilo), dodam malo soli i mlake vode i sve skupa smućkam. tome dodajem brašna dok ne dobijem smjesu koja lagano klizi sa žlice (znači ne rijetku). smjestu triba izmišat da bude skroz glatka (bez grudica od brašna).
    uzet malu kavenu žličicu i ubacivat malo po malo te smjese u juhu koja vrije. kad cancarele isplivaju na površinu pustit ih još 2-3 minute da kuvaju. i to je to.
    mmmmmmmmm obozavam ovo

lory da nisi negdi oko sinja?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo par sinjskih iz stare sinjske kuharice:

KOKOŠJI RIŽOT

1 kokoš oprati i rasjeći na komadiće. U posudu za pripre*manje staviti 2 žlice masti i 1 1/2 dcl ulja. Narezati 2 kapule i lagano ih dinstati na masnoći. Dodati nasjeckanu kokoš i mije*šati dok kokoš ne pusti tekućinu, zatim dodati 1 žlicu konšerve, izmiješati i dodati malo goveđe juhe pa sve posoliti. U dinstanu kokoš dodati 25 dkg očišćene riže i stalno miješati kako se rižot ne bi zapalio, stalno nadolijevati juhom. Kuhati na laganoj vatri oko 20 min. Na kraju dodati nasjeckanoga petrusimula, bibera, malo naribanog oraščića i posuti sirom parmezanom.

PASTRVA LEŠO

Pastrvu dobro očistiti i oprati. U posudu za kuhanje staviti 1/2 dcl miješanoga maslinova ulja, potom dodati 2 oguljena narezana krumpira, 1 narezanu kapulu, 10-ak zrnaca bibera, 4-5 češnjeva luka i malo soli, te 2 kriške limuna. Sve poklopiti i kuhati 30-ak minuta. Nalijevati hladne vode. Dodati pastrvu i još kuhati 20-25 minuta na laganoj vatri. Pastrvu izvaditi na tan*jur, zaliti maslinovim uljem i limunovim sokom, obložiti kuhan*im krumpirom. Juhu i sadržaj u juhi ispasirati i procijediti, te dodati malo konšerve po želji. U juhu staviti 10-ak dkg riže i kuhati 15 minuta. Juhu poslužiti odvojeno od pastrve.

RACI

Rake dobro oprati pod tekućom vodom. Raci moraju biti živi za pripremanje.

1 kg raka: na dobro zagrijan štednjak staviti posudu s racima. Rake malo bolje posoliti, dodati 4-5 češnjeva luka, sitno narezanog petrusimula, bibera, 1 dcl maslinova ulja i 1 čašu bijeloga vina te odmah poklopiti. Kuhati 20-25 minuta. Dok se raci kuhaju, ne smije se skinuti poklopac kako bi se raci što bolje zacrvenjen". Ne smije se miješati žlicom već se nekoliko puta za vrijeme kuhanja tresu.

Važno: temperatura kod pripreme mora biti izuzetno visoka.

SKARTOCETI ŠPANJOLSKE PTICE NA SINJSKI NAČIN

1 kg goveđega i svinjskog buta narezati na šnicle. Napraviti pest od sušene svinjske slanine, 3 češnja luka i malo svježega petrusimula. Šnicle istući batom, na njih položiti tanku fetu pršuta (nije obvezno), staviti jednu malenu žlicu pešta. Saviti u role i probosti čačkalicom da sadržaj ne ispadne.

U posudu staviti dobru žlicu svinjske masti ili ulja. Sitno narezati 2 kapule i staviti u posudu da se lagano dinsta. Kapulu odmah posoliti da se ne preprži. Dodati pripremljene šnicle i zajedno dinstati dok sok i kapula ne splasnu. Dodati 1 žlicu konšerve i 1 žlicu brašna. Dobro izmiješati te zaliti govedom juhom ili mlakom vodom. Kad su se škartoceti dinstali 1 sat, u umak uliti 2 dcl bijeloga vina i pustiti da lagano vrije od pola do jednog sata. Služiti s pire krumpirom ili penetama, lazanjama i makaronima na vreteno. Posuti sirom parmezanom.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa

u tanjuru razbijem 2 jaja (u cilo), dodam malo soli i mlake vode i sve skupa smućkam. tome dodajem brašna dok ne dobijem smjesu koja lagano klizi sa žlice (znači ne rijetku). smjestu triba izmišat da bude skroz glatka (bez grudica od brašna).
    uzet malu kavenu žličicu i ubacivat malo po malo te smjese u juhu koja vrije. kad cancarele isplivaju na površinu pustit ih još 2-3 minute da kuvaju. i to je to.
    mmmmmmmmm obozavam ovo

Ovo se kod nas zovu livanci, a u nekim drugim krajevima Hr - lijevanci

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa

mmmmmmmmm obozavam ovo

Ovo se kod nas zovu livanci, a u nekim drugim krajevima Hr - lijevanci
    ne znam kako se zovu, ali ja sam isto radila sa kukuruznim brašnom (purom) uz teleći gulaš (bez krumpira); jedan put sam kuhala posebno u zasoljenoj vodi, a drugi put u teletini, ali mi je popilo puno toća, pa bih se ubuduće odlučila za odvojeno kuhanje; ova verzija više paše uz jači (začinjeniji) toć

babel avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Samo nastavi :D

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tema je mrak!!!!
    Moja baka je iz Hercegovine i tamo dok je živjela kao djete nisu baš imali puno izbora (kao danas) za jest.

Raštika ubere se, očisti, nareže, odkuha u 2 vode ( da ne bude gorka) i onda se stavi kuhati s krumpirom i ako ima suhoga mesa ( u posoljenu vodu) -ja ovo obožavam- kuham bez mesa a malo maslinova ulja i soli.

Pura mislim da ju moja baka kuha pola kukuruzna krupica i pola kukuruzno brašno, voda, sol i malo ulja, tako da ispadne jako grudasta, suha ( ne kao palenta) da je se može uzeti u šaku i jesti poput kruha...moj did ju je jeo uz rašiku

Inače baka ukiseli mlijeko, poprži, špeka ili pancete na tavi to zove čvrlje, čvrlje izvadi , u kisele mliko stavi češnjaka i masti od čvrlja kad servira u tanjur s purom-obožavam to.

Bla pura radi se s bijelim brašnom, vodom i soli, uz mješanje, ispade onako ljepljiva ko kaša, a servira se uz domaće rastopljeno maslo.

Baka je još radila, čušpajze od koprive, jamprak (kao sarma samo se mota meso u listove raštike), i u listove vinove loze.

Sir iz mišine ( sir koji se siri tj. čuva u ovčijoj mješini), ima još jedan koji nije slan i bijelji je ali ne znam kako ga zovu i pršut, domaći kruv.
    Rakija (loza) u kojoj stoje suhe smokve ili orasi kao lijek .
    Vino- Blatina.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zaboravih uštipke, ne lepinje, fritule ili kofne-UŠTIPCI.
    PRASA-nešto kao sitni poriluk.

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hop... ovaj tražim 5 dana

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    jel mislis na ove ustipke:

http://www.coolinarika.com/recept/vlaski-ustipci

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako ih radi moja svekrva....a moja baka ih radi žlicom, veći su od fritula, a boje su kao ovi što si pokazala

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Danas je riječ o UŠTIPCIMA. Za njih je potrebno: bolje brašno, voda, sol i malo rakije, ako je ima. Svi ti sastojci stave se u posudu i miješaju se sve dok tijesto ne počne otpadati od kašike (žlice).
    Prethodno se u tavu ulije masnoća, a u većini slučajeva to je ulje, koje se mora zagrijati do uzavrelosti. U takvu zagrijanu masnoću kašikom se po dužini u tavu izlivaju uštipci i peku na visokoj temperaturi. Pošto porumene, oni se vade u posebnu posudu na hlađenje. Ostatak tijesta se izlije po tavi i tako ispečeno naziva se privrta.
    Uštipci se poslužuju ohlađeni uz sir iz mija (crnačku prpu), pršut i osušenu slaninu, kao meza uz koju se pije vino.
    U prošlim vremenima uštipci su se nosili u brzdarima (škaniclima od janjeće kože).
    mislim da ona ovako slično radi
    http://www.trudnoca.net/forum2/userp...DSC01168_1.jpg
    ovog su oblika samo lijepe žute boje...jedu se s šećerom, sirom iz mišine, slaninom, pršutom.....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

obliz topic, hvala

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ajme jedan od mojih omiljenih topica...odoh vidjeti sta cu s ovog topika kuhati ovih dana

ove ustipke nazalost necu nisu mi po montiju

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da ona ovako slično radi
    http://www.trudnoca.net/forum2/userp...DSC01168_1.jpg
    ovog su oblika samo lijepe žute boje...jedu se s šećerom, sirom iz mišine, slaninom, pršutom.....
    ah to su meni vise ko fritule, nasi sinjski ustipci su ovi plosnati dugi ko sa coolinaricinog linka

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

fritule se rade s jogurtom i manje su od uštipaka.......moja baba je iz Gruda I ONA RADI OVAKO, BRAŠNO, VODA, SOL I RAKIJA...dok je svekrva iz Šujice iz Duvna i ona radi onakve kakve si ti stavila....dok moja mama u Zagrebu kad radi te plosnate zove lepinje...sve je to tu negdje....mislim da u sj.Bosni to zovu nekako prisika ili tak nekako, u Hercegovini su uštipci i uvijek su slani, jedu se umjesto kruha...s raštikom i uz mezu.....ali okus je isti ko i kod lepinja i sinjskuh uštipaka samo je oblik drugčiji....tetka mi živi u Istri i fritule su meni totalno drugčije od uštipaka, slađe i puno manje......dobar tek

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mozda glupo pitanje ali od cega se i jedna i druga varijanta "napusu" kad nema kvasca u njima :?

a u bosni se pravi i jedna i drga varijanta (i okrugle i pljosnate) ali sa kvascem ove ivanine zovemo ustipci a ove koje je stavila pinky u mom kraju zovu prevrte (sjeverozapdna BiH) moja ih sveku u Sa zove placke :?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

fritule se rade s jogurtom i manje su od uštipaka.......moja baba je iz Gruda I ONA RADI OVAKO, BRAŠNO, VODA, SOL I RAKIJA...dok je svekrva iz Šujice iz Duvna i ona radi onakve kakve si ti stavila....dok moja mama u Zagrebu kad radi te plosnate zove lepinje...sve je to tu negdje....mislim da u sj.Bosni to zovu nekako prisika ili tak nekako, u Hercegovini su uštipci i uvijek su slani, jedu se umjesto kruha...s raštikom i uz mezu.....ali okus je isti ko i kod lepinja i sinjskuh uštipaka samo je oblik drugčiji....tetka mi živi u Istri i fritule su meni totalno drugčije od uštipaka, slađe i puno manje......dobar tek
    ma krivo si me skuzila. i ove koje si ti stavila i ove sinjske se rade sa istim sastojcima. samo sam rekla da kad kazem ustipci pomislim na ove plosnate, a ovi tvoji me SAMO IZGLEDOM podsjecaju na fritule. takve ko tvoje se prave i u dolini neretve, ko neke (samo izgledom) ogromne fritule.
    normalno, znam da su fritule i ustipci 2 razlicite stvari. obozavam i jedne i druge

a najvise mi se svidjaju ove rupice na plosnatima...ne znam od cega se napusu...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    mozda glupo pitanje ali od cega se i jedna i druga varijanta "napusu" kad nema kvasca u njima :?

a u bosni se pravi i jedna i drga varijanta (i okrugle i pljosnate) ali sa kvascem ove ivanine zovemo ustipci a ove koje je stavila pinky u mom kraju zovu prevrte (sjeverozapdna BiH) moja ih sveku u Sa zove placke :?
    prevrte i još nekako...

od čega se napušu, pojma nemam :?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma krivo si me skuzila. i ove koje si ti stavila i ove sinjske se rade sa istim sastojcima. samo sam rekla da kad kazem ustipci pomislim na ove plosnate, a ovi tvoji me SAMO IZGLEDOM podsjecaju na fritule. takve ko tvoje se prave i u dolini neretve, ko neke (samo izgledom) ogromne fritule.
    normalno, znam da su fritule i ustipci 2 razlicite stvari. obozavam i jedne i druge

a najvise mi se svidjaju ove rupice na plosnatima...ne znam od cega se napusu...
    nije bitno, bitno da su fine.....

mene tvoje i od sveki podsjećaju na lepinje zato što u ZG tako lepinje i izgledaju u kućnoj radinosti (inače su tanje).....ma kada sam bila kod svekrve našla sam se u neugodnoj situaciji, ja očekujem uštipke i kad ih je napravila, ja ju pitam; to su lepinje, a kada će uštipci
    a ona će pa to su uštipci
    Ja onako pomislim, žena će sad mislit šta se ova iz Zg pravi pametna, što ona zna što su uštipci ....ali objasnila sam joj da moja baka koja je iz Zapadne Hercegovine radi drugčije......

Onda moja baba kaže na to; i sad oni iz Tomislavgrada tvrde da su Hercegovci, a ni uštipke ne znaju napravit to je Bosna, oni tako rade..........baka je smijeh :D

Uglavnom meni su fini i jedni i drugi...samo je oblik isti, i to je stvar navike...samo neka ih ja ne moram peć.... 8)

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

uštipci = pršurate = tijesto za fritule napravljeno pinku rjeđe i frigano u obliku npr. lana ruke
    fritule su male okrugle (doduše, meni ispadnu oblici ala životinjsko carstvo :D ) i rade se od gušćeg tijesta ali sastojci mogu bit isti ka i za uštipke...
    ove verzije s jogurtom, grizom su neke moderne verzije 8)

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

crni rižoto

pravi se od sipa, muzgavaca, lignji.... sipu očistiti i sačuvati kesicu sa crnilom.. sve izrezati na manje komadiće...
    izdinstati luk na maslinovom ulju i onda ubaciti sipu, lignju itd. i dinstati... kada tekućina koju pusti sipa ispari, uliti vina i vode, začiniti (sol, papar, lovor,češnjak i crnilo od sipe) i kuhati dok ne omekšaju...
    napose skuhati rižu ali ne do kraja...
    kada su i riža i sipe skoro gotovi ubaciti i rižu unutra te kuhati zajedno dok se nije kuhano...

ovako se mogu pripremati i rižot s plodovima mora, špageti su mi isto super crni....

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nikad nisam jela crni rižoto, m.m. neće pa mi ga je glupo praviti samoj sebi...možda na ljeto kad odem u Dalmaciju naručim u restoranu....a ima li taj rižota nekakav osobiti okus zbog tog crnila...???

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ne ali je boja crrrrrrnaaaaa ako se ne stavi puno riže - tada je siva

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jel mislis na ove ustipke:

http://www.coolinarika.com/recept/vlaski-ustipci

u mom rodnom kraju u zapadnoj hercegovini (široki) ovo su uštipci.

a ne znam jeste probali peksimete.
    osnovno recept je jedno jaje, jedan čvrsti jogurt, prašak za pecivo, malo soli i brašna koliko treba.
    od ovog ne ispadne baš puno pa ja radim od dva jogurta, tri jaja, sol, pzp i treba dosta brašna.
    tijesto se dobro umjesi, razvalj, režeš kako hoćeš i pečeš na ulju.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kako da ne i volim ih a ja zivjela u uvjerenju da je to tijesto tipicno za bosnu jps muj ime peksimet

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hobotnica na salatu spada u topla predjela ali se može jesti i hladna... ako će ostati za sutradan dobro je staviti više ulja za krumpir ne postane - ono nešto...

skuha se hobotnica i izreže na male komade, isto i krumpir... nareže se luk te sitno češnjak i peršin... sve se izmiješa u zdjeli i začini solju, paprom i maslinovim uljem...

meni je super u sezoni rajčica dodati i rajčice (bez one sredine u kojoj su sjemenke, nego samo "meso") u ovu smjesu iako one u originanim receptima ne idu u ovu salatu...

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ludilo tema :D

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ovo je antologijski trogirski recepat.... predooobrooo...

Trogirski rafioli
    Napravi se tijesto od:

50 dkg brašna
    6 žutanjka
    15 dkg maslaca
    2 omota vanilin šećera
    10 dkg običnog šećera
    mlijeka po potrebi da se tijesto spoji

tijesto treba umijesiti i ostaviti da se malo odmori ( pola sata - jedan sat) pa onda razvaljati i čašom rezati krugove

60 dkg badema
    50 dkg šećera
    malo vanilin šećera
    naribana limunova korica
    1 dcl maraskina
    40 dkg maslaca
    6 bjelanjaka
    malo ruma
    trikovi su - pola badema popržiti, a pola ostaviti sirovo; pola samo protući da ostanu krupniji komadići a pola samliti...
    sve umijestiti a na kraju dodati što čvršće napravljen snijeg od bjelanjaka...

po žličicu nadjeva staviti na tijesto, preklopiti da se dobije polukrug i vilicom pritisnuti krajeve - lakše će se spojiti ako ih malo navlažite vodom ili bjelanjkom....

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sorry, ne ide u nadjev 40 nego 4 dag masla...

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

imam i ja dosta ovih recepata....
    punjene lignje...

lignja se očisti, sačuvaju se krakovi i sitno nasjeckaju... onda se napravi smjesa od krakova, češnjaka, peršina, malo krušnih mrvica, maslinovog ulja te povrća po izboru (ja stavljam rajčice ali super idu i tikvice, patliđani, ma što god volite...)... i parmezan lijepo sastavi smjesu ali nije nužan...

vrh uhvatite čačkalicom...
    ovo se može peći i u pećnici i na roštilju...
    lijepo ide sa lešo blitvom s krumpirima...

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

evo danas je to tema - ARANCINI

Naranče (poželjno je poznavati podrijetlo zbog prskanja kore svakakvim preparatima) ogulimo i koru (čitavu) narežemo na trakice (kao tjestenina) i to stavimo u vodu da se natope (ne u metalnu posudu) - natapaju se 5-6 dana dok ne izađe sve gorčina a voda se mijenja ujutro i uvečer... ovo je baš dosadno...
    zatim ih treba stavit u hladnu vodu i kad uskuha pustit 10 minuta da bi omekšale... korice se onda izvade a od vode u kojoj su se kuhale se napravi šećerni sirup (1 dio vode : 2 dijela šećera - odmjerite koliko vam treba) i u njemu se korice kuhaju još 10 minuta....
    onda ih treba pošećeriti i pažlivo složiti da se osuše (2-3 dana).. druga (nova) opcija je osušiti ih, umočiti u otopljenu čokoladu pustit ih da se čokolada stvrdne

ovo se isto može raditi sa limunom...

napravite ovo i ušećerene bajame (jedna čaša od jogurta je mjera - bajama = šećera = vode), stavite kuhat uz stalno miješanje i eto domaćih grickalica one nekako pušu dok se krčkaju u toj smjesi, par minuta i gotovo .... kod mene se niti ne ohlade

ako imate toga puno možete i poklanjati... meni je to super (ideja s coolinarke) - male posudice napunjene arancinima u šećeru ili /i čokoladi, bajamama, limoncinima....

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

KROŠTULE
    umute se 2 jaja,4 žlice otopljene masti (ili margarina), 1 vaniln šećer, 1 žlica šećera,3 žl rakije lozovače prstohvat soli i onda se polako nadosipa brašna koliko popije ta smjesa da se može umijesiti tijesto koje nije previše tvrdo (ali ne smije biti ni gnjecavo nego onako lijepo rastezljivo)... zatim ga treba pustiti neko vrijeme da stane...
    zatim se razvalja na tanko, i izreže na trake (prst i po širine) i dužine da se može napravit kao nekakav čvor... omota se oko dva prsta i jedan kraj provuče...
    zatim se to isprži na ulju da pozlatni, malo se ocijede i pospu šećerom u prahu

(arome po želji mogu biti i rum, korice agruma....)

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Arambašići (SINJ) - mislim da još nisu bili

1 kg goveđeg buta ili vratine,
    50 dag svinjetine, najbolje od buta,
    Kaštradina, (suha bravetina),
    25 dag suhe slanine,
    glavica kiselog kupusa, veća,
    2 jaja,
    2 luka,
    3-4 češnjaka,
    sol,
    papar,
    nastruganog oraščića po želji,
    5 klinčića,
    1 žlica masti,
    juha ili voda.

Govedina, svinjetina i slanina se izrežu na male komadiće (ili samlit u stroju za meso) i stave u zdjelu. Tome se dodaju isjeckani luk i češnjak, klinčići, papar i sol, muškat i 2 jaja. Treba se mijesiti dok god masa ne postane jednolična.
    Glavica kupusa se rastavi u listove (ako je korijen deblji stanjiti ga). Na svaki list stavi se 1 žlica smjese i savije arambašić tako da se list počne savijati na onoj strani na kojoj je korjen. Krajeve treba pogurati malo na unutra da smjesa ne ispadne. Isto kao sarme.
    Na dno zdjele razmaže se žlica masti stavi se kupusa i kaštradine, a može i malo pršuta, zatim se slože arambašići, nalije se juhe ili vode, poklope i kuhaju 3-4 sata na laganoj vatri. Ko ne voli kaštradinu (kao ja) neka stavi samo komad pršuta. Ovo jelo se ne miješa dok se kuha - zdjela se trese (isto kao brudet).
    Posljednje uređivanje od purple rain : 07.02.2010. at 10:33

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Podižem ovu božanstvenu temu!
    (Hvala Peterlin!)

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dadada, ovo je bila divna tema, bravo čoksa za podizanje!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mrak tema!!!

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Radila sam buzaru od kozica i s velikom nostalgijom sjetih se ovoga prepredivnog topica i divne štrigice koja nas je začarala mirisima i okusima Dalmacije i onda netragom nestala...

No, brzim pregledom teme skužila sam da se Peterlin "prijetila" sličnim izdanjem kontinentalne kuharice, pa možda nije naodmet jedno malo podsjećanje .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme pa kako sam ovu temu propustila , štrigice draga jesi li još na forumu?? Predivno pišeš.

Dajte druge cure s juga stavite nam neki fini receptić. Već sam gladna kad ovo krenem čitati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Može li pitanje
    Otkud dalmošima toliko masti?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Može li pitanje
    Otkud dalmošima toliko masti?
    Vjerojatno je kod njih mast bila dragocjena i čuvana za neke kolače.

S druge strane - koristili su ono čega je bilo. Evo recepta za hvarske medenjake u koji ide maslinovo ulje: https://gastro.24sata.hr/recenzije/h...by-nonica-4954

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •