Pića i što se sve može s njima

Vino
vino se proizvodilo u količinama dovoljnim za vlastitu uporabu (osim u 2-3 bogatije familije u selu)... većinom se proizvodilo crno vino od sorata Zlatan, Babić, Ljubica... berba je bila od sredine rujna do listopada... grožđe se mastilo pod noge u velikim posudama (bigunci) i nakon prvog vrenja (ovisno o temperaturi zraka- fermentacija ) između 3-7 dana pretakalo se u drvene bačve.. kako vino i dalje vrije bačva se ne zatvara odmah nego se otvor na vrhu prekrije krpom i tek kad prestane šuštit se stavljao čep - tapun... što duže vino stoji pod mastom (dropom) to je crnije... Osim bevande (pola vina, pola vode) vino se koristilo i kod prehlada - uzavrilo bi se crno vino na špaheru i toplo popilo uz eventualno dodatak šećera... moj svekar to i danas radi...

Rakija
Rakija se pekla od dropa (kruti ostatak nakon što se tekućina prelije u bačve) kod lokalnog meštra koji je imao kotao za pečenje... ukoliko se radila travarica u kotao se sa dropom stavljalo i trave - koromač, trava iva, pelin idrugo... Rakija se obavezno pila ujutro a koristila se još i za masažu pri upali mišića, kao topli oblog pri ukočenom vratu ili škini, za obloge pri skidanju temperature, za smirivanje živaca , menstrulane bolove i drugo...

Prošek
Originalni recept za pravljenje prošeka traži velike količine crnog slatkog grožđa sorte Zlatan koje bi se dobro osušilo i zatim istrlo (zgnječilo)... tako da bi se od velike količine grožđa dobila mala količina prošeka...
Danas se prošek pravi ovako: na 20 litara vinske otoke (sok od grožđa prije vrenja - čim se smasti) stavi se 3 kg šećera... to se dobro razmuti i ostavi u otvorenoj demižani (velika staklena posuda - boca sa čepom na vrhu opletena šibljem) da vrije 40 dana (i više po potrebi)...
Prošek se koristio za lijek a posebno se davao ženama nakon poroda za bolju laktaciju i brži oporavak krvi i snagu...

Kvasina

mali dio vina namjerno se ostavljao da se uzljuti na zraku i tako se dobivao vinski ocat... Često se kvasina vodnila sa vodom i šećerom (naročito ljeti) jer ta otopina odlično gasi žeđ... (stavi se kvasine malo u dno od čaše - kao sirupa za vodnjenje i žličica šećera ja to znam i danas popit)..
Kvasina se još koristila za dezinfekciju rana (i kod ljudi i kod životinja - npr. kad bi muhe izgrizle tovaru (magarcu) noge stavio bi mu se oblog od masl. ulja i kvasine), kao oblog na otekline i kao insekticid - protiv komaraca, muha itd...