Danas se nisam unaprijed pripremila pa ne stignem stavit veliki post...


Prilozi i prijedlozi za iste

Krumpir

Kumpir na cilo

Skuha se oguljeni krumpir u dosta vode pa kad je raspadajuće kuhan malo se prognječi vilicom (perunom), posoli i začini peršinom i masl. uljem...

Polovice - pooole

Prerezat krumpir na pola i posolit pa istrljat jednu polovicu uz drugu... Ovo se može
a) peći ispod peke (ulje ili mast), kasnije još polit uljem i gotovo
b) ne soliti u startu nego poleći na toplu ploču na kominu i prekriti vrućim lugom (pepelom)... kad je gotovo posoliti

(osim ovoga spremala se i obična krumpir salata, zgnječeni krumpir sa zaprženom kapulom (mljac) i jako često juha od krumpira (ali ona ide u glavna jela)

Mišancija (zelje)

Nabere se divljih i gorkičastih trava i zelja (žutinica, špinat, čimulice od brokula, rašćika, radić itd) pa se prokuha u slanoj vodi... zelje valja kuhati tako da ostane žilavije jer je inače bljencavo... kad je kuhano ocijediti (ali sačuvati 2-3 žlice vode u kojoj se kuhalo... kada se ohladi po potrebi se dosoli, začini kvasinom i maslinovim uljem... dobro ga je posut češnjakom... (ovo bi se moglo nazvat Pjat zdravlja) a jede se uz ribu ili jaja...

Špinjača na paru

U plićoj teći zažuti se kapula pa se unutra uvali špinjača i poklopi... povremeno se izmješa / protrese ... kada sok iskuha skine se s vatre i začini po volji

(ja na ovom temelju napravim zeleni rižot - rižu prepržim u dosta masl. ulja a u sredinu stavim jednu kapulu presječenu na pola... onda ulijem ca dva puta više vode (1 šalica riže 2 -2,5 šalice vode ), začinim i pustim da voda na lagano iskuha... kad je skoro pa gotovo uvalim u dopola gotovo zelje i sve zajedno dokuham do kraja... pri posluživanju pospem češnjakom i parmezanom