Janjetina

danas par općepoznatih jela...

janjeće meso najbolje je negdi u svibnju i za moj ukus nema do otočke janjetine (bodulska strana familije ) jer ja je ne volim jesti pa ocjenjujem po mirisu kad spremam mm kaže da otočku janjetinu triba solit manje nego kopnenu..

Janjetina se može općepoznato spremati na ražnju - dobro se nasoli, stavi na ražanj, strpljivo okreće i obavezno s vremena na vrijeme premaže vodom u novije vrijeme pivom(na dugi štap zamotati krpu i ružmarin pa time aplicirati vodu-pivo) i neka 3 sata kasnije spremno je za poslužit uz mladu kapulicu... trik su zadnje butine koje treba pred kraj nožem ubosti do kosti i ako nema krvi gotovo je...

Janjetina s bižima

Zažuti se kapula i na njoj se dobro izdinsta janjetina pa se posoli ... negdi na pola kuhanja stavi se kaša od pomidora (ili konšerva - koncentrat rajčice) i biži (tempirati ovisno koriste li se svježe, smrznute ili gotove) pa se ulije vode i pusti da prokuha... pred kraj dodati češnjak i peršin te ostale začine po volji... moji za janjetinu koriste kadulju, ružmarin i bosiljak... po želji uz biži se može dodati i par krumpira na kockice...

Janjetina ispod peke
peku na kominu treba znat naložit jer inače možete imati sirovo ili well done meso... ako to nikad niste radili radije prepustite nekome tko zna što radi a vi gledajte bar 3 puta što i kako prije nego se sami odvažite
(u stanu možete ovu verziju spremati u onim zemljanim pekama koje se uvale u pećnicu ili u tepsiji dobro zatvorenoj folijom iako nije )

Meso se posoli i stavi u nauljenu posudu (okrugla tepsija koja služi baš za ispod peke) te mu se doda par kapula (na pola)... to se peče oko sat vremena pa se otklopi, meso se preokrene, doda se još povrća po želji - kod nas tu ide krompir i karota (mrkva) te se stavi par zrna češnjaka (u komadu) kadulja, ružmarin i lovor...
zatvori se i ispeče do kraja... služi se u zelenu salatu...

Janjetina sa bobom i blitvom

Izdinsta se kapula na masl. ulju pa na njoj meso... kad je dobro izdinstano doda se luka i petrusimula, kaša od pomidora, začini (lovor, kadulja,...) i bob.... podlije se vodom i pusti da kuha... kad je bob skoro gotov, stavi se blitva ...
ja ovo čudo volim ali s junetinom

Janjeća jetrica

danas to zovu dolce i garbo (slatko i kiselo)... onda se nije zvalo nikako

Zažuti se kapula na masl. ulju i na njoj jetrica rezana na fete...kad se proprži doda se vina (ja lijem crno u sve u čemu nema vrhnja), malo šećera, soli, lovorovog lista, kaša od pomidora i pusti prokuhati u vodi... pri kraju se ulije kvasine te stavi češnjaka i peršina...

Janjetina (kao i jetrica) odlična je i sa gradela...

(valjda ste primjetili da kod mene postoji bosiljak, lovor, kadulja, ružmarin i to je to... naravno drugih začina nije ni bilo... ja danas koristim dosta začina u istim receptima... ako negdje ne spomenem sol to je zato što meni sol ide u sve (čak i u kolače) u malim količinama i podrazumijeva mi se... kasnije soli kako se kome sviđa...)