Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: različito prezime djeteta i majke

MissMolly avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno različito prezime djeteta i majke

Situacija je sljedeća: kod udaje zadržala sam samo svoje prezime, dijete bi voljela da ima muževo. Rekli su mi dežurni dušebrižnici da će mi dijete tj. ja imati problema kod prelaska granice. Da li da si idem nakačiti njegovo (i da li je to moguće nakon vjenčanja)? Ili je dovoljno da nosim sa sobom rodni list?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno Re: različito prezime djeteta i majke

Citiraj MissMolly prvotno napisa
    Situacija je sljedeća: kod udaje zadržala sam samo svoje prezime, dijete bi voljela da ima muževo. Rekli su mi dežurni dušebrižnici da će mi dijete tj. ja imati problema kod prelaska granice. Da li da si idem nakačiti njegovo (i da li je to moguće nakon vjenčanja)? Ili je dovoljno da nosim sa sobom rodni list?
    neće imati problema

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja ti imam istu situaciju i nisam imala problema. doduse, isla sam samo u sloveniju skupa s kcerkom. zadnji put smo isle frendica i ja svaka sa svojim djetetom. nas cetvero u autu i svako ima svoje prezime. nismo imale rodne listove, samo putovnice. presle smo grenice bez problema. mada smo na kraju zakljucile da bi bilo dobro da smo imale rodne listove, za slucaj da bude problema.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam kod udaje uzela mm-ovo prezime, ali mi je na pasosu jos moje djevojacko i i adresa drugog grada, a na Anjinom tatino prezime i drukcija adresa i grad od moje, isli smo nedavno u Austriju, nitko nije nista pitao niti trazio

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sandam prvotno napisa
    ja ti imam istu situaciju i nisam imala problema. doduse, isla sam samo u sloveniju skupa s kcerkom. zadnji put smo isle frendica i ja svaka sa svojim djetetom. nas cetvero u autu i svako ima svoje prezime. nismo imale rodne listove, samo putovnice. presle smo grenice bez problema. mada smo na kraju zakljucile da bi bilo dobro da smo imale rodne listove, za slucaj da bude problema.
    nesmije vam nitko raditi problem.postoje baze u kojima su svi podaci o djetetu (i ime roditelja i još stosta)pa neka gospoda rade svoj posao to im je 2 i pol minuta

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

eto, super! hvala laky

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I mi imamo različita prezimena i nikad u proteklih 8 godina nismo imali nikakvih problema,niti provjera,a naputovali smo se stvarno puno.

Večeras idemo za Italiju,pa javim kak je bilo na granici,mada ja uopće o tome ne razmišljam,jer znam da ne bude problema.

...."dušebrižnicima" reci da lupetaju bezveze

MissMolly avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Hvala na odgovorima!

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja bi na tvom mjestu ipak imala rodni list uz sebe kad putuješ.
    mi imamo slijedeću situaciju.
    mališa ima prezime bivšeg muža, ja svoje djevojačko, a moj sadašnji partner svoje.
    možeš zamisliti kad nas zaustave na granici kako nas gledaju
    savjetovali su me da prevedem i ovjerim rodni list i rješenje o razvodu iz kojeg se vidi da ja imam skrbništvo kako ne bi imala problema.
    ako letiš avionom velika vjerovatnost da će te kontrolirati.
    nas jesu.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja imam svoje prezime, šmizla muževo
    Na HR granici me je BH carinik pitao "je li dijete Vaše?" (a ona jaše po meni i viče "OĆE SISUUUU!" ) Rekoh i moje i muževo
    HR carinik nije ništa pitao pri ulasku u HR, ali je pitao isto bedasto pitanje pri izlasku iz HR "Pretpostavljam to Vam je kćer?" Rekoh da jeste i da je i muž tu Nisu ništa detaljno pregledali pasoše, nisam nosila rodni list, ali sam nosila zdravstvenu knjižicu, koja je takođe dokument, i u kojoj piše ime oba roditelja. Niko mi nije tražio dodatne dokumenta osim pasoša za šmizlu.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

na zdravstvenim iskaznicama u hr ne pišu imena roditelja.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni je su rekli da trebam imati rodni list ovjeren kod javnog bilježnika uvijek sa sobom

MissMolly avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj willow_tree prvotno napisa
    meni je su rekli da trebam imati rodni list ovjeren kod javnog bilježnika uvijek sa sobom
    E sad sam ljuta. Ne može biti točno. Ovjerenu kopiju, ajde da, ali ovjereni rodni list?
    Da ne treba ići u u kamp za preodgajanje? Dobro, možda sam sada pretjerala, ali zbilja mi ide na kua. Šta nemam isto prezime, pa plati? Nisi kao svi drugi, plati. Ufff

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ma gle original koji je na hrvatskom ne znači ništa ako putuješ van.
    prevedi i daj sudskom tumaču na ovjeru.
    to mo'š nosit sa sobom dok se ne oženi

nismo isti, ne

MissMolly avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj silki prvotno napisa
    to mo'š nosit sa sobom dok se ne oženi

nismo isti, ne
    Ali mi jesmo u braku, samo sam ja zadržala prezime.
    U italiji, žene zadržavaju svoje djevojačko prezime. Mojoj noni, sve iz Italije službeno poslano, dolazi na njeno djevojačko.

Znam da nismo isti, ali me ljuti to svaki put kada se naglas izreče

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

negdje smo imali topic o ovome, oni na granici imaju tehničke mogućnosti provjeravati tko je kome dijete i što bi im onda nosili nekakve rodne listove

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa sta se moze dokazati rodnim listom?
    netreba ti rodni list.
    Na rodnom listu pise ime roditelja ali samo ime a koliko istih imena ljudi imaju(i prezimena),
    Majo u pravu si na granici se ima mogućnost provjere ali su podaci za dijete uneseni sa svim podacima roditelja(adresa,JMBG datum rođenja) i ostalo čak i zanimanje kod nekih.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I Maja i Laky su apsolutno u pravu.

Ne treba nikakav rodni list,vjenčani list,rješenja o razvodu i slična papirologija.Dijete kad prelazi granicu mora imati putovnicu i to je jedina isprava koju carinici i granični policajci traže i kontroliraju.Preko broja putovnice oni mogu provjeriti sve ostalo što ih,eventualno zanima.Kad to rade,onda to rade isključivo radi sprečavanja trgovine djecom,što se,na žalost,događa i graničnom policajcu ili policajki može biti sumnjivo kad se prezime djeteta i majke razlikuju.Zato postoji kompjutor i sve se lako provjeri u minutu-dvije.
    Nigdje u zakonu ne stoji i nitko to ne može tražiti da nosimo sa sobom na put kojekakve dodatne dokumente i još da ih prevodimo,ovjeravamo i sve to dodatno i plaćamo.
    Mi smo se danas vratili iz Italije,bili smo u Gardalandu,u subotu rano ujutro na granici sa Slovenijom koja sada radi po strogim šengenskim principima smo svi morali izaći iz autobusa,odpješačili smo do kućice iz koje je izašao policajac i mi smo jedan po jedan stali ispred njega i pokazivali mu putovnice.On je uzeo putovnicu,pogledao sliku i podatke,prelistao pomno svaku putovnicu i na kraju udario žig.Moja kćer koja još nema 8 godina je prva pokazala putovnicu,zatim ja(moje prezime se razlikuje) i na kraju muž.Policajac nije ništa pitao,ni malu,a ni nas.
    nakon pregleda dokumenata smo pješke prešli na drugu stranu(U Sloveniju,tj. EU) gdje nas je čekao bus.
    Na povratku,opet jutros je policajac ipak ušao u bus,al valjda zato,jer je bilo grozno nevrjeme,pa smo mu se smilili.Opet ništa nije pitao,a pomno je gledao putovnice.
    I to je to.Napominjem,ponovno da moje dijete ima putovnicu od svog desetog dana života,a prvi puta je putovala preko granice sa mjesec dana i do sada se stvarno naputovala i nikad nas nitko na granici nije tražio ništa osim putovnice,niti smo ikad imali problema oko različitih prezimena.
    I,zapravo mi nikad nije ni padalo na pamet s tim se opterečivati.Ja imam svoje prezime i imat ću ga uvijek i to je moja stvar.Dijete ima tatino,jer smo se tako dogovorili.
    Miss Molly nemoj se ni ti opterečivati,vjeruj mi nećeš imati nikakvih problema.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ovo je točno - ja sam imala problema na aerodromu u Frankfurtu, Parizu, Londonu i Zagrebu i svi su mi rekli isto - treba rodni list preveden na engl i ovjeren. U Zagrebus u mi čak radili najviše problema :shock: , ali meni je starija nosila jedno prezime (i nimalo mi ne sliči jer je miješane rase), mlađa drugo (od MM), a ja treće pa su, valjda, bili izbezumljeni. Jedno nam je adresa prebivališta ista.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i nas su, prije jedno 6 mjeseci, u frankfurtu na aerodromu tražili objašnjenje i dokument koji dokazuje da je moj.
    zato sam i napisala post prije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •