Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: sto ako je rodilja strankinja?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sto ako je rodilja strankinja?

imam pitanje za prijatelja.
    zena mu je strankinja, nema jos drzavljanstvo. trudna je.
    kakva prava ima nakon sto rodi? moze li dobiti neku rodiljnu naknadu od hzzo-a?
    moze li on ici na porodiljni umjesto nje?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne znam kako je u hr, ali kad sam ja bila zaposlena u inozemstvu imala sam ista prava kao i drzavljani. tako da ako je zena zaposlena mislim da bi trebala dobiti sve kao da je hrvatska drzavljanka.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, nije zaposlena. da bi se zaposlila u struci mora prvo imati drzavljanstvo :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravo po pitanu bolovanja i rodiljnih naknada imaju osobe sa nekim radnim statusom (zaposlene, nezaposlene ali evidentirane kod HZZZ, studenti, učenici, poljoprivrednici, i sl.).

Ako je trudnica nezaposlena i neevidentirana kod HZZZ nema prava po pitanju bolovanja i rodiljne naknade. (prema odredbi Zakona: Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora prema odredbama ovoga Zakona je i stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.)

Što se tiče prenosa prava na drugog roditelja...tu sam ful zbunjena. Naime,

do 42 dana djetetovog života, majka je uz dijete (bez obzira na njen status ona ima rodiljnu poštedu od rada). A u ovom članku piše da otac može koristiti poštedu od rada ako ima isti radnopravni status sa majkom:

1. Rodiljna i roditeljska pošteda od rada

Članak 28.

(1) Rodiljnu poštedu od rada iz članka 27. stavka 1. ovoga Zakona obvezno od rođenja djeteta do 42. dana od dana rođenja djeteta koristi majka djeteta.
    (2) Majka djeteta iz stavka 1. ovoga članka, rodiljnu poštedu od rada ima pravo koristiti do navršenog 6. mjeseca života djeteta, u neprekinutom trajanju.
    (3) Majka djeteta, korisnik prava na rodiljnu poštedu od rada, nakon isteka 42 dana iz stavka 1. ovoga članka može radi zaposlenja ili samozaposlenja prekinuti korištenje prava na rodiljnu poštedu od rada, pri čemu otac djeteta, koji je u istom radnopravnom statusu kao i majka djeteta, ima pravo na korištenje preostalog dijela neiskorištenog prava na rodiljnu poštedu od rada, uz majčinu pisanu suglasnost.

Što se tiče roditeljeskog dopusta (od 6. mj do 12 mj. života), ne mogu iskopati radnopravnu uvjetovatnost sa drugim roditeljem. Ali mislim da po zakonu zaposlenom ocu djeteta pripada pravo na polovicu tog dopusta.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Felix, ovo sam ti sve odgovorila temeljem odredbi NOVOG Zakona koji je važeći od 1.1.2009.g.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •