Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Perinealna masaža, escherichia,...

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Perinealna masaža, escherichia,...

Trebala bih jedan savjet. Sada sam u 35. tjednu (za dva dana), prije 10-ak dana sam započela s perinealnom masažom (obavim to za vrijeme tuširanja jer imam jedan dio na kadi gdje mogu sjesti u položaj koji mi super odgovara, inače mi je nespretno), a u 30-tom tjednu sam završila u bolnici na nekim pretragama zbog jakih bolova u preponama, ali i nisko u leđima (točnije, svugdje me gadno "šarafilo") - poput grčeva, odn.jakih menstrualnih bolova. Kada su isključili preuranjene trudove, da sam otvorena i sl. (i UZV je bio ok, sve super), našli su mi (nakon urinokulture) escherichiu (10 na 4). Pila sam amoksicilin (iako je bilo dvojbeno treba li ant. ili je dovoljno piti velike količine vode, brusnice, probiotika i sl.), na sljedećoj urinok. esch. više nije bilo, ali je izoliran enterokok (10 na 3) - nisam bila ant., ali već 5 tjedana pijem probiotik acidosalus forte (protiv svih mogućih beštija) i koristim njihove vaginalete (btw. ona neugodna bol je stalno prisutna, ali nije tako jaka). Sada sam ponovila urinok., nema enterokoka, ali se escherichia vratila (10 na 3 i dr. kaže da se u ovom slučaju, kada je koncentarcija tako mala, ne koriste antibiotici). Ja inače pijem puuuuno tekućine, brusnicu + spomenuti probiotik (ne moram ni spomenuti da me strah hoće li biti kakvih posljedica po bebu). Ono što me muči je - trebam li nastaviti s perinealnom masažom, tj. može li ona IKAKO štetiti u ovome mome konkretnom slučaju. Možda je pitanje nelogično, ali mi se sve vrti po glavi, tipa da se situacija s esch. ne bi pogoršala, iako je trenutno bolje. Poslije masaže "dolje" imam neki neugodan osjećaj oko sat vremena.)Isto me tako muči - što ako mi esch. ne nestane do poroda, čula sam da trebam liječnicima reći da mi intravenozno daju antibiotik da se ne prenese na bebicu? Je li to točno? I zadnje pitanje (treće ) - prvi put sam završila na carskom (prir.pukao vodenjak, počeli trudovi, trajalo 6 sati i morala na hitni carski jer se plodna voda zamutila, a otkucaji bebinog srca su jako oslabili...) i sada bih ga silno željela izbjeći (a 1X se nisam nimalo otvarala, nadam se da se neće ponoviti) - za mene je VBAC najpoželjnija opcija. Može li esch. kako utjecati na to, tipa da se dr. radije odluče na carski (a budući da je jedan carski već iza mene...)? Naime, ne bih na porod željela doći kao neinformirana ovca kojoj se sve živo može "prodati". Koji konfuzan post, nadam se da sam bila bar donekle jasna. Unaprijed hvala na odgovorima.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja neznam odgovore na tvoja pitanja al me zainteresiralo pa sam isla pokusat nesto naucit. Ono sto mi je interesantno al tebi nije od pomoci posto ces, zbog prvotnog carskog, rodit u bolnici, su dvije studije na koje sam naletila, s deset godina razlike, i obje vele da je najpametnije rodit dijete doma ako hoces da ima najbolju mogucu bakterijsku floru. Al ak nemres, najbolje sto mozes napraviti je rooming in i koza-na-kozu plus iskljucivo dojenje

Factors Influencing the Composition of the Intestinal Microbiota in Early Infancy (2006)

OBJECTIVE. The aim of this study was to examine the contribution of a broad range of external influences to the gut microbiotic composition in early infancy.

METHODS. Fecal samples from 1032 infants at 1 month of age, who were recruited from the KOALA Birth Cohort Study in the Netherlands, were subjected to quantitative real-time polymerase chain reaction assays for the enumeration of bifidobacteria, Escherichia coli, Clostridium difficile, Bacteroides fragilis group, lactobacilli, and total bacterial counts. Information on potential determinants of the gut microbiotic composition was collected with repeated questionnaires. The associations between these factors and the selected gut bacteria were analyzed with univariate and multivariate analyses.

RESULTS. Infants born through cesarean section had lower numbers of bifidobacteria and Bacteroides, whereas they were more often colonized with C difficile, compared with vaginally born infants. Exclusively formula-fed infants were more often colonized with E coli, C difficile, Bacteroides, and lactobacilli, compared with breastfed infants. Hospitalization and prematurity were associated with higher prevalence and counts of C difficile. Antibiotic use by the infant was associated with decreased numbers of bifidobacteria and Bacteroides. Infants with older siblings had slightly higher numbers of bifidobacteria, compared with infants without siblings.

CONCLUSIONS. The most important determinants of the gut microbiotic composition in infants were the mode of delivery, type of infant feeding, gestational age, infant hospitalization, and antibiotic use by the infant. Term infants who were born vaginally at home and were breastfed exclusively seemed to have the most "beneficial" gut microbiota (highest numbers of bifidobacteria and lowest numbers of C difficile and E coli).
    i

Nosocomial acquisition of Escherichia coli by infants delivered in hospitals (1996)

Abstract

The delivery of infants in hospitals is desirable for obstetric reasons, but exposes the neonates to the microbiological hazards of a maternity unit. When neonates are born and cared for in hospital, the Escherichia coli strains that colonize the intestine tend to be acquired from the environment or from other babies, and are potentially pathogenic. The colonization of the infant with maternal flora should be promoted by strict rooming-in of mother and baby, or by delivery at home.
    Al nisam bas od pomoci :/

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala na ovome. Točno, morat ću roditi u bolnici, štoviše, bit ću primljena tjedan dana ranije (u 39. tjednu) jer je takva praksa ako je prvi porod bio na carski. Ne želim ni razmišljati o higijenskim uvjetima, nedavno sam ležala u bolnici tjedan dana i ne moram ni spominjati da sam pored tuševa nalazila krvave uloške (jedan od primjera, o WC-ima ne želim) :/ ). Poslije prvog poroda sam bebu dobila isti dan, ali sam mlijeko "dobila" tek 4.-5.dan, koma. Srećom, kad smo 8.dan došli doma, više nije dobio kap umj.mlijeka punih 6 mjeseci (a dojen je ukupno 30 mjeseci i danas je, 3 i pol godine poslije, predivan, zdravi dečko). I to je jedan od razloga zašto želim roditi vaginalno - mislim da bih i s dojenjem imala manje problema.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa
    Poslije prvog poroda sam bebu dobila isti dan, ali sam mlijeko "dobila" tek 4.-5.dan, koma.
    zašto "tek"? mlijeko dolazi između 3. i 6. dana. do tada imaš ono što je bebi najpotrebnije - kolostrum

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Krivo sam se izrazila, nisam mislila na mlijeko, nego upravo na kolostrum - ničega nije bilo, pokušavala sam bilo što istisnuti - ali ništa. Ali kad je krenulo, krenulo je (mislim da to ima veze i s tim da sam se konačno malo opustila ).

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Freya, ja cu se malo osvrnuti na tvoje pitanje o perinealnoj masazi.
    Naime, prvi porod je bio normalan ali su mi napravilil rutinsku epiziotomiju. 12 godina kasnije, bila sam odlucna da to ne zelim i pocela se pripremati - spustati se u siroke cucnjeve drzeci se za stol/stolicu, redovno radeci kegelove vjezbe, cak sam radila i perinelanu masazu (ali samo 3-4 puta, meni je to bilo neugodno i odustala sam).
    na porodu mi je primalja stavljala blazinice tople vode i nismo nista pozurivali i sve je proslo ok, bez epiziotomije i bez pucanja.

nakon tog poroda i nakon sto sam bila ubijedjena da mi je medjica bila sacuvana zbog brige primalje i zbog mojih redovnih vjezbi, prisustvovala sam dvodnevnom seminaru Andree Robertson, poznate child-birth edukatorice koja je nasim primaljama (koje su takodjer prisustovale seminaru) rekla: 'znate kako cete najbolje sacuvati perineum? drzite ruke sto dalje od njega! stavite ruke na ledja i kada je potrebno samo prihvatite dijete.'
    ovo, naravno, pod uvjetom da se rodilju ne forsira lezati na ledjima, sto je potpuno neprirodni polozaj za radjanje i u suprotnosti sa svim zakonima sile teze.
    ja malo oduzila, ali htjela sam ti zapravo reci da se previse ne zamaras time, vec da se kvalitetno hranis i da insistiras na tome da mozes birati polozaj u kojem ces roditi (bilo stojeci, polusjedeci, na boku, klececi ....)

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala ti, ali si mi sada dala na razmišljanje. Rodit ću u Vinogradskoj gdje, koliko ja znam, (neka me se ispravi ako griješim) rađaš u ležećem položaju, a i gdje je rutinska epiziotomija normalna stvar. Ne znam, idem u petak dr. Košec pa ću je malo pitati kakva je "praksa". Nadam se da se može birati.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čula sam da su u Vinogradskoj donekle pristupačni i u svakom slučaju se možeš barem pokušati dogovoriti onda. Što se rađanja tiče, imaju nove stolove koji se daju podešavati u razne položaje, pa tako i u sjedeći skoro, što je slično položaju na stolčiću barem donekle - bolje nego ležečki svakako, ako već ne daju da biraš položaj kako želiš.

Baš me zanima što će ti dr. reći, javi svakako!

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Baš me zanima što će ti dr. reći, javi svakako!
    U principu je odgovor bio vrlo sličan ovome što si napisala, iako se nismo previše zadržavali na toj temi (jer sam imala 100 drugih pitanja), ali se nije činilo da bi po tom pitanju moglo biti nekih većih problema. Doktorica je jako ljubazna, sve detaljno objasni, nijednom se pitanju ne čudi i fakat ima strpljenja. Sve u svemu, vidjet ćemo kada dođe termin (vrlo skoro ).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ovako ovo je ono što ja znam.... ako imaš esher. trebaš reći doktorima na porodu, a li to ne utječe na odluku o carskom . što se tiče ponovnog carskog.. vjeruj mi doktori ga mrze raditi i svima je u cilju da rodiš prirodno tak da ga rade ak ti stvarno ne ide ili ak se nešt zakomplicira, što ne mora biti ponovni slučaj, možda ti sve prođe glatko.. držim ti fige.. što se tiče masaže... ako imaš nelagodu i sat vremena poslije toga ili ju ne radiš dobro ili ti jednostavno ne paše i bolje ju prestani raditi...to ne smije boljeti...ja sam sad u 36 tjednu i čekam nalaze uriokulture jer su mi u urinu našli puno bakterija sad čekam vidjeti koje.. eshre. je gadna nikako je se riješiti , al ne brini već si pri kraju akslučajno ne ode do poroda svakako kažeš doktorimaza bakteriju na porodu i sve će biti ok.. nadam se da će ovaj put biti prirodno..i brzo...

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sunčica vk prvotno napisa
    al ne brini već si pri kraju akslučajno ne ode do poroda svakako kažeš doktorimaza bakteriju na porodu i sve će biti ok.. nadam se da će ovaj put biti prirodno..i brzo...
    Hvala ti. Odustala sam od masaže, radim Kegelove vježbe, malo vježbam na lopti i to je to. Digla u petak nalaze UK - sterilno, baš sam happy, već 7 tjedana svako jutro pijem probiotik Acidosalus i brusnicu (Cranactin) i escherichia se povukla. Istim tempom nastavljam do poroda, a vjerojatno i par tjedana poslije. Najgori nalaz mi je bio esch. - 10 na 4, a kako sam počela s probiotikom, svaki nalaz je bio sve bolji, da bi se na kraju povukla, to mi je užasno bitno prije poroda, mislim da ću u 40. tjednu još jednom ponoviti UK samo da potvrdim "stanje" neposredno pred porod (ako se malena ne požuri ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •