Na jednom drugom forumu već nekoliko dana učestvujem u žestokoj raspravi na ovu temu i moram vam priznati da sam jedna protiv svih.
Naime, tema je vezana za decu uzrasta 3-6 ali učestvuju i mame starije dece. Radi se konkretno o uvođenju obaveza tipa skupljanja igračaka, samostalnog oblačenja i hranjenja, postavljanja stola, raspremanja svog jelovnog pribora, polaska iz parka kad mama zapovedi...ukratko o 'sluhu i neposluhu' naših lepotana i lepotica
Da iznesem svoj primer i svoje viđenje stvari. Elem, moja deca nemaju pune 4 godine, razumna su i susretljiva, često iskaču iz koloseka i postaju nestašna ali sve im ja to pripisujem uzrastu i činjenici da su deca. Znaju gde im stoje igračke i nekad ih pokupe sami, nekad ja pomognem a nekad ih ostavimo i razbacane. Umeju da se obuku sami ali ne moraju uvek, tj tu sam ja da pomognem ili čak odradim celu stvar ako im se ne da. Ista priča i sa hranjenjem. Postavljanje stola nam je nekad zanimljivo a nekad nas mrzi, nekad 'radi' samo jedan a nekad obojica mada su neretki dani kad to mama odradi full sama. Sa stola sklanja tata, mama pere tanjire, oni kasnije pomažu ili ne pomažu oko večere. Iz parka polaze uglavnom uz nagovaranje i produžavanje ali svejedno pođu bez revolta.
Ja sam prilično opuštena oko svih ovih stvari. Neće se svet srušiti ako životinje i autići prenoće na tepihu, neće se mama raspasti od posla ako sama postavi sto niti će se zvezde pomeriti ako iz parka krenemo 5 minuta kasnije. Što ne bih mogla da kažem za gospođe mame sa drugog foruma.
Kod tih mama se kroz svaki post provlači ''jer sam ja rekla'', ''briga me je li umoran - on je razvukao igračke i on će ih pokupiti kao bela lala'', tomovi i tomovi o obavezama i moranju ...Ostavlja mi nekakav bljakavi ukus u ustima sav taj ''moraš'-odnos prema detetu, nepoštovanje njegove sopstvene ličnosti i njegovih osećanja, nametanje obaveza jer 'mora i on nešto da radi, ne mogu ja sve sama''. Mene je moja mama odgajila uz obaveze i moranja (sa 4 sam već usisavala svoju sobu i nameštala krevet a sa 10 smo stigli i do brisanja manjih prozora uz moju ličnu obavezu d acela kuća bude usisana i prašina pobrisana) i valjda je jasno zašto svoju decu pokušavam da što više mogu poštedim svega toga.
Rekoh već, daleko od toga da moja deca ne skupljaju igračke ili se ne oblače sami već jednostavno nama sve ide pod geslom ''bilo bi lepo kad biste se sami obukli/nahranili/umili...''. Sve se radi pod dogovorom pa su česte večeri kad završimo igru i ja odem da ribam kupatilo ili perem suđe a oni ostanu da skupljaju igračke jer smo se tako dogovorili. A bogami česte su i večeri kad ostavimo popriličan haos u kući jer nam se spava ili moramo da čitamo neku novu bajku. Haos nam nigde neće pobeći do jutra![]()
Kakav je vaš stav o ovoj temi? Imaju li vaša deca obaveze i koliko ste fleksibilni i tolerantni kada su one u pitanju? Kaznite li dete kad neće da pođe iz parka kad vi kažete ili kad ne pomogne bratu da skupi igračke? Idem li ja protiv sebe ovakvim pristupom i da li će me snaći zla sudbina u budućnosti?