Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 137 od 137

Tema: Količina kazne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dali se netko ali iskreno primjenjuje kaznu lupiti po guzi i sl.?

Naime, svi kažu a činjenica je da je najteže biti roditelj. Nije lako odgojiti malenog trogodišnjaka, četvorogodišnjaka , sedmogodišnjaka a da ne kažem pubertetliju. Svi se ograđujuod toga da ponekad udare vlasitito dijete i svi kažu ne ja to nikada neradim, već mu mirnim tonom objašnjavam u čemu je pogriješilo. Naime, takvo nešto zahtjeva obilno strpljenje, obilnu samokontrolu jer takvo dijete zahtjeva ovisno o uzrastu i ogromno ponavljanje na već ukazane pogreške. Takvih odgojnih postupaka je u praksi vrlo malo. Mnogo je nas roditelja koji radeći po cijele dane, sa većim ili manjim problemima imaju toliko strpljenja i živaca nakon takvog dana i uz takve probleme sa smješkom i mirnim glasom i velikim strpljenjem i samokontrolom objašnjavati dijetetu na učinjenu pogrešku. Znam da sada će vas svi u javnosti krivo gledati ako se uzrujate i refleksno lupite vlastito dijete jer vam npr. prolilo kavu po suknji, jer je razbilo bocu u dućanu, jer vam ne uzvraća dolaskom na vaš poziv , jer vam ne daje ruku dok šećete a ima npr.četiri godine i auti jure pored vas dok hodate nogostupom itd. Dogode se i gore stvari osim lupiti po guzi. Ja osobno znam čupnuti za kosu jer se manje vidi u javnosti ali plać je neizostavan. Naravno i da viknem ali sigurno je da jače i više vićem u kući kada se nešto dogodi nego na javnom mjestu. Sigurno je da ću kod kuće lupiti po guzi jače i da će možda čupanje za kosu biti jače. Žao mi je naravno, jer u nekim momentima prelije se kap čaše i reakcija je refleksna. Naravno i da objašnjavam razlog svog postupka. Iskreno , nemislim da je to neka najbolja metoda. Ali kao što i ovaj dio foruma glasi - kolika treba biti kazna, koliko trajati i ni sama neznam kako na dijete u kasnijoj dobi utjeće kada viknem na njega i iskreno kažem i pokoju grubu uvredljivu riječ a uz to i počupam za kosu.
    Znam da suze traju i traju ali se kasnije sve smiri. Porazgovaramo, ja se smirim, ono se smiri i volimo se i dalje. Pišem to danas upravo zato što mi se to dogodilo danas i jako mi je žao te moje reakcije ali toliko sam bila ljuta da nisam mogla ostati mirna i ne reagirati impulzivno. I iskreno počupala sa ga tako jako da sam čak i dio kose išćupala. Nevidi se izvana ali mi je jako žao ponavljam što sam tako reagirala. Prije toga mislim da je bilo tako nešto slično negdje čak prošle godine. Ma, naljuti me , ali nikada ovako kao danas. Znam viknuti, pa znam se i savladati od te vike i nekih ružnih i nepotrebnih rijeći. Kao i svaki roditelj za svoje dijete bi ginula ako treba ali me ponekad tako naljuti da refleksno mi ruka poleti.
    Iskreno, kakva su vaša iskustva. Ali iskreno. Netražim teoretski pristup kada vas dijete naljuti već iskreno kako reagirate neovisno o tuđim pogledima, ušima i zakonu. Pusa svima

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja samo zelim reci da ono sto radim ili ne radim ne cinim radi javnosti.
    nije to radi zakona, drugih i nasa 4 zida, to je radi mog djeteta i same sebe.

kad osjetim ljutnju koja prerasta u nesto vise, maknem se.
    odem u sobu, vrisnem u jastuk...a posto sve ostalo sto je "vise od toga" odraz moje slabosti i nemogucnosti da zadrzim samokontrolu, navodi me da poradm na sebi.
    za pocetak razgovorom i savjetima kao i iskustvima drugih, pa sve do razgovora i pomoci strucne osobe.

mislim da samim time sto si ovdje napisala i sto si se "otvorila" si ucinila prvi korak ka tome da promjenis i osnazis sebe.

jer, da, bez obzira na zakone, okolinu, drustvo....ja takvo ponasanje ne smatram primjerenim i mislim da jako narusava djetetov integritet.

ja sam odrasla na "samo pljuskama". i nista mi ne fali, kako bi neki rekli.
    osim sto se jako borim protiv tog poriva koji iskace kao usadjeno neprimjereno instant rjesenje.

lakse je programirati nego reprogramirati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roza, samo jedan bedasti detalj

kako mi svo koji se vrtimo po rodinom forumu uglavnom mahnito citamo, mahnito dojimo, kemijamo sa bezpelenastvom, pamucnim pelenama i slicnim ekstremnim idejama, sve smo tu negdje kad su nam djeca u pitanju

u principu nema nas previse i kao suprotnost nama je jedno more roditelja koji i mlate i ne citaju i drze se ideje da kak su njihovo starci mlatili i opet su im djeca (tj oni sami) ispali ok (napomena, tu ne mislim na tvojeg muza)

servirati tvojem muzu isprintano sto hrpa militantnih citacica i dojilja misli o roditeljstvu mozda bas i nije fer, logicno je da se osjeca napadnut jer je u ovoj kombinaciji apsolutno u manjini

zar nemas osjecaj da se on ipak trudi, cim sve to ipak prihvaca od tebe? zamoli ga da zbog tebe procita neku knjigu o roditeljstvu koja tebi puno znaci, tebe radi?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

never say never 8)

potpisujem stray cat :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sustavne batine i psihićko nasilje rade groznu štetu.

Ne kažem da sporadično klepanje po guzici ili urlanje ne radi-svaka jedinka reagira različito , ali sustavno fizičko nasilje nad djecom oštećuje tu djecu nepovratno.

Vidjela u živo na par primjera.

I od tada jako često pušim na balkonu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

psihičko, nisam se još probudila

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Marinela prvotno napisa
    Netražim teoretski pristup kada vas dijete naljuti već iskreno kako reagirate neovisno o tuđim pogledima, ušima i zakonu. Pusa svima
    Par puta mi je došlo da ih udarim. Savladala sam poriv.
    Kad me naljute ili se savladam ili viknem (što mi je manje drago) ili se maknem malo da se smirim.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Netražim teoretski pristup kada vas dijete naljuti već iskreno kako reagirate neovisno o tuđim pogledima, ušima i zakonu. Pusa svima
    Par puta mi je došlo da ih udarim. Savladala sam poriv.
    Kad me naljute ili se savladam ili viknem (što mi je manje drago) ili se maknem malo da se smirim.
    slično i kod mene
    i ja sam odgajana sa batinom (lagano po guzi) , nakon puberteta sam počela tražiti knjige (psihlogija) koje mi mogu pomoći, da izgradim samopoštivanje, moja samosvijest je bila niska, moje samopouzdanje je bilo visoko
    razvila sam autodestruktivnost do granice nanošenja sebi boli, .. kad pogriješiš dobiješ fizičku bol, trebaš kaznu ...

ispala sam dobro ..... mogla ispasti i bolje

bila sam u gostima kod jedne obitelji, maleni nije poslušao mamu (nije nikog ugrozio sa svojim postupkom, ali nije napravio onako kako je ona smatrala najboljim), došlo je do sukoba, malenog je odvela u susjednu sobu i dobio je batina
    taj plač, te molbe : mama neeee,
    zabolilo me je ka da mene udara

čuju li roditelji svoje dijete kad ih udaraju ili ih je želja za osvetom oglušila?

to me toliko šokiralo da sam zanijemila, nisam mogla reči ništa, samo sam čekala da odemo i više se nikad ne vratimo :/

da dva odrasla čovjeka sukob riješe fizičkim nasiljem rekli bi da su primitivci (i ta mama također), divljaci
    ali kad se fizičkim nasiljem rješava sukob sa djetetom, malim nemoćnim bićem koji se ne može niti braniti ... to je odgajanje
    :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    never say never 8)

potpisujem stray cat :shock:
    :shock: I ja.

Iskreno, mislim da to što je netko dobivao batina u djetinjstvu ne mora biti razlog zašto ima poriv da klepimo kad smo na rubu živaca. Uvijek se postavlja pitanje, zašto nemamo takav poriv kad nas netko odrasli tako iživcira.
    Mislim da je to zato, jer kad se na dijete ljutimo, uvijek je to zato jer je na neki način sebi nanosilo štetu, ili moglo nanijeti štetu, i ljutnja dolazi odatle što smo neshvaćeni u našoj želji da mu u svakom trenutku bude dobro. A s odraslima se često kefamo, jer nama neke želje nisu ispunjene, ali radi sebe baš nećemo dobiti poriv da klepamo.

Mislim da nema osobe (ili su jaaako rijetke) koja nije dobila poriv da klepi svog malca, stvar je samo hoće li to provesti u djelo, dakle, pitanje samokontrole.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

neeee, samo ne to pitanje, evo već vidim deset stranica dejavu tipa...
    ovo mi je baš zanimljiva tema, a ima ih već bezbroj na temu da li lupiti po guzi!!!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Iskreno, mislim da to što je netko dobivao batina u djetinjstvu ne mora biti razlog zašto ima poriv da klepimo kad smo na rubu živaca. Uvijek se postavlja pitanje, zašto nemamo takav poriv kad nas netko odrasli tako iživcira..
    ovisi što si prošao kroz djetinstvo
    ljudi koji su gledali fizičko sukobljavanje roditelja (udaranje žene i sl.) često i sami postaju nasilnici prema svom suprugu/zi

zanimljivo je da fizičko kažnjavanje djeteta prestaje kad dijete bude dovoljno veliko da uzvrati

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Iskreno, mislim da to što je netko dobivao batina u djetinjstvu ne mora biti razlog zašto ima poriv da klepimo kad smo na rubu živaca. Uvijek se postavlja pitanje, zašto nemamo takav poriv kad nas netko odrasli tako iživcira..
    ovisi što si prošao kroz djetinstvo
    ljudi koji su gledali fizičko sukobljavanje roditelja (udaranje žene i sl.) često i sami postaju nasilnici prema svom suprugu/zi

zanimljivo je da fizičko kažnjavanje djeteta prestaje kad dijete bude dovoljno veliko da uzvrati
    Mgrubi, mislila sam na roditelje koji nisu bili, ili su malo bili fizički kažnjavani u djetinjstvu, ne na neke situacije gdje su supružnici mlatili, ili gdje se dijete baš zlostavljalo.

I neko tko uopće nije bio kažnjavan u djetinjstvu, može dobiti poriv da udari dijete.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možeš dobiti i poriv da ga strpaš u top i lansiraš na Mars

taj poriv nije opravdanje za ništa, samo govori o tome koliko nasilna vrsta jesmo
    bitno je ono šta čovjek napravi sa tim porivom

da li bi se ja strpala u taj primjer : ne baš zlostavljano dijete (rijetko, ovisi o gluposti koje sam napravila i sl.)?
    jer ako sam prikladan primjerak: ja imam sam osjetila poriv da udarim odraslog čovjeka
    ili da ga lansiram na Mars

kazne ne funkcioniraju jednostavno jer je samo pitanje vremena kad će dijete skužiti da ako mama ne zna nema niti kazne
    i onda se razvija vještina skrivanja, izbjegavanja, prebacivanja krivnje na drugog ....
    a to mi se ne sviđa, stvara se komunikacijska distanca, cenzura između djeteta i roditelja
    a ja volim sve znati, volim da ima povjerenje u mene
    a kako mi može povjeriti glupost koje je uradilo ako zna ili samo sumnja da će dobiti kaznu? pa nije blesavo riskirati

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A što ćeš ti kad ti povjeri glupost koju je napravilo? Reći, dobro ćeri, samo nemoj više. :/ Ok, tako i ja radim (naime, ne kažnjavam ni ja, a nisam ni još došla u situaciju koju bi doživjela tako ozbiljnom da bih kazila), ali objasnim zašto nešto nije bilo u redu, ali primjećujem da joj i ta "jezikova juha" koliko god obzirna bila, nije draga, i rado bi je izbjegla.
    Mislim da nitko od nas neće izbjeći da će dijete nešto pokušati sakriti od nas, samo se nadam da će u krupnim i važnim stvarima htjeti reći.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imam mlađu sestru (12 god razlike), sad ima 18 god,
    sve gluposti koje je napravila je povjerila meni
    mami reči je bilo riskanto
    imam njeno povjerenje, mogla sam joj reči svoje mišljenje o gluposti ili joj reči nenapadačke rečenice nad kojima bi se zamislila

čula je šta joj govorim

istine jest da mi nije bilo lako ćuti za neke gluposti i sebe sam držala pod kontrolom tj. kontrolirala sam svoju reakciju, i šutila dok ne nađem prave riječi
    jer nisam bitna ja, moji osječaji, bitno je šta ona nauči iz toga

ponosna sam u kakvu se osobu razvila

Dijana, ja sam eto skrivala i prešučivala upravo teže stvari, jer ako dobijem kazne za male gluposti, da sazna ove teže .. imala bih zabranu izlaska do penzije

evo, takva sam ti ja ispala....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A što ćeš ti kad ti povjeri glupost koju je napravilo? Reći, dobro ćeri, samo nemoj više. .
    pričati o tome, nadati se da shvati zašto to nije bilo ok, i koga je sve i kako ugrozila
    bez napada
    svi mi radimo gluposti, bitno je da nešto i naučino iz toga
    bitno je da se dijete ne osječa kao promašaj, kao loša osoba jer je napravilo glupost

o vještini komunikacije još učim, čitam knjige, trudim se... valjda će i biti nekih rezultata

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da, bez obzira na naše reakcije, daleko od toga da će nam djeca povjeravati sve gluposti koje budu radili. Uvijek će im to biti lakše povjeriti siblinzima, prijateljima, sestričnama (onako kako se moja meni povjeravala ne očekujem da će Nola). Ipak je roditelj netko koga doživljavaš kao nekoga tko će te ne neki način "oprati" (pa bilo to i u najmanjoj mogućoj mjeri), dati ti nekakav pokroviteljski komentar, savjet, a često to nije ono što ti treba. Ja već sad kod svojih vidim kako se radije povjeravaju jedno drugom, a to nije iz nekog straha, tako jednostavno treba biti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Yap, Maja, slažem se. (samo kod mene još niđe siblinga ).
    Ja nisam izričito protiv kazne, ali u ovoj nježnoj dobi još se nije pokazala potreba. S druge strane, svako dijete je za sebe, susjedovom malom bi sigurno već odrapila puno kazni. :/ , makar bih ga ja i odgajala drugačije, pa je opet pitanje, jel bi bilo potrebe za kaznom.
    Međutim, mislim da je pravi test koliko smo povjerenje uspostavili s podmlatkom, trenutak kad krenu u školu, i kad krene utjecaj vršnjaka.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Međutim, mislim da je pravi test koliko smo povjerenje uspostavili s podmlatkom, trenutak kad krenu u školu, i kad krene utjecaj vršnjaka.
    Ovo i mene brine. Sad je još ok kad je večinu vremena sa nama ali kad počne izlaziti i tak dalje toga se baš staršim.
    Što se tiće lupanja po guzi, iskreno, bilo je i takvih situacija ali stvarno ih mogu nabroati na prste i to je završilo već davno.
    Mi trenutno to rješavamo kaznama. Dakle kad je nešto pogriješio sjedne na foteljicu ali po minutu dvije i poslije mu objeasnimo zašto je to bilo tako i kako bi trebalo biti da ne dođe do toga.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kazne ne funkcioniraju jednostavno jer je samo pitanje vremena kad će dijete skužiti da ako mama ne zna nema niti kazne
    i onda se razvija vještina skrivanja, izbjegavanja, prebacivanja krivnje na drugog ....
    a to mi se ne sviđa, stvara se komunikacijska distanca, cenzura između djeteta i roditelja
    a ja volim sve znati, volim da ima povjerenje u mene
    a kako mi može povjeriti glupost koje je uradilo ako zna ili samo sumnja da će dobiti kaznu? pa nije blesavo riskirati
    ma otkud ti samo takvi zaključci ?! :? i to izgovaraš s takvom stopostotnom sigurnošću kao da je negdje uklesano u kamen. ne upotrebljavaš kazne nikada, smatraš ih nepotrebnim, pače štetnim. ok, al nema potrebe praviti ovakve piruete u razmišljanjima samo da opravdaš svoj način odgoja. komunikacijska distanca se među roditeljima i djecom neminovno stvara, posebice kad djeca uđu u pubertet.

i ja sam odgajana sa batinom (lagano po guzi) , nakon puberteta sam počela tražiti knjige (psihlogija) koje mi mogu pomoći, da izgradim samopoštivanje, moja samosvijest je bila niska, moje samopouzdanje je bilo visoko
    razvila sam autodestruktivnost do granice nanošenja sebi boli, .. kad pogriješiš dobiješ fizičku bol, trebaš kaznu ...
    kroz tvoja pisanja sam prvo bila stekla utisak da si odgajana uz sustavno fizičko nasilje, iz ovog napisanog mislim da to što nije štimalo u odgoju najmanje ima veze s batinama. tvoji roditelji su očigledno negdje drugdje dobro zaribali. ne znam točno gdje, jer niti poznam prilike niti sam neki stručnjak na tom području.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Znam da sada će vas svi u javnosti krivo gledati ako se uzrujate i refleksno lupite vlastito dijete jer vam npr. prolilo kavu po suknji, jer je razbilo bocu u dućanu, jer vam ne uzvraća dolaskom na vaš poziv , jer vam ne daje ruku dok šećete a ima npr.četiri godine i auti jure pored vas dok hodate nogostupom itd. Dogode se i gore stvari osim lupiti po guzi. Ja osobno znam čupnuti za kosu jer se manje vidi u javnosti ali plać je neizostavan. Naravno i da viknem ali sigurno je da jače i više vićem u kući kada se nešto dogodi nego na javnom mjestu. Sigurno je da ću kod kuće lupiti po guzi jače i da će možda čupanje za kosu biti jače. Žao mi je naravno, jer u nekim momentima prelije se kap čaše i reakcija je refleksna. Naravno i da objašnjavam razlog svog postupka. Iskreno , nemislim da je to neka najbolja metoda. Ali kao što i ovaj dio foruma glasi - kolika treba biti kazna, koliko trajati i ni sama neznam kako na dijete u kasnijoj dobi utjeće kada viknem na njega i iskreno kažem i pokoju grubu uvredljivu riječ a uz to i počupam za kosu.
    Znam da suze traju i traju ali se kasnije sve smiri. Porazgovaramo, ja se smirim, ono se smiri i volimo se i dalje. Pišem to danas upravo zato što mi se to dogodilo danas i jako mi je žao te moje reakcije ali toliko sam bila ljuta da nisam mogla ostati mirna i ne reagirati impulzivno. I iskreno počupala sa ga tako jako da sam čak i dio kose išćupala. Nevidi se izvana ali mi je jako žao ponavljam što sam tako reagirala. Prije toga mislim da je bilo tako nešto slično negdje čak prošle godine. Ma, naljuti me , ali nikada ovako kao danas. Znam viknuti, pa znam se i savladati od te vike i nekih ružnih i nepotrebnih rijeći. Kao i svaki roditelj za svoje dijete bi ginula ako treba ali me ponekad tako naljuti da refleksno mi ruka poleti.
    Iskreno, kakva su vaša iskustva. Ali iskreno. Netražim teoretski pristup kada vas dijete naljuti već iskreno kako reagirate neovisno o tuđim pogledima, ušima i zakonu. Pusa svima
    Moj savjet ti je da se probas staviti na par dana u kožu svog djeteta. Pa reci svom muzu, da kada mu npr. prolijes kavu po hlačama ili ti tanjur ispadne iz ruke dok ga pereš, neka ti išćupa dio kose. Ili neka mu ruka samo poleti. Metodu neka sam odabere, ovisi da li ste doma ili u javnosti. Pa ćeš u praksi, a ne u teoriji vidjeti kako to funkcionira.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naime, svi kažu a činjenica je da je najteže biti roditelj. Nije lako odgojiti malenog trogodišnjaka, četvorogodišnjaka , sedmogodišnjaka a da ne kažem pubertetliju. Svi se ograđujuod toga da ponekad udare vlasitito dijete i svi kažu ne ja to nikada neradim, već mu mirnim tonom objašnjavam u čemu je pogriješilo. Naime, takvo nešto zahtjeva obilno strpljenje, obilnu samokontrolu jer takvo dijete zahtjeva ovisno o uzrastu i ogromno ponavljanje na već ukazane pogreške. Takvih odgojnih postupaka je u praksi vrlo malo. Mnogo je nas roditelja koji radeći po cijele dane, sa većim ili manjim problemima imaju toliko strpljenja i živaca nakon takvog dana i uz takve probleme sa smješkom i mirnim glasom i velikim strpljenjem i samokontrolom objašnjavati dijetetu na učinjenu pogrešku. Znam da sada će vas svi u javnosti krivo gledati ako se uzrujate i refleksno lupite vlastito dijete jer vam npr. prolilo kavu po suknji, jer je razbilo bocu u dućanu, jer vam ne uzvraća dolaskom na vaš poziv , jer vam ne daje ruku dok šećete a ima npr.četiri godine i auti jure pored vas dok hodate nogostupom itd. Dogode se i gore stvari osim lupiti po guzi. Ja osobno znam čupnuti za kosu jer se manje vidi u javnosti ali plać je neizostavan. Naravno i da viknem ali sigurno je da jače i više vićem u kući kada se nešto dogodi nego na javnom mjestu. Sigurno je da ću kod kuće lupiti po guzi jače i da će možda čupanje za kosu biti jače. Žao mi je naravno, jer u nekim momentima prelije se kap čaše i reakcija je refleksna. Naravno i da objašnjavam razlog svog postupka. Iskreno , nemislim da je to neka najbolja metoda. Ali kao što i ovaj dio foruma glasi - kolika treba biti kazna, koliko trajati i ni sama neznam kako na dijete u kasnijoj dobi utjeće kada viknem na njega i iskreno kažem i pokoju grubu uvredljivu riječ a uz to i počupam za kosu.
    @ marinela

ja imam klinca sa autizmom, koj radi sve to sto ti opisujes ko grozno ponasanje.

kako sam uklizala u depru i imala burn out od trcanja za njim krenula sam na psihoterapiju jer odbijam piti lijekove

jedna od stvari je prihvatiti situaciju nad kojom nemas kontrolu, nemres imati kontrolu nad cijelim svijetom, ne moraju se svi ponasati kako si ti zacrtas jer imaju pravo biti top sto jesui sa 2 i sa 3 i sa 4 godine

ja trenutno intenzivno radim na tome da naucim biti cijelo vrijeme korak ispred sebastiana, i fizicki i psihicki (znaci da trcim ko divlja kad on trci, da negativno ponasanje pokusavam preusmjeriti nudjenjem pozitivne alternative)

kad sam ga lupila (nisam jos znala da je u pitanju autizam, on je bio otrcao kroz neke police prema pokretnim stepenicama u kontra smjeru i nisam mogla do njega. ja sam urlala, vristala za njim a on je letio prema stengama. kad sam ga scepala tresnula sam ga po guzici par puta, iz panike, iz ocaja iz straha, iz bijesa...)

nakon toga sam krenula traziti pomoc

ako ti je normalno dijete sustavno kaznjavati nemoj se zacuditi da ti dijete jednog dana to vrati

kako tvoje dijete ne zna za drugacije nego za konstanto fizicko zlostavljanje kad nije onako kako si je mama zamislila on ni nemre reci da te ne voli jer te voli takvu kakva jesi, za bolje ne zna

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moje mišljenje je da je udaranje djeteta odraz nemoći roditelja da rješe neku situaciju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Evo me tek sad jer sam do grla u poslu pa tek sad sjedam za komp!
    Dakle,

mama courage:
    inače, mislim da bi odličan početak rasprave bio upravo to - da i rosa prizna da je pogrijesila kad mu je tutnula naše odgovore pred nos.

ovim putem ga pozdravljam, mah, mah!
    Mogu se pohvaliti da smo MM i ja jučer konačno cijelu večer proveli u mirnom i konstruktivnom razgovoru! :D Trebalo nam je par dana da se ohladimo,ali na konstruktivnost razgovora je najvećim dijelom utjecao ovaj forum. MM polako osvješćuje pogreške u svom prestrogom pristupu i zato vam cure svima veeeeliko HVALA!
    Oboje ćemo mijenjati neke stvari u odgoju na radost našeg zvrka. Kroz to ćemo,nadam se, i zaliječiti neke naše rane iz djetinjstva.

MGrubi je izvrsno napisala:

da dva odrasla čovjeka sukob riješe fizičkim nasiljem rekli bi da su primitivci (i ta mama također), divljaci
    ali kad se fizičkim nasiljem rješava sukob sa djetetom, malim nemoćnim bićem koji se ne može niti braniti ... to je odgajanje

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vezano za ovo povjeravanje - isto mislim da dijete IPAK neće SVE reći roditelju, bez obzira kako roditelj bio blag ili dobar. Mislim da se tu radi dosta i o sramu djeteta i straha da ne razočara roditelja....

Na Oprah je bio jedan psiholog koji ima 5, čini mi se, djece i oni imaju to rješeno na slijedeći način: djeci je određena neka osoba, koju je roditelj odredio, da se dijete smije i može obratiti toj osobi za BILO ŠTA. Toj starijoj osobi se dozvoljava da riješi problem na najbolji način kako zna i nisu u obavezi reći roditeljima....
    Meni se čini to čisto ok....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se sa Vama svima, nemogu izdvojiti nijedan citat koji bi drugačije prokomnetirala. Berlin je kratko i jasno rekla - nemoć rodidtelja da riješi neku situaciju - .

Činjenica je da kada smo nemoćni u nekoj situaciji kada nemamo riješenja tada smo ili depresivni ili agresivni, ovisno o tipu emocija koje proživljavamo. U tom trenutku na putu se nađe onaj koji nam se nemože oduprijeti , koji je slabiji i krhak i na toj meti su najčešće djeca a i žene.U nekom pogrešnom trenutku na krivom mjestu postave neko pitanje ili traže posvećivanje više pažnje ili nešto po nama pogrešno naprave i tada nastupa agresija , ljutnja i konačno ta "nesretna" roditeljska ruka dignuta u zraku , zamahnuta prema tom malenom nemoćnom biću. Plać, suze , jecanje sve to kao da nečujemo u tom trenutku.

Ali kao što je jedna mama napisala kada je bila u gostima i čula iz sobe vrisak djeteta i plač i preklinjanje- mama neee - vjerujem da joj se srce stisnulo i da je htjela odmah pobjeći.

Teško je to slušati. Znam, slušala sam drugu djecu , kada su dobivala po guzi ili bilo gdje drugdje i plakala i jecala. Srce mi se također stisnulo. Ali u onom trenutku samo je prisutan bijes i nekontrolirani pokret, plać i jecaj kao da se nečuju. Žalosno je. Priznajem to.

I ja sam ponekad dobila batine kao dijete. Ali, iskreno pamtim ih. Znam, da sam mami i kao odrasla znala reći , sjećam se kako si me kuhaćom tukla. Nikada na svoje roditelje ruku nisam digla. Neznam, dali je ta teorija potvrđena u praksi da će me dijete tući kad odraste kao što sam ja udarila ponekad njega po guzi kada sam smatrala da nešto nije napravilo kao treba tj.kako sam ja zamislila. Možda će se sjetiti ili zapamtiti. :?

Sigurno je da to u svakom slučaju loše djeluje na dijete i da mi je kao mami jako, jako žao svakog udarca, svakog povišenog tona, negativne rijeći , žao mi je , užasno mi je žao. Voljela bi da se to više nikada , nikada ne ponovi. Pogotova jućerašnji dan koji mi je bio više nego mučan, poslije. NIsam spavala cijelu noć. LJubila sam ga dok je spavao. Spavala sam uz njega malenoga. Treba imati samokontrolu.

Trebalo bi smiriti se , te svoje živce. Problem je i temperamenta. Ja sam dalmatinka, lajava i što na umu to na drumu. Kvragu. Koštao me taj jezik i drugih odnosa. Jedna mama je napisala najbolje je otići u sobu i vikati u jastuk dok se ne smirimo. Možda nije loše. Samo se toga treba sjetiti prije učinjenog.
    A kada kap prelije čašu , treba potražiti i stručnu pomoć. Ja ne tućem dijete svaki dan. Mene boli svaka gruba rijeć a kamoli udarac. Nemam takve ispade ponašanja. Ali nema ni moje dijete. Eto , ali se dogodi ipak u godini dana da ponekad ta ljutnja postane bijes u nemoći

Pozdrav svima

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    za pocetak razgovorom i savjetima kao i iskustvima drugih, pa sve do razgovora i pomoci strucne osobe.
    koja je to stručna osoba?
    pedagog, dječji psiholog?
    kako do njih doći i može li se kod njih banuti bilo kada i pitati za neke odgojne nedoumice?

little duck avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo jedno osobno iskustvo.

Ja sam odrasla sa jos dvije sestre, obje starije od mene. Sve tri smo prosle kroz fizicko kaznjavanje, samo neki primjeri: samari, udarci po guzi (birajte-da li rukama, da li pojasima, da li sibama...), klecanje po duze od pola sata... Znalo je eskalirati tako da sam sada ponekad zacudjena da sam ziva i zdrava... A ja sam jos dobro prosla, bila sam miljenica I tako cijelo djetinjstvo, i od oca i od majke. Vjerujem da je njihovo opravdanje bio upravo taj svakodnevni zivot pun stresa, novci, posao, pa i troje djece doma...A i tako se odgajaju djeca, kak ne... Zadnji put mi se stari zaprijetio kada mi je bilo 18 godina, nesto kao, nemoj zaje..., 'oces da te supim...A moj odgovor je bio, samo daj, pa cu i ja tebe...Smrzla sam se od straha, ali nikad vise nije digao ruku na mene...Do prije 10 godina nisam ni bila svjesna koliko sam ostecena zbog svega toga, mislila sam da nije ostavilo traga na meni. Dok nisam pokusala ostvariti prvu ozbiljnu vezu...Manjak samopostovanja je vise nego ocit. A to je samo vrh ledenjaka. Dobra stvar u mome zivotu su drugi ljudi, i cinjenica da sma ja svjesna kroz sta sam prosla, pa radim na tome iz dana u dan. Roditeljima sam rekla sto mislim, tata je umro u medjuvremenu, i grozno za reci, uz tugu sto sam izgubila oca, tu je bio i odredjeni osjecaj olaksanja. S mamom imam pristojan odnos, ali ne topao, ne onako kako bi trebalo biti. Nikad joj to necu zaboraviti. Moje dvije sestre imaju vecu djecu, moja je tek bebica. Moja najstarija sestra nikada nije razrjesila niti najmanje odnos sa starcima, i nazalost, kod nje se upravo dogadja taj zacarani krug, i ona gubi zivce sa svojom djecom, kaznjava ih neprimjereno, ako bas ne fizickim kaznama, tada deranjem, gubljenjem samokontrole...Druga sestra puno bolje, svjesna je koliko smo ostecene, pa kad je ljuta, vice u jastuk ili slicno...Ja sam se naucila strpljenju sa sobom i drugima, cijeniti samu sebe, svoga muza, hraniti odnose...Svojoj bebici se od prvog dana obracam kao osobi samoj za sebe, ako me razumijete. Postujem je. Ali, moram li reci da se bojim? Bojim se same sebe... No smatram da smo svi stvaratelji svoje srece, da moramo sami raditi na sebi, ne izvlaciti se na situacije, na stres, na cinjenicu da je dijete bas danas, jednom u godini nemoguce. Ja evo, ovako javno, jos jedanput, sama sebi obecajem da necu nikada koristiti svoje dijete kao vrecu za udarce! Jer kako kazu: najlakse je slomiti dijete. Vjerujte mi, ja sam bila slomljeno dijete.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

little duck, ne brini - nije baš toliko teško odgajati djecu bez batina. dok su skroz mali i nerazumni, sve bi, a sve ne mogu - tješi se da ste vi ipak pametniji od njih i da ih se da na razne načine da "zaskočiti"i lukavstvom riješiti stvar. vjerujem da su i ove metode mirnog i upornog objašnjavanja isto učinkovite - samo -priznajem, još nisam dosegla taj stupanj nirvane. a vrlo brzo postanu dovoljno veliki da se sve da dogovoriti.
    i, da - kad se granica prijeđe, ja vičem. ne urlam, ne govorim gluposti u stilu omalovažavanja, ali viknem. i to je znak da je mama ljuta za ozbiljno i da je vrijeme za rikverc. i idem odmah napisati na onaj topik da se ne priključujem ekipi koja neće vikati tri tjedna. samokontrola - naravno. pa gdje bi bili bez samokontrole. ali, zatomljivanje osjećaja ljutnje koji se manifestira podignutim glasom -

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

[quote="cvijeta73"].....ne govorim gluposti u stilu omalovažavanja, ali viknem.....
    Misilim da je ovaj dio bitan, ovo bez omalovažavanja.
    Kada čujem što neki ljudi govore djeci

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Malo sam zbrčkala

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa
    Moje mišljenje je da je udaranje djeteta odraz nemoći roditelja da rješe neku situaciju.
    takoe.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Marinela, meni je tvoj post jer je iskren.
    Iskreno se nadam da ništa od ovoga što si napisala neću napraviti svojoj maloj. Moja mama kaže da u ophođenju sa njom imama čelične živce, pa se nadam da će tako i ostati. A da ću pogriješiti - vjerojatno hoću, a onda bi voljela da mi netko kaže pogriješila si. Dakle, Marinela, pogriješila si, mislim da se trebaš kontrolirati. I još nešto što bi ja napravila u takvoj situraciji: sjela bi i razgovarla sa djetetom i rekla mu da mi je žao zbog čupanja, ali eto sam se naljutila jer ono kaj je napravilo nevalja iz tog i tog razloga.

bila sam u gostima kod jedne obitelji, maleni nije poslušao mamu (nije nikog ugrozio sa svojim postupkom, ali nije napravio onako kako je ona smatrala najboljim), došlo je do sukoba, malenog je odvela u susjednu sobu i dobio je batina
    taj plač, te molbe : mama neeee,
    zabolilo me je ka da mene udara
    mislim da si to već napisala na jednom drugom forumu, tada mi je bilo grozno to pročitati i sada mi je bilo isto. Niti ja ne kužim da to roditelji ne kuže, ja sam to samo pročitala i već sam u komi.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

forumu=temi

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jedan prizor koji je mene slično pogodio:
    Tek sam bila počela raditi, možda čak baš prvi dan poslije porodiljskog, i kako ja živim u šumi malo sam se još privikavala na gradski život i ljude koje sad gledam drugim očima, pogotovo na djecu. Dogovorila sam se s mm-om da se za marendu nađemo na kavi. Sjedila sam i čekala ga na terasi kafića, a ispred mene prolaze roditelji s curicom, oko 2,5 g, slatka, plava, onako u nekom rozo-ljubičastom kompletu, baš kao s reklame. Otac ide malo naprijed, mama vodi malu za ruku, i malena iz čista mira počne nešto potiho plakati (slično kao što sv. Juul kaže kad djeca cvile jer već znaju da njihove želje neće biti uzete ni u razmatranje). Majka zastane, i pita malu što je, i ona nešto potiho govori, a majka joj samo tako odrapi par dobrih po guzi. Mala se sva rasplače, i meni su vjerujte krenule suze na oči. Cijeli porodiljni nisam vidjela sličan prizor, i odmah mi je pred očima moja mala mišica, onakva slatka, da je netko tako nalupa glavu bi mu otkinula.
    Evo, ne znam što je bilo toj ženi, stres na poslu, loš brak, petoro djece, ali zbilja ne znam zašto, nikakvo ekstremno ponašanje djeteta nisam primjetila.
    A otac je samo sjeo na klupu da ih pričeka i gledao potpuno nezainteresiran u stranu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad se vec razbuktala tema oko naseg djetinjstva pa da i ja podjelim svoje...
    Ja sam bila fizicki kaznjavanja od strane oca od kada znam za sebe - svejedno jel to ruka, kais, siba....za sve gluposti koje sam kao dijete napravila....
    Na mene je to sve ostavila uzasan trag i dan danas kada o tome razmisljam sa gorcinom se sjetim oca..... Zavrsilo je tako da sam mu sa 18 godina vratila kada mi je pokusao pocupati pola kose sa glave zbog cinjenice da njegova curica ima decka - uzas!

Cak i dan danas mislim da se ne bi libio da me ponovo udari i sasvim je sigurno da bih mu vratila kada bi to pokusao!

Moja reakcija na ljude koji tuku svoju djecu (pa cak i po pelenama) mi je u toj mjeri neprihvatljiva da bih najradje isto tako udarila tog oca ili majku.... To ponasanje mi je potpuno neprihvatljivo - no danas posto sam majka dvoje djece ipak uspijem zazmiriti i pokusam kao shvatiti roditelje - koji u toj situciji po mom vidjenju olaksavaju sebi (tako sto se ispucaju na djetetu) jer ne znaju vise sto bi ucinili!

Davno sam sebi obecala da na svoju djecu necu dignuti ruku i nadam se da cu to obecanje odrzati do kraja.... Na kraju krajeva ne vidim problem u tome da razbije bocu, prosipa kavu ili nesto slicno - pa nije to napravilo namjerno nego slucajno - zato i jesu djeca! Istrcavanje na cestu je uzasno no zato postoji objasnjenje po 1000 puta svaki dan (i evo konacno je shvatila)!

Naravno da svaki dan pokusavam raditi na sebi jer neka naucena ponasanja nazalost se tesko ispravljaju. U mom slucaju je to dizanje glasa (vikanje) no i to pokusavam svesti na najmanju mogucu mjeru - no priznajem da je tesko stalno se kontrolirati!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    little duck, ne brini - nije baš toliko teško odgajati djecu bez batina. dok su skroz mali i nerazumni, sve bi, a sve ne mogu - tješi se da ste vi ipak pametniji od njih i da ih se da na razne načine da "zaskočiti"i lukavstvom riješiti stvar. vjerujem da su i ove metode mirnog i upornog objašnjavanja isto učinkovite - samo -priznajem, još nisam dosegla taj stupanj nirvane. a vrlo brzo postanu dovoljno veliki da se sve da dogovoriti.
    i, da - kad se granica prijeđe, ja vičem. ne urlam, ne govorim gluposti u stilu omalovažavanja, ali viknem. i to je znak da je mama ljuta za ozbiljno i da je vrijeme za rikverc. i idem odmah napisati na onaj topik da se ne priključujem ekipi koja neće vikati tri tjedna. samokontrola - naravno. pa gdje bi bili bez samokontrole. ali, zatomljivanje osjećaja ljutnje koji se manifestira podignutim glasom -

potpisujem!

i odmah idem traziti topik!

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •