Results 1 to 9 of 9

Thread: kelj, help

zumbulmama's Avatar

Default kelj, help

Odlučih skuhati kelj varivo ali nisam baš sasvim sigurna kako to ide. Moram li stvarno blanširati kelj i baciti tu prvu vodu prije kuhanja? Imate kakav dobar recept?

Dream's Avatar

Ja bacim tu vodu u kojoj se kelj kuhao. Nekako mi je onda ugodnijeg okusa. E, sad glede recepta - imam ti "službeni" recept za varivo, kakvo ćeš dobiti ako ga npr. naručiš negdje u restoranu, a imam i "privatni", po kojemu ja kuham (bez namirnica životinjskog podrijetla i s odvojenim krumpirom). (odvojeni krumpir zato što mi obožavamo varivo od kelja, pa ga skuham za dva dana, ali, kako krumpir ne valja podgrijavati, njega skuham koliko treba za jedan ručak, a sutradan skuham novu turu).
    Biraj, koji ćeš recept ?

ninik's Avatar

sad i mene zanima pa daj oba dva!

zumbulmama's Avatar

Naravno, oba! (Ja sam kelj već skuhala, ali za ubuduće)

sorciere's Avatar

Default Re: kelj, help

Quote Originally Posted by zumbulmama
    Moram li stvarno blanširati kelj i baciti tu prvu vodu prije kuhanja?
    ja uzmem kelj koji nema hrpu onih grozno tvrdih zelenih listova, nego malo zelenih malo žutih... izrežem onaj debeli korijen na svim listovima (to bacam), a sami list izrežem na komadiće. nakon toga kratko blanširam, i ubacim u ledeno hladnu vodu.

u šerpu stavim mrvicu ulja, i mrvicu brašna (onako da mi zamaže dno ). kad dobije boju - dodam češnjak u prahu, i na vrh male žličice crvene paprike. to su sve MINIJATURNE količine, ali nekako ne ide bez njih...

promiješam, i zalijem vodom u kojoj je koncentrat rajčice. kad prokuha, dodam kockice krompira, i mrkvu narezanu na kolutiće. nakon toga - ide blanširani kelj. dodam malo soli i malo vegete (znam da nekima to ne paše - ali meni da), i pustim da kuha.

ponekad na kraju kuhanja stavim unutra purisove hrenovke, a ponekad (na početku kuhanja) stavim malu kockicu slanine - ako imam domaću. ali malu, tek toliko da da "štih".

ono što ja radim (obzirom da je postupak blanširanja nešto što ne volim) je da kupim veću količinu kelja, i blanširam odjednom. skuham onoliko koliko mi treba, a ostalo stavim u vrećice, formiram plosnato (zbog odmrzavanja) u količini koja mi treba za sljedeće kuhanje...

zumbulmama's Avatar

Nisam blanširala i ispalo je super. Dobila sam kelj bez debelih vanjskih listova, narezala sam, izvadila debeli korijen i stavila kuhati u vodu gdje se već kuhao krumpir sa suhim mesom. Kasnije sam dodala zapršku i crvenu papriku. MM je bio oduševljen!

sorciere's Avatar

aiiiiii!

to je meni prejako :/ ...

zumbulmama's Avatar

Zapravo je bilo bljedunjavo.... Meso je bilo jako blago dimljeno i prilično neslano (i nije ga bilo puno) pa sam morala još i dosoljavati. A meni inače svi prigovaraju da kuham neslano!

kasiopeja's Avatar

Ja nikad ne blanširam kelj. Evo, baš danas je bio na meniju. Na maslinovo ulje stavim mrkvu, korijen peršina i celera, lagano prodinstam, dodam mrvicu crvene paprike i jedan cijeli paradajz ( koji se skroz raskuha- to mi je uvijek bolja varijanta od kupovne pasirane rajčice jer mi je onda bez teka), pa dodam kelj, češnjak i kuham oko 20 min.
    To sve bude jako na gusto. Na kraju dodam posebno kuhani krumpir na ploške jer inače imam osjećaj da mi skroz popije sol u varivu pa mi je neslano.
    Uvijek stavljam pola paprike koja se samo kuha i ponekad koji komadić piletine za miris. ( to mi je bolje od dimljenog)
    Mi obožavamo kelj.