Odlučih skuhati kelj varivo ali nisam baš sasvim sigurna kako to ide. Moram li stvarno blanširati kelj i baciti tu prvu vodu prije kuhanja? Imate kakav dobar recept?
Odlučih skuhati kelj varivo ali nisam baš sasvim sigurna kako to ide. Moram li stvarno blanširati kelj i baciti tu prvu vodu prije kuhanja? Imate kakav dobar recept?
Ja bacim tu vodu u kojoj se kelj kuhao. Nekako mi je onda ugodnijeg okusa. E, sad glede recepta - imam ti "službeni" recept za varivo, kakvo ćeš dobiti ako ga npr. naručiš negdje u restoranu, a imam i "privatni", po kojemu ja kuham (bez namirnica životinjskog podrijetla i s odvojenim krumpirom). (odvojeni krumpir zato što mi obožavamo varivo od kelja, pa ga skuham za dva dana, ali, kako krumpir ne valja podgrijavati, njega skuham koliko treba za jedan ručak, a sutradan skuham novu turu).
Biraj, koji ćeš recept?
Naravno, oba! (Ja sam kelj već skuhala, ali za ubuduće)![]()
ja uzmem kelj koji nema hrpu onih grozno tvrdih zelenih listova, nego malo zelenih malo žutih... izrežem onaj debeli korijen na svim listovima (to bacam), a sami list izrežem na komadiće. nakon toga kratko blanširam, i ubacim u ledeno hladnu vodu.Originally Posted by zumbulmama
u šerpu stavim mrvicu ulja, i mrvicu brašna (onako da mi zamaže dno). kad dobije boju - dodam češnjak u prahu, i na vrh male žličice crvene paprike. to su sve MINIJATURNE količine, ali nekako ne ide bez njih...
promiješam, i zalijem vodom u kojoj je koncentrat rajčice. kad prokuha, dodam kockice krompira, i mrkvu narezanu na kolutiće. nakon toga - ide blanširani kelj. dodam malo soli i malo vegete (znam da nekima to ne paše - ali meni da), i pustim da kuha.
ponekad na kraju kuhanja stavim unutra purisove hrenovke, a ponekad (na početku kuhanja) stavim malu kockicu slanine - ako imam domaću. ali malu, tek toliko da da "štih".
ono što ja radim (obzirom da je postupak blanširanja nešto što ne volim) je da kupim veću količinu kelja, i blanširam odjednom. skuham onoliko koliko mi treba, a ostalo stavim u vrećice, formiram plosnato (zbog odmrzavanja) u količini koja mi treba za sljedeće kuhanje...
Nisam blanširala i ispalo je super. Dobila sam kelj bez debelih vanjskih listova, narezala sam, izvadila debeli korijen i stavila kuhati u vodu gdje se već kuhao krumpir sa suhim mesom. Kasnije sam dodala zapršku i crvenu papriku. MM je bio oduševljen!![]()
Zapravo je bilo bljedunjavo.... Meso je bilo jako blago dimljeno i prilično neslano (i nije ga bilo puno) pa sam morala još i dosoljavati. A meni inače svi prigovaraju da kuham neslano!
Ja nikad ne blanširam kelj. Evo, baš danas je bio na meniju. Na maslinovo ulje stavim mrkvu, korijen peršina i celera, lagano prodinstam, dodam mrvicu crvene paprike i jedan cijeli paradajz ( koji se skroz raskuha- to mi je uvijek bolja varijanta od kupovne pasirane rajčice jer mi je onda bez teka), pa dodam kelj, češnjak i kuham oko 20 min.
To sve bude jako na gusto. Na kraju dodam posebno kuhani krumpir na ploške jer inače imam osjećaj da mi skroz popije sol u varivu pa mi je neslano.
Uvijek stavljam pola paprike koja se samo kuha i ponekad koji komadić piletine za miris. ( to mi je bolje od dimljenog)
Mi obožavamo kelj.![]()