Citiraj zumbulmama prvotno napisa
Moram li stvarno blanširati kelj i baciti tu prvu vodu prije kuhanja?
ja uzmem kelj koji nema hrpu onih grozno tvrdih zelenih listova, nego malo zelenih malo žutih... izrežem onaj debeli korijen na svim listovima (to bacam), a sami list izrežem na komadiće. nakon toga kratko blanširam, i ubacim u ledeno hladnu vodu.

u šerpu stavim mrvicu ulja, i mrvicu brašna (onako da mi zamaže dno ). kad dobije boju - dodam češnjak u prahu, i na vrh male žličice crvene paprike. to su sve MINIJATURNE količine, ali nekako ne ide bez njih...

promiješam, i zalijem vodom u kojoj je koncentrat rajčice. kad prokuha, dodam kockice krompira, i mrkvu narezanu na kolutiće. nakon toga - ide blanširani kelj. dodam malo soli i malo vegete (znam da nekima to ne paše - ali meni da), i pustim da kuha.

ponekad na kraju kuhanja stavim unutra purisove hrenovke, a ponekad (na početku kuhanja) stavim malu kockicu slanine - ako imam domaću. ali malu, tek toliko da da "štih".

ono što ja radim (obzirom da je postupak blanširanja nešto što ne volim) je da kupim veću količinu kelja, i blanširam odjednom. skuham onoliko koliko mi treba, a ostalo stavim u vrećice, formiram plosnato (zbog odmrzavanja) u količini koja mi treba za sljedeće kuhanje...