Results 1 to 34 of 34

Thread: Hladne salate

  1. #1
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default Hladne salate

    Stiže nam rođendan pa bih molila prokušane recepte za hladne salate od tjestenine npr. tunjevina, piletina, sirevi...
    Bitno mi je da se može napraviti dan ranije jer to jutro pečem muffine i pitu pa ne stignem još i salate.
    Kupila sam savršenu efektnu tjesteninu u milijardu boja pa bi mi dobro došle salate u kojima tijesto dođe do izražaja.
    Hvala!

  2. #2

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ja ne volim hladne salate sa tjesteninom pa nemam baš recepata za preporučiti ali ako poželiš napraviti nešto drugo odlična je salata od patlidžana. Ima dosta posla oko nje, ali se definitivno isplati. Osim toga, možeš ju napraviti i 2 dana prije. Još je bolja kada se sve malo prožme. Može se i smrznuti ako ti ostane.
    Tko voli pravi domaći ajvar sigurno će obožavati i ovu salatu.

    Paprika (po mogućnosti crvena) se ispeće i oguli. Patlidžani ispohaju. Od crvenog luka, paradaiza, malo češnjaka i peršina se napravi šalša. Slaže se redom patlidžan, šalša, paprika (završiti sa patlidžanom) i zapeče...
    Meni je odlična i topla i hladna...

    Sad sam se sjetila jedne salate od tjestenine koja se pravi u Australiji. Ja to pravim ali jedem toplo. Na maslinovom ulju se prodinsta sitno sjeckana zelena paprika sa malo češnjaka, doda se soja sos i prelije preko rižinih rezanaca ili obične tjestenine.

  3. #3
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Mislim da sam zaboravila dodati da sam ja od "kuharica" koje sjeckaju i miješaju i to strogo izvagane količine
    Ova salata od patlidžana zvuči divno ali to je "previše" za moje kulinarske sposobnosti.

  4. #4

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ovdje ti količina stvarno nije bitna jer slažeš koliko imaš. Ako i nemaš jednog reda paprike neće se promijeniti okus.
    Recimo cca 3 veća patlidžana, 2kg paprike, 2 kg rajčice, 3-4 glavice crvenog luka, 7-8 režanja češnjaka...

  5. #5
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Ja ću napraviti jednu salatu od tjestenine za rođendan, ne znam još točno kako, ali mislim da će biti a'la francuska - sa graškom, mrkvom, kukuruzom, krastavcima i majonezom. Zgodno ti je napraviti i salate od kus kusa (npr. sa tunjevinom, lukom, kaparama, maslinama, ili sa slanutkom, paradajzom, maslinama, lukom, posipano prženim pinjolima, začini se maslinovim uljem i aceto blsamicom).

  6. #6
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Sve to stoji ali ja bih molila: xy g tjestenine, xy g kukuruza, xy g majoneze...ako me shvaćate

  7. #7
    Vishnja's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    ...gde Dunav ljubi nebo...
    Posts
    1,976

    Default

    Hladna salata od piletine:

    1 belo pilece meso sitno iseckano;
    150 pirinca;
    300g sampinjona prethodno iseckanih i prodinstanih; ocedjena voda i masnoca;
    1 kisela pavlaka;
    majonez po ukusu (zavisi da li volis socniju ili suvlju salatu);
    origano, so, biber po ukusu.

    Stvarno je mljac, ali i vrlo sita. Druga verzija iste salate podrazumeva 100g przenog kikirikija umesto sampinjona i kari umesto origana i nesto manje pirinca (oko 100g).

  8. #8
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default Re: Hladne salate

    Quote Originally Posted by MBee
    Stiže nam rođendan pa bih molila prokušane recepte za hladne salate od tjestenine npr. tunjevina, piletina, sirevi...
    Bitno mi je da se može napraviti dan ranije jer to jutro pečem muffine i pitu pa ne stignem još i salate.
    Kupila sam savršenu efektnu tjesteninu u milijardu boja pa bi mi dobro došle salate u kojima tijesto dođe do izražaja.
    Hvala!
    Cure fakat vam hvala ali kako rekoh zanimaju me samo salate od tjestenine.

  9. #9
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Mbee, moraš to raditi 'od oka' Skuhaj pola kutije tjestenine (250 gr) u slanoj vodi, ohladi je. Onda to stavi u zdjelu. Ubaci malu konzervicu graška, malu konzervicu kukuruza, recimo skuhaj dve mrkve u komadu i nareži ih na kockice i to ubaci u tjesteninu. Promiješaj. Nareži na kockice jedno 5 krastavaca i to ubaci unutra. Ako ti se onda salata čini presiromašna, tj. da je tijesta puno a drugog malo ubaci još sastojaka.
    Možeš npr skuhati dva-tri jaja i ubaciti unutra. Pomiješaj jedno dve vrećice majoneze i pola čašice vrhnja i to dodaj tjestenini, promiješaj.
    Ako je presuho dodaj još majoneze sa vrhnjem.

    Ili napravi to sve isto sa oko 20 dag šunke narezane na kockice, isto toliko sira, krastavcima, graškom i majonezom.

    (ja ne bih radila više od jedne vrste salate sa tjesteninom jer su mi one fine jedino sa majonezom a više od jedne salate sa majonezom mi je too much).

  10. #10
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ja ih obožavam. i uvijek ih radim odokativno, po trenutnoj inspiraciji i stanju doma...
    gotovo nikad ne radim od šarene pašte, nego rađe više zdjela jednobojnih...
    zelena s crvenom i žutom svježom paprikom i piletinom (pečena na naglo i ohlađena)
    bijela s pršutom ili lososom i crvenim radićem i paradajzom (na kockice)
    crna s dagnjama ili račićima

    stavljam manje majoneze a više jogurta i vrhnja pa je salata laganija.
    na ~1/4kg pašte stavim 1/4 majoneze (100g), 1/2 vrhnja (200g) i 1/2-1 jogurt.
    dodam peršina, vlasca, mladog luka ili poriluka (ako znam da gosti vole), malo octa, soli, papra...

    najdraži su mi fusilli i šurlice... pazi da ostanu al dente...

  11. #11
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    pol kile skuhanog tijesta-puzica ili slicno
    žuta, zelena i crvena paprika izrezana na sitne kockice
    pol kg salame pileca prsa izrezana na sitne kockice
    30dkg sira goude ili podravca izrezanog na sitne kockice
    2 kis vrhnja
    2-3 vrecice majoneze
    sol i papar

    bude sareno i jako, jako fino!! :D

  12. #12
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Kad nisam mogla odoljeti ovakvom šarenilu

  13. #13
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Eeee Bucka, to se traži!

  14. #14
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Integralno tijesto (ili bilo koje drugo, s obzirom da ga vec imas)
    Paprika
    Kukuruz
    Jogurt ili kiselo vrhnje, ili oboje u kombinaciji
    Konzerva tune u maslinovom ulju (cijedim visak ulja) ili salamuri (cijedim visak salamure)
    Zlicica-dvije majoneze
    Par zlicica senfa
    Svjeze mljeveni papar, po mogucnosti sareni

    Nasjeckati papriku i pomijesati s vrhnjem i/ili jogurtom, dodati kukuruz, senf, majonezu i tunu, zatim papar i sol po potrebi.

    Skuhati tjesteninu, ohladiti barem do sobne temperature i preliti ovom mjesavinom. Ohladiti u frizideru.

  15. #15
    Vishnja's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    ...gde Dunav ljubi nebo...
    Posts
    1,976

    Default Re: Hladne salate

    [quote="MBee
    Cure fakat vam hvala ali kako rekoh zanimaju me samo salate od tjestenine.[/quote]

    Uups, pardon...ovo mi je promaklo...

  16. #16
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by MBee
    Kad nisam mogla odoljeti ovakvom šarenilu
    fakat su fora!
    di si to nabavila??

  17. #17
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Pa ovo je preslatko - živa šteta dodavati bilo što

    Samo skuhaj i nek si tko hoće stavi parmezana

  18. #18

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Meni ta tjestenina zove orahe i mak

  19. #19
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Quote Originally Posted by bucka
    fakat su fora!
    di si to nabavila??
    Nisam mogla odoljeti! U Metrou.

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Meni ta tjestenina zove orahe i mak
    Gdje me nađe...smrtno sam alergična na orahe, ne smijem ih ni dirati a kamoli jesti. E jesam kuharica :/

  20. #20
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    evo tuna salate!
    dvije konzerve tune, ocijedi višak ulja ili salamure
    jedan svježi sir
    pomiješaj i izniksaj da dobiješ glatku masu, začini po želji, dodaj tjesteninu i to je to!
    isto možeš i sa piletinom.
    ili tuna, meksička mješavina povrće: grašak, paprika, kukuruz, jedan jogurt+ pola vrećice majoneze i tjesto.
    opet isto ide i s piletinom.
    ili neki receptić s nekim plodovima mora, račićima i sl. ali to samo predlažem, konkretnog recepta nemam!

  21. #21

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    salata s tunjevinom:

    200 g tjestenine
    2 konzerve tuna fileta
    10-tak maslina bez koštica nareckanih na kolutiće
    1 veliki paradajz narezan na kockice
    1 svježi krastavac na kockice
    1 paprika
    malo feta sira na kockice

    pomiješati sve i začiniti sa:
    maslinovim uljem
    acetom balsamicom
    svježim bosiljkom /ili suhim ako nemaš svježeg/
    origanom
    sol, papar

    na kraju umiješati 1 jogurt

  22. #22

    Default

    Mi radimo salatu od tune ovako:
    skuhana šarena ili jednobojna tjestenina (cijela kutija ili malo manje - mislim da je kutija od 500 g) i u to dodam:
    - konzervu tune
    - konzervu kukuruza
    - konzervu ili malu staklenku sojinih klica (ima ih za kupiti u mercatoru, nekad i u konzumu, getrou, metrou...)
    - krupno nasjeckane masline (stavim kolko ih imam jer ih nikad nemam dovoljno)
    - majoneza i crveno vrhnje, sol, papar...

  23. #23
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?

  24. #24
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ja češće narežem grčku salatu, uz napomenu da nam je do sada najmrklija bila sa škripavcem iz mljekare Krasno umjesto fete.
    Od svih ovih salata grčka ima nekako najmanje "praznih kalorija", a sastojke biraš po želji. S rikulom je

  25. #25
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by MBee
    Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?
    Majonezu i vrhnje prije posluživanja, inače tjestenina sve upije pa moraš još dodavati.

  26. #26

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    evo još jedna:

    1 patliđan
    1 tikvica
    1 paradajz
    200 g tjestenine /npr. fuži/

    patliđan i tikvicu narezati na veće kockice i popržiti na maslinovom ulju dok ne porumene, dodati paradajz narezan na kockice i malo prodinstati. dodati sol, papar, origano, bosiljak, žličicu smeđeg šećera i na kraju žlicu aceta balsamica.

    pomiješati sa skuhanom tjesteninom i poslužiti ohlađeno.

  27. #27
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Moja šarena salata
    20-25 dag paste (obično neki pužići tricolori)
    2-3 crvene i zelene paprike izrezati na kockice
    10-15 dag sira (feta na kockice ili trnati ili nastrugati na krupno trapist i sl.)
    10-15 dag pomadora na kockice
    petrusina i bosioka po želji
    rikula
    kukuruz, biž (ne mora)
    2 konzerve tunjevine

    Začiniti maslinovim uljem i limunom (ili acetom bals.)
    Popapriti po želji.

    Može se staviti i jaje u tvrdo radi dekoracije.


    Varijacije na temu moguće i poželjne.

  28. #28

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Quote Originally Posted by MBee
    Da li majonezu i vrhnje mogu preliti dan ranije ili je bolje prije posluživanja?
    Majonezu i vrhnje prije posluživanja, inače tjestenina sve upije pa moraš još dodavati.
    Ja prelijem odmah, pa ako upije dodam još. Ali možda je stvarno bolje ovako kako je balarosa napisala.

  29. #29
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Dobro je na tjesteninu baciti malo ulja i malo protresti da se rasporedi. Tako se duže drži nezalijepljena i manja je vjerojatnost raspadanja u salati.

  30. #30
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    evo recepti za moje dvije salate. gosti mi budu oduševljeni. MM posebno

    SVESEZONSKA SALATA

    TJESTENINA => 1/3 vrećice malih kolutića (kad ih ne nađem u trgovini, skuham PENNE pastu i presječem svaku na 3-4 komadića i tako dobijem što mi treba
    1 konzerva TUNJEVINE
    5-6 kiselih KUKUMARA => nasjeckati na sitne kockice
    1 konzervica KUKURUZA
    5-6 KAPARA

    Kad se pasta ohladi, sve zajedno pomiješati i dodati majonezu.
    Ako ti je majoneza prejaka, možeš i u ovu salatu dodati malo kiselog vrhnja, a smanjiti majonezu.
    Napomena: Okus ovoj salati daju kapare i tunjevina, ali obzirom da su kapare intenzivnijeg okusa, kad nemam tunjevinu stavim ostatke pečene, prigane ili pohane piletine/puretine ili bilo kojeg mesa i bude za njam

    LJETNA SALATA

    TJESTENINE => skuhati 1/3 vrećice (školjkice-cinchiglie rigate ili spiralne-fusilli)
    POMIDORE => 2-3 kom nasjeckati na kockice
    PAPRIKA => 1 kom nasjeckati na kockice ili prutiće
    KUKUMAR =>

  31. #31
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    A može jedna hladna salata s rižom, brza i osvježavajuća?!

    Sastojci:
    3 dcl riže
    4 velike mrkve
    1 sočan limun
    1 dcl jogurta
    4 jušne žlice majoneze
    1 jušna žlica senfa

    Skuha se riža, mrkva se izriba (ili nasitno nasjecka u multipraktiku) i pomiješa s limunovim sokom. Kad je riža hladna pomiješa se s mrkvom i u sve se umiješa umak pripremljen od jogurta, majoneze i senfa.
    Bude kiselkasto, osvježavajuće i ukusno!

  32. #32
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Dobro je na tjesteninu baciti malo ulja i malo protresti da se rasporedi. Tako se duže drži nezalijepljena i manja je vjerojatnost raspadanja u salati.
    Ja na toplu tjesteninu stavim maslinovo ulje i ružmarin. Kad se ohladi, pola pojedem bez ičeg drugog dok izrežem povrće

  33. #33
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Ja na kockice izrežem luk, papriku, krastavce i paradajz, malo posolim i pomješam sa vrhnjem i nekim sirom tipa fete, grabancijaš ili sl.
    Salata je mrak, ide uz suho, roštilj, sama ...

  34. #34
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Za jedno druzenje sam nedavno napravila dvije salate koje su mi svi prisutni jako nahvalili. Nisu sa tjesteninom, ali spadaju u hladne salate.

    Kvazi-meksicka salata (pre-pre-preukusna je! )
    Sastojci: kozerva bijelog graha (cannellini), mala teglica blagih feferona, zuta, crvena i zelena paprika (po jedna od svake boje), konzerva kukuruza i sir (kad nema meksicki queso, moze i grcki feta sir).
    Paprike i feferone sitno narezati, sve dobro pomijesati; u casi napraviti dressing od maslinovog ulja, mljevenog pepperoncina, soli i octa (jabucni odlicno pase!), preliti time salatu i pomijesati.

    Talijanska salata: mali cherry-paradajzi, male kuglice mozzarella sira, crne i zelene masline (sa kosticama), preljev na bazi maslinovog ulja, soli, papra i aceto balsamico di Modena octa.
    Gotovo za 5 minuta, lijepo oku i ugodno nepcu.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •