Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 408

Tema: Odbrojavanje za prvasice 2008

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Koliko god se činilo da nam rukopis nije bitan, ja ipak mislim da jest.
    Koliko god se činilo da nam rukopis je bitan, ja ipak mislim da nije
    Kako kome , moj pokojni djed je izgradio karijeru na rukopisu. Tako je lijepo pisao da su ga sa 14 godina uzeli da bude pisar u općini. (Otišao je u mirovinu kao ravnatelj Zavoda za socijalno osiguranje).

Mislim, ako ćemo banalizirati, za x stvari možemo reći da nisu bitne ni vrijedne živciranja. Nije taj krasopis tolika stavka, no ono na čemu treba inzistirati je ČITKOST.

Ja se u potpunosti slažem da maltretiranje sedmogodišnjaka radi rukopisa nema smisla, pogotovo ako dijete to stvarno ne može i to mu predstavlja traumu.
    Ali, kao i u svemu, ništa nije crno-bijelo pa imate one koji se jednostavno iz čiste lijenosti ne žele truditi. Osobina koja mi je na top-listi najomraženijih kod drugih ljudi je upravo aljkavost i mrzim je! Smisao pisanja (kada pišeš nekome) je čitkost, a uputiti nekome nečitku pisanu poruku mi čak ulazi u nepoštivanje onoga kome je upućena. Uz to, kao što znate, uvedeno je vanjsko vrednovanje za učenike četvrtih i osmih razreda. Znate li da se nečitki sastavci odmah eliminiraju?

Da skratim, u onim klincima koji sve, pa i ta pisana slova doživljavaju u stilu "ma dobro je to", bez da se malo potrude vidim tipa koji mi je pravio kauč, a on se raspao nakon par godina, tipa koji nam je lijepio pločice u kupaonici i 6 pločica zalijepio tako da šare idu u suprotnom smjeru, tipa koji je jednom prijatelju uvodio centralno hgrijanje i provukao cijevi kroz ormar... barem danas u Hrvatskoj imamo nebrojeno takvih slučajeva, a to je ono što mi kod nas generalno smeta.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E, LIMA, potpisujem svaku rijec.

Da se vratim na svoju prvasicu - dosli smo do faze kad ja dodjem doma s posla, a ona je vec napisala zadacu ili je upravo zavrsava! :D Ne mogu vam opisati koliko mi to znaci! Napokon je shvatila da je to obaveza i da je ne moze izbjeci!

Stvarno sam do nedavno mislila da to nikad necu dozivjeti i da cemo do kraja skolovanja domaci rad od cca pola sata pisati po 4-5 sati. Sada me samo upita ako joj nesto nije jasno, a ja joj onda otvorim knjigu i pokazem gdje treba gledati, jer smatram da je jako vazno da se nauci sluziti udzbenicima (to je sljedece na cemu radimo).

Glede ocjena, nije nesto posebno, ali uz puno rada ce vjerojatno i to doci na svoje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Inače, samo da podsjetim da se u većini zemalja zapadne civilizacije (EU, USA itd.) molba ili prijava na natječaj za posao piše RUKOM. I taj rukopis je jedan od elemenata ocjenjivanja podobnosti kandidata.

A uz odgovarajući pristup sve to ide, baš u ovoj dobi. Time želim reći da ne treba banalizirati problem nečitkog rukopisa. Znam to iz iskustva.

Jučer sam se rastopila na informacijama - učiteljica mi je pokazivala testove i pismene radove koje je moj sin (drugašić, s motoričkim poteškoćama) napisao. Dijete ima sve odlične ocjene, a rukopis se po čitkosti više ne razlikuje od vršnjaka. Bravo dijete! I za gradivo, i za rukopis!

Ali prošle godine i učiteljica i mi doma radili smo s njim na tome, pažljivo i s mjerom (jer je fizijatrica rekla da ne valja ni pretjerivati). Nije bilo lako, ali dijete je uspjelo. Bilo je i smiješnih trenutaka, i još ih ima - npr. kad treba napisati odgovor na zadatak iz matematike, a moj sin tri puta prevrne rečenicu u glavi smišljajući NAJKRAĆI MOGUĆI tekst, da mu ne bude predugo za pisanje! I polako mi silazi kamen sa srca - dijete je na najboljem putu da preraste svoje smetnje.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kad treba napisati odgovor na zadatak iz matematike, a moj sin tri puta prevrne rečenicu u glavi smišljajući NAJKRAĆI MOGUĆI tekst, da mu ne bude predugo za pisanje!
    e, ovo mi je tako poznato!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa jedna je stvar inzistiranje na čitkom rukopisu, a druga je stvar krasopis. mislim da nitko ovdje se nije bunio protiv čitkog pisanja, ali meni je malo teško vidjeti smisao krasopisa - znači ta nakošena slova s viticama.
    mislim, možda i to ima nekog smisla, samo taj smisao nije čitkost, već nešto drugo valjda što ja ne kužim :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Smisao krasopisa je učiti oblikovati slova tako da se ona povezuju, što je osnova svakog čitkog i urednog rukopisa kasnije. Da mi sad tu ne bismo pričali o kruškama i jabukama, svakome je jasno da je kod rijetko kojeg djeteta ono što se teoretski zove krasopis, "krasno". Ali mora biti jasno i čitljivo. Ne mislim da se djecu traumatizira i da se slama njihova individualnost time što ih se uči pravilnom pisanju slova i potiče da se trude u tom smjeru. Smisao pisanja je u komunikaciji, a to znači da treba misliti i na onoga koji čita tekst.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    pa jedna je stvar inzistiranje na čitkom rukopisu, a druga je stvar krasopis. mislim da nitko ovdje se nije bunio protiv čitkog pisanja, ali meni je malo teško vidjeti smisao krasopisa - znači ta nakošena slova s viticama.
    mislim, možda i to ima nekog smisla, samo taj smisao nije čitkost, već nešto drugo valjda što ja ne kužim :/
    Pitala ja za ovo i lani i ove godine dvije različite učiteljice. I obje se slažu - na tome se NE inzistira.

Jedna od njih rekla mi je da upravo te vitice omogućuju formiranje vezanog rukopisa koji je pretpostavka za brže pisanje. Ne znam. Nisam iz struke. Kad pogledate predloške za pisanje po različitim zemljama, "font" je različit. I pristup.... U Engleskoj se, mislim, kreće s malim tiskanim slovima, a pisana su drugačija...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi u osnovnoj školi nismo učili koso, nego ravno pismo (ja sam krenula u osnovnu 1968).

Ja sam naučila (doma od bake, u petoj godini) taj starinski "krasopis" (kosi skript s viticama) i mogu samo reći da to ostavlja trag i na mom današnjem rukopisu. A u školi i na studiju bila sam najbrža kad je trebalo "hvatati" predavanja. Daklem, ima tu istine... a da ne treba inzistirati - vjerujem da učitelji ipak imaju više iskustva (ni mnogi od njih nisu učili krasopis) pa sam prihvatila njihov stav.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovo s brzinom pisanja što kaže Peterlin potvđuje MM, on piše nekim hibridom pisanih slova i tehničkog pisma, ne povezuje slova i problem mu je brzo pisati

Možda je malo nesporazum oko terminologije, meni krasopis znači nešto komplicirano sa ukrasnim zavijucima, a ne obična spojena pisana slova (kosa ili uspravna, svejedno, čak mi se čini lakše pisati koso)

i da, vidim smisla u inzistiranju da se nauče standardno pisati (pri čemu standard prepuštam stručnjacima)

a za krasopis u gore navedenom smislu naravno nema potrebe

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jučer sam se rastopila na informacijama - učiteljica mi je pokazivala testove i pismene radove koje je moj sin (drugašić, s motoričkim poteškoćama) napisao. Dijete ima sve odlične ocjene, a rukopis se po čitkosti više ne razlikuje od vršnjaka. Bravo dijete! I za gradivo, i za rukopis!

Peterlin, tako mi je drago zbog vas, pogotovo s obzirom na tvoj nesebični trud kao roditelja! Ma s takvim roditeljem dijete ne može fulati, nikako!

Isto tako mi je drago i zbog NataseM i njihovog napretka, baš mi je u tome najdraži dio rada s klincima od 1. do 4. razreda, unatoč početnim mukama, napredak je tako očit da ih je milina gledati!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Ali, kao i u svemu, ništa nije crno-bijelo pa imate one koji se jednostavno iz čiste lijenosti ne žele truditi.
    pa ovo sto si napisala upravo je nista drugo nego crno-bijelo procjenjivanje

Da skratim, u onim klincima koji sve, pa i ta pisana slova doživljavaju u stilu "ma dobro je to", bez da se malo potrude vidim tipa koji mi je pravio kauč, a on se raspao nakon par godina, tipa koji nam je lijepio pločice u kupaonici i 6 pločica zalijepio tako da šare idu u suprotnom smjeru, tipa koji je jednom prijatelju uvodio centralno hgrijanje i provukao cijevi kroz ormar...
    a ako ovo nije banaliziranje, onda ja ne znam sto jest

imala bih jos toga za dodati, ali, neda mi se ovdje dalje o tome, tko me shvatio, shvatio me

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma ja sam tebe shvatila ali ti mene nisi. Nisam stvarno mislila ništa loše ni negativno, samo, ne želim u isti koš trpati djecu koja imaju stvarnih poteškoća i koja se unatoč tim poteškoćama trude i one koji mogu ali ne žele jer su lijeni i aljkavi (mogu ja to uvijati na ovaj ili onaj način da izgleda ljepše ali tako je to).
    Htjela sam samo naglasiti da ako dijete naučite da je slab trud i osrednjost dobra i prihvatljiva, te da se ne treba "zamarati" svime i svačime, normalno je za očekivati da će jednoga dana biti takav i kad odraste i zaposli se. Ja prva već sada kao roditelj kod svog djeteta koje je tek 2 godine inzistiram na nekom "redu" i samostalnosti, bez prevelikog popuštanja.

Kako biste reagirali da vam klinac iz 2. razreda koji je za zadaću trebao napisati 5 rečenica dođe sa zadaćom u kojoj je on napisao sam 1. rečenicu, a ostatak mama oponašajući njegov rukopis. Ja sam to shvatila kao u prvom redu loš odgoj roditelja koji šalje krivu poruku svom djetetu, a mene smatra budalom koja ne zna prepoznati što je napisao sedmogodišnjak, a što žena od 30 godina.

Lijepo mi je i stvarno od velike pomoći što ovdje mogu pročitati probleme roditelja i djece i tako unaprijediti svoj rad (puno više nego na informacijama ili roditeljskom) te često poslušam neki savjet ili prijedlog roditelja koji su ovdje. Isto tako, htjela bih i ja kao učitelj podijeliti s vama i "svoju stranu priče", da i vi vidite kako je nama, a sve to isključivo radi dobrobiti djece. Tjeranje vode na svoj mlin, pametarenje, dokazivanje kako sam ja stručna i najpametnija, vjerujte mi, stvarno mi nije u cilju.
    Vrlo je teško biti po volji svim roditeljima, jednima si preblag, drugima prestrog, jedni mi na informacijama hvale stroge učitelje koji driblaju djecu, dok drugima odgovaraju blaži učitelji tako da i ja često ne znam ni sama što da radim, koliko da budem stroga i koliko da tražim od djece.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lima, shvacam i ja tebe, odnosno da ti je stalo samo do dobrobiti djece . Osjetljiva sam na temu jer sam previse cesto (za moj prag tolerancije) imala priliku dozivjeti povrsan odnos prema djeci koja u odredenom trenutku ne ispunjavaju ocekivanja koja se pred njih postavljaju. Ako dijete ima „dijagnozu“, sve ok; ako je nema, onda je ovakvo i onakvo. Mislim da za svako odstupanje postoji razlog ili uzrok (ne nuzno medicinski), a uloga odraslih bi trebala biti da prepoznaju i kad je to moguce rjesavaju pozadinu problema, a ne da etiketiraju i uklanjaju simptome. Potpuno mi je jasno da su tebi kao uciteljici mogucnosti u tom smislu vrlo ogranicene ukoliko nemas adekvatnu suradnju roditelja.
    U konkretnom slucaju koji si spomenula, mislim da bih prvo pokusala saznati zasto je mama odlucila to napraviti, u otvorenom razgovoru s njom.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Razgovarale smo, "njoj se ne da čekati dok on satima mrljavi sa zadaćom a ona ima svog posla (btw. nezaposlena) pa mu je malo pomogla". Ne znam što na to reći i kako komentirati ali uglavnom lijepo smo se dogovorile i nije se više ponovilo.

Dobro zboriš, mi bismo stvarno trebali znati pozadinu problema da bismo što bolje pristupili pojedinom djetetu ali to je tako teško kada vas roditelji procjenjuju prema priči svoga djeteta a sami ne dolaze u školu. Najčešće se to svodi na pokvareni telefon. Uz to, očekuju da razumiješ dijete i njegove poteškoće a ne žele ti ih reći, pogotovo ako je riječ o obiteljskim problemima. (Naravno, uz uvjet da je "normalan" učitelj)

Ono što stvarno želim preporučiti roditeljima je redoviti odlazak na informacije. Često roditelji čija djeca nemaju problema smatraju da nema razloga ići na informacije ali zašto ne doći i slušati kako netko hvali vaše dijete? Meni se često takvi roditelji i rasplaču jer ne štedim riječi hvale, kažem im uvijek neka budu ponosni na sebe što su odgojili tako dobro dijete, uvijek za svako dijete nađem nešto u čemu je dobro, a moje informacije se znaju otegnuti satima. Nenamjerno, jednostavno nekako drugačije gledam djecu čiji roditelji mi češće dolaze i ukazuju na poteškoće, pa i ja onda više pazim na njih jer znam u kojem smjeru trebam djelovati.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nenamjerno, jednostavno nekako drugačije gledam djecu čiji roditelji mi češće dolaze i ukazuju na poteškoće, pa i ja onda više pazim na njih jer znam u kojem smjeru trebam djelovati.
    Zato je moja mama uvijek nalazila vremena (zaposlena, 4 djece) otici svakom od nas svakih 15 dana na informacije.

Smatrala je da je 15 dana taman vrijeme kad se svaki problem moze "uhvatiti" i sasjeci u korijenu.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bravo za tvoju mamu, da je danas više takvih...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E da, ona je imala uvijek popodnevnu smjenu kad moze otici do skole. Ja mogu samo povremeno pobjeci s posla, jer su informacije u 1 popodne! i to poprilicno daleko (moje selo malo), a ja ne mogu izaci s posla prije 3.

Jucer mi moja cura kaze da je dobila 4 iz proslotjednog testa iz matematike, sto me ne cudi, jer je tek u ovu nedjelju skuzila racunske pricice (napise tocan odgovor, ali ne i racunsku radnju) i one zadacice 2+3-1=? (ona bi to rijesila kao 2+3+1=6, kad pocne dizati/spustati prstice, tako nastavi do kraja).

Znaci, hrvatski 4, priroda 5, matematika 4 - sve skupa nije lose. Sad ce, nadam se, biti i bolje, jer je od proslog ponedjeljka skuzila obavezu i puno vise toga sama napravi, pa joj mogu davati dodatne zadatke: 1 dan citanje, 1 dan matematika, 1 dan rijeci iz engleskog, kad je bolje volje iskombiniram vise toga i tako, guramo nekako.

Samo me citanje jos uvijek zabrinjava, pocela je citati po 2 slova odjednom, pa zvuci smijesno: TR! Šta je to TR! bezveze TR! ČA!-O! ČAO! (Šta ĆAO? Ne slaže se! Kome on to govori?) (tj. totalno zaboravi onaj TR sto je procitala na pocetku), a ja i ne mogu joj objasniti ... Puno je bolje citala dok je slovkala, ovo joj je vjerojatno uciteljica objasnila da mora po 2 slova - moram popricati s uciteljicom sto tu napraviti. Imate vi kakvu ideju?

Moram se raspitati u skoli ima li nekakva likovna ili lutkarska grupa, jer ona stalno crta (ne voli bojati, ali crta fenomenalno) i/ili izradjuje lutke od svega i svacega (ostaci role WC papira, folija, papir, karton, blazinice od vate, maramice i krpice, stare olovke i kemijske), a ja joj ne znam pomoci.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

NatasaM, imas pravu malu kreativnu umjetnicu

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Puno je bolje citala dok je slovkala, ovo joj je vjerojatno uciteljica objasnila da mora po 2 slova - moram popricati s uciteljicom sto tu napraviti. Imate vi kakvu ideju?
    Nama je uciteljica jos na prvom sastanku rekla da ne poticemo citanje slovkanjem, vec slijevanjem - znaci rijec se ne rastavlja na slogove, nego se kontinuirano razvuce (kao da je pjevas). Pretpostavljam da se to pokazalo kao najbolji nacin za vecinu djece (sto, po mom misljenju, ne znaci da bi na tome trebalo inzistirati ukoliko nekom djetetu vise odgovara neki drugaciji stil ucenja). J je citao prije polaska u skolu i, koliko se sjecam, on je sam poceo slijevati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo me citanje jos uvijek zabrinjava, pocela je citati po 2 slova odjednom, pa zvuci smijesno: TR! Šta je to TR! bezveze TR! ČA!-O! ČAO! (Šta ĆAO? Ne slaže se! Kome on to govori?) (tj. totalno zaboravi onaj TR sto je procitala na pocetku), a ja i ne mogu joj objasniti ... Puno je bolje citala dok je slovkala, ovo joj je vjerojatno uciteljica objasnila da mora po 2 slova - moram popricati s uciteljicom sto tu napraviti. Imate vi kakvu ideju?

Moram se raspitati u skoli ima li nekakva likovna ili lutkarska grupa, jer ona stalno crta (ne voli bojati, ali crta fenomenalno) i/ili izradjuje lutke od svega i svacega (ostaci role WC papira, folija, papir, karton, blazinice od vate, maramice i krpice, stare olovke i kemijske), a ja joj ne znam pomoci.
    Preporučujem knjige Mire Čudina Obradović (ima ih nekoliko).

Mi smo koristili IGROM DO ČITANJA, ali nije loša ni Čitanje prije škole.

Ima puno dobrih savjeta kojima sam se ja koristila za svoju djecu. Sretno!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Preporučujem knjige Mire Čudina Obradović (ima ih nekoliko).

Mi smo koristili IGROM DO ČITANJA, ali nije loša ni Čitanje prije škole.
    pisem i pamtim

Kanga, sjecam se tog slijevanja, zato sam i htjela popricati s uciteljicom. Znam da ima i ono nesto kad prorezes rupu u kartonu za 2 slova i pomices udesno pa citas ... Razmisljala sam bi li mozda to pomoglo.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam na malom kartonu bila s onim bušačem napravila dvije rupice jednu kraj druge, pa smo se time poslužili kad je učio slijevanje.

Jučer smo bili na roditeljskom. i bilo je krasno jer su nam djeca osmislila i uz pomoć učiteljica napravila predstavu u kojoj su nam prezentirali što su do sad naučili. bili su prekrasni

nakon tog nam je učiteljica ispričala aktualnosti, pa se dotakla i rukopisa. oni su došli do pisanog slova M, ne moraju pisati na koso, ukrasne vitice ne moraju biti reprezentativne, jedino se mora paziti na spajanje slova.

U matematici trenutno rade zadatke riječima, i to nas je zamolila da vježbamo s djecom doma, jer im se dešava da se pogube u tekstu, pa račun ispadne krivi.

najavila je prve kontrolne za idući tjedan, iz hrvatskog i matematike.
    i puno puno su pričale o eko projektima koji ih čekaju jer škola u petom mjesecu ima potvrđivanje statusa eko škole. (a mene čeka sađenje proljetnica s klincima u školskonm vrtu).

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam skuzila da Leda nema pojma sto je procitala kad cita slijevanjem i nema sanse da je tjeram na to, iako mi uciteljica kaze da radi tako barem kad cita za ocjenu. Ne znam, meni se cini vaznije da razumije sto cita, nego da dobije dobru ocjenu.

Po ocjenama je solidna cetvorka (nesto 4, nesto 5). Skroz OK.

Jos uvijek dosta izostaje s nastave, u ponedjeljak je npr. imala jaki napad gusenja, 3x Ventolin + injekcija salbutamola. Jos uvijek se oporavlja, svako jutro i vecer je na Ventolinu te cijeli tjedan ne ide u skolu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puse ozdravilice

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

hvala
    danas je puno bolje, jutros joj nije trebala inhalacija, ali jos mora biti doma
    znaci da me ceka i skolski i domaci rad kad dodjem doma

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kod nas veeeliki pomak: jos u proslu srijedu moja je cura slovkala, a vec u petak je pocela citati slijevanjem :D

u petak je donijela novu lektiru, ja joj govorim (misleci kako ce joj trebati 100 godina da procita tih par pjesmica) da je najbolje da pocne odmah citati, a kad je krenula, ja :shock: nisam mogla vjerovati, dosla skoro do kraja -pjesmice joj bile preglupe nije joj se vise dalo, a meni je to bio znak da je razumjela sto cita

nevjerojatni su mi ti djecji "klikovi", kako se dogode u trenu, to me uvijek fascinira

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kod nas veeeliki pomak: jos u proslu srijedu moja je cura slovkala, a vec u petak je pocela citati slijevanjem :D

u petak je donijela novu lektiru, ja joj govorim (misleci kako ce joj trebati 100 godina da procita tih par pjesmica) da je najbolje da pocne odmah citati, a kad je krenula, ja :shock: nisam mogla vjerovati, dosla skoro do kraja -pjesmice joj bile preglupe nije joj se vise dalo, a meni je to bio znak da je razumjela sto cita

nevjerojatni su mi ti djecji "klikovi", kako se dogode u trenu, to me uvijek fascinira
    Čestitam!
    Inače, puno puta sam to vidjela kod svoje djece - nama se čini da se ne događa ništa, izvana se ništa ne vidi, a onda nakon 2-3 mjeseca, pa i duljeg perioda, odjednom uslijedi SKOK!

Bravo! Bit će toga još... :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

šta ima novo cure, bliži nam se kraj
    g. je danas napisao svoj prvi sastav :D
    Moj najbolji prijatelj

Vid je moj najbolji prijatelj.Ide u drugi a razred. On ide u školu Centar. Ima žutu kosu i plave oči. Vrlo je zaigran. A zašto, ne znam? Jako se volimo družiti.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

super sastav

i moja je napisala jucer jedan, ali ne za skolu, nego iz gusta (pun prostih rijeci )

kako ide? nemam pojma, osim sto znam da zna citati, pisati i racunati
    puno je izostajala iz skole (astma + viroze + ozljeda vrata), nadam se da ce sada ici na bolje (uzima stalnu terapiju za astmu, vidim da joj pomaze)

uglavnom, zna jako puno obzirom da je krenula u skolu sa znanjem samo slova A, stalno napreduje, a ocjene ... trudim se o njima ne razmisljati (ima svega, pogotovo iz perioda kad nije bas dobro)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ne znam, gregor ima sve peje :D al je meni njegovo čitanje čista katastrofa
    na periode mu je sasvim sve jedno a nekad vidim da mu je srce puno bola jel uz peticu nije dobio i -pohvalno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kakva zaboga ozljeda vrata??

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Natasa, za tvoju malenu

Nasi su isto pisali prvi sastavak, na temu "Moja mama". Ispala je to jedna vjerna dokumentaristicka proza u kojoj se naslo i ovakvih opisa Moja mama ima siroki nos .

Inace, prica mi kako pisu pjesmice za Smib i kako ih uciteljica upisuje u racunalo.
    Evo jedne koja mi se najvise svidjela (a i njezina popratna ilustracija), s dopustenjem autora 8) :

Kosarka

Ruka ruki dodala
    Pucala, promasila
    Ulovila, pogodila
    I dala kos

(i da ne biste mislile da pjesma pati od pleonazama, kao sto sam ja bila pomislila: pogodila = pogodila mrezicu kosa, dala kos = usla u kos )

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nataša,

Kahna, super mi je pjesmica. i moj je napisao pjesmicu za majčin dan, moram ga pitati za dopuštenje da ju napišem. danas idem na informacije, da vidim kakvo je stanje s ocjenama.

gradivo je skoro svo gotovo po knjigama,a kad ga pitam kaj sad radite, odgovor je uredno - niš, kaj bi radili.[/i]

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

lala, pala je na stepenicama i vratom udarila u rub stepenice, pa joj se zgrcio desni misic i stala je onako nakrivljene glave u schanzovom ovratniku sva jadna dobrih 10-tak dana
    nije smjela dosta dugo nositi knjige u skolu, pa je prepisivala sve doma

nakon toga viroza
    nakon toga jaka upala grla (antibiotik)
    nakon toga spazmi
    ...
    pa opet spazmi
    ...

sve skupa trajalo od prije proljetnih praznika (cijele praznike je bila bolesna) do pocetka proslog tjedna

znas da mi je jadna onakva bolesna stalno govorila "ja bi sutra isla u skolu, ne da mi se vise prepisivat matematiku" - a jedva je disala

sad uzima nekakav flixotide svako jutro i vecer pa dobro dise, a i vrat joj je OK i nosi knjige normalno

jutros je trebala opet na testiranje na alergije (napravili smo inhalacijske, nismo jos hranu) i spirometriju (kod pulmologice), ali nemam je srca opet vuci po doktorima kad je ovako dobro, a i izostajala je dosta iz skole zadnjih mjeseci (imala je jaki napad i u veljaci), morat cu se dogovoriti s uciteljicom kad je najbolje da opet izostane

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nataša,
    stvarno joj nije lako i tim više mislim da ocjene nisu bitne, koliko njena volja i trud koji su za svaku pohvalu.

bila sam danas na informacijama i kad me vidl, učiteljica je pitala"a kaj ste vi došli?" kao ono, nema niš za reć a kaj već nije rekla o njemu. matematika, priroda i njemački su čista petica, u hrvatskom ima par četvorki na konto urednosti. prolazi sa 5,0, ali njegov problem je to što je totalno flegma. evo, danas je došao doma u jakni od trenirke zakopčan do grla i naravno mokar od znoja jer je majicu kratkih rukava stavio u ruksak od tjelesnog i kasnije mu se nije dalo tražiti

i neuredan je do zla boga. knjige nu izgledaju ko da su tri rata prošle. i koliko god ja objašnjavam i ravnam i tjeram ga da lijepi i ravna i prepisuje, on samo sliježe ramenima kao da se to njega ne tiče. izluđuje me.

inače je , kaže , super, dobro se snašao, dobro kotira,m voli raditi u kolektivu, puno se daje u zadatke, hoće pomoći.... i voli pjevati. moje dijete? ja sam ju samo bijelo gledala. taj nije zapjevao od božića i valjda neće do božića. ali ona me uvjerava da kod nje stvarno gušta na glazbenom. ajd dobro

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nece taj umrit od infarkta

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja ću skoro na informacije... A idući tjedan je roditeljski pred kraj godine. Tko zna što me čeka.

Ovo s gubljenjem i zamjenom stvari je tipično, pogotovo za dječake (eno, moj mudrijaš jučer zamijenio hlače s prijateljem - pita učiteljica zašto joj nisu rekli.... a ja kažem da vjerojatno ni jedan nije bio siguran koje su njegove hlače ).

Dijete je naučilo sve što je trebalo. Dijete je zavoljelo školu i tamo se dobro uklopilo. Meni je to bitno. Ocjene - više manje...

Inače, mislim da me više od kraja školske godine brine što dalje, imam dvojicu "na blizu" tj. prvašića i drugašića, koje treba zabaviti tijekom 3 mjeseca praznika. A naš godišnji je 3 tjedna. Doći će bake i deda na svoje, ali ni njih ne možemo baš cijelo vrijeme opteretiti, ipak nisu mladi, a imaju i neke svoje planove. No, snaći ćemo se - malo ljetni program (lani su išli u Kamp Medo - sve pohvale, ali daleko nam je), malo sportski klub, malo susjedi, malo tata i mama...

Nedostaje mi u školi dobra vrtićka organizacija - da su djeca u vrtiću, od početka svibnja mi bi znali da oni u organizaciji Nazora idu 10 dana na more bez nas. U školi - 0 bodova...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nece taj umrit od infarkta

sad me najviše muči kaj će čitavo ljeto. i to ne di će biti, to imam pod kontrolom, nego šta će raditi i kako će moj deda izać s njim na kraj.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod nas ima svakavih ocjena; roditeljski je u utorak
    flegma je samo takva, ja objašnjavam da je to škola njen zadatak
    lijepo je preuzela odgovornost
    ali, ipak je draža igra
    glavni problem je motivacija, suradnja nekada ide ovisno o raspoloženju (velim joj iskreno da je svima tako nekada, ali da se ipak potrudi; bolje mi je reći da smo svi nekada u takvom filmu nego da misli da se samo njoj ne da)
    za sada ostali bez jedne majice, sada nedavno
    matku rastura, ali kada joj dođe do zasićenja - basta, piše bez veze
    verbalno izražavanje sve bolje
    engleski je u nekom filmu, treba joj ponoviti, dok dozove pohranjenu info, onda ide ok

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i da, ne znam kako ćemo izgurati ljeto

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, zadnji dan nastave je danas...

Moj sin je ipak uspio nategnuti 5.0 ("visila" mu je ocjena iz likovne kulture - razgovarala sam o tome s učiteljicom, djetetu se jednostavno nije dalo završavati radove, bilo mu dosadno... Nije me to zabrinulo, ali eto, na kraju je ipak ispalo ovako... Do iduće godine zaboravit će se pojedinačne ocjene, a one u knjižici ostaju trajno).

Zadovoljni smo, obzirom da je dijete imalo dosta tešku emocionalnu prilagodbu, pogotovo u 1. polugodištu.

Sad nas čeka 3 mjeseca snalaženja (bake, susjedi, naš godišnji....) za njega i godinu dana starijeg brata. Tja, preživjet ćemo, kao i svi drugi.

Za vježbu preko ljeta nabavila sam samo Cvrčkovu vježbalicu za 1. i 2. razred (prodavali su trg.putnici u školi). Radi se o samo jednoj debeloj vježbenici i interaktivnom cd-u, tako da djeci to izgleda kao igra, a zapravo ponavljaju gradivo. Ne mislim ih kliještiti, ali ni dopustiti da zaborave kako se drži olovka... A sada, živjeli praznici! Uživajte! :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Peterlin i kod nas isto s likovnom kulturom , samo je kod N bilo da ne slijedi upute, tipa izbora toplih boja...
    Kaže on pa ne mogu ja tako, slika kako ispadne tako mora biti
    Uglavnom rekla učiteljica da će mu ipak vjerovatno biti 5 i iz likovnog.
    Ja sam više nego zadovoljna, iako početak baš nije bio obećavajući...
    Još ne planiramo vježbati preko ljeta, tek negdje nakon mora, čitati i onako uzme sam svaki dan pa ga ne tjeramo.
    I da, uživajte u zaslužnim praznicima!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i kod nas će biti 5,0.
    pohvalila ga je učiteljica kao najboljeg matematičara u razredu.
    to ne znam od kog je nasljedio

rekao mi je jutros da mu je malo žao što je gotovo jer si neće dugo vidjet prijatelje. :/ ma hoće.

sad nam isto preostaje snalaženje sa čuvanjem, za njega, mali će najvjerojatnije veći dio ljeta ipak ići u vrtić, ali to je za druge teme.

peterlin, dali znaš ima li za kupiti ta cvrčkova vježbalica mimo trg. putnika, mi se predomišljamo, prvo smo rekli da ne bi.

e da, donio je jučer sve stvari i likovne radove , pa ćemo to malo izložiti po stanu za familiju koja dolazi. nek se dijete hvali.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da, djeci treba solidan ODMOR, a tek nakon toga vježba... Lani je naš stariji sam tražio da mu pišemo zadatke iz matematike i sve je bilo super. Ovu vježbalicu smo uzeli jer su je djeca sama tražila, a i "da bude u kući" jer djeca i sama za tim posegnu ako im je u vidnom polju jer ih zanima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa

peterlin, dali znaš ima li za kupiti ta cvrčkova vježbalica mimo trg. putnika, mi se predomišljamo, prvo smo rekli da ne bi.
    Evo Cvrčka ovdje http://www.cvrcak.hr/index.php?page=vjezbalica

Ne vidim na ovoj stranici ljetnu vježbalicu koju smo mi kupili, radi se o kombinaciji gradiva za 1. i 2. razred - mi smo je uzeli jer je dobra za oba dječaka, a ni starijem neće škoditi malo ponoviti gradivo prvog razreda, barem da "uči" mlađeg brata, he he he...

Naime, moji se već godinama vole igrati učitelja i škole i mislim da je mlađem to bila najbolja priprema - stariji ga je "učio" pa nešto i naučio!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

peterlin,

i meni i mojoj seki je "škola" bila najmilija igra., čitavu osnovnu školu.

J je ipak još premali za takve igre

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opce nisam procitala topik
    dosla sam samo svecano objavit da od prije dva sata i ja imam dva skolarca

i ne znam jel bi :D ili

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moj sin je ipak uspio nategnuti 5.0
    Citiraj babyboys prvotno napisa
    i kod nas će biti 5,0.
    da se i ja malo pohvalim: najbolji prijatelj mog sina J prosao je s 5.1

(ja: :shock: kako to mislis s 5.1?
    J: pa ima samo jednu cetvorku! 8) )

uzivajte u praznicima! :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

Ovo me nasmijalo, jer sam prošle godine bila u toj situaciji. I sad kad su taj prvi i drugi razred gotovi (pogotovo onaj prvi), mogu reći da je uglavnom bilo i sretna sam da je to iza mene. Oboje su prošli s 5, s time da je M. 5.0, u potpunosti zasluženih, a kod B. je učiteljica ipak bila malo "galantna".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

I mi smo to prosli lani... Iako sam jako brinula za mladjeg sina, koji je imao tesku emocionalnu prilagodbu u prvom polugodistu pa nam je bilo , u drugom je dijete napokon naslo prijatelje i formirali su si "klapu" pa nam je na kraju ipak ispalo :D ... Najbolje o tome govori prica uciteljice o njegovoj adaptaciji: "Gledao je djecu mjesecima iz prikrajka, dok nije prokljuvio kako tko razmislja i tko mu pase, a tek onda su se napokon krenuli druziti i konstruktivno igrati za vrijeme odmora i boravka..."

Mukice, bit ce sve dobro... Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo nas na kraju ove školske godine, a čini mi se kao da smo jučer načeli ovu temu...

Dijete je dobilo knjižicu danas. Odličan uspjeh + uzorno vladanje (he he he... da mi je to i doma postići... ) i još nešto što me iznenadilo: u knjižicu upisana dodatna nastava matematike (i još nekim učenicima), a mi to nismo ni znali!

Djeca su u boravku i tamo uredno odrađuju matematiku za koju su spremni... Znam ja da ovaj moj ima "klikere" za to, znam i da je lani uz brata puno naučio, znam i da su ih učiteljice "zabavljale" dodatnim zadacima, ali nisam se nadala da će mu to biti upisano u knjižicu...

Mašalah! :D (raste mi perje)

Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •