ja cekam oce li se netko javit na ovaj topic veceras, da ne ispadne da samo ja imam crve u pozadinskoj fronti
sretno svima, i dobre uciteljice i dobru ekipu u razredu zelim!!!!
ja cekam oce li se netko javit na ovaj topic veceras, da ne ispadne da samo ja imam crve u pozadinskoj fronti
sretno svima, i dobre uciteljice i dobru ekipu u razredu zelim!!!!
Sretno prvoskolci :D
Roditelji, maramice i fotice na gotovs![]()
mi još ne znamo koja će biti učiteljica - i toga me u stvari najviše trta. a što ako mi ne sjedne na prvu, bude neka stroga i opasna? baaa.
to ja samo s vama ovdje tako - s jurajem samo pozitiva![]()
trema me drma
srteno curre svima!
djeicic zelim ugodni pocetak, dobre uciteljice i kolege u razredu![]()
Sretno !!!!!!![]()
svim prvasicima sretan i lijep prvi dan
i mi mame i tate trecasa smo jutros pred skolom bili uzbudjeni ko da je prvi (razred ludih roditelja izgleda)
sretan vam prvi dan![]()
![]()
neka vam bude lijep i veseo![]()
Sretno prvačići gdje god da u školu krećete! Sve vam veselo i zanimljivo bilo!
Sretno svim prvašićima!
![]()
sretno i cekamo izvjestaje :D
mi smo preživjeli![]()
bilo je lijepo,drugaši su ih uveli u razred i malo pjevali i plesali
za dobrodošlicu
onda naravno govor ravnatelja i podijelili su im pribor za likovni(to poklanja općina) a knjige će nam dati sutra
jedno pola sata su bili sami s učiteljicom i zasada mu se sviđa u školi
Mi smo imali priredbu koju su priredili stariji škloarci. Bilo je pjesme, plesa i glume. Ja sam se jedva suzdržala da se ne rascmoljim. I MM je uzeo slobodno prijepodne, pa smo svi troje bili...Nikola je bio super, mislim da je imao manju tremu nego ja, a bila sam do jučer cool, pa sam mislila da me neće uloviti....
Dobili smo knjige i super učiteljicu :D
Samo mi se knjige čine prilično loše izvedbe, priroda je tako zalijepljena da će se raspasti za 10 dana![]()
U četvrtak imamo roditeljski, pa ćemo onda saznati sve detalje.
Evo i nas. Cijeli dan na nogama, noge su mi otečene i namaču se u mlakoj vodici dok ovo tipkam i čekam da MBM dovede klince.
Jan se probudio oko 7, i bauljao po stanu do 8 dokad sam se ja probudila (slobodan dan). Onda se odma obukao pa sam mu rekla neka to skine jer imamo još tri sata do škole. Potom je svako malo gledao na sat i zvao tatu da kad će on doći. Doručak, pa gledanje pipi da ubijemo sat vremena i onda tatin dolazak i lagani rast histerije. Obučeni, s torbom, fotkanje, a kako smo preko puta škole gledamo kroz prozor kako se prvašići okupljaju i patrolu koja ih štiti dok prelaze cestu, svečani prizor (o zašto zašto nisam to fotkala s prozora)
U školi prepun hol prvašića i roditelja, malo stariji klinci su nam izveli pjesmice i recitacije, ravnatelj je rekao par uvodnih riječi i prepustio nas svakoga svojoj učiteljici. Naša je simpa na prvu loptu, Jan joj prilazi među prvima i tako ga ona drži za ruku dok idu u razred, štreberčić mamin![]()
Pokazuje im razred, čitaju s vrata "prvi razred" i onda ulaze na desetak minuta bez roditelja. Smještaju se po željama. Mi ulazimo, nenaviknuti na HNOS, oni ne sjede u klasičnom rasporedu već u grupama po 4, imena ispred njih, knjige na klupama.
Učiteljica je rekla da nećemo dužiti već ćemo sutra u 5 imati roditeljski, provela nas kratko kroz knjige, dala papirić s potrebnim priborom, prošli smo kroz još par tehnikalija, slikavali se, uživali još malo i rastali se, do sutra u 15 do 8. Oduševljeni smo i učiteljicom i razredom, baš im je lijepa učionica. Nakon toga pošli do lokalne mrak slastičarnice proslaviti, pa do knjižare preko puta omotati knjige, pa doma naljepiti naljepnice (sam si je pisao ime na dio knjiga) i onda malo do grada po ostali pribor i družiti se. Jan je jako pozitivan prema školi, rekao je da jedva čeka da počne "zapravo", jedino je učiteljicu zamišljao "mlađu i da ima plavu kosu"
![]()
Eto. Mislim da savršeniji prvi dan škole nismo mogli imati.
nemamo uciteljicu koju smo mislili da cemo imati, dobila je papire za penziju pa smo dobili u zamjenu jednu mladu uciteljicu.
nije nam to neka katastrofa jer ionak nismo imali pojma o tom kakva je uciteljica pa sad i dalje nemamo pojma![]()
L. kaze da joj je simpaticna.
priredba je trajala predugo, izrazito me izivciralo sto je govor, osim ravnatelja, jedini drzao velecasni.
nakon svega su ih prozvali poimence pa su ih uciteljice odvele u razrede, skupa s nama. onda su nas strpali u drugu ucionicu ispunjavat nekakve upitnike za ovo i ono, a klinci su ostali s uciteljicom.
L. je sjela na prvi stolac do 'katedre' (uvlaciguzica)
dobili knjige, nisam ih ni prelistala jerbo mi se vise nis ne da osim popit kavu i ic spavat.
nakon skole sam isla motat knjige pa u grad po karte za austriju i hladno pivotak da mi je za danas dosta.
L. su dojmovi dobri, nit je van sebe ni nis, nekak je (za sada) sve to prihvatila ko normalan slijed dogadjaja.
sutra ju sogi fura u skolu, tak se dogovorila, tak da me sutra ceka povratak u vrtic s R. nakon ljetne pauze. to ce, rekla bih, biti puno stresnije nego ovo danas.
Nanoibeba nisam te skuzila, daj za roditeljski da dogovorimo neki znak prepoznavanja, karanfil, arena pod miskom i to
e da, roditeljski nam je valjda u ponedjeljak pa cemo onda tek cut sve pojedinosti-do tad - kaj imamo, s tim klimamo
ni mi nismo dobili učeteljicu za koju su nam rekli da će biti ali ova nam je puuuuuuuuuuuuno simpatičnija od one koja nam j trebala biti...
spavala sam skroz slabo...
čitavo jutro želučani ples...
noge klecaju...
suze zadržavam...
a ON...
Briga moj T-a...on gleda spužva boba i ne obadaje me ni dva posto...
predstava u školi je bila vrlo kratka, jednostavna, zanimljiva...
s učiteljicom smo prošetali do razreda...
upoznali se svi skupa
dobili i provjerili knjige
dobili par informacija za prve dane i doma...
zaista jedan predivna dan...
lara je dan prije odlucila da nece ici u skolu prvi dan jer to nije "zapravo" nego samo razgovor. onda smo joj objanili da to nije vrtic, pa moze kako hoce, nego da je to nova obaveza. jutros je jos uvijek bila malo u otporu, ali ipak, bila je to prilika za posebno se urediti, a to lara ne propusta.
u holu je bila zgodna kratka priredbica, a i ravnatelj je ukratko pozelio nam dobrodoslicu. onda su nas prozvale uciteljice. upoznale smo obje, onu sto drzi nastavu i drugu koja ce im biti u boravku. obje su nam se dopale. laru je tek tad uhvatilo pravo uzbudjenje i jedva ceka sutra da opet dodje u skolu. podijelile su nam anketu za vjeronauk i onu potvrdu da smo primili knjige i rekle neka donesemo ispnjene u srijedu na roditeljski, kad ce nam sve potanko objasniti. ja sam jos dok su ih prozivale skuzila jednog dugokosog tatu u majici s che guevara-inim likom i kao da me stotinu sunca obasjalo: postoji velka sansa da ni njegov klnac ne ide na vjeronauk. na kraju sam ga i pitala, te dobila ocekivani pozeljni odgovor. dakle, kamen mi pao sa srca, nece biti jedina! ukupan dojam, jako pozitivan. uciteljica mi se bas dopala.
koje olakšanje - učiteljice (ima ih dvije) izgledaju na prvu skroz razumno i simpatično :D
inače, sve je prošlo suuper, juraj je oduševljen i to mi je najvažnije. imali su kratku priredbu, a onda smo išli u razred. suze su mi došle kad sam ga vidjela u klupi, miš moj mali![]()
I mi smo imali lijep prvi dan škole. Išli smo svi četvero+djed iz Osijeka. Učiteljice se čine OK. Moje dijete je odmah zapalilo u zadnju klupuNakon škole, ručak i torta, a onda knjige na leđa i po omote (omoti ze matematiku x3 su mi problematično mali
) Poslije smo se svi četvero (djeda otfurali na vlak) vozali biciklima po susjednim kvartovima.
P.S. jeste vi dobili radnu bilježnicu iz glazbenog? Mi nismo, žena od omota mi u knjižari rekla da nam to fali, a učiteljica je spominjala da nedostaje samo Početnica iz hrvatskog :?
Ne znam od kojeg izdavača vam je glazbeni, naš je Profilov, i ne, nismo dobili radnu. Učiteljica je rekla da nam fali samo udžbenik iz engleskog.
nama nisu nis rekli da nam fali. cak stovise dobili smo i visak koji sam danas poslala natrag u skoluili
,ne znam vise ni sama
evo i nas. :D
Jučer je bilo super. priredba je bila u 10, ni prekratka ni preduga, baš taman.
moj T. preuzbuđen, ja preponosna.
Razred je 1 A, produženi boravak sa njemačkim jezikom.
ima ih 15, 10 dečkiju i 5 cura.
T. je sjeo s najboljim frendom iz vrtića, pa mu je odma sve lakše.
Učiteljice su na prvu loptu super, srednje mlade, vrlo moderne i inovativne.
dobili smo knjige, fali nam vježbenica iz hrvatskog i neki cdi iz njemačkog i glazbenog.
jučer je odma bio i roditeljski sastanak od 2,5 sata di smo dobili sve potrebne nformacije.
naša škola je eko škola s puno super radionica i mislim da će to sve dobro funkcionirat.
Velike puse svim prvašićima![]()
![]()
Hvala svima na lijepim zeljama, i nama su se ispunile!!![]()
![]()
Dakle, ulazimo u predvorje krcato ucenicima i roditeljima, meni srce lupa, puca me i ponos i strah i trema, miks svakakvih osjecaja... Jerko me cvrsto drzi za ruku i slavodobitno povice: "Evo ti sad zasto ja ne volim vrtice i skole – jel cujes tu buku, jel vidis tu guzvetinu!". Malo nakon toga: "Mama, ja se stvarno bojim kakva je to skola koja daje predstavu za malu djecu..." (rekla sam mu da je najavljna predstava "Crvenkapica" u cast prvasa). Eto, moj Jerko bas i nema nadobudno pozitivan stav o skoli (a sto i ocekivati od djeteta cija bi mama, da samo ima malo vise vremena, osnivala Udrugu za promicanje prava na izvanskolsko obrazovanje), pa zadatak prolaska kroz prvi dana skole nije bio lak. Ipak, sve je ispalo super. Crvenkapica nije bila klasicna Crvenkapica, nego «Neobicna Crvenkapica» (nije kao takva najavljena, pa je ispalo super iznenadenje) u kojoj Crvenkapica vozi motor, a umjesto vuka pojavljuje se policajac. Uciteljice... vau! Dvije simpaticne djevojke, valjda jedno 10-15 g. mlade od mene (a ja sebe proglasavam «jako mladom»), mislim da su mu se svidjele :D .
Ispalo je da u njihovom razredu ima 26 ucenika, od kojih cak 6 ne ide na vjeronauk (moguce da su ipak svi nepolaznici strpani u taj razred, pa da zato akavci broje samo 20 ucenika). Danas su vec imali prvi sat vjeronauka, pa smo jucer malo opet o tome pricali. Objasnila sam mu da se na vjeronauku uci o vjeri u jednog odredenog Boga, a da tata i ja smatramo da je za njega najbolje da sam odluci u kojeg ce i hoce li Boga vjerovati, i blablabla. A njegov komentar na ovu moju prodiku: «Mama, znas da su Gali u Asteriksu i Obeliksu vjerovali u puno Bogova, zamisli, oni su valjda po citave dane imali vjeronauk...»![]()
Kad sam ga danas skupila (oko 13 hr), htio je jos ostati. A uciteljica koja je s njima bila za vrijeme sata vjeronauka mi je rekla da je prekrasno dijete. Ajme, rascmoljila sam se(nije da ja to nisam znala
, ali...).
svim prvašičima![]()
nas nisu ni pitali želimo li da dijete ide na vjeronauk![]()
i da dobili smo sve nove knjige :D ja sam se već mislila tko zna kakve će biti
presretna sam!
jer mi je dijete jučer išlo u školu kao mrgud, a vratio se kao leptirić (nemam trnutno bolju usporedbu)!
sviđa mu se učiteljica, kaže da je blaga, a on mislio da će više vikati :? .
već se sprijateljio s par dečkića, u isti razred ide jedna djevojčica iz naše seoske ulice.
jučer navečer je zaspao sav ozaren, s riječima da jedva čeka školu
pao mi je kamen sa srca.
jer je zadnjih dana govorio da on ne bi u školu, tamo je bezveze i slične stvari (mislim da je to čuo od sestrične).
imali smo kod pedagogice sastanak, neku vrstu predavanja.
žena je mrak.izravna i otvorena.
Baš me veseli što ste tako dobro počeli obrazovanje svoga djeteta.
Sada ste zajedno krenuli u školu![]()
I mi smo imali priredbicu, osim ravnatelja, govorio je i policajac i teta knjižničarka i pedagogica![]()
Vjeroučiteljica i ravnatelj su bili domaćini u školskoj blagovaonici i družili se s roditeljima. Ponuđena je bila kava i sok.
Svi su mogli sve pitati i atmosfera je bila ok :D
čitam vas ... čitam![]()
mi ćemo za godinu dana ....
čestitam svim prvašićima
mi smo bili više uzbuđeni nego gospodična
nalakirale smo si nokte...
bila je priredba (nažalost, ne kao ova Crvenkapica)
u razredu joj je ok ekipa
učiteljice imaju po 30 i više godina staža (obje nam se čine ok, a čuli smo i od drugih pozitivne komentare - pogotovo od onih koji imaju stariju djecu)
ima ih 18, učionica je velika
ulaze na malu portu, u tom hodniku su "mali"
bili smo prvo svi zajedno u razredu, a onda su roditelji otišli u drugi sa učiteljicom iz boravka
u cca pola sata Luce je uspjela dobiti 2 petice - za ribicu koju je lijepo ofarbala i za engleski 8)
ona je ribica, tako joj se zvala grupa u vrtiću, a i ovdje je zaštitni znak - sudbina
drugi dan je pjevala kako ide u školu
sada joj se već spava![]()
što se knjiga tiče, mi smo sve omotali, ali učiteljica kaže kako prvi razredi uvijek dobivaju nove knjige
naravno, bez obzira na to - kod nas je pravilo da se knjige čuvaju jer su one blago
za tjelesni je dovoljno imati kratke hlačice i majicu - ne traže nikakvu posebnu boju (tek viši razredi)
boravak bi trebao biti samo u prva dva razreda
samo da javim rjesenje zagonetke oko neravnomjerne raspodjele akavaca i bekavaca: problem je prostorne prirode - akavci imaju manju ucionicu od bekavacaKanga prvotno napisa
bravobuby prvotno napisa
, ali sto nije ocjenjivanje opisno (barem prvo polugodiste)? :?
pa kad se hvalite...evo i mene.
jurči je dobio 3 plusa, i to velika (ima i mali plus, i minus - koji nitko nije dobio): matematika, ponašanje i pristojnost.
miš moj mali![]()
i kod nas u prvom polugodištu nema ocjena :/
jedino se još "borim" s univerzalnim odgovorom na sva pitanja vezana uz školu - "bilo je dobro". a ja bih do detalja. :/
cvijeta73, postavljaj pitanja na koja se ne moze odgovoriti sa "da", "ne", "dobroo", "lose"(moras raspolagati barem nekim informacijama da bi to mogla, pa je s vremenom sve bolje...)
Moram jos ovo napisati. Jutros mi je malo zabrinuto, malo znatizeljno saopcio da je uciteljica pocela "dijeliti kazne". Ispostavilo se da djeca koja pricaju za vrijeme sata, moraju neko vrijeme za kaznu stajati (umjesto sjediti). Nasala se ja tako u neobranom grozdu - ne mogu kontra svojih uvjerenja o kazni (s kojima je on dobro upoznat), a ne mogu ni kontra uciteljice. Pa lijepo bacim loptu na njegovu stranu: "Tesko ti je to... Imas li ti neko bolje rjesenje - sto bi ucinio da si uciteljica i da ti neka djeca pricaju za vrijeme sata i tako ometaju drugu djecu i tebe?".
Zamisli se on, pa ispli ko iz topa: "Rekao bih im da nam svima mogu ispricati neku pricu za vrijeme odmora!"![]()
ma pametan ti je taj tvoj maleniKanga prvotno napisa
![]()
ma to joj je valjda tako reklaKanga prvotno napisa
u drugom polugodištu dolaze ocjene
ovo je bio prvi dan, poslije priredbe
drugi dan sam u bilježnici našla "bravo!" - sada se hvalim 8)
da, postane sumnjivo kad kazu: danas sam dobio 17 peticabuby prvotno napisa
![]()
to je pravilo prema pravilniku o ocjenjivanju.cvijeta73 prvotno napisa
neke uciteljice znaju rec djeci da ih ocjenjuju da bi sad dobili peticu pa djeca znaju protumacit da su dobili 5, te ocjene ako ih neke uciteljice i daju se ne upisuju u dnevnik i cesto se "daju" kao poticaj.
jedna moja mala prijateljica je jucer mami rekla: danas sam dobila kečap, to je najbolja ocjena
kasnije su skuzili da je rijec o pecatu![]()
blago vama,kod nas ništa
jedino je rekao da su svi dobili 5 osim jednog dječaka koji je stalno
kontrirao učiteljici
ivarica prvotno napisa
jel I. ?
kod nas nema ocjena, drugi dan je bila isto neka petica za cijeli razred, al on mi se doma penje na glavu s tim ocjenama
kaže: "mama, da u školi daju sada ocjene od 1 do 5 ja bi dobio peticu"
no dobro, moj je prvi dan izvalio da u učionici imaju frižider pun sokova i da je njemu učiteljica natočila Cappy od jabuke.
Vidi se čega je dijete željno uz mamu protivnicu sokova
Ovo s "kečapom" je predobro!![]()
![]()
N. je do boli ozbiljno shvatio svoje obaveze. 55 puta na dan me zove na posao da se još jednom konzultira sa mnom u vezi zadaće, stvari koje smo večer prije pospremili u torbu itd...itd...
Učiteljica nam je sjela na prvu loptu. N. je još uvijek zove teta ili trenerica (kako mu dođe). Nakon ovih nekoliko dana vidim da mu je super u razredu. Jedini negativni komentar koji je imao je što ga jako smeta ponašanje dječaka koji sjedi do njega, a ruga se djevojčici koja ima ožiljak na oku.
E da, uspio je i primijetiti da se baš ne gledaju crtići često u školi.![]()
kečap![]()
![]()
![]()
T. je nakon 3 dana ustanovio da je u školi puno bolje nego u vrtiću jer se u vrtiću samo tuku i tužakaju, a u školi uče. i jučer je pitao učitaljicu da kad će više počet s tom glagoljicom jer je sve drugo dosadno.
A falila mu je neka bilježnica i jedno popodne je 565 puta pitao za nju, da ne zaboravimo ujutro.
nama je pocetak bio grozan, sada je nesto bolje
ajoooj, pisat cu kad stignem, Lana mi se vjesa po ruci
tips and tricks...cvijeta73 prvotno napisa
kod neke djece (čitaj štrigicinog Iv) odgovori su kratki i sažeti - da, ne, možda, ne znam, dobro itd.. šta ste radili ? ništa - i slično tome
e onda stupa na snagu sljedeće -
ja sam čula da je danas Ivana najljepše nacrtala more (nisam to čula, vidila sam bilježnicu i prosula patku) i da je Ante dobio minus iz domaće zadaće... ma nije, nego je Anin rad stavilo na pano a Ante je nije donio knjigu i zato je dobio minus, a sigurno nisi čula da je Ivan radio gluposti na odmoru pa je pao i razbio glavu...
šta je bilo u školi? ništa... pa niste čitav dan samo sjedili i gledali se... sigurno ste učili broj 18 (a znam da su tek stigli do 12 i sigurno nisu uspjeli danas doći do 18 )... ma mama, baš si smotana, još nismo, došli smo do 13 i onda nam je učiteljica rekla blaaa, blaa, blaaa...
sve izbrblja kasnije...
meni ta taktika pali - radim blizu škole pa valjda misli da ja sa svog prozora vidim što se događa u razredu... za ovo je naravno potrebno i mionimalno poznavanje stanja u razredu (tko je problematičan, tko je najbolji, itd.) ... kad me prokljuvi morat ću smišljat nove taktike...
da tebe netko pita kad se vratis s posla i skljokas na kauc, odgovorila bi isto - nista
ivar se uvijek najvise rasprica u krevetu, pred spavanje
Xivarica prvotno napisa
tajming je isto bitan... nikad ga s vrata ne dočekam s tonom pitanja...
šta se tiče Iv on ako će se sam raspričat, napravit će to dok je na zahodu... valjda mu bude dosadno pa ga uvati inspiracija![]()
![]()
štrigice, super savjeti![]()
ma i juraj se raspriča prije spavanja, ali sad, kad je sve to krenulo (škola, trening) - zaspe u periodu kad uspavljujem maru.