Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Hitno! Lagana ikterija plus lipemija

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Hitno! Lagana ikterija plus lipemija

može li netko ovo protumačiti kod bebe stare 4-5 mjeseci? isključivo dojena. općenito povećan bilirubin kod tako malih beba, a nije žutica?
    imao je bronhitis.

NALAZ

BILIRUBIN UKUPNI 34 umol/L <1god 1.7-13.8
    >1god 1.8-21.5

BILIRUBIN DIREKTNI 13,4 umol/L do 5.0

MIŠLJENJE SPECIJALISTA: LAGANA IKTERIJA + LIPEMIJA

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

da li je pio kakve lijekove ? oni ponekad dižu bilirubin jer se razgrađuju u jetri,također neke virusne infekcije znaju imati takve nalaze .Koliki su leukociti ?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

kod tako malih beba infekcija naročito sa uzimanjem lijekova zna dići bilirubin ali se on brzo vrati na staro ,nemoj biti zabrinuta ,vjerojatno ćeš morati na još jednu kontrolu i onda će sve biti OK

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu mioji nalazi pa čekam odgovor na tvoja pitanja. evo za par minuta.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno re

Moj maleni je imao bronhiolitis sa 1,5 mj. Nakon toga su mu vrijednosti AST i ALT bile povišene i također je bio lipemičan.Nemam nalaze pri ruci da pogledam kakav mu je bio bilirubin. Prvo su nam objašnjavali da je to poslijedica viroze, pa lijekova koje je pio.Kako sa 6 mj. još uvijek nije imao uredne nalaze otišli smo na Rebro gdje je doktor rekao da je jednostavno malo deblja beba.Imao je tada 10 kg i bio isključivo dojen.(On je u prvih mjesec dana dobio 2 kg .)Ovo da je lipemičan znači da mu masti plivaju u krvi (tako nam je objasnio) pa mu se onda i talože u jetri i uzrokuju povećanje jetrenih enzima.To je nešto kao masna jetra kod velikih.Rekao je da ne brinemo,kontrola sad u proljeće i da će se sve srediti kad malo izraste.
    Nadam se da sam ti bar malo pomogla.Mi smo ludili prvih 6 mj. i imali u glavi najrazličitije crne scenarije,al eto ispalo je sve ok.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na brzom odgovoru.

nalaz leukocita nema jer to nije sad rađeno.

problem je jer joj je doktorica u petrovoj, ne znam sad koja rekla neka odmah istog časa prestane dojiti? zašto sad pa to?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Breast milk jaundice is far less common, occurring in about 1 in 200 babies. Here the jaundice is often not visible until the baby is a week old and then reaches its peak during the second or third week. Breast milk jaundice can be caused either by enzymes in mom's milk that deactivate the baby's enzyme for dealing with bilirubin or by fatty acids in mom's milk that the baby processes as a priority over processing the bilirubin.

možda zbog ovoga? hm..m

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ne znam za ovo , ali da potraži možda još koje mišljenje u vezi ovoga o (ne)dojenju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prebacujem na problemi i poteskoce u dojenju.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije ti to za poteškoće u dojenju

prestani seljakti uokolo topice , kaj nemaš posla
    pogledaj onda ovo:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...216&highlight=

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa kak nije poteskoca u dojenju ak su mami savjetovali da prestane dojiti a ona ne zna sta da radi!

Nek to samo ostane tu...

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš li što za reći na ovu gore temu? može li majka utjecati na sastav mlijeka, prvenstveno na masti koje se izlučuju kroz mlijeko?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK. Do sad sam nasla:

lipemija (eng. lipemia) - ima masnoca u krvi
    ikterija (eng. icterus) - zuta koza (kao kod zutice)

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos...

Breastfeeding jaundice may occur in the first week of life in more than 1 in 10 breastfed infants. The cause is thought to be inadequate milk intake, leading to dehydration or low caloric intake. It is a type of physiologic or exaggerated physiologic jaundice.

Breast milk jaundice is far less common and occurs in about 1 in 200 babies. Here the jaundice isn’t usually visible until the baby is a week old. It often reaches its peak during the second or third week. Breast milk jaundice can be caused by substances in mom's milk that decrease the infant’s liver’s ability to deal with bilirubin. Breast milk jaundice rarely causes any problems, whether it is treated or not. It is usually not a reason to stop nursing.
    Znaci, dojenacka zutica se dogada kod tek novorodenih beba, dojenje ne bi trebalo biti uzrok zutici kod bebe koja je 4-5 mj stara.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da. beba ima povećam bilirubin još od rođenja i pomalo se smanjuje, s tim da je doktorica rekla da se najvjerojatnije radi o žutici uzrokovanim majčinim mlijekom, ima na drugom topicu nešto o tome što sam našla.

kako utjecati na to? mislim na mlijeko? savjet koji se preporuča u ovakvim situacijam je prestati dojiti ili smanjiti i uvesti adaptirano.. ali vidim da se to u stvari odnosi na 24-satni prestanak dojenja, a ne na skroz prestanak dojenja.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, preporuka je ili nastaviti s dojenjem i pustiti da se to postepeno smanjuje, ili prekinuti s dojenjem ali samo na dan-dva. Ako je u dojenju bio problem, bilirubin bi se trebao u tom periodu spustiti na normalni nivo i ponovno vracanje na dojenje nakon tog kratkog perioda nece uzrokovati ponovno povecanje bilirubina. A ako se bilirubin ne smanji nakon te kratke stanke onda uopce nije problem u dojenju.

Dakle, s dojenjem se definitivno ne treba skroz na skroz prekinuti nego eventualno napraviti dvodnevnu pauzu (mama se moze u tom periodu izdajati da bi odrzala proizvodnju) a bebu se hrani s adaptiranim ta dva dana.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da tako sam i ja skužila. ali mama ne želi prestati dojiti jer je u biti problem sad joj dati flašicu jer ju odbija (sunce malo, )

ono što meni pada na pamet jest može li se utjecati na smanjenje masti u majčinom mlijeku, tj. enzimi u mmlijek utječu na poremećaj funkcije enzima (kod bebe) koji su zaduženi za kontrolu bilirubina.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za ovo drugo ti neznam a za ovo prvo mama uopce ne mora koristiti bocicu - moze davati na salicu ili spricu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mamita, jel postoje nalazi bilirubina za ovih 4-5 mjeseci ili samo ovaj zadnji? Da li je bilirubin bio viši pa postepeno pada ili je brzo došao na ove vrijednosti i na njima stoji?
    Ako je ovo prvo mogla bi biti žutica od majčinog mlijeka (iako to predugo traje - možda onaj tip od masnih kiselina), a drugo možda neki urođeni poremećaj prerade bilirubina. Ima nalaze jetrenih enzima?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene zapravo više muči lipemija kod tog djeteta nego ikterus.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u bolnici je bilirubin bio 150 s dijagnozom laktozne žutice. od tada vrijednosti padaju ali još uvjek su iznad normalnih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu sad naci papire (selidba ) ali jakov je, mislim, imao i veci bilirubin koji je duuuuugo padao.

no mi imamo super pedijatra koji je pretpostavio da to moze biti tzv Gilbertov sindrom. Bili na Rebru, doc se malo poigravao s nama, htio dati barbiturate, navaljivao da dajemo vodu... i tak. to nismo htjeli.

nas je ped rekao da je vazno da dijete dobiva na tezini i da napreduje te da ne treba poduzimati nista.

kad se dijagnoza G. sindroma potvrdila, nismo ni otisli na kontrolu na Rebro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo o cemu se radi

Gilbertov sindrom-kronična benigna nekonjugirana hiperbilirubinemija. Nasljedni poremećaj, četri puta češći kod muškaraca nego kod žena. U većine bolesnika radi se o smanjenom prijenosu bilirubina u hepatocite, a u trećine je reducirana i glukuronil-transferaza. Klinički se prezentira prolaznim žuticama (javljaju se npr. kod gladovanja, uzimanja alkohola, umora).

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da MM ima G. sindrom i normalno živi s tim.
    isto su paničarili kad je vadio neke nalaze. sad prije pretraga uvjek to naglašava da ovi ne poskoče kad vide rezultate.
    tnx

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako se ipak radi o žutici uzrokovanoj majčinim mlijekom, ponavljam i meni su savjetovali prestati dojiti na par dana i uvesti adaptirano za to vrijeme ili nastaviti dojiti a bilirubin bi postepeno padao. Ja sam izabrala ovo drugo jer je Fran bio još jako mali(mjeseca dana) pa me bilo strah da neće više htjet sisati. I povuklo se kroz 2 dana. Kod nas je bilo stvarno brzo. To je moje iskustvo. Ako je G. sindrom, ne znam baš puno o tome. :/

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam inače jedna od onih s malo povišenim bilirubinom. Pretpostavka je bila da je Gilbert ali nisam sigurna - u trudnoći su mi našli malo povećani fetalni hemoglobin pa bi mogla biti i neka vrsta talasemije (defektni hemoglobin) a moguće je da je fetalni bio u krvi zbog trudnoće. Morala bi ponoviti a ne da mi se. No ipak je lakše od testiranja na Gilberta - cjelodnevno gladovanje a ja buca debeljuca. To mi je i dobar razlog za izbjegavanje dijete (požutim 8) ). Ali pedijatrica mi je rekla da moram zbog djece, da njih ne šalju po ludim pretragama zbog sitnice. Jer i jedna i druga greška su nasljedne.
    Meni to stvarno ne radi nikakve probleme osim što se doktori uspaniče kad recimo dođeš s temperaturom (kad b. skoči kod G.sy) - meni kod visoke temp. ode na 50, kad sam zdrava i sita oko 25-27, a normala je do 17-20. Kad sam ok, oba bilirubina su malo povećana, a kad me ćopi onda jako naraste nekokonjugirani.
    Inače imam jako ružičasti ten, pa mi se to žutilo, kad se pojavi, baš ne vidi.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

šta je Gibertov sindrom nasljedan?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mene zapravo više muči lipemija kod tog djeteta nego ikterus.

ako je povezano onda mislim da više ide na dojenje :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika, mm i sestra moja imaju Gilberta, nisu trebali nis gladovati da bi to ustanovili (ali su skupo platili pretragu )

da, Gilbert je nasljedan, moja oba sina imaju. zanimljivo da ima i mm i moja sestra. ja ne.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ivana, gdje to i kako se točno zove pretraga, možeš li doznati?

Što se tiče lipemije, kad se kod odraslih radi lipidni status, osoba mora biti na 12 satnom postu inače rezultati nisu pouzdani. Ne znam kakva je priprema kod djece. No prosuđivanje nalaza samo po izgledu seruma je prilično nepopuno, govori samo o trigliceridima, kolesterol može biti visok a serum bistar. Vjerojatno bi bilo dobro obratiti se gastroenterologu.

Početno Zutica kod beba

Imam slican provblem i hocu da poludim od brige. Imam bebu oid 3 mjeseca i stalno mu je povecan bilirubin. Posto beba napreduje odlicno (po visini i tezini je dva puta naprednije od Kanadskog prosjeka) doktor nije nista narocito poduzimao misleci da se radi o zutici uzrokovanoj majcinim mlijekom. Sa tri mjeseca starosti ta zutica teoretski govoreci trebala proci no nije. Neki dan su uradjeni nalazi jetrinih enzima i hemoglobina (sve izgleda u normalnim vrijednostima). No dijete je jos zuto pokusala sam prekinuti sa dojenjem ali je dobilo osip od formulice te sam se vratila na dojenje nakon 15 sati. Za dva dana idemo na ultrazvuk jetre,. Da li iko ima iskustvo sa zuticom uzrokovanom majcinoim mlijekom koja traje duze od 6 sedmica (kako u knjigama pise)
    Unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mamita, baš sam ja htjela reći za taj Gilbertov sindrom.
    Jedan docent s Rebra kaže da je to fiziološka , a ne patološka pojava i da je kod odraslih osoba nakon opterećenja organizma ili stresa bilirubin može biti čak do 80. (referentno je do 20 cca)

A patronažna mi je nedavno pričala o sličnom slučaju i ona preporučuje da se par dana izdojeno mlijeko prokuhava. Ne znam je li opravdano i kako utječe na dojenje kasnije. Ali milsim da se i tu radilo o novorođenačkoj žutici.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Branka gle datum :hihi:

Taya je malo podigla topik.
    Taya, na žalost ne znam ništa o dojenačkoj žutici koja traje tako dugo. Malo ću prosurfati pa ti javim ako što nađem.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zara32

Početno

koliko mi je poznato (isključivo s interneta), prestanak dojenja, odnosno prehrana adaptiranim mlijekom odnosno prokuhavanje izdojenog mlijeka(koje bi se tebalo provoditi do 48 sati), isključivo je dijagnostička metoda kojom se dolazi do dijagnoze "žutice uzrokovane majčinm mlijekom", naravno, nakon što se naprave pretrage jetre te u slučaju da beba unatoč povišenom bilirubinu dobro napreduje. Navodno, tu žuticu imaju bebe čije majke u mlijeku imaju neke enzime(baš sam stručnjak) i ukoliko ju je imalo jedno dijete imat će je i njegova ostala braća odn. sestre.
    Moj stariji sin imao je par dana nakon što se rodio, pa još dosta dugo(sigurno tri mjeseca) tamnu boju kože, zapravo žućkast, ali tada nisam išla za tim, pa je sve prošlo samo od sebe.
    Mlađi, međutim, nakon što u rodilištu nije bio izlagan plavom svjetlu (granična vrijednost bilirubina), najvišu razinu bilirubina imao je sa 25 dana starosti.na internetu smo odmah prokopali sve o žutici itd.,ali kako je doktorica odmah rekla izdajanje, moram priznati da se nisam usudila oglušiti na to, pa sam je poslušala.
    naravno, ništa se drastično nije dogodilo i B. je sve donedavno(sada ima tri ipo mjeseca) imao povišen bilirubin.
    uglavnom, ako su mu jetrene probe ok, da sam onda znala ovo što sad znam, ne bih bila ni na tren prekinula s dojenjem i mučila malenog sa bočicom, ni sebe sa izdajanjem.
    u svakom slučaju, sretno s pretragama!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mamita, što je na kraju bilo s onom bebom s početka topica?

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eto, sad ja dižem ovaj post.
    Mala mi ima mjesec dana i završila je u bolnici zbog nenapredovanja u tjelesnoj masi (rođena s 3650, pala u rodilištu na 3350, na prvoj kontroli s punih 28 dana imala samo 3360 g.). Rekli su mi da su joj jetreni nalazi povišeni pa sam povirila u njen karton i našla ovu napomenu: ikterija i lagana lipemija (AST - 68 U/L), ALT: 74 U/L, U.Bil: 29,7 umol/h).
    U rodilištu joj je bilirubin bio max. 240 i bila je žuta do svog 7-8 dana, sad više nije.
    Dosad je bila isključivo dojena, sad je i dojena, i hranjena mojim mlijekom na flašicu te adaptiranim (pročišćeno mlijeko, nešto na A, zaboravila sam naziv, (kršitelj koda) je povračala), bez nekog reda... što prihvati u tom času.
    Nabrzake sam pročitala ovaj post, sad nakon što stavim svoje pitanje, ću ga ponovo pročitati pažljivije, ali mi nešto palo u oko... spominje se nedavanje maminog mlijeka na dan-dva? Je li to stoji?

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Više ne preporučuje prekidati dojenje, niti na kratko.
    OK, sad sam pročitala ovo. Ništa... kad sam već digla ovaj topic iz prašine, onaj tko zna šta o ovome neka napiše što utješno... tipa da je bezopasno i da se da riješiti bez problema.
    Zaboravih napisati da je važemo prije i poslije dojenja te ima do 50 grama više, nakon što to popapa to što nađe u ciki, prihvati i flašicu - do 30 ml mog izdojenog ili adaptiranog. Hranjenje je svaka tri sata, time da preskoči po jedan termin. Ovo su mi iskustva od zadnja dva dana koliko je u bolnici pa nije baš mjerodavno...
    Za noć ne znam pošto sam s njom samo od 9h do 21h.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kAD BI MOGLA IZACI IZ BOLNICE?
    Soory, caps.

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne znam, ovisi o nalazima jetrenih pretraga te rastu tjelesne mase. Trenutno stanje nakon 5 dana u bolnici: skinuta s infuzije, rast tjel. mase za 450 grama, jede oko 100 ml svaka 3-4 sata, pola na prsa, pola Alfarea.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mamita, što je na kraju bilo s onom bebom s početka topica?

živa je i zdrava
    i doji još uvijek

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Djenka, jesam li dobro shvatila, ti nju dojis ili se ipak izdajas?

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prvo joj ponudim ciku, ona aktivno sisa... miče ušima, miče joj se čeljust, i nakon 20-tak minuta na vaganju ima nekad ništa, nekad do max. 40 grama više. Nakon toga joj dam flašicu u kojoj je ili moje izdojeno mlijeko ako ga ima ili Alfare. Trenutno pije oko 100 ml svaka tri sata u kombinaciji: prsa te izdojeno ili Alfare. Kad se izdajam (imam izdajalicu tek 3-4 dana) izdojim s jedne do 40 ml, s druge do 10 ml . Danju ili dojim ili izdajam svaka tri sata tu količinu, noću sam krenula na svaka 4 sata... Kako da ja povečam svoju proizvodnju? Voljela bih se vratiti na prsa skroz, trenutno je to s obzirom na količinu nemoguće.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Djenka, mi smo isto upućeni u bolnicu kada je beba imala 20 dana radi nenapredovanja tjelesne mase. Srećom ispostavilo se da su nas krivo izvagali pa ipak nije bilo toliko alarmantno kako se u startu činilo.

Nama je pomogla kompresija dojki u toku podoja i naravno što češći podoji. U narednih tjedan dana smo samo učestalim podojima uz kompresiju dojki uspjele dobiti 300 g, idući mjesec 1000 g.

Mi smo kupili vagu, iako su nas doktorice odgovarale od toga, ja sam se tako osijećala sigurnije. Ja bih isto izdajanjem uspjela izvući jedva 50 do 60 ml iz obje dojke zajedno, ali kada sam bebu kući vagala prije i nakon podoja bila je razlika znatno veća od toga. Nijedna izdajalica nije tako efikasna kao beba, pa nemoj misliti da je to što ti izdojiš sve što imaš u dojci.
    Drži se i probaj dobiti mjesto u bolnici da ostaneš s bebom kad već mora biti tamo.

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala ti ale. Pomaže mi znati da je netko uspio uspostaviti dojenje u sličnoj situaciji (50 ml iz obe dojke zajedno)

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

podizem...

sad sam nesto pregledavala malickine nalaze i nadjem u njima lagana lipemija i lagana ikterija, mislila da ima veze s alergijom na hranu tj da to to znaci pa nisam prije proguglala

mi smo otpusteni sa 2 i pol dana i pocetnom zuticom koja se doma pogorsala ali za 3 tjedna prosla (samo uz prozor, nije ju dr slala na pretrage). Sa nesto vise od 2 mj na pretragama vezano uz alergiju bila je ova recenica Lagana ikterija i lagana lipemija i nitko mi u klaicevoj nije rekao ni rijeci o tome, pa ocito nije bilo bitno, tj nije nista strasno... ona mi je u prvom mj dobila 1500g a u drugom nesto manje od 1000g

Sad cemo ponavljati proteinogram i imunoglobulin (sa 8 mj) pa cemo vidjeti dal ce to opet biti (ako se to uopce vidi na tim pretragama :? ) i ako da dal ce mi reci sto o tome...

Ona je iskljucivo dojena do 6 mj s tim da sam ja na dijeti a sada jede par zlicica zdroljenog voca/povrca na dan, ostalo cica... sve u svemu, nije se spominjalo prestajanje dojenja ni u kojem trenutku ni s koje strane...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •